Huttentocht in de Schladminger Tauern
Deze vijfdaagse huttentocht is met zekerheid één van de waterrijkste in Oostenrijk. In de Schladminger Tauern liggen namelijk de meeste bergmeertjes van de Oost-Alpen, waardoor je elke dag wel meerdere beekjes, watervallen en bergmeertjes tegenkomt. Verder voert deze schitterende huttentocht je langs kleine en gezellige berghutten en door een gebergte dat verstoken is van gletsjers.
Over de Huttentocht Schladminger Tauern
- De huttentocht: Vijfdaagse huttentocht. Begin- en eindpunt in Schladming aan de noordoostkant van de Schladminger Tauern.
- Navigatie: Redelijke tot goede paden, met goede bewegwijzering.
- Zwaarte: Conditioneel middelzwaar. Dagelijks 5 - 7 uur wandelen. Max hoogteverschil per dag 1.100 m. Er zijn regelmatig geëxponeerde passages en klauterpassages. Voor deze tocht zijn tredzekerheid en ervaring in bergwandelen vereist.
- Beste seizoen: Half juni - half september.
- Vervoer naar Schladming: Auto: Amsterdam - Schladming is ca 1050 km (via Salzburg). Trein: Utrecht - Schladming ca 12,5 uur reizen.
- Algemene info over huttentochten: lees ons artikel.
- Korting & goed verzekerd: word lid van de NKBV, kijk op nkbv.nl.
- Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een huttentocht
Het wandelgebied
De Schladminger Tauern zijn een deel van de Niedere Tauern en deel van de hoofdkam van de Alpen op de grens tussen Salzburg en Steiermark. De vele kleine berghutten afgewisseld door beekjes en bergmeren liggen ondanks de geringe hoogte in een deels ruig berglandschap.
Zwaarte en moeilijkheidsgraad van de huttentocht
Zwaarte: Vijfdaagse tocht (of zoveel minder als je wilt omdat je telkens kunt afdalen naar het beginpunt of met behulp van een spoorverbinding daar naartoe kunt terugreizen). Het is een trektocht langs kleine en gezellige berghutten door een gebergte dat is verstoken van gletsjers, maar een hoge dichtheid aan berghutten heeft. De dagetappes variëren van 5 - 7 uur wandelen, waarbij je de langste trajecten kunt opsplitsen doordat je op een aantal etappes halverwege een ‘lunchberghut’ aandoet.
Moeilijkheidsgraad: Het gaat om een middelzware trektocht met enkele klauterpassages. Vanwege de betrekkelijk geringe hoogte relatief weinig kans op sneeuw. Wel kunnen er in juni nog sneeuwvelden liggen. De paden in de Schladminger Tauern zijn goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd. De passages waarbij de paden smal zijn of langs een afgrond leiden zijn door middel van staalkabels beveiligd. Voor deze tocht zijn tredzekerheid en ervaring in bergwandelen vereist. Routebordjes kom je regelmatig tegen, maar tijdsindicaties over de nog te lopen afstand ontbreken vaak.
De berghutten in de Schladminger Tauern
De berghutten in de Schladminger Tauern zijn eigendom van de Österreichische Alpen Verein (OeAV) of van het Alpin Geselschaft Preintaler. Ontbijt, lunch en avondeten kun je in de hutten kopen. Wie lid is van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging NKBV, krijgt korting op de overnachtingen en soms op het zogenoemde ‘Bergsteigeressen’.
Alle hutten in de Schladminger Tauern worden per terreinwagen of per materiaalkabelbaan bevoorraad. Hierdoor is het verblijf in deze hutten aangenaam voordelig (als je het vergelijkt met hun Zwitserse, Noord-Italiaanse en Franse broertjes die over het algemeen alleen per helikopter worden bevoorraad).
De Schladminger berghutten zijn klein, maar niet druk. Wij maakten de beschreven tocht begin juli – het begin van het hoogseizoen -, maar desondanks waren er nooit meer dan tien andere gasten in dezelfde hut. Het is handig om vooraf (2 - 3 weken) te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Alle hutten zijn per telefoon te bereiken en nemen de reservering het liefste telefonisch op. De Gollinghütte en de Preintalerhütte zijn eigendom van de Alpine Gesellschaft Preintaler maar garanderen een goedkopere overnachting voor leden van andere Alpenverenigingen (het zgn. “Gegenrecht”).
De huttentocht Schladminger Tauern van dag tot dag
Dag 1: Hochwurzen-Hütte – Ignaz-Mattis-Hütte
- 5 à 6 uur.
- Stijgen: 850 meter, dalen: 800 meter.
Bergwandeling over een bergkam via Hüttecksattel (1744 m.), Rossfeld (1919 m.), Laiterfusssattel (1792 m.), Guschen (1982 m.), Schneider (2009 m.), Hochfeld (2189 m.), Unten Schiedeck (pm. 2200 m.) en via Klammsee en Brettersee naar Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.). Dit is een prachtig traject met afwisselend uitzicht naar de Grossglockner in het westen en de Hochgolling in het oosten, en met in het noorden de kalkstenen zuidwand van de Dachstein. Vanwege het vele op en neer gaan van het pad, eerst via bossen, later via almen en ten slotte over kale rotsen, moet een fors hoogteverschil worden geklommen en afgedaald.
Variant: Bij slecht weer kun je met een taxi naar de Ursprungalm en vandaar in anderhalf uur naar de Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.)
Reserveren: Ignaz-Mattis-Hütte (OeAV, 80 plaatsen).
Dag 2 : Ignaz-Mattis-Hütte - Keinprecht-Hütte
- 5,5 uur
- Stijgen: 570 meter, dalen: 690 meter
In 2,5 uur loop je langs de Giglach-meren en een uitzichtrijke traverse naar het prachtige gelegen Duisitzkar-meer waar je twee berghutten hebt: de Duisitzkarseehütte en de Fahrlechhütte (1680 m.). Hier kun je lunchen en/of overnachten. Vervolgens via een bospad naar de Neu-Alm op (1618 m.). Via almen leidt het pad naar de Keinprechthütte (1872 m.).
Variant: Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.) - Keinprecht-Hütte (1872 m.): 5 uur
Langs de Unteren en Oberen Giglachsee en de Knappenseen naar de Rotmandlspitze (2453 m.); vanaf de top afdalen via de Krukesch en steil omlaag naar de KeinprechtHütte (1872 m.).
Reserveren: Keinprecht-Hütte (OeAV, 60 plaatsen).
Dag 3, deel 1: Keinprecht-Hütte – Trockenbrotscharte – Landwirseehütte
- 2 ½ à 3 uur.
- Stijgen: 420 meter, dalen: 310 meter
Een vriendelijke wandeling die vooral tijdens de stijging door fraai almterrein leidt.
Reserveren: Landwirseehütte (1985 m., OeAV, 50 plaatsen).
Dag 3, deel 2: Landwirseehütte – Gollingscharte - Golling-Hütte
- 3 ½ à 4 uur.
- Stijgen: 341 meter, dalen: 685 meter.
Een meer hoogalpiene stijging over steile rotsen en in de voorzomer over sneeuwvelden langs de Gollingscharte (2326 m.). Vanaf deze pas kunnen ervaren bergwandelaars via een gemarkeerde en deel met kabels beveiligde route de Hochgolling (2862 m.) beklimmen. Dit is zo’n twee uur omhoog klauteren en anderhalf uur dalen (zie: route 36 uit de Rother Gids).
Variant: Vanaf Gollingscharte kan de Hochgolling (2862 meter) worden beklommen,
Reserveren: Golling-Hütte (1641 m., Alpin Gess. Preintaler, 80 plaatsen).
Dag 4: Gollinghütte – Greifenberg - Preintalerhütte
- 5 uur
- Stijgen: 1.060 meter, dalen: 1.050 meter
Vanuit de Golling-Hütte (1641 m.) gaat het via een steil, maar veilig pad omhoog naar de top van de Greifenberg (2618 m.). Aan de andere kant gaat het via een met staalkabels gezekerd en goed gemarkeerd pad omlaag door de Klafferkessel (2311 m.). In dit oude gletsjerdal liggen tal van meertjes die tussen het groen glinsteren. Door een compleet ander landschap gaat het pad omlaag naar de Preintaler-Hütte (1657 m.)
Reserveren: Preintalerhütte (privé berghut, 80 plaatsen).
Dag 5: Preintalerhütte - Risachfälle
- 2 uur.
- Stijgen: 100 meter, dalen: 680 meter
Vanaf de Preintaler-Hütte (1657 m.) en de Riesachsee (1338 m.), één van de grotere meren in dit gebergte, daal je af langs de indrukwekkende Riesachfälle (1079 m.), waar enkele malen per dag de bus naar Schladming vertrekt.
Voortzetting huttentrektocht
Het is in principe mogelijk de beschreven huttentrektocht uit te breiden tot een 7- daagse tocht. Op dag 6 loop je naar de Rudolf-Schober-Hütte, en op de zevende dag naar St.Nikolai im Sölktal.
Georganiseerd op huttentocht
Wil je graag een huttentocht maken in de Schladminger Tauern maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Kijk dan eens naar onderstaande huttentocht, georganiseerd door SNP Natuurreizen.
Korte trektocht langs berghutten
- Pittige trektocht voor de bergwandelaar met goede conditie
- Uniek hoogalpien landschap met veel bergmeertjes
- Zeer mooi gelegen berghutten
- Zwaarte: 4 op 5
- Comfort: 2 op 5
- Trein mogelijk
- Dag 1: aankomst Schladming, overnachting in Schladming
- Dag 2: bustransfer en wandeling naar de Keinprechthütte , overnachting Keinprechthütte
- Dag 3: wandeling naar de Gollinghütte, overnachting Gollinghütte
- Dag 4: wandeling naar de Preintalerhütte, overnachting Preintalerhütte
- Dag 5: wandeling naar de Druschalm en bustransfer naar Schladming. Einde reis.
Inbegrepen
- 1 overnachting in een pension en 3 overnachtingen in een berghut
- 4 maal ontbijt en 4 maal lunchpakket
- Bustransfer dag 2
- Gebruik Schladming-Dachstein gastenkaart (ontvang je ter plekke)
- Wandelkaart 1:25.000 (ter plekke, 1x per boeking)
- Drinkfles en lunchbox (ter plekke)
- Toeristenbelasting
- Digitale reisinformatie
Niet inbegrepen
- Heen- en terugreis
- Overige maaltijden
- Douchemuntjes
- Gebruik van elektriciteit in de Kleinprechthut
- Bustransfer op dag 5 (ongeveer € 5 pp)
- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.
Kaart en gids
Gebruikte wandelkaarten:
- Wanderkarte 201, Schladminger Tauern -Radstadt – Dachstein, 1:50.000, uitg. Freytag & Berndt.
- Alpenvereinskarte Niedere Tauern II (Oestliche Radstädter- und westliche Schladminger Tauern), 1:50.000 (OeAV-Karte)
Gebruikte wandelgidsen:
- Rother Wanderführer Dachstein Tauern, Sepp Brandl (Rudolf Rother, München, 2013)
- Niedere Tauern, Ein Führer für Täler, Hütten und Berge, door Peter Holl ((Rudolf Rother, München, 2005)
- Hüttenwandern, Band 1: Alpine Höhenwege von Hütte zu Hütte, door Michael Pause (BLV, München, 1983 – tocht 46, beschreven tocht in omgekeerde richting).
Overig
Regionalverband Dachstein-Tauern (zie onder 'Adressen') geeft de brochure ‘Der Schladminger Tauern-Höhenweg’ uit. Hierin is een routebeschrijving van de hier beschreven huttentrektocht opgenomen, alsmede alle vereiste telefoonnummers om de hutten vooraf te reserveren.
Adressen en websites
- Oostenrijks Toeristenbüro
- Regionalverband Dachstein-Tauern. Het regionalverband geeft de brochure ‘Der Schladminger Tauern-Höhenweg’ uit. Hierin is een routebeschrijving van de hier beschreven huttentrektocht opgenomen, alsmede alle vereiste telefoonnummers om de hutten vooraf te reserveren.
- Koninklijke NKBV. Voor korting in hutten en een dekkende bergsportverzekering.
- Weerbericht en sneeuwomstandigheden
- Weerbericht in Oostenrijk; Alpenweerbericht Oostenrijk (automatische band en alleen binnen Oostenrijk bereikbaar): 0900 91 156680.
- Alpenweerbericht Oostenrijk: 0900 91 156680.
- Bergredding Oostenrijk: 140
- Algemeen alarmnummer: 112
Huttentochten van SNP Natuurreizen
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.