icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in de Queyras Franse Alpen
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Queyras

 • 22 mei 2016
 • Door: Noes Lautier
 • Fotografie: Robert Eckhardt

De Queyras is een heerlijk wandelgebied tussen Briançon in het noorden, de Italiaanse grens in het oosten, Barcelonnette in het zuiden en de N94 en de rivier de Durance in het westen. Duizelingwekkend hoge toppen zijn er niet – de hoogste berg is de Aiguille de Chambeyron (3.412 m) – maar je hebt wel uitzicht op twee kanjers: de Barre des Écrins (4.102 m) in het westen en de Monte Viso (3.841 m) in het oosten, net over de Italiaanse grens. Maak kennis met de meest geïsoleerde streek van Frankrijk.

Image
Queyras

Als je de Queyras van noord naar zuid doorkruist, begin je in de Vallée de la Cerveyrette, een intiem gebied met een paar heerlijke wandelbergen. Dan volgt het Parc National Régional du Queyras dat het grootste deel van deze streek bestrijkt. De hoogste berg is de Pic Nord de la Font Sancte (3.385 m). De Queyras wordt begrensd door drie legendarische cols die regelmatig in de Tour de France worden opgenomen: de Col d’Izoard in het noorden, de Col Agnel in het oosten en de Col de Vars in het zuiden. Er zijn maar weinig gebergten met zo veel makkelijke wandelbergen. Het gebied is niet alleen bekend vanwege de prachtige lariksbossen, maar ook omdat de lammergier, de koningsarend en de slangenarend hier foerageren en nestelen.

Het gebied ten westen van de Queyras (dat we voor het gemak Durance oost noemen) valt buiten de grenzen van het regionale park. Het is er rustig, ruig en avontuurlijk, onder andere vanwege de schaarse markering. In het zuiden gaat de Queyras naadloos over in de Ubaye, waar zich de hoogste berg van het gebied bevindt, de Aiguille de Chambeyron (3.412 m). Terwijl de Queyras het mekka van de makkelijke wandelbergen is, zijn de bergen in de Ubaye juist veel moeilijker, behalve de Pic de Morgon die ook nog eens uitzicht biedt op de wonderbaarlijke schoonheid van het Lac de Serre Ponçon.

Image
Batailler.
Batailler.

Standplaatsen in de Queyras

De leukste standplaats in de Vallée de la Cerveyrette is Refuge des Fonts in het gehucht Les Fonts aan het einde van de weg. Briançon kan ook prima, maar dan moet je elke dag een eindje rijden.

De Queyras is zo groot dat er geen sprake is van één standplaats. De beste standplaats hangt af van het gedeelte waar je wilt wandelen. Een prima adres is gîte d’étape 7 degrés est in het gehucht L’Échalp, vooral voor tochten in het grensgebied met Italië en als uitgangspunt voor de Tour du Mont Viso. Ceillac is het uitgangspunt voor wandelingen in het Val d’Escreins. Voor tochten die op de Col d’Izoard beginnen is Camping de l’Izoard in Arvieux een uitstekend adres. Als laatste noemen we Saint Véran en de Col Agnel.

Durance oost bereik je het beste vanuit de Vallée de la Durance. De Nederlandse berggids Martijn Schell verhuurt een bergchalet in St.-Crépin. Karin Kloosterman & Jos Kleverwal runnen in Champcella al vele jaren Gîte La Bergerie. Er zijn enkele campings in dit dal.

Praktische standplaatsen voor de Ubaye zijn Guillestre, Embrun, St-Paul-sur-Ubaye, Meyronnes, Larche en Maljasset. In Maljasset is Maison d'hôtes Les Zélés een aanrader.

Image
Chambrettes.
Chambrettes.
SNP Natuurreizen

Naar de Franse Alpen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in de Franse Alpen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen in de Franse Alpen

Beste seizoen in de Queyras

Half juni tot en met september. In juni kan er nog veel sneeuw op de passen in de Queyras liggen.

Waarom zou je in de Queyras gaan wandelen?

Bijna nergens in de Alpen liggen zulke makkelijke wandelbergen als in de Queyras en bovendien zijn veel paden en routes geschikt voor kinderen. Warm aanbevolen: een nacht bivakkeren onder de sterren. Dat is toegestaan buiten het park, mits je de tent (of de bivakzak) pas aan het eind van de dag opzet, al je afval meeneemt en ’s morgens vroeg weer vertrekt. De meeste wandelroutes in de Queyras zijn eenvoudig per auto te bereiken, maar reken niet op het OV. De busfrequentie is te laag om er efficiënt gebruik van te kunnen maken en veel startplaatsen van wandelingen zijn per OV onbereikbaar.

Door de Vallée de la Cerveyrette loopt een deels verharde, deels onverharde weg die prima te berijden is. Dit is een gebied voor rustzoekers, maar ook voor mensen die van bijzondere rotsformaties houden. Wie de Chenaillet beklimt, een makkelijke en niet al te lange wandeling, kan de oudste gesteenten van de Alpen bewonderen.

In de Durance oost komen nóg minder mensen. Wie hier gaat wandelen moet goed met kaart, kompas (en gps) kunnen omgaan, want markering en richtingbordjes ontbreken veelvuldig en in dit hele gebied is de ontvangst van de mobiele telefoon zeer slecht.

In de Ubaye wisselen lieflijke bergweiden, idyllische meertjes en indrukwekkende bergen elkaar af. In juni staan de weiden in bloei, totdat de schaapskudes komen die de bloemen opvreten. De meeste paden zijn niet moeilijk. Een héle goede reden om naar de Ubaye te gaan is Bivacco Boerio dat niet op de kaart staat en net over de Italiaanse grens aan een klein meertje ligt.

Image
Vars.
Vars.

Dagtochten Vallée de la Cerveyrette

In de Vallée de la Cerveyrette is Le Chenaillet een must, maar de Turge de la Suffie en de Pic du Grand Glaiza mogen er ook wezen.

 • Le Chenaillet (2.650 m): T2, 3.30 uur, 760 m stijgen/dalen. Hier komen de oudste gesteenten van de Alpen aan de oppervlakte, wat zeer bijzonder is. Deze geologische wandeling kun je uitbreiden met een uitstapje naar een fortificatie.
 • De Turge de la Suffie (3.024 m): T3, 5.25 uur, 1140 m stijgen/dalen. De kans dat je hier niemand tegenkomt is groot. Van een riant pad is geen sprake, wel van eenvoudige oriëntatie, een grandioos landschap en een uitzichtrijke graat.
 • De Pic du Grand Glaiza (3.293 m): T2, 6.25 uur, 1350 m stijgen/dalen. Dit is de op drie na hoogste top van de Queyras. De normaalroute is een hartstikke mooie wandeling naar een super-puinberg met een fantastisch uitzicht. De route is lang en verrassend makkelijk.

Lees ook: uitleg T-moeilijkheidswaarderingen.

Dagtochten in de Queyras

Het is bijna onmogelijk om de mooiste routes in de Queyras te kiezen. De Crête des Chambrettes mag niet ontbreken, evenmin als de Tour de Furfande als je met de kids bent. De Pic de Caramantran (3.025 m) is de makkelijkste drieduizender van de Queyras en waarschijnlijk van de Alpen. Hij ligt vlak bij de Col Agnel.De Tour de la Tête des Toillies hoort er ook bij vanwege het uitzicht op de Monte Viso. En de rest moet je zelf maar gaan ontdekken!

 • Crête des Chambrettes (2.582 m): T2, 4.10 uur, 840 m stijgen/dalen. Deze route is zowel makkelijk als zeer aantrekkelijk. Toch is er een addertje onder het gras: voor het laatste stukje naar de top moet je van zo’n smal gruisricheltje-met-afgrond houden.
 • Tour de Furfande met Pic du Gazon: T2, 5.30 uur, 1.000 m stijgen/dalen (overnachten in de hut is een goede optie). De Pic du Gazon is een hele makkelijke berg; hij heet niet voor niets ‘du gazon’ oftewel grasberg. De paden zijn van het begin tot het eind mooi en Refuge de Furfande is een paradijs voor kids, met een leuke waardin en heerlijke tarte maison.
 • Tour de la Tête des Toillies: T2, 5.50 uur, 1.230 m stijgen/dalen. De route loopt langs zes meertjes, een col vol steenmannetjes en een klimpassage waar je altijd vanaf komt, desnoods op je billen. De Tête des Toillies ziet er van alle kanten heel anders uit en wie geluk heeft ziet de Monte Viso, maar meestal zit die vanaf een uur of elf in de wolken. Je kunt de routebeschrijving van de Tour de la Tête des Toillies uit de gids ‘Met uitzicht op de Écrins’ hier downloaden.

Dagtochten Durance oost

In de Durance oost is de traverse van de Esparges Fines het neusje van de zalm, maar makkelijk is-ie niet. Naar het Lac du Plan Vallon kan echter iedereen wandelen.

 • Traverse Esparges Fines: T4, 6.45 uur, 1.300 m stijgen/dalen. Op deze lange traverse gaan genieten en avontuur hand in hand. Er is geen markering, dus koop een goede kaart en vergeet je kompas en de gps niet. Goedgetrainde benen zijn ook wel handig.
 • Lac du Plan Vallon: T2, 2.10 uur, 440 m stijgen/dalen. Wondermooie (kinder)wandeling naar een bebloemde vallei met een meertje van niks dat in de zomer vaak opgedroogd is.

Dagtochten Ubaye

De wandelingen naar de Lacs du Roure en de Rochers des Ours zijn prachtig, maar die naar Bivacco Boerio is nóg mooier. En tijdens de tocht naar de Pic de Morgon overzie je het hele Lac de Serre Ponçon en dat meer is ongehoord mooi.

 • Lacs du Roure: vanuit Maljasset, 5.45 uur, 1.100 m stijgen/dalen. De route naar de sublieme Lacs du Roure is veel minder druk dan het eerste deel van de tocht naar het eveneens prachtige Lac Marinet.
 • De Tour des Rochers de Saint Ours: vanuit Saint Ours, 5.35 uur, 1.250 m stijgen/dalen. Grashellingen, steeds wisselend uitzicht en een magnifieke afdaling langs een paar meertjes en een indrukwekkende rotswand.
 • Bivacco Boerio: wij waren twee keer in dit bivakhutje. De eerste keer kwamen we er toevallig langs op een lange wandeling vanuit Maljasset. De tweede keer hebben we er overnacht. We stellen voor dat je zelf uitzoekt waar het ligt en hoe je er komt. Hopelijk ben je dan net zo opgetogen over je vondst als wij waren.
 • Pic de Morgon: vanaf de P bij Grand Clot, T3, 5.40 uur, 930 m stijgen/dalen. Het Lac de Serre Ponçon is beroemd en mooi als je erlangs rijdt. Maar pas als je het meer in zijn volle omvang van bovenaf bekijkt, zie je dat het wonderschoon is. Het strekt zich naar links en rechts uit over verschillende dalen. Route hier downloaden.

Je kunt ook een overschrijding maken van de Charence naar de Pic de Morgon, wel lang, maar echt de moeite waard.

Kaarten dagtochten

 • Vallée de la Cerveyrette: IGN 1:25.000, 3536 OT Briançon; 3637 OT Mont Viso. Queyras: IGN 1:25.000, 3537 ET Guillestre; 3637 OT Mont Viso.
 • Durance oost: IGN 1:25.000, 3537 ET Guillestre.
 • Ubaye: IGN 1:25.000, 3538 ET, Aiguille de Chambeyron/Cols de Larche et de Vars; 3637 OT Mont Viso.

Literatuur dagtochten

 • Met uitzicht op de Écrins, bergwandelingen in de Franse Alpen, Cerces, Écrins, Queyras, Noes Lautier en Robert Eckhardt, uitg. Robert Weijdert.

Trektochten

 • GR58, de Tour du Queyras, ca. 7 dagen (of korter). De route loopt door de Vallée de la Cerveyrette. Stel je eigen Tour samen: www.montourduqueyras.com. Literatuur: Topo-Guide Tour du Queyras, uitg. FFRP. Kaarten: IGN 1:25.000, 3637 OT Mont Viso; 3537 ET Guillestre; 3536 OT Briançon.
 • Tour de la Font Sancte, 3 dagen, max. T4, maar die T4 kan worden vermeden en dan is het max. T3. Dagetappes van 4 tot 7 uur p.d., hoogteverschil max. 1.260 m stijgen p.d. Literatuur: Met uitzicht op de Écrins, bergwandelingen in de Franse Alpen, Cerces, Écrins, Queyras, Noes Lautier en Robert Eckhardt, uitg. Robert Weijdert (www.noeslautier.nl). Kaarten: IGN 1:25.000, 3537 ET Guillestre; 3637 OT Mont Viso.
 • GR5-56, Tour de l’Ubaye, ca. 9 dagen (of korter). Literatuur: Topo-Guide Tour du Queyras, uitg. FFRp. Kaarten: IGN 1:25.000, 3538 ET; 3539 E; 3539 O; 3540 O; 3540 OT; 3540 ET; 3438 ET; 3639 OT. Info: TdU.
 • Tour du Mont Viso, 3 tot 5 dagen, beroemde route die grotendeels door Italië loopt. Op de site van de Nederlandse mountainleader (bergwandelgids) Anne van Galen staat veel info. Literatuur: Tous les Tours du Viso entre Queyras et Italie, Étienne et Guillaume Vallot.

Toeristenbureaus Queyras en informatieve sites

(pendelbus in de Haute-Ubaye, tussen Larche en Lauzanier).

Vervoer naar de Queyras

Omdat de weg tussen Grenoble en Briançon bij het Lac de Chambon wegens gevaar voor aardverschuivingen is afgesloten, kun je niet rechtstreeks naar Briançon reizen. Er zijn 2 opties: via de Col du Galibier en vervolgens de Col du Lautaret, of via de Tunnel du Fréjus. Op de site van het skioord Serre-Chevalier kun je tickets voor de tunnel kopen tegen gereduceerd tarief. Houd er wel rekening mee dat je het kaartje niet direct kunt downloaden, maar dat ze het je toesturen en dat kan dagen duren.

 

Image
St. Anne.
St. Anne.