icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Salzburger Almenweg
Gebiedsinformatie

Huttentocht Salzburger Almenweg

  • 01 mei 2010
  • Door: Ronald Naar
  • Fotografie: Ronald Naar

De Salzburger Almenweg leidt via een honderden kilometers lange wandelroute langs bergweitjes en hutten. Wandelaars kunnen overnachten op de alm, de plek waar traditiegetrouw de boeren hun vee van half juni tot half september weiden. Wijlen Ronald Naar liep zes van de 31 dagetappes.

Korte feiten

Over de Salzburger Almenweg

Het gebied: Oostenrijkse Alpen, Salzburg
Activiteit: Bergwandelen
De tocht: Zes dagetappes van de in totaal 31 etappes lange Salzburger Almweg; van Dorfgastein in het noorden naar Sportgastein in het zuiden
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Lichte tot middelzware wandeltocht. Tredzekerheid vereist op minstens twee van de zes trajecten.
Navigeren: De route is uitstekend bewegwijzerd met overwegend roodwitte, vierkanten houten paaltjes en soms ook door roodwitte verfstreken op rotsen. Kaart nodig.
Naar het gebied toe: Auto: Utrecht - Dorfgastein is ongeveer 1000 km rijden. Trein: Utrecht - Dorfgastein ca 14,5 uur reizen, overstap in München. Vliegen: Naar Salzburg, verder met taxi, trein of bus naar het Gasteinertal.
Overnachten: Almhutten. Ze staan beschreven in de gratis brochure Der Gasteiner Almführer.
Beste tijd: Half juni - half september. Daarna zijn veel almhutten niet meer bemand. 
Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst huttentochten.

De wandeltocht

Zes dagetappes van de in totaal 31 etappes lange Salzburger Almweg. Deze wandeltocht leidt via een honderden kilometers lange wandelroute langs almen in de provincie Salzburg. De zes gelopen etappes leiden bovenlangs het Oostenrijkse Gasteinertal, van Dorfgastein in het noorden naar Sportgastein in het zuiden.

Korte impressie van het gebied

De route volgt een voor alpiene begrippen middelhoge bergrug van kristallijn gesteente, waarvan de flanken zich uitstrekken van cultuurlandschap in het dal tot alpiene toendra’s en kale rotspartijen op maximaal zo’n 2600 meter hoogte. Tussen dal en top gaan loofbossen over in naaldwouden die op hun beurt weer plaatsmaken voor bloemrijke almweiden. Nergens is dit gebergte zo hoog dat zich gletsjers hebben kunnen vormen, maar er liggen in de vroege zomer op de hoofdkam nog wel sneeuwveldjes.

Image
De Salzburger Almenweg. Foto: Ronald Naar.
Op de Salzburger Almenweg. Foto: Ronald Naar.
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

Voervoer naar de Salzburger Almenweg

Auto: Met de auto via München en Salzburg in de richting van Graz. Afslaan bij het Gasteinertal; ongeveer 1100 kilometer rijden vanuit Utrecht. Door het Gasteinertal leidt de voornaamste treinverbinding tussen Salzburg en Karinthië waardoor het gebied per openbaar goed bereikbaar is.
Vliegen: Naar Salzburg vliegen en vandaar kun je per taxi, trein of bus naar het Gasteinertal.
Trein: Met de nachttrein van Amsterdam - Dorfgastein in ca 14,5 uur reizen, overstap in München.  Informatie over de treinreis is de vinden op Treinreiswinkel. Voor lokaal vervoer zie ook Gasteinertal Tourismus.

Zwaarte & moeilijkheidsgraad

Lichte tot middelzware wandeltocht over afwisselend onverharde wegen, karrensporen en smalle bergpaden. Een tweetal trajecten bestaat uit zeer smalle bergpaden langs steile gras- en rotshellingen die je zeker niet na sneeuwval of zware regen moet bewandelen, zoals de rondweg om de 2325 meter hoge Bernkogel en de Herman-Kreiliger-Steig boven het Angertal.

Navigatie

De route is uitstekend bewegwijzerd met overwegend roodwitte, vierkanten houten paaltjes en soms ook door roodwitte verstreken op rotsen. Slechts op enkele kruispunten en bij het passeren van skipistes ontbreken er nog wel eens adequate wegaanduidingen, maar met de stafkaart in de hand is er goed een oplossing te vinden.

Tijdsaanduidingen

De tijdsaanduidingen in de bergen boven het Gasteinertal zijn op de meeste plaatsen goed, maar op aantal plaatsen is ze ronduit lachwekkend. Het is ons op meerdere punten voorgekomen dat we op een gele richtingspijl stuitten waarop stond dat we nog 2½ uur moesten lopen naar onze bestemming, maar dat we na een half uur een nieuwe pijl tegenkwamen die ineens aangaf dat we naar dezelfde bestemming nog drie uur moet lopen, een uur meer dus. Dit leidde tot veel frustratie en ergernis. Overigens zijn de wandeltijden in de beschrijving wél de juiste tijden. Gebruik deze als richtlijn en niet de borden onderweg.

Image
De Salzburger Höhenweg is een uitstekende gemarkeerde route over smalle bergpaden en onverharde wgen
De Salzburger Almenweg is een uitstekend gemarkeerde route over smalle bergpaden en onverharde wegen

Overnachten

Hoog boven het Gasteinertal beheren boeren almhutten, hutjes die ze gebruiken om hun kudden koeien, schapen en geiten te hoeden. Hier wordt ook van de melk kaas en boter gemaakt. Gedurende de zomermaanden serveren zo’n vijftig almhutten aan passerende wandelaars eten en drinken. In een geringer aantal almhutten kan ook worden overnacht. De almhutten die voor het publiek open zijn, staan beschreven in de gratis brochure Der Gasteiner Almführer aan te vragen via info@gastein.com.

Voor onze tocht hebben we de volgende overnachtingen gehad:
Etappe 1: Kögerl-Alm
Etappe 2: Heinrich-Alm, tel. (00) 43 664 924 85 01
Etappe 3: Biber-Alm, tel. (00) 43 664 593 20 45
Etappe 4: Hofgasteiner Haus
Etappe 5: Waldgasthof Angertal/Hirs
Alternatieve overnachting: Schattbach-Alm, +43 664 454 55 62

Uitrusting

Onderweg hoef je niet veel meer mee te nemen dan regenkleding, een lakenzakje voor de overnachtingen in de almhutten en wat te drinken en tochtenproviand. Behalve op het tweede dagtraject passeer je op alle andere dagen onderweg almhutten waar je iets kunt eten of drinken. Zie verder de Op Pad paklijst huttentochten.

Dag-tot-dag routebeschrijving

Etappe 1
Dorfgastein (830 m) – Unterberg – Drei Waller Kapelle (1425 m) – Kögerl-Alm (1360 m)
Tijd: 2,5 uur
Hoogteverschillen: + 600 m, - 75 m

Etappe 2
Kögerl-Alm (1360 m) – Rauchkögerl (1806 m) - - Hanbalzköpfli (1862 m) – pas tussen Mitterkögerl en Sladinkopf (2200 m) – Heinrich-Alm (1688 m.)
Tijd: 5 à 6 uur
Hoogteverschillen: + 1050 m, - 725 m
Opmerking: het laatste deel van dit traject kan bij regen of sneeuwval zeer gevaarlijk worden; je loopt hier op een handbreed pas naast steile grashellingen die dan extreem glad kunnen worden. Men heeft om die reden sinds kort een veiligere variant aangelegd die oostelijk van de Bernkogel langs leidt en over de Amoser Hochalm leidt. De splitsing stond anno 2009 nog niet goed op de kaart en op richtingborden aangegeven. Je volgt in elk geval op de laatste pas voor de Bernkogel de afslag naar links richting Amoser Hochalm en volgt niet het pad rechts omlaag naar HeinrichAlm.

Image
Niet alleen hooggebergte, ook bossen maken deel uit van de Salzburger Almenweg
Niet alleen hooggebergte, ook bossen maken deel uit van de Salzburger Almenweg

Etappe 3
Heinrich-Alm (1688 m) – Präauer Saugrube (1950 m) – Präau-Hochalm (1611 m) – Walch-Alm (1695 m) – Hoher Scharte (1900 m) – Biber-Alm (1734 m)
Tijd: 4,5 uur
Hoogteverschillen: + 790 m, - 720 m

Etappe 4
Biber-Alm (1734 m) – Fundner Heimalm (1380 m) – Brandner Hochalm (1770 m) – Kleine Scharte (2100 m) – Hofgasteiner Haus (1950 m)
Tijd: 4 à 5 uur
Hoogteverschillen: + 700 m, - 500 m

 

Etappe 5
Hofgasteiner Haus (1950 m) – Kreilinger Steig – Rockfeld-Alm (1821 m) – Gadaunerer Hochalmen (1800 m) – Waldgasthof Angertal/Hirsch-Hütte (1200 m) – Schattbach-Alm (1683 m)
Tijd: 6 à 7 uur (waarvan 5 uur van het Hofgasteiner Haus tot aan de bodem van het Angertal en 2 uur vandaar tot op de Schattbach-Alm)
Hoogteverschillen: + 300 m en – 1050 m tot Waldgasthof Angertal; Vanuit het Angertal tot op de Schattbach-Alm: + 500 m

Etappe 6
Schattbach-Alm (1683 m) – Miesbichlscharte (2237 m) – Bockhartsee-stuwmeer (1870 m) – Bockhartsee-Hütte (1933 m) – Sportgastein (1589 m)
Tijd: 3,5 uur
Hoogteverschillen: + 650 m, - 680 m

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

  • Mayer, Blad Gasteinertal, 1:35.000.
  • Kompass, Wanderkarte Bad Gastein, 1:35.000, 
  • Freytag & Berndt Wanderkarte, 1:50.000, nrs. 191 Gasteiner Tal Wagrain Großarltal, 201 Schladminger Tauern Radstadt Dachstein, 392 Tennengebirge Lammertal Osterhorngruppe, per blad. Goede wandelkaart, meerdere kaarten nodig voor de hele route

Gebruikte gidsen:

  • De gehele Salzburger Almenweg staat beschreven in de gelijknamige gratis brochure Salzburger Almenweg die door de provincie Salzburgerland is uitgegeven. In deze brochure staat niet alleen de route beschreven, maar staan ook alle telefoonnummers van de almen die je onderweg passeert. Tevens zijn de hoofdroute en al varianten erop ingetekend op uitvouwbare kaarten in schaal 1:55.000. Op te vragen via info@gastein.com.

De Salzburger Almenweg loopt parallel aan het Gasteiner Tal en is een onderdeel van de Ruperti Weitwanderweg nr.08 en de Europese Fernwanderweg E10.

Adressen en websites

Adressen

Oostenrijks Toeristenburo.

Websites