icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Man op berg in Oostenrijk
Routes

Huttentocht in de Schladminger Tauern

 • 21 mei 2015
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Coen Weesjes

Deze vijfdaagse huttentocht is met zekerheid één van de waterrijkste in Oostenrijk. In de Schladminger Tauern liggen namelijk de meeste bergmeertjes van de Oost-Alpen, waardoor je elke dag wel meerdere beekjes, watervallen en bergmeertjes tegenkomt. Verder voert deze schitterende huttentocht je langs kleine en gezellige berghutten en door een gebergte dat verstoken is van gletsjers. De trektocht vormt voor ervaren wandelaars een uitstekende manier om kennis te maken met het fenomeen ‘huttentrektochten’, een wandeltocht van de ene berghut naar de andere.

Korte feiten

Over de Huttentocht Schladminger Tauern

De tocht: Vijfdaagse huttentocht. Begin- en eindpunt: Schladming aan de noordoostkant van de Hohe Tauern.
Navigatie: Redelijke tot goede paden, met goede bewegwijzering.
Zwaarte: Middelzwaar. Dagelijkst 5 - 7 uur wandelen. Max hoogteverschil per dag 1000 m.
Beste tijd: Half juni - half september.
Ernaartoe: Auto: Amsterdam - Schladming is ca 1050 km (via Salzburg). Trein: Utrecht - Schladming ca 12,5 uur reizen.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een huttentocht

Image
LR-Schladminger-Tauern---de-Klafferkessel-met-één-van-de-40-bergmeertjes-2013-10-6372
In de Klafferkessel liggen meer dan 30 kleinere en grotere bergmeren dicht bij elkaar.

Het gebied

De Schladminger Tauern zijn een deel van de Niedere Tauern en deel van de hoofdkam van de Alpen op de grens tussen Salzburg en Steiermark. De vele kleine berghutten afgewisseld door beekjes en bergmeren liggen ondanks de geringe hoogte in een deels ruig berglandschap.

Zwaarte van de huttentocht Schladminger Tauern

Vijfdaagse tocht (of zoveel minder als je wilt omdat je telkens kunt afdalen naar het beginpunt of met behulp van een spoorverbinding daar naartoe kunt terugreizen). Het is een relaxte trektocht langs kleine en gezellige berghutten door een gebergte dat is verstoken van gletsjers, maar een hoge dichtheid aan berghutten heeft. De dagetappes variëren van 5 - 7 uur wandelen, waarbij je de langste trajecten kunt opsplitsen doordat je op een aantal etappes halverwege een ‘lunchberghut’ aandoet.

Moeilijkheidsgraad van de huttentocht Schladminger Tauern

Het gaat om een middelzware trektocht met enkele klauterpassages. Vanwege de betrekkelijk geringe hoogte relatief weinig kans op sneeuw. Wel kunnen er in juni nog sneeuwvelden liggen. De trektocht vormt een uitstekende manier om kennis te maken met het fenomeen 'huttentrektochten, een wandeltocht van de ene berghut naar de andere. De paden in de Schladminger Tauern zijn goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd. De passages waarbij de paden smal zijn of langs een afgrond leiden zijn door middel van staalkabels beveiligd. Routebordjes kom je regelmatig tegen, maar tijdsindicaties over de nog te lopen afstand ontbreken vaak.

Image
CoenWeesjes-2008-05-4676
Met wat geluk hoor je ze niet alleen fluiten, maar kun je ze ook zien: bergmarmotten.
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

Naar de Schladminger Tauern toe

Auto: Amsterdam - Schladming is ca 1050 km (via Salzburg).
Trein: Utrecht - Schladming met één keer overstappen in Frankfurt in 12,5 uur. Kijk voor meer informatie op De Treinreiswinkel of NS Internationaal of Deutsche Bahn.
Vliegen: Op Salzburg of Graz.

De berghutten in de Schladminger Tauern

De berghutten in de Schladminger Tauern zijn eigendom van de Österreichische Alpen Verein (OeAV) of van het Alpin Geselschaft Preintaler. Ontbijt, lunch en avondeten kun je in de hutten kopen. Wie lid is van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging NKBV, krijgt korting op de overnachtingen en soms op het zogenoemde ‘Bergsteigeressen’.

Alle hutten in de Schladminger Tauern worden per terreinwagen of per materiaalkabelbaan bevoorraad. Hierdoor is het verblijf in deze hutten aangenaam voordelig (als je het vergelijkt met hun Zwitserse, Noord-Italiaanse en Franse broertjes die over het algemeen alleen per helikopter worden bevoorraad).

De Schladminger berghutten zijn klein, maar niet druk. Wij maakten de beschreven tocht begin juli – het begin van het hoogseizoen -, maar desondanks waren er nooit meer dan tien andere gasten in dezelfde hut. Het is handig om vooraf (2 - 3 weken) te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Alle hutten zijn per telefoon te bereiken en nemen de reservering het liefste telefonisch op. De Gollinghütte en de Preintalerhütte zijn eigendom van de Alpine Gesellschaft Preintaler maar garanderen een goedkopere overnachting voor leden van andere Alpenverenigingen (het zgn. “Gegenrecht”).

Image
LR-Schladminger-Tauern---dag-1---Giglach-Hoehenweg-2013-08-3691
Over de Hochwurzen Höhenweg op de eerste dag.

De huttentocht Schladminger Tauern van dag tot dag: dag 1 en 2

Dag 1 

Hochwurzen-Hütte (1849 m.) – Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.): 5 à 6 uur.
Stijgen: 850 meter, dalen: 800 meter.

Bergwandeling over een bergkam via Hüttecksattel (1744 m.), Rossfeld (1919 m.), Laiterfusssattel (1792 m.), Guschen (1982 m.), Schneider (2009 m.), Hochfeld (2189 m.), Unten Schiedeck (pm. 2200 m.) en via Klammsee en Brettersee naar Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.). Dit is een prachtig traject met afwisselend uitzicht naar de Grossglockner in het westen en de Hochgolling in het oosten, en met in het noorden de kalkstenen zuidwand van de Dachstein. Vanwege het vele op en neer gaan van het pad, eerst via bossen, later via almen en ten slotte over kale rotsen, moet een fors hoogteverschil worden geklommen en afgedaald.
Variant: Bij slecht weer kun je met een taxi naar de Ursprungalm en vandaar in anderhalf uur naar de Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.)
Reserveren: Ignaz-Mattis-Hütte (OeAV, 80 plaatsen).

Dag 2 

Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.) - Keinprecht-Hütte (1872 m.): 5,5 uur
Stijgen: 570 meter, dalen: 690 meter

In 2,5 uur loop je langs de Giglach-meren en een uitzichtrijke traverse naar het prachtige gelegen Duisitzkar-meer waar je twee berghutten hebt: de Duisitzkarseehütte en de Fahrlechhütte (1680 m.). Hier kun je lunchen en/of overnachten. Vervolgens via een bospad naar de Neu-Alm op (1618 m.). Via almen leidt het pad naar de Keinprechthütte (1872 m.).
Variant: Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.) - Keinprecht-Hütte (1872 m.): 5 uur
Langs de Unteren en Oberen Giglachsee en de Knappenseen naar de Rotmandlspitze (2453 m.); vanaf de top afdalen via de Krukesch en steil omlaag naar de KeinprechtHütte (1872 m.).
Reserveren: Keinprecht-Hütte (OeAV, 60 plaatsen).

 

De huttentocht Schladminger Tauern van dag tot dag: dag 3 en 4

Dag 3, deel 1

Keinprecht-Hütte (1872 m.) – Trockenbrotscharte (2237 m.) – Landwirseehütte (1985 m.): 2 ½ à 3 uur.
Stijgen: 420 meter, dalen: 310 meter

Een vriendelijke wandeling die vooral tijdens de stijging door fraai almterrein leidt.
Reserveren Landwirseehütte (OeAV, 50 plaatsen).

Dag 3, deel 2

 Landwirseehütte (1985 m.) – Gollingscharte ((2326 m.) - Golling-Hütte (1641 m.): 3 ½ à 4 uur.
Stijgen: 341 meter, dalen: 685 meter.

Een meer hoogalpiene stijging over steile rotsen en in de voorzomer over sneeuwvelden langs de Gollingscharte. Vanaf deze pas kunnen ervaren bergwandelaars via een gemarkeerde en deel met kabels beveiligde route naar de Hochgolling (2862 m.) beklimmen. Dit is zo’n twee uur omhoog klauteren en anderhalf uur dalen (zie: route 36 uit de Rother Gids).

Variant: Vanaf Gollingscharte kan de Hochgolling (2862 meter) worden beklommen,
Reserveren: Golling-Hütte (Alpin Gess. Preintaler, 80 plaatsen).

Dag 4

Gollinghütte (1641 m.) – Greifenberg (2618 m.) - Preintalerhütte (1657 m.): 5 uur
Preintalerhütte (1657 m.) - Risachfälle (1079 m.): 2 uur.
Stijgen: 1.100 meter, dalen: 1.660 meter

Vanuit de Golling-Hütte (1641 m.) gaat het via een steil, maar veilig pad omhoog naar de top van de Greifenberg (2618 m.). Aan de andere kant gaat het via een met staalkabels gezekerd en goed gemarkeerd pad omlaag door de Klafferkessel (2311 m.). In dit oude gletsjerdal liggen tal van meertjes. Via de Preintaler-Hütte (1657 m.) en de Riesachsee (1338 m.) daal je af naar Risachfelle (1079 m.), waar enkele malen per dag de bus naar Schladming vertrekt.

Reserveren: Preintalerhütte (privé berghut, 80 plaatsen).

Voortzetting huttentrektocht


Het is in principe mogelijk de beschreven huttentrektocht uit te breiden tot een 7- daagse tocht. Op dag 5 loop je naar de Breitlahn-Hütte, de dag erna naar de Rudolf-Schober-Hütte, en op de zevende dag naar St.Nikolai im Sölktal.

Image
Farlechhütte Ootsenrijk Schladminger Tauern
De Farlechhütte aan de oever van de Duisitzkarsee is een ideale lunchstop.

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

 • Wanderkarte 201, Schladminger Tauern -Radstadt – Dachstein, 1:50.000, uitg. Freytag & Berndt.
 • Alpenvereinskarte Niedere Tauern II (Oestliche Radstädter- und westliche Schladminger Tauern), 1:50.000 (OeAV-Karte)

Gebruikte gidsen:

 • Rother Wanderführer Dachstein Tauern, Sepp Brandl (Rudolf Rother, München, 2013)
 • Niedere Tauern, Ein Führer für Täler, Hütten und Berge, door Peter Holl ((Rudolf Rother, München, 2005)
 • Hüttenwandern, Band 1: Alpine Höhenwege von Hütte zu Hütte, door Michael Pause (BLV, München, 1983 – tocht 46, beschreven tocht in omgekeerde richting).

Overig

Regionalverband Dachstein-Tauern (zie onder 'Adressen')  geeft de brochure ‘Der Schladminger Tauern-Höhenweg’ uit. Hierin is een routebeschrijving van de hier beschreven huttentrektocht opgenomen, alsmede alle vereiste telefoonnummers om de hutten vooraf te reserveren.

Adressen en websites

 • Oostenrijks Toeristenbüro
 • Regionalverband Dachstein-Tauern. Het regionalverband geeft de brochure ‘Der Schladminger Tauern-Höhenweg’ uit. Hierin is een routebeschrijving van de hier beschreven huttentrektocht opgenomen, alsmede alle vereiste telefoonnummers om de hutten vooraf te reserveren.
 • Koninklijke NKBV. Voor korting in hutten en een dekkende bergsportverzekering.
 • Weerbericht en sneeuwomstandigheden
 • Weerbericht in Oostenrijk; Alpenweerbericht Oostenrijk (automatische band en alleen binnen Oostenrijk bereikbaar): 0900 91 156680.
 • Alpenweerbericht Oostenrijk: 0900 91 156680.
 • Bergredding Oostenrijk: 140
 • Algemeen alarmnummer: 112