icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Glocknerrunde
Gebiedsinformatie

Huttentocht Glocknerrunde: rondom de Grossglockner

  • 23 juni 2014
  • Door: Menno Boermans
  • Fotografie: Menno Boermans

De Glocknerrunde is een pittige huttentocht die in zeven etappes om de Großglockner voert, de hoogste berg van Oostenrijk, zonder daarbij over gletsjers te gaan. Menno Boermans liep de tocht die hem over bestaande en gemarkeerde bergpaden en niet geasfalteerde wegen door een schitterend landschap voerde. ' Als een gigantische kathedraal steekt de Großglockner 3798 meter boven zeeniveau uit. Onderdanig geef ik toe: 'Als dit geen berg is!'

Praktische info

De wandeltocht: Glocknerrunde, huttentocht van 7 dagen. Start- en eindpunt: Bruck a.d. Glocknerstraße
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Pittige dagetappes, goede conditie is vereiste.
Navigeren:  Markering, online folder met tochtbeschrijving
Vervoer naar: Trein naar Bruck; bus naar Fusch/Mooserboden Stausee.
Beste tijd: Juli en augustus
Overnachten: Gasthof, berghotel, hutten.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een huttentocht

Gebied

Het Nationale Park Hohe Tauern is het grootste natuurreservaat in de Alpen.
Gelegen in de drie Oostenrijkse provincies Karinthië, Salzburg en Tirol, beslaat het een oppervlakte van bijna 2000 vierkante kilometer. Het park dat in 1981 werd opgericht heeft twee karakteristieke gezichten; enerzijds die van het woeste berglandschap met gletsjers en de Grossglockner, aan de andere kant die van de rustieke en authentieke bergboerencultuur met dorpjes van houten huizen en lieflijke alpenweiden. Het Nationale Park Hohe Tauern wordt ook wel de Ark van Noah genoemd. Het is een veilige en gezonde woonplaats voor duizenden soorten dieren en planten. Er schijnen 10.000 verschillende type kruiden en planten te groeien, waaronder alpenrozen, vuurlelies en orchideeën.

Image
wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-02
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

De tocht

De Glocknerrunde is een huttentrektocht van in totaal bijna 100 kilometer en bestaat uit zeven dagetappes. Op Pad liep er - in verband met een weersomslag - zes. Start- en eindpunt is het dorpje Bruck. Waar een hoogtewandeling soms aan de saaie kant kan zijn door de eentonigheid zit de Glocknerrunde vol met afwisseling. Het is de beloning voor het steeds afdalen naar de dorpjes en weer stijgen naar de bergpassen. Het landschap dat je doorkruist is zeer gevarieerd; van groene bossen tot grijze steenmassa’s en van heldere meertjes tot een gure hoogvlakte, die mede door de mekkerende schapen aan Schotland doet denken. Wandel je eerst nog door een maanlandschap, het volgende uur kun je picknicken op een alpenweide midden in een Sound of Music-setting. Haast elk uur is het decor anders.

Zwaarte Glocknerrunde

Alle etappes zijn pittige bergwandeltochten van 7 tot 22 kilometer waarbij soms tot maar liefst 2000 hoogtemeters per dag moeten worden overbrugd. Reken 3 tot 8 uur voor de dagetappes. Een goede fysieke conditie is vereist. Zeker omdat je in je rugzak zelf alles meedraagt.

Image
wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-01

Moeilijkheidsgraad Glocknerrunde

Ervaring in hoogalpien bergwandelen en kennis van het weer in hoogalpien terrein zijn een pre. De paden zijn soms smal en luchtig, en een misstap kan verkeerd aflopen. Op sommige plekken (bijvoorbeeld op de Silesia Höhenweg) zijn kabels aangebracht om het evenwicht te behouden. Hou rekening met sneeuw op de hogere passages (pickel en stijgijzers mee). Je hoeft echter geen alpinist te zijn: echte klimpassages en gletsjers worden tijdens de tocht vermeden.

Navigeren Glocknerrunde

Het grootse deel van de trekking is goed gemarkeerd met bordjes en verfstrepen.

Kaart en gids

Gebruikte kaart: Set nr 50, Hohe Tauern National Park, 1:50.000, uitg. Kompass
Gebruikte gids: Wandelgids Trekking in Austria's Hohe Tauern. Venediger, Glockner and Reichen groups, uitg. Cicerone

Image
wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-05

Beste tijd

Omdat je tijdens de tocht behoorlijk de hoogte in gaat, kan er tot eind juni op sommige plekken nog sneeuw liggen. Beste periode is daarom in juli en augustus. Dan is het echter ook drukker en komt warmteonweer in de middag vaker voor. In september kan -zoals wij hebben ervaren- de winter zich reeds weer aankondigen met sneeuwval.

Vervoer naar

Met de trein reis je vanuit Nederland via Salzburg naar Zell am Zee en vandaar door naar Bruck. Het echte startpunt van de tocht is de Mooserboden Stausee. Hier kom je vanuit Bruck met de bus via Kaprun. Vanaf Utrecht naar Bruck bijna 13 uur reistijd, minimaal 2x overstappen. Zie de site van NS International of die van de Deutsche Bahn.

Overnachten Glocknerrunde

Doe je de Glocknerrunde dan slaap je de ene avond in een luxe berghotel of gasthof in een dorpje waar je je tegoed kunt doen aan een heerlijk driegangen diner en waar de comfortabele bedden garant staan voor voldoende nachtrust. De volgende nacht slaap je in een klassieke berghut, inclusief gesmolten sneeuw als drinkwater en een ietwat norse waard die midden in de nacht iedereen wakker komt maken, omdat iemand zijn rekening nog niet betaald heeft.
De overnachtingsadressen zijn achtereenvolgens: Gasthof Lukashansl in Bruck, Berghotel Rudolfshütte, de Sudentendeutsche Hütte, Gasthof Ködnitzhof in Kals, de Salmhütte, het Glocknerhaus en Hotel Römerhof in Fusch. Voor de berghutten is een huttenslaapzak vereist en ook slippers of sandalen zijn handig om mee te nemen.

Het is aan te raden om de hutten vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren.

Image
wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-03

Zelf de Glocknerrunde lopen?

De Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern biedt een voucher-pakket aan waarin acht overnachtingen (met halfpension én lunchpakket) zijn inbegrepen. Erg handig, want je hoeft dan zelf niet de slaapplekken te reserveren. Bovendien is de prijs voordeliger. Op verzoek kan er ook een bergwandelgids worden ingehuurd.

 

De etappes van de Glocknerrunde

  • Dag 1: Glocknerhaus-Pfandlscharte-Ferleiten-Fusch, 22 km, 780 m stijgen, 2000 m dalen.
  • Dag 2: Fusch -Brandlscharte - Kaprun Bergbahnen, 15 km, 1500 m stijgen en dalen.
  • Dag 3: Mooserboden-Kapruner Törl-Rudolfshütte, 13,6 km, 1050 m stijgen, 745 m dalen.
  • Dag 4: Rudolfshütte-Kalser Tauern-Gradetzsattel-Sudetendeutschehütte, 14,9 km, 1440 m stijgen, 1040 m dalen.
  • Dag 5: Sudetendeutschehütte-Dürrenfeldscharte-Hohes Tor-Kals, 13,7 km, 250 m stijgen, 1930 m dalen.
  • Dag 6: Kals-Peischlachtörl-Salmhütte, 15,7 km, 2000 m stijgen, 700 m dalen.
  • Dag 7: Salmhütte-Stockerscharte-Glocknerhaus, 7,4 km, 550 m stijgen, 1000 m dalen.

Op de site van Nationaal Park Hohe Tauern is een folder met een gedetailleerde tochtbeschrijving te downloaden.

Handige sites