icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Oostenrijk huttentocht Ratikon
Routes

Huttentocht Rätikon

 • 01 maart 2011
 • Door: Frits Meyst
 • Fotografie: Frits Meyst

Het Rätikon gebergte in Oostenrijk leent zich uitstekend voor een klassieke huttentocht. Op Pad gaat vijf dagen bergwandelen en ontdekt dat de bekende Alpen nog steeds het beklimmen waard zijn.

Korte feiten

Over de huttentocht Rätikon

Land: Oostenrijk
Het gebied: Rätikon (Vorarlberg)
Activiteit: Bergwandelen
De tocht: Vijfdaagse huttentocht in Oostenrijk van Brand (1037m) naar Latschau (985m). Hoogste punt: Schesaplana (2965m).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Middelmatig, door de hoogte en een paar steilere stukken. De route is goed (rood wit) gemarkeerd en makkelijk te volgen op de kaart.
Navigeren: Goede topografische kaart nodig. Bewegwijzering.
Naar het gebied toe: Auto: Ca. 850 kilometer vanuit Utrecht. Trein: met de nachttrein doe je er precies 12 uur over, met een overstap in Ulm en Lindau. Kosten v.a. € 178,- voor een retour. Vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Zürich en Innsbruck.
Overnachten: Berghutten.
Beste tijd: Van begin juli tot half september. Daarvoor en daarna kan sneeuw belangrijke passen afsluiten
Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst huttentochten.

Image
Huttentocht Rätikon
Image
Huttentocht Rätikon

Het wandelgebied

Het Rätikon is een bergmassief in de centraal-oostelijke Alpen bij de grens tussen het Oostenrijkse Vorarlberg, Liechtenstein en het Zwitserse Graubünden. Een landschap met bos, beekjes en watervallen gaat over in groen grazige almen omringd door bergen. Eenmaal boven de almen begint het klassieke hoogalpiene landschap met rotsen, steil aflopende graten een oude gletsjer en een blauw bergmeer.

Image
wandelen-ratikon-oostenrijk-14
Geen hoge bergen met eeuwige sneeuw, wél een typische Oostenrijkse sfeer
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Kijk op snp.nl
Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

Wandeltocht door het Rätikon gebergte

Vijfdaagse huttentocht in Oostenrijk van Brand (1037m) naar Latschau (985m). Hoogste punt: Schesaplana (2965m).

Zwaarte van de tocht

Gemiddeld door de hoogte en een paar steilere stukken. De route is goed (rood wit) gemarkeerd en makkelijk te volgen op de kaart.

Image
Een bordje Speckbrot in de Lünersee Alpe. Probeer ook de Büttermilch!
Een bordje Speckbrot in de Lünersee Alpe. Probeer ook de Büttermilch!

Moeilijkheidsgraad van de tocht

Op sommige plaatsen waar het steil is, is de route gezekerd met een staalkabel, maar het is zeker niet technisch. Er moet ook een gletsjer overgestoken worden, maar deze heeft geen spleten en een goed uitgesleten pad. Je hebt dus geen stijgijzers en touwen nodig. Hoogalpiene bergwandel ervaring is wel vereist op deze route over rotsen en ijs.

Navigatie

De route is goed (rood wit) gemarkeerd en makkelijk te volgen op de kaart. Op sommige plaatsen waar het steil is wordt de route gezekerd met een staalkabel, maar het is zeker niet technisch. Er moet ook een gletscher overgestoken worden, maar deze heeft geen spleten en een goed uitgesleten pad. Men heeft dus geen stijgijzers en touwen nodig. Hoogalpiene bergwandel ervaring is wel vereist op deze route over rotsen en ijs. Een goede kaart is zeker aan te raden.

Beste tijd

Half juni tot half september. Buiten deze periode kan sneeuw de passen afsluiten.

Vervoer

Auto: Het Rätikon in Vorarlberg ligt op de grens met Zwitserland en Duitsland op 847 kilometer van Utrecht.
Trein: De nachttrein doet er precies 13 uur over, met een overstap in Ulm en Lindau. Kosten vanaf € 178,-. voor een retour. Vliegen: De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Zürich en Innsbruck.
Deze treinreisinformatie is mede afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl of bel 071 5137008.

Image
Ook in het Rätikon kun je serieuze toppen beklimmen. De hoogste, de Schesaplana, reikt tot 2965 meter.
Ook in het Rätikon kun je serieuze toppen beklimmen. De hoogste, de Schesaplana, reikt tot 2965 meter. Op de foto de Brandner Wildberg (2788 m)

Overnachten

In de volgende berghutten hebben wij overnacht:

Oberzalimhütte, tel: (+43) (0)664 12 29 305, E: oberzalim@a1.net. Kamer: € 20,- p.p., lager: € 16,- p.p. Rugzaktransport naar de Mannheimer Hütte is mogelijk.
Mannheimerhütte, tel: (+43) (0)664 35 24 768,  E: mannheimer@a1.net. Kamer: € 20,- p.p., lager: € 16,- p.p.
Totalphütte, tel: (+43) (0)664 2400260, E: info@totalp.at. De hut heeft zeven lagers voor € 12 - 16,- p.p.
Lindauerhütte, tel.: (+43) (0)664 503 34 56, E: lindauerhuette@aon.at.
Terrassencamping Sonnenberg
Fam. Dünser, Hinteroferst 12
A-6714 Nüziders bei Bludenz Vorarlberg, Österreich
Tel: +43 5552 64035
Fax: +43 5552 33900
E: sonnencamp@aon.at

Image
wandelen-ratikon-oostenrijk-18
De Totalphütte, prachtig gelegen boven de kleine Lünersee. Met 2385 m de hoogstgelegen hut in het Rätikon

Adressen en sites

Sites

 • www.w-studer.at. De website van huttenwaard en berggids Wilfried Studer met route beschrijvingen en hutteninfo in pdf formaat.
 • www.summitpost.org/raetikon/642810. Praktische info, kaarten, foto’s en overzichten van individuele toppen en graten.

Online beeld en video over de route:

Image
Geen huttentrektocht zonder een eerlijke Knödel in een kom bouillon
Geen huttentrektocht zonder een eerlijke Knödel in een kom bouillon

Dag tot dag routebeschrijving

Dag 1: Brand 1050 m – Oberzalimhütte 1889 m
Hoogtemeters: 839 m stijgen
Tijd: 3 uur
We volgen de Glingaweg door het bos langs de Palüdbeek. De watervallen zorgen voor verkoeling op de route. Daarna voert een almweggetje naar de hut.

Dag 2: Oberzalimhütte 1889 m – Mannheimerhütte 2679 m
Hoogtemeters: 800 m stijgen
Tijd: 3 uur
Achter de hut kronkelt het pad verder richting de puinmorene die als een roltrap tegen de steile rotswand ligt. Het pad is uitgesleten uit de rotsen en klimt aanvankelijk met staalkabels om je aan vast te houden, maar vlakt daarna uit. Het is technisch niet moeilijk, maar je moet geen last van hoogtevrees hebben. Uiteindelijk kom je bovenop de wand weer op een morene en dan ben je bijna bij de hut die op de rand van het gletscherplateau ligt. Vanuit de Mannheimerhütte kun je daarna een van de lokale toppen beklimmen. De Brandner Wildberg ligt op 20 minuten boven de hut op de graat. Wie verder wil moet denken aan Panülerkopf (2859 m) en Salaruelkopf (2841 m) - prachtige uitzicht toppen ca. 1 uur en Schafköpfe (2806 m) met vrije zuidoost blik ca. 1 uur.

Dag 3: Mannheimerhütte 2679 m – Totalphütte 2385 m
Hoogtemeters: 286 m stijgen, 584 m dalen
Tijd: 4 uur
Vandaag beklimmen we de Schesaplana 2965 m, hoogste berg van Vorarlberg. Het eerste half uur gaat over de Brandner gletscher waar een duidelijk veilig pad wordt aangegeven met palen en een grote rode stip op een rots aan de overkant. Daarna over rotsen naar het de top. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Dan is het nog 2,5 uur naar de Totalphütte afdalen over morenen met miljoenen stenen. Niet technisch maar wel vermoeiend.

Image
Groene dalen en smalle bergpaden door hoogalpien terrein: het Rätikon!
Groene dalen en smalle bergpaden door hoogalpien terrein: het Rätikon!

Dag 4: Totalphütte 2385 m - Lindauerhütte 1744 m
Hoogtemeters: 740 m stijgen, 1155 m dalen
Tijd: 5 uur
De langste dag is weer een mooie. Eerst dalen we af naar de Lünersee 1970 m en klimmen dan langzaam door een groene alm weer langs de Lünersee Alpe omhoog naar het Verajoch 2330m. Dit is de eerste pas, daarna gaat het weer naar beneden tot aan het Schweitzer tor, een opening in de rotsen, waarvandaan de route weer naar de Ofapas 2291 m klimt. Dit is de laatste klim want vanaf hier daalt het langzaam af tot aan de boomgrens waar de Lindauerhütte ligt.

Dag 5: Lindauerhütte 1744 m – Latschau 985 m
Hoogtemeters: 759 m dalen
Tijd: 2 uur
De laatste dag is makkelijk met de afdaling over een klein bospad, dat overgaat in de almweg. De gravel op de weg maakt voor een eenvoudige afdaling van 2 uur naar Latschau. Wie meer tijd heeft kan ook de Latschauer Hohenweg nemen voor meer uitzicht.

Kaarten en gidsen

Kaarten

 • Kompass Wanderkarte 1:50 000 (Nr. 21). Wandel -en fietskaart van het gebied, € 8,95.
 • Alpenpark Montafon (Fleischmann Verlag) Wanderkarte 1:35 000, € 8,95.
 • Schweizer Landeskarte 1136 Drei Schwestern, 1:25.000, uitg. Bundesamt. Prima kaart wandelkaart, € 13,50.
 • Schweizer Landeskarte 1156 Schesaplana, 1:25.000, uitg. Bundesamt. Prima kaart wandelkaart, € 13,50.

Gidsen

 • AV-Führer Rätikon (Rother-Verlag). Beschrijving van de route, € 24,90.
 • Rother Montafon, uitgave 2009. Dagwandelingen in het gebied, € 14,95.
 • Tirol Vorarlberg, ANWB goud uitgave 2009. Reisgids met bezienswaardigheden, achtergrondinfo, geschiedenis en cultuur, € 19,95.

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Voor meer achtergrondinformatie over berghutten en waar je op moet letten als je een huttentocht plant, lees en bekijk dan onze pagina over 'wat en hoe in een berghut', inclusief how to-video.