icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Peter Habeler Runde Oostenrijk
Gebiedsinformatie

Huttentocht Zillertal: Peter Habeler Runde

 • 01 juni 2022
 • Door: Erik Van de Perre
 • Fotografie: Erik Van de Perre

Onder bergbeklimmers en wandelaars behoort het Zillertal tot de populairste regio’s in de Alpen. De Berliner Höhenweg is bij liefhebbers van meerdaagse huttentochten al lang een begrip. Sinds 2013 biedt een tweede trekkingroute de mogelijkheid deze unieke bergwereld te verkennen: de Peter-Habeler-Runde.

Korte feiten

Over de Peter Habeler Runde

 • Land: Oostenrijk
 • Gebied: het westelijke Zillertal
 • De tocht: De Peter-Habeler-Runde is een 53 km lange, grensoverschrijdende huttentocht, die rond het massief van de Olperer (3.476 m) verloopt. Het beste uitgangspunt is het Gasthaus Touristenrast in Vals. Alternatieve startpunten zijn St. Jodok, Vals, Ginzling, het stuwmeer Schlegeisspeicher en Hintertux.
 • Zwaarte: Middelzwaar. Etappes van 3 tot 5 uur. Dagelijkse hoogteverschillen tot 1.450 m. Het totale hoogteverschil bedraagt 3.965 m.
 • Moeilijkheidsgraad: Wisselend: gemakkelijke etappes over almweiden en brede paden wisselen af met lastige stukken over morenes en puin. Vast ter been zijn is een vereiste.
 • Navigatie: De route is volledig gemarkeerd en bewegwijzerd. Daarnaast wandelkaart en kompas.
 • Beste seizoen: half juni tot half september. Let op: op grote hoogte kunnen sneeuwvelden soms tot in juli voor hinder zorgen.
 • Vervoer: De afstand Utrecht – Mayrhofen bedraagt 950 km. Met de trein spoor je in ca. 11 uur van Utrecht naar Mayrhofen of St. Jodok am Brenner. Alternatief: je kunt ook van Schiphol naar München vliegen en vandaar verder reizen met de trein.
 • Overnachten: Berghutten, pension in Ginzling

De route is als eerbetoon vernoemd naar Peter Habeler. Hij werd in 2013 geopend naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de wereldberoemde bergbeklimmer uit het Zillertaler, die in 1978 samen met Reinhold Messner de eerste beklimming van de Everest zonder flessenzuurstof realiseerde. De Peter-Habeler-Runde werd aangelegd in het kader van het door de EU gefinancierd project ‘INTERREG IV – Pfitscher Joch zonder grenzen, geschiedenis en toekomst van een centrale Alpenpas’. De tocht voert in zes of zeven etappes door het Oostenrijks-Italiaanse grensgebied.

Image
Hangbrug Olpererhut
Hangbrug bij de Olpererhut.

Het gebied

De route ontsluit het westelijke Zillertal, beheerst door de massieven van Hochfeiler (3.509 m), Großer Möseler (3.480 m) en Olperer (3.476 m). Grote delen van de tocht verlopen binnen de grenzen van het hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen (422 km²), het natuurreservaat Valsertal en het beschermd natuurgebied Innerpfitsch (Zuid-Tirol). Deze vormen samen één groot aaneengesloten natuurgebied, waar je met wat geluk gemzen en marmotten ontmoet.

De tocht

De Peter-Habeler-Runde is een grensoverschrijdende alpiene wandelroute met een lengte van 53 km. De route voert rond het massief van de Olperer (3.476 m) en verbindt het Zillertal en het Wipptal in Oostenrijk met het Pfitschtal in Italië (Zuid-Tirol). Ze wordt ingedeeld in zes of zeven etappes. Het beste uitgangspunt is het Gasthaus Touristenrast in Vals. Alternatieve startpunten zijn de alpinistendorpen St. Jodok, Vals (Valsertal) en Ginzling, het stuwmeer Schlegeisspeicher en Hintertux.

Zwaarte van de huttentocht Peter Habeler Runde

Middelzwaar. De lengte van de etappes varieert tussen 3 en 5 uur. De hoogteverschillen zijn aanzienlijk (tot 1.450 m stijgen of dalen per dag). Het totale hoogteverschil bedraagt 3.965 m.

Image
Huttenwaardin-Katharina-Daum-van-de-Olpererhut.
Huttenwaardin Katharina Daum van de Olpererhut.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad varieert van etappe tot etappe. Gemakkelijke trajecten over almweiden en brede paden wisselen af met lastige stukken over morenen en puin. Vast ter been zijn is een vereiste.

Image
LR-EVDP---PHR-25---Aan-de-voet-van-de-Olperer

Beste tijd huttentocht Peter Habeler Runde

Half juni tot half september. Let op: op grote hoogten kunnen verraderlijke sneeuwvelden soms tot in juli voor hinder zorgen.

Naar het gebied toe

 • Auto: De afstand Utrecht – Mayrhofen is 950 kilometer.
 • Vliegtuig: Lufthansa en KLM vliegen vanaf Schiphol naar München (Flughafen Franz Josef Strauss). Vliegtijd: 1 uur en 30 min. Vanaf de luchthaven per trein verder naar Mayrhofen (3 uur, overstappen in München Ost en Jenbach) of St. Jodok am Brenner (3 uur en 15 min., overstappen in München Ost en Innsbruck).
 • Trein: Met de trein doe je er vanaf Utrecht ongeveer 11 uur over tot Mayrhofen of St. Jodok am Brenner. Onderweg moet je 3 keer overstappen.

Vervoer ter plaatse

Je kunt de tocht op meerdere plaatsen beginnen. De handigste vertrekpunten zijn het Gasthaus Touristenrast in Vals, het stuwmeer Schlegeisspeicher (bereikbaar vanuit Ginzling of Mayrhofen) en Hintertux.

Informatie busverbindingen ter plekke.

Auto: Parkeren kan in Vals op de Parkplatz Alpeiner bij de Nockeralm (gratis, 1 km van Gasthaus Touristenrast) en in Hintertux bij het dalstation van de kabelbaan (Parkplatz Hintertuxer Gletscher Talstation).

Ook bij het stuwmeer Schlegeisspeicher kun je de auto kwijt. De parkeerplaats bereik je via de Schlegeis-Alpenstraße, een 13,3 km lange tolweg. Het parkeertarief is inbegrepen in de tol.

Georganiseerd op huttentocht

Wil je graag een huttentocht maken in het Zillertal maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Denk dan eens aan onderstaande huttentocht, georganiseerd door SNP Natuurreizen.

Oostenrijk - Te voet over de Alpen, etappe 2 Groepsreis 8 dagen

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

 • Deels met bagagevervoer
 • Eindigend in het groene Pustertal in Italiaans Süd-Tirol
 • In 4 etappes te voet de Alpen over
Vanaf € 1.344,08
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • Trein mogelijk

Inbegrepen

 • verblijf in berghutten op meerpersoonskamers en in hotels op twee- tot vierpersoonskamers, 1 nacht in hostel op tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • bagagevervoer zoals aangegeven
 • alle verplaatsingen in het gebied conform programma per bus en kabelbaan
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige maaltijden
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
fdshdflksdhflhsdlfhsdlfh;sld
Het Friesenberghaus.

Overnachten langs de Peter Habeler Runde

Langs de Peter-Habeler-Runde liggen zes berghutten, uitgebaat door de Deutscher Alpenverein (DAV), de Österreichischer Touristenklub (ÖTK) en de Club Alpino Italiano (CAI). Overnacht wordt ofwel in kamers voor twee of meer personen of in Matratzenlager (eenvoudig). Reken voor een overnachting in een tweepersoonskamer ca. € 33-36 p.p., voor een slaapplaats in een Matratzenlager € 23-31 p.p. Leden van bergsportverenigingen zoals de NKBV krijgen flinke korting. Overnachtingen kunnen ook met halfpension worden geboekt. Dat kan ook online via het boekingsportaal van de VVV in Mayrhofen.

Denk eraan de hutten tijdig te reserveren, zeker als je met een groep onderweg bent. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de betreffende hut hoe je het beste kunt reserveren.

Image
sadfldshflsadkhfdkjhfls;dhf
Hochfeiler.
 • Geraer Hütte (2.324 m)
  Tel. +43-676-961 03 03, www.geraerhuette.at
  90 slaapplaatsen. Gezellige DAV-hut aan de voet van de Alpeiner Scharte. Geopend van half juni tot september. De hut is goed te voet bereikbaar vanuit het Valsertal: vanaf de Parkplatz Alpeiner (Innervals) loop je in 45 min. tot het dalstation van de materiaalkabelbaan (1.675 m). Van daar kan eventuele bagage (vooraf te reserveren, € 5 per rugzak) naar de Geraer Hütte worden gestuurd. De berghut bereik je te voet via de Ochsenalm na een tocht van ca. 3 uur. Reservering online of telefonisch (enkel 24 uur of minder van tevoren).
 • Tuxerjoch-Haus (2.313 m)
  www.tuxerjochhaus.at
  35 slaapplaatsen. Deze ÖTK-hut ligt ten noordoosten van het Tuxer Joch. Geopend van eind juni tot eind september. De hut is te voet in 2,5 tot 3 uur bereikbaar vanuit Hintertux en in 45 min. vanaf het bergstation van de kabelbaan (Sommerbergalm). Reservering via online-reserveringssysteem (niet via e-mail!).
 • Friesenberghaus (2.498 m)
  Tel. +43-676-749 75 50, www.friesenberghaus.com
  60 slaapplaatsen. DAV-hut aan de voet van de Hoher Riffler. Geopend van half juni tot half september. Vanaf het stuwmeer Schlegeisspeicher bereik je de hut na een klim van 2 tot 2,5 uur. Reservering via online-reserveringssysteem tot uiterlijk 18 uur op de dag voor de overnachtingsdatum, daarna telefonisch.
 • Olpererhütte (2.389 m)
  Tel. +43-664-417 65 66, www.olpererhuette.de
  72 slaapplaatsen. DAV-hut aan de voet van de Olperer, met een prachtig uitzicht op het Schlegeis-stuwmeer en de toppen van Großer Möseler en Hochfeiler. De vrij nieuwe hut (2007) biedt comfortabele kamers en modernste ecologische standaards. Zo zorgen fotovoltaïsche systemen en een warmtekrachtcentrale op basis van koolzaadolie voor stroom en warm water, terwijl het afvalwater biologisch wordt behandeld m.b.v. membraanfiltratie. Panoramarestaurant. Geopend van begin juni tot begin oktober. Reservering via online-reserveringssysteem tot uiterlijk 18 uur op de dag voor de overnachtingsdatum, daarna telefonisch.
 • Pfitscherjoch-Haus (2.276 m)
  Tel. +39-0472-63 01 19 of +39-333 840 45 87, www.pfitscherjochhaus.com
  40 slaapplaatsen. Het Pfitscherjoch-Haus of Rifugio Passo di Vizze ligt vlak bij het Pfitscher Joch, aan de Italiaanse kant van de grens tussen Oostenrijk en Italië. De oudste privé-berghut van Zuid-Tirol, opgericht in 1888, wordt al vijf generaties lang gerund door de familie Volgger. In 2012 werd de hut grondig verbouwd. Geopend van juni tot begin oktober. Reservering telefonisch of via e-mail.
 • Europa-Hütte (2.693 m)
  Tel. +39-338 212 47 38, www.europahuette.it
  65 slaapplaatsen. De Europa-Hütte (voormalige Landshuter Hütte) of Rifugio Europa wordt sinds 1999 gezamenlijk beheerd door de Duitse (DAV) en de Italiaanse Alpenclub (CAI). De grens tussen Oostenrijk en Italië verloopt pal door de gelagzaal. Restaurant met specialiteiten uit Zuid-Tirol. Geopend van begin juni tot eind september. Reservering telefonisch of via e-mail.
 • Alpengasthaus Breitlahner (1.257 m)
  Dornauberg 70, A-6295 Ginzling, tel. +43-5286-52 12, mobiel +43-660 617 08 41, www.breitlahner-zillertal.at
  Dit leuke, rustieke pension in het alpinistendorpje Ginzling is een ideaal begin- of eindpunt. Overnachting met ontbijt of halfpension mogelijk.

Eten en drinken langs de Peter Habeler Runde

Alle hutten bieden overnachtingen met halfpension aan. Reken voor een ontbijt € 11-15 extra, voor halfpension (avondeten met 3-gangen-menu + ontbijt) een toeslag van € 32-52 p.p. In de hutten is vaak ook een lunchpakket verkrijgbaar. Voor een hapje of een drankje kun je ook terecht in het Tuxer Fernerhaus (tussen Tuxerjoch-Haus en Friesenberghaus) en het Gasthaus Touristenrast (tussen Europahütte en Geraer Hütte).

Uitrusting

De Peter-Habeler-Runde is een alpiene tocht. Onmisbaar zijn wind- en waterdichte regenkledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, EHBO-set, wandelstokken, kaart en kompas/gps, een slaapzak en/of huttenslaapzak, een handdoek en een fluitje/zaklamp voor noodsignalen.

Kijk voor een uitgebreide paklijst op de Op Pad paklijst huttentochten

 

Image
fhdlfhadslfhadslfh;sda
Peter Habeler.

Tips langs de Peter Habeler Runde

Naturparkhaus Ginzling

Uitvoerige informatie over fauna en flora, de gletsjers en het leven van de bergbewoners in het Zillertal biedt de interactieve, multimediale vaste expositie ‘Gletscher.Welten’ in het Naturparkhaus Ginzling. Het hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen organiseert ook themawandelingen, van een ‘reuzentocht’ voor kinderen over een ‘wandeling met de kruidendokter’ tot de ‘beklimming van de Ahornspitze met Peter Habeler’.

Klettersteigen
Het Zillertal is ook een eldorado voor Klettersteig-fans. In de buurt van Mayrhofen kun je kiezen uit een hele reeks van deze met staalkabels, ladders en beugels beveiligde routes. Gezinsvriendelijk is de Klettersteig Huterlaner (moeilijkheidsgraad B/C). Voor gevorderden is er de Klettersteig Pfeilspitzwand (C/D-), voor kunners de Klettersteig Zimmereben (C/D+) met deels loodrechte en overhangende rotsen. Uitrusting (klimgordel en helm) en gidsen kunnen ter plaatse worden gehuurd. Meer informatie.

Georganiseerd, gidsenbureaus

Voor tochten met een berggids kun je o.m. terecht in de:

De Peter Habler Runde van dag tot dag

Dag 1: Gasthaus Touristenrast – Geraer Hütte

Lengte: 6,7 km; duur: 3 uur; hoogteverschil: 975 m stijgen

Vanaf het Gasthaus Touristenrast (1.345 m) bereik je na een wandeling van een uur over een brede almenweg (weg nr. 502) het dalstation van de goederenkabelbaan, aan het einde van het Valsertal. Hier kun je eventueel een rugzak met de kabelbaan omhoog sturen (zie overnachten, Geraer Hütte). Daarna schiet het pad in een lange reeks haarspeldbochten door het arvenbos omhoog naar de Ochsenalm. Ten slotte, nu weer wat makkelijker, over alpenweiden verder naar de Geraer Hütte (2.324 m).

Dag 2: Geraer Hütte – Tuxerjoch-Haus

Lengte: 9 km; duur: 4-5 uur; hoogteverschil: 855 m stijgen en 870 m dalen

De tweede etappe van de Peter-Habeler-Runde golft behoorlijk op en neer. Vanaf de Geraer Hütte klim je eerst naar het Steinernes Lamm (weg nr. 527). Daarna kronkelt het pad over oude morenen door de Vordere Höllwand en klimt dan naar de pashoogte van de Kleegrubenscharte. Vervolgens gaat het bijna 400 meter omlaag naar het dal van de Kaserer Bach en via de Kasererscharte weer omhoog naar de Frauenwand. Over de Almböden zak je ten slotte geleidelijk naar het Tuxerjoch-Haus (2.313 m).

Dag 3: Tuxerjoch-Haus – Friesenberghaus

Lengte: 7,8 km; duur: 4-5 uur; hoogteverschil: 885 m stijgen en 715 m dalen

Vanaf het Tuxerjoch-Haus daal je eerst verder over weg nr. 326 en wandel je onder de Lärmstange door. Het pad draait vervolgens naar het zuidoosten en klimt naar het bergrestaurant Spannagelhaus (2.531 m, in de zomer gesloten!). Daarna volgt een stevige klim over morenen en puin (weg nr. 526) naar de Friesenbergscharte (2.911 m), waar de route haar hoogste punt bereikt. Als beloning wacht een prachtig uitzicht over de omliggende bergen. Vanaf de pas zigzagt het pad ten slotte steil omlaag naar het Friesenberghaus (2.498 m). Maar let op: deze afdaling is erg steil en voert bovendien over zogenaamde Schrofen, dat zijn steile, deels rotsachtige, deels met gras begroeide hellingen, waar je vooral niet moet uitglijden! Grote delen zijn dan ook met kabels beveiligd. In de vroege zomer kan sneeuw de passage bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken (informeer bij de huttenwaarden naar de condities).

Image
fdfhdlffsdfhd
Bij de Olpererhut.

Dag 4: Friesenberghaus – Olpererhütte

Lengte: 4,1 km; duur: 2,5 uur; hoogteverschil: 215 m stijgen en 310 m dalen

Na een korte afdaling naar de Friesenbergsee zigzagt het pad weer steil omhoog naar de Berliner Höhenweg (weg nr. 526). De rest van deze etappe is identiek aan de Berliner Höhenweg, die, met prachtige uitzichten op het Schlegeis-stuwmeer en de besneeuwde kruinen van Großer Möseler (3.480 m) en Hochfeiler (3.509 m), geleidelijk naar de Olpererhütte (2.389 m) omlaag voert.

Dag 5: Olpererhütte – Pfitscherjoch-Haus

Lengte: 8,7 km; Duur: 3,5 uur; hoogteverschil: 380 m stijgen en 500 m dalen

De Peter-Habeler-Runde gaat nu weer zijn eigen weg en leidt eerst (weg nr. 502) zacht golvend naar het zuidoosten verder en daalt dan naar een imposant keteldal, het Unterschrammachkar (2.280 m). Na een korte stijging kronkelt het pad rond de Ameiskopf. Via het Oberschrammachkar, nóg een keteldal, voert een oud pad (weg nr. 28) over rotsen, die door de gletsjers glad gepolijst zijn, omlaag naar het Pfitscherjoch-Haus, dat vlak bij de Oostenrijks-Italiaanse grens ligt.

Tip: Bij mooi weer is het raadzaam vanaf de hut nog door te lopen tot de top van de Rotbachlspitze (6 km, 3 uur, 600 m klimmen en dalen extra). Niveau: gemiddeld. Het uitzicht vanaf de 2.897 m hoge berg op het massief van de Hochfeiler is indrukwekkend!

Dag 6: Pfitscherjoch-Haus – Europahütte

Lengte: 8 km; duur: 3 uur; hoogteverschil: 545 m stijgen en 130 m dalen

De zesde etappe verloopt volledig op Italiaans grondgebied (Zuid-Tirol). Daarbij volg je nu het verloop van de Landshuter Höhenweg (weg nr. 3/528). Het pad voert eerst langs enkele meertjes, kronkelt dan door een kale, rotsachtige omgeving naar het westen en klimt ten slotte geleidelijk naar de Friedrichshöhe met de Europahütte (2.693 m).

Dag 7: Europahütte – Gasthaus Touristenrast

Lengte: 9 km; duur: 5 uur; hoogteverschil: 110 m stijgen en 1.455 m dalen

Over de Geistbeckweg (weg nr. 529) gaat het eerst in noordelijke richting naar de Sumpfschartl (2.666 m). Daarna volgt een lange afdaling, die je via de Innere Zeischalm en Nockeralm (parkeerterrein) naar het Gasthaus Touristenrast (1.345 m) brengt.

Kaart en gids

Kaart:

 • Kompass 37 – Zillertaler Alpen/Tuxer Alpen, 1:50.000.
 • AV-35/1 – Zillertaler Alpen West, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:25.000.
 • AV-31/3 – Brennerberge: Östliche Stubaier- und westliche Zillertaler Alpen, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:25.000.

Gids:

 • Trekking im Zillertal, uitg. Rother. Duitse gids met een beschrijving van 5 meerdaagse trektochten in het Zillertal, waaronder de Peter-Habeler-Runde.
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg