icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Vanoise
Reistip

Huttentocht met kinderen in Parc National de Vanoise

  • 29 juni 2022
  • Door: Anne van Galen

In het nationale park Vanoise liggen meer dan 100 toppen die hoger zijn dan 3000 meter. In het park vind je veel verschillende zeldzame dieren zoals de slangenarend en de reusachtige baardgier.
Een goed netwerk van paden en hutten maakt het gebied ideaal voor een tocht met sportieve kinderen die gewend zijn om te lopen in de bergen. Omdat de tocht tweemaal over een hoge pas gaat, is goed inlopen aan te raden.

Van dag tot dag

Dag 1: Aussois: 1473 m. – Montana 2180 m. (via de Télésiège du Grand Jeu)- Refuge du Fond de l’Aussois 2329 m.

De voorgestelde rondtocht begint in het dorpje Aussois, vlak boven Modane. In directe nabijheid van het bergdorpje liggen maar liefst vijf indrukwekkende forten die in de negentiende eeuw zijn gebouwd door Frankrijk om haar buitengrenzen te verdedigen. Vanuit hier gaat het eerst met een bergbaantje omhoog (altijd fijn om de eerste zware hoogtemeters niet te hoeven lopen). Daarna volgt een mooie wandeling bovenlangs twee meren naar de Refuge du Fond de l’Aussois.

Dag 2: Refuge du Fond de l’Aussois 2329 m., via de Col d’Aussois: 2914 m., naar de Refuge du Roc de la Pêche: 1911 m.

Vandaag staat in het teken van een eenvoudige maar hoge col met prachtig uitzicht. Wie ontdekt als eerste de Mont Blanc aan de horizon? Na de col daalt het pad flink. Uiteindelijk komen we rond 1920 meter in het dal van het riviertje de Chavière terecht. Een rustige afdaling (nog anderhalve kilometer) en je staat oog in oog met de Roc de la Pêche hut. Deze recent gebouwde hut beschikt zelfs over een spa om de spieren (van de ouders) weer in vorm te brengen. Energieke kinderen kunnen zich vermaken met tafelvoetbal.

Dag 3: van de Refuge du Roc de la Pêche: 1911 m. naar de Refuge de Péclet Polset: 2474 m.

Vandaag is nog een dag voor doorzetters: zo’n 900 meter stijgen brengt ons naar de volgende hut: de Refuge de Péclet Polset. Deze zeer moderne hut wordt door een enthousiast team gerund. Je kunt er heerlijke toetjes eten.

Voor wie na een lange dag wil afkoelen: Vanaf de hut is het nog minder dan 100 meter stijgen naar het prachtige Lac Blanc de Péclet 2533 m.

Dag 4: van de Refuge de Péclet Polset: 2474 m., via de Col de Chavière: 2796 m. naar de Refuge de l’Orgère: 1985 m.

Vanaf de refuge wordt de GR 55 weer opgepakt. Door een woest landschap leidt het pad naar de Col de Chavière, de tweede hoge col van deze rondtocht. Nu volgt een relaxte afdaling naar Orgère hut.

Dag 5: van Refuge de l’Orgère: 1985 m., via de GR 5 en de Col du Barbier (2295 m.) terug naar Aussois.

Allereerst een mooie rustige klim naar Barbier op ongeveer 2350 m. Na de Col du Barbier daalt het pad flink naar het stuwmeertje Plan d’Aval (1948 m.). Vanaf hier volgt een mooie afdaling via almweides naar Les Moulins. Nu is het nog maar een halve kilometer naar het startpunt van deze rondtocht: het dorpje Aussois (1473 m.). Tijd voor taart en thee bij de bakker!

  • 450 hm., 3,5 uur
Image
Vanoise-2
Tips

  • Voorafgaand of na afloop van de tocht kun je slapen (en heerlijk eten) in een echt fort uit de negentiende eeuw.
  • Er zijn voor stoere jongens en meisjes twee mooie 3000’ers te beklimmen. Op dag twee kun je de Pointe de l'Observatoire (3016 m.) opgaan - 100 m. extra klimmen vanaf de col, T2. En voor geoefende wandelaars en klauteraars is na dag vier een extra dagtocht in te lassen naar de Rateau d’Aussois (3124 m.) – 1193 m op en neer vanaf de hut, T3.
  • De route is goed bereikbaar met de TGV (Rotterdam-station Modane in 8 uur).
  • Er zijn verschillende varianten te bedenken en deze website stelt je in staat om eenvoudig je tocht te plannen.
  • Wandelkaart over dit gebied

SNP Reizen

Georganiseerde huttentochten voor gezinnen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht SNP