icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Peter Habeler Runde Oostenrijk
Gebiedsinformatie

Huttentocht Zillertal: Peter Habeler Runde

 • 01 april 2015
 • Door: Erik Van de Perre
 • Fotografie: Erik Van de Perre

Onder bergbeklimmers en wandelaars behoort het Zillertal tot de populairste regio’s in de Alpen. De Berliner Höhenweg is bij liefhebbers van meerdaagse huttentochten al lang een begrip. Sinds 2013 biedt een tweede trekkingroute de mogelijkheid deze unieke bergwereld te verkennen: de Peter Habeler Runde.

Korte feiten

Over de Peter Habeler Runde

Land: Oostenrijk
Gebied: Het westelijke Zillertal
De tocht: De Peter Habeler Runde is een 56,5 km lange, grensoverschrijdende huttentocht, die een lus beschrijft rond het massief van de Olperer (3.476 m). De tocht start en eindigt in Mayrhofen.
Zwaarte: Middelzwaar. Etappes van 3 - 7 uur (max 5 uur bij vertrek vanaf Gasthaus Touristenrast/Vals). Dagelijkse hoogteverschillen tot 1350 m. Het totale hoogteverschil bedraagt 4230 m.
Moeilijkheidsgraad: Wisselend: gemakkelijke etappes over almweiden en brede paden wisselen af met lastige stukken over morenes en puin. Tredzekerheid is een vereiste.
Navigatie: De route is geheel gemarkeerd en bewegwijzerd. Daarnaast wandelkaart en kompas.
Beste seizoen: Juli tot september. Let op: op grote hoogten kunnen sneeuwvelden soms tot in juli voor hinder zorgen.
Vervoer: De afstand Utrecht - Mayrhofen bedraagt 950 km. Met de trein spoor je in 11 uur vanaf Amsterdam naar Mayrhofen of St. Jodok am Brenner. Alternatief: je kunt van Schiphol naar München vliegen en vandaar verder reizen met de trein. 
Overnachten: Berghutten en een pension in Ginzling.
 

De route ontleent haar naam aan de levende legende Peter Habeler, Zillertaler in hart en nieren, die samen met Reinhold Messner de eerste beklimming van de Everest zonder flessenzuurstof realiseerde. De route, aangelegd in het kader van het door de EU gefinancierd project 'INTERREG IV – Pfitser Joch onbegrensd, geschiedenis en toekomst van een centrale Alpenpas', voert in zes of zeven etappes door het Oostenrijks-Italiaanse grensgebied.

Image
Hangbrug Olpererhut
Hangbrug bij de Olpererhut.

Het gebied

De route ontsluit het westelijke Zillertal, beheerst door de massieven van Hochfeiler (3.509 m), Großer Möseler (3.480 m) en Olperer (3.476 m). Grote delen ervan verlopen binnen de grenzen van het hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen (379 km²), het natuurreservaat Valsertal en het natuurbeschermingsgebied Innerpfitsch (Zuid-Tirol). Deze vormen samen één groot aaneengesloten natuurgebied, waar je met wat geluk gemzen en marmotten aantreft.

De tocht

De Peter Habeler Runde werd in 2013 officieel geopend. Deze grensoverschrijdende alpiene wandelroute, benoemd naar de beroemde Zillertaler bergbeklimmer Peter Habeler, heeft een lengte van 56,5 km. Ze beschrijft een lus rond het massief van de Olperer (3.476 m) en verbindt het Zillertal en het Wipptal in Oostenrijk met het Pfitschtal in Italië (Zuid-Tirol). De route wordt ingedeeld in zes of zeven etappes. Goede uitgangspunten zijn de alpinistendorpen St. Jodok, Vals (Valsertal) en Ginzling, het stuwmeer Schlegeisspeicher en het plaatsje Hintertux.

Zwaarte van de huttentocht Peter Habeler Runde

Middelzwaar. De lengte van de etappes varieert tussen 3 en 7 uur (maximum 5 uur bij vertrek vanaf het Gasthaus Touristenrast). De hoogteverschillen zijn aanzienlijk (tot 1.350 m stijgen of dalen per dag). Het totale hoogteverschil bedraagt 4.230 m.

Image
Huttenwaardin-Katharina-Daum-van-de-Olpererhut.
Huttenwaardin Katharina Daum van de Olpererhut.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad varieert van etappe tot etappe. Gemakkelijke trajecten over almweiden en brede paden wisselen af met lastige stukken over morenes en puin. Tredzekerheid is wel een vereiste.

Image
LR-EVDP---PHR-25---Aan-de-voet-van-de-Olperer

Beste tijd huttentocht Peter Habeler Runde

Juli tot september. Let op: op grote hoogten kunnen verraderlijke sneeuwvelden soms tot in juli voor hinder zorgen.

Naar het gebied toe

Auto: De afstand Utrecht – Mayrhofen is 950 kilometer.
Vliegtuig: Oa Lufthansa en KLM vliegen vanaf Schiphol naar München (Flughafen Franz Josef Strauss), Lufthansa vliegt ook rechtstreeks vanaf Rotterdam. Vliegtijd: 1 uur en 30 min.
Vanaf de luchthaven per trein verder naar Mayrhofen (3 uur, overstappen in München Ost en Jenbach) of St. Jodok am Brenner (3 uur en 15 min., overstappen in München Ost en Innsbruck).
Trein: Met de trein doe je er vanaf Amsterdam Centraal 11 uur over tot Mayrhofen of 11 uur en 15 min. tot St. Jodok am Brenner. Onderweg moet je 3 keer overstappen. Informatie: NS Internationaal en Treinsreiswinkel.

Vervoer ter plaatse

Je kunt de tocht in principe op veel verschillende plaatsen beginnen. De handigste vertrekpunten zijn het Gasthaus Touristenrast in Vals, het stuwmeer Schlegeisspeicher (bereikbaar vanaf Ginzling of Mayrhofen) en Hintertux.
Informatie busverbindingen ter plekke: Verkehrsverbund Tirol.
Auto: Parkeren kan in Vals bij de Nockeralm (vlak bij Gasthaus Touristenrast) en in Hintertux bij het dalstation van de kabelbaan (Hintertuxer Gletscherbahnen).
Bij het stuwmeer Schlegeisspeicher kun je de auto kwijt bij de Dominikushütte. Bedenk dat de Schlegeis-Alpenstraße, de 13,3 km lange weg naar de Schlegeisspeicher, een tolweg  is.

Georganiseerd op huttentocht

Wil je graag een huttentocht maken in het Zillertal maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Denk dan eens aan onderstaande huttentocht, georganiseerd door SNP Natuurreizen.

Oostenrijk - Te voet over de Alpen, etappe 2 Groepsreis

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

 • Deels met bagagevervoer
 • Eindigend in het groene Pustertal in Italiaans Süd-Tirol
 • In 4 etappes te voet de Alpen over
Vanaf € 1.140,00 Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • Trein mogelijk

Inbegrepen

 • verblijf in berghutten op meerpersoonskamers en in hotels op twee- tot vierpersoonskamers, 1 nacht in hostel op tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • bagagevervoer waar mogelijk
 • alle verplaatsingen in het gebied conform programma per bus en kabelbaan
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige maaltijden
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
fdshdflksdhflhsdlfhsdlfh;sld
Het Friesenberghaus.

Overnachten langs de Peter Habeler Runde

Langs de Peter Habeler Runde liggen zes berghutten van de DAV (Deutscher Alpenverein), ÖTK (Österreichischer Touristenklub) en CAI (Club Alpino Italiano). Overnacht wordt ofwel in kamers voor twee of meer personen of in Matratzenlager (eenvoudig). Reken voor een overnachting in een tweepersoonskamer ca. € 27-28 p.p., voor een slaapplaats in een Matratzenlager € 20-22 p.p. Leden van bergsportverenigingen genieten een korting. De overnachtingen kunnen ook met halfpension worden geboekt. Dat kan ook direct online via het boekingsportaal van de VVV in Mayrhofen.

Het is handig om vooraf de hutten te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren.

Geraer Hütte (2.324 m)

100 slaapplaatsen. Gezellige DAV-hut aan de voet van de Alpeiner Scharte. Geopend van half juni tot eind september. De hut is ook goed te voet bereikbaar vanaf het Valsertal: vanaf de Parkplatz Geraer Hütte loop je 45 min. tot het dalstation van de materiaalkabelbaan (1.675 m), waar eventuele bagage (vooraf te reserveren, € 5 per rugzak) naar de Geraer Hütte kan worden gestuurd, die je te voet via de Ochsenalm na een tocht van 2,5-3 uur bereikt.

Image
sadfldshflsadkhfdkjhfls;dhf
Hochfeiler.

Tuxerjoch-Haus (2.316 m)

46 slaapplaatsen. Deze ÖTK-hut ligt ten noordoosten van het Tuxer Joch. Geopend van half juni tot begin oktober. De hut is te voet in 2,5 uur bereikbaar vanaf Hintertux en in 1 uur vanaf het bergstation van de kabelbaan.

Friesenberghaus (2.498 m)

66 slaapplaatsen. DAV-hut aan de voet van de Hoher Riffler. Geopend van half juni tot eind september.

Olpererhütte (2.389 m)

72 slaapplaatsen. DAV-hut aan de voet van de Olperer met een prachtig uitzicht op het Schlegeis-stuwmeer en de toppen van Großer Möseler en Hochfeiler. De nieuwe hut van 2007 biedt comfortabele kamers en modernste ecologische standaards. Zo zorgen fotovoltaïsche systemen en een warmtekrachtcentrale op basis van koolzaadolie voor stroom en warm water, terwijl het afvalwater biologisch wordt behandeld m.b.v. membraanfiltratie. Panoramarestaurant. Geopend van begin juni tot begin oktober.

Pfitscherjoch-Haus (2.275 m)

40 slaapplaatsen. Het Pfitscherjoch-Haus of Rifugio Passo di Vizze ligt vlak bij het Pfitscher Joch, pal op de grens tussen Oostenrijk en Italië. De oudste privé-berghut van Zuid-Tirol, opgericht in 1880, wordt sinds vijf generaties geleid door de familie Volgger. In 2012 onderging de hut een grondige modernisering. Geopend van juni tot begin oktober.

Europa-Hütte (2.693 m)

www.europahuette.it
90 slaapplaatsen. De Europa-Hütte (voormalige Landshuter Hütte) of Rifugio Europa wordt sinds 1989 gezamenlijk beheerd door de Duitse en Italiaanse alpenclubs (DAV en CAI). De grens tussen Oostenrijk en Italië verloopt pal door de gelagzaal. Geopend van half juni tot eind september.

Alpengasthaus Breitlahner

Dit leuke, rustieke pension in het alpinistendorpje Ginzling is een ideaal begin- of eindpunt. Overnachting met ontbijt of halfpension mogelijk. 

Eten en drinken langs de Peter Habeler Runde

Alle hutten bieden overnachtingen met halfpension aan. Reken voor een ontbijt ca. € 10 extra, voor halfpension (avondeten met 3-gangen-menu + ontbijt) een toeslag van € 25-28 p.p. In de hutten is vaak ook een lunchpakket verkrijgbaar. Voor een hapje of een drankje kun je ook terecht in het Tuxer Fernerhaus (tussen Tuxerjoch-Haus en Friesenberghaus) en Gasthaus Touristenrast (tussen Europahütte en Geraer Hütte).

Uitrusting

De Peter Habeler Runde is een alpiene tocht. Onmisbaar zijn wind- en waterdichte regenkledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, EHBO-set, wandelstokken, kaart en kompas/gps, een slaapzak en/of huttenslaapzak, een handdoek en een fluitje/zaklamp voor noodsignalen.
Kijk voor een uitgebreide paklijst op de Op Pad paklijst huttentochten

Image
fhdlfhadslfhadslfh;sda
Peter Habeler.

Tips langs de Peter Habeler Runde

Naturparkhaus Ginzling
Uitvoerige informatie over fauna en flora, de gletsjers en het leven van de bergbewoners in het Zillertal biedt de interactieve, multimediale vaste expositie 'Gletscher.Welten' in het Naturparkhaus Ginzling. Het hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen organiseert ook themawandelingen, van 'lama-trekking' of een 'boselfenwandeling' voor kinderen over een 'wandeling met de kruidendokter' tot een 'beklimming van de Ahornspitze' met Peter Habeler.

Klettersteigen
Het Zillertal is ook een eldorado voor Klettersteig-liefhebbers. Mayrhofen telt drie van deze met staalkabels, ladders en beugels beveiligde routes. Gezinsvriendelijk is de Klettersteig Huterlaner (moeilijkheidsgraad C). Voor gevorderden is er de Klettersteig Pfeilspitzwand (B, C+), voor kunners (deels loodrechte en overhangende rotsen) de Klettersteig Zimmereben (C, D+). Uitrusting (klimgordel en helm) en gidsen kunnen ter plaatse worden gehuurd. Meer informatie onder VVV Mayrhofen

Georganiseerd, gidsenbureaus

Voor tochten met een berggids kun je o.m. terecht in de:

De Peter Habler Runde van dag tot dag

Dag 1: Gasthaus Touristenrast – Geraer Hütte
Lengte: 7,5 km; duur: 3,5 - 4 uur; hoogteverschil: 1.195 m stijgen.
Van het Gasthaus Touristenrast (1.345 m) leidt een 2,5 km lange almenweg (weg nr. 502) door het Valsertal naar het dalstation van de materiaallift. Hier kun je eventueel een rugzak met de kabellift omhoog sturen (zie overnachten, Geraer Hütte). Daarna schiet het pad in talloze haarspeldbochten door het arvenbos omhoog naar de Ochsenhütte. Ten slotte, nu weer makkelijker, over alpenweiden in oostelijke richting verder naar de Geraer Hütte (2.324 m).

Dag 2: Geraer Hütte – Tuxerjoch-Haus
Lengte: 10 km; duur: 5 uur; hoogteverschil: 800 m stijgen en 810 m dalen.
Vanaf de Geraer Hütte klim je eerst naar het Steinernes Lamm (weg nr. 527). Daarna voert de route over oude morenen door de Vordere Höllwand en verder via de Kleegrubenscharte. Je daalt zo’n 400 meter naar de vallei van de Kaserer Bach en klimt vervolgens via de Kasererscharte naar de Frauenwand (2.540 m). Over de Almböden daal je ten slotte af naar het Tuxerjoch-Haus (2.316 m).

Dag 3: Tuxerjoch-Haus – Friesenberghaus
Lengte: 8,4 km; duur: 5 uur; hoogteverschil: 910 m stijgen en 740 m dalen.
Na een korte afdaling voert het pad (weg nr. 326) onder de Lärmstange door en klimt dan in zuidoostelijke richting naar het Spannagelhaus (2.531 m). Vervolgens klauter je over morenen en puin (weg nr. 526) verder naar de Friesenbergscharte (2.911 m), het hoogste punt van de Peter Habeler Runde. Vanaf de pas zigzagt het pad ten slotte steil omlaag naar het Friesenberghaus (2.477 m).

Image
fdfhdlffsdfhd
Bij de Olpererhut.

Dag 4: Friesenberghaus – Olpererhütte
Lengte: 4,4 km; duur: 2,5 uur; hoogteverschil: 220 m stijgen en 310 m dalen.
Na een korte afdaling naar de Friesenbergsee zigzagt het pad steil omhoog. Vervolgens gaat het lichtjes dalend verder over de Berliner Höhenweg (weg nr. 526) naar de Olpererhütte (2.389 m).

Dag 5: Olpererhütte – Pfitscherjoch-Haus
Lengte: 8,7 km; Duur: 3,5 uur; hoogteverschil: 430 m stijgen en 570 m dalen.
Via weg nr. 502 gaat het eerst zacht golvend naar het zuidoosten, dan verder naar het Unterschrammachkar (2.280 m) en vervolgens, na een korte stijging, in 2.400 m hoogte onder de Ameiskopf door. Via het Oberschrammachkar, waar je een paar schuimende beken dwarst, voert een oud pad (weg nr. 28) over rotsen, die door de gletsjers glad gepolijst zijn, omlaag naar het Pfitscherjoch-Haus, dat pal op de Oostenrijks-Italiaanse grens ligt.

Dag 6: Pfitscherjoch-Haus – Europahütte
Lengte: 8,2 km; duur: 3 uur; hoogteverschil: 520 m stijgen en 100 m dalen.
Vanaf het Pfitscherjoch-Haus volg je de Landshuter Höhenweg (weg nr. 3/528), die door een kale, rotsachtige omgeving naar het westen leidt. Het pad klimt ten slotte geleidelijk naar de Friedrichshöhe en bereikt kort daarop de Europahütte (2.693 m).

Dag 7: Europahütte – Gasthaus Touristenrast
Lengte: 9 km; duur: 3 uur; hoogteverschil: 1.350 m dalen.
Over de Geistbeckweg (weg nr. 529) loop je in noordelijke richting naar de Sumpfschartl (2.666 m). Daarna volgt een lange afdaling, die je via de Innere Zeischalm en Nockeralm (parkeerterrein) naar het Gasthaus Touristenrast (1.345 m) brengt.

Kaart en gids

Kaart: 

 • Kompass 37 – Zillertaler Alpen/Tuxer Alpen; Kompass 44 – Sterzing/Vipiteno, 1:50.000.
 • AV-35/1 – Zillertaler Alpen West, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:25.000.
 • AV-31/3 – Brennerberge: Östliche Stubaier- und Westliche Zillertaler Alpen, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:50.000.

Gids:

 • Hüttentrekking Ostalpen, uitg. Rother. Beschrijving van 32 meerdaagse trektochten, waaronder enkele in de Zillertaler Alpen.

 

Adressen en sites

SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg