Het Rätikon gebergte in Oostenrijk leent zich uitstekend voor een klassieke huttentocht. Op Pad gaat vijf dagen bergwandelen en ontdekt dat de bekende Alpen nog steeds het beklimmen waard zijn.
Land: Oostenrijk
Het gebied: Rätikon (Vorarlberg)
Activiteit: Bergwandelen
De tocht: Vijfdaagse huttentocht in Oostenrijk van Brand (1037m) naar Latschau (985m). Hoogste punt: Schesaplana (2965m).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Middelmatig, door de hoogte en een paar steilere stukken. De route is goed (rood wit) gemarkeerd en makkelijk te volgen op de kaart.
Navigeren: Goede topografische kaart nodig. Bewegwijzering.
Naar het gebied toe: Auto: Ca. 850 kilometer vanuit Utrecht. Trein: met de nachttrein doe je er precies 12 uur over, met een overstap in Ulm en Lindau.
Vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Zürich en Innsbruck.
Overnachten: Berghutten.
Beste tijd: Van begin juli tot half september. Daarvoor en daarna kan sneeuw belangrijke passen afsluiten
Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst huttentochten.
Het Rätikon is een bergmassief in de centraal-oostelijke Alpen bij de grens tussen het Oostenrijkse Vorarlberg, Liechtenstein en het Zwitserse Graubünden. Een landschap met bos, beekjes en watervallen gaat over in groen grazige almen omringd door bergen. Eenmaal boven de almen begint het klassieke hoogalpiene landschap met rotsen, steil aflopende graten een oude gletsjer en een blauw bergmeer.
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.
Vijfdaagse huttentocht in Oostenrijk van Brand (1037m) naar Latschau (985m). Hoogste punt: Schesaplana (2965m).
Gemiddeld door de hoogte en een paar steilere stukken. De route is goed (rood wit) gemarkeerd en makkelijk te volgen op de kaart.
Op sommige plaatsen waar het steil is, is de route gezekerd met een staalkabel, maar het is zeker niet technisch. Er moet ook een gletsjer overgestoken worden, maar deze heeft geen spleten en een goed uitgesleten pad. Je hebt dus geen stijgijzers en touwen nodig. Hoogalpiene bergwandelervaring is wel vereist op deze route over rotsen en ijs.
De route is goed (rood wit) gemarkeerd en makkelijk te volgen op de kaart. Op sommige plaatsen waar het steil is wordt de route gezekerd met een staalkabel, maar het is zeker niet technisch. Er moet ook een gletscher overgestoken worden, maar deze heeft geen spleten en een goed uitgesleten pad. Men heeft dus geen stijgijzers en touwen nodig. Hoogalpiene bergwandel ervaring is wel vereist op deze route over rotsen en ijs. Een goede kaart is zeker aan te raden.
Half juni tot half september. Buiten deze periode kan sneeuw de passen afsluiten.
Auto: Het Rätikon in Vorarlberg ligt op de grens met Zwitserland en Duitsland op 847 kilometer van Utrecht.
Trein: De nachttrein doet er precies 13 uur over, met een overstap in Ulm en Lindau.
Vliegen: De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Zürich en Innsbruck.
Deze treinreisinformatie is mede afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check De Treinreiswinkel.
In de volgende berghutten hebben wij overnacht:
Terrassencamping Sonnenberg
Fam. Dünser Nüziders bei Bludenz Vorarlberg.
Voor meer achtergrondinformatie over berghutten en waar je op moet letten als je een huttentocht plant, lees en bekijk dan onze pagina over 'de voorbereiding van een huttentocht: de hut', inclusief how to-video.
Dag 1: Brand 1050 m – Oberzalimhütte 1889 m
Hoogtemeters: 839 m stijgen
Tijd: 3 uur
We volgen de Glingaweg door het bos langs de Palüdbeek. De watervallen zorgen voor verkoeling op de route. Daarna voert een almweggetje naar de hut.
Dag 2: Oberzalimhütte 1889 m – Mannheimerhütte 2679 m
Hoogtemeters: 800 m stijgen
Tijd: 3 uur
Achter de hut kronkelt het pad verder richting de puinmorene die als een roltrap tegen de steile rotswand ligt. Het pad is uitgesleten uit de rotsen en klimt aanvankelijk met staalkabels om je aan vast te houden, maar vlakt daarna uit. Het is technisch niet moeilijk, maar je moet geen last van hoogtevrees hebben. Uiteindelijk kom je bovenop de wand weer op een morene en dan ben je bijna bij de hut die op de rand van het gletscherplateau ligt. Vanuit de Mannheimerhütte kun je daarna een van de lokale toppen beklimmen. De Brandner Wildberg ligt op 20 minuten boven de hut op de graat. Wie verder wil moet denken aan Panülerkopf (2859 m) en Salaruelkopf (2841 m) - prachtige uitzicht toppen ca. 1 uur en Schafköpfe (2806 m) met vrije zuidoost blik ca. 1 uur.
Dag 3: Mannheimerhütte 2679 m – Totalphütte 2385 m
Hoogtemeters: 286 m stijgen, 584 m dalen
Tijd: 4 uur
Vandaag beklimmen we de Schesaplana 2965 m, hoogste berg van Vorarlberg. Het eerste half uur gaat over de Brandner gletscher waar een duidelijk veilig pad wordt aangegeven met palen en een grote rode stip op een rots aan de overkant. Daarna over rotsen naar het de top. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Dan is het nog 2,5 uur naar de Totalphütte afdalen over morenen met miljoenen stenen. Niet technisch maar wel vermoeiend.
Dag 4: Totalphütte 2385 m - Lindauerhütte 1744 m
Hoogtemeters: 740 m stijgen, 1155 m dalen
Tijd: 5 uur
De langste dag is weer een mooie. Eerst dalen we af naar de Lünersee 1970 m en klimmen dan langzaam door een groene alm weer langs de Lünersee Alpe omhoog naar het Verajoch 2330m. Dit is de eerste pas, daarna gaat het weer naar beneden tot aan het Schweitzer Tor, een opening in de rotsen, waarvandaan de route weer naar de Ofapas 2291 m klimt. Dit is de laatste klim want vanaf hier daalt het langzaam af tot aan de boomgrens waar de Lindauerhütte ligt.
Dag 5: Lindauerhütte 1744 m – Latschau 985 m
Hoogtemeters: 759 m dalen
Tijd: 2 uur
De laatste dag is makkelijk met de afdaling over een klein bospad, dat overgaat in de almweg. De gravel op de weg maakt voor een eenvoudige afdaling van 2 uur naar Latschau. Wie meer tijd heeft kan ook de Latschauer Hohenweg nemen voor meer uitzicht.
Gebruikte kaart:
Kompass Wanderkarte 1:50 000. Wandel -en fietskaart van het gebied.
Gebruikte gidsen: