icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Oostenrijk, mensen lopen in de bossen
Gebiedsinformatie

Huttentocht Rondom de Bischofsmütze

 • 19 mei 2015
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Coen Weesjes

De ronde om de Bischofsmütze is een  zeer gevarieerde, driedaagse huttentocht. Het ene moment loop je over glooiende almweides en het andere wandel je over puinhellingen langs steile rotswanden waar je vaak gemzen kunt zien. Vanwege de grillige bergtoppen wordt de Gosaukamm ook wel de Salzburger Dolomieten genoemd. Ervaren bergwandelaars kunnen drie bergtoppen beklimmen en zo de tocht met een dag verlengen.

Korte Feiten

Over wandelen Rondom de Bischofsmütze

Gebied: Gosaukamm (Dachstein)
Gemaakte tocht: Driedaagse huttentocht, die begint en eindigt in Filzmoos.
Zwaarte: Middelzwaar. De dagetappes zijn tussen 4 – 6 uur wandelen met hoogteverschillen tussen 600 en 1000 m. Geschikt voor bergwandelaars met een goed conditie.
Moeilijkheidsgraad: Wisselend: gemakkelijke etappes over almweides en brede paden wisselen af met twee korte stukken waar kabels zijn aangebracht. (in 2021 hebben we bericht gehad dat deze kabels er niet meer hangen. Het gaat om een smalle passages langs een steile afgrond.).
Navigeren: Rood/witte markeringen en met gele bordjes met daarop de wandeltijden naar de hutten. Daarnaast heb je een goede wandelkaart nodig.
Beste tijd: Begin juni tot eind september. Wel moet er in juni nog rekening worden gehouden met sneeuwvelden. 
Vervoer naar: Afstand Utrecht - Filzmoos is ca 1000 km. Vliegen naar Salzburg of München. Verder met de trein en bus (twee keer overstappen) naar Filzmoos. Trein Utrecht via Frankfurt naar Radstadt met 1x overstappen en vervolgens met een directe busverbinding naar Filzmoos. 
Overnachten: Berghutten en Gasthaus

Gebied

De Bischofsmütze is deel van de Gosaukamm in het Dachsteingebergte in de Noordelijke Kalkalpen, een kalkgebergte met gletsjers, steile rotswanden en glooiende almen. Op de route rondom de Gosaukamm loop je door een gevarieerd terrein met bergweides bomvol bloemen, bossen en over karstplateaus met uitzicht op het Dachsteingebergte.

Image
dfldfjl;dkjfl;askdjf
Het Rinderfeld, dag 2.

De huttentocht

Driedaagse huttentocht, die begint en eindigt in Filzmoos.

Zwaarte van deze huttentocht

Middelzwaar. Zwitserse moeilijkheidsgraad: T2. De dagetappes zijn tussen 4 – 6 uur wandelen met hoogteverschillen tussen 600 en 1000 m en daardoor geschikt voor bergwandelaars met een goed conditie die wel eens willen weten wat nu een huttentocht is. Op enkele passage  krijg je te maken met smalle paden langs een steile afgrond.

Moeilijkheidsgraad

Wisselend: gemakkelijke etappes over almweides en brede paden wisselen af met twee korte stukken waar kabels zijn aangebracht.

In 2021 kregen we onderstaand bericht:
'Wij kwamen op de eerste en op de derde dag meerdere stukken met veel te smalle paden tegen, waar de ene kant de steile berg en de andere kant de afgrond was. Ik had dit liever niet gedaan als ik van tevoren wist dat er zulke stukken waren.'

Image
lfjal;dfja

Beste seizoen voor deze huttentocht

Deze huttentrektocht is van begin juni tot eind september te doen. Wel moet er in juni nog rekening worden gehouden met sneeuwvelden. De tocht is erg populair bij de Oostenrijkers waardoor in het weekend de hutten voller zijn dan doordeweeks.

Vervoer naar de Gosaukamm

Auto: De afstand Utrecht - Filzmoos is ongeveer 1000 km.
Vliegen: Alhoewel Salzburg het dichtstbijzijnde vliegveld is, is München makkelijk en goedkoper te bereiken. Vanaf Amsterdam naar München en verder met de trein en bus (twee keer overstappen) naar Filzmoos, Österreichische Bundesbahnen ÖBB. Reistijd: 7 uur.
Trein: Van Utrecht via Frankfurt naar Radstadt met 1x overstappen en vervolgens met een directe busverbinding naar Filzmoos. Reistijd: min. 11 uur. Kijk voor meer informatie op Treinreiswinkel of NS Internationaal.

Navigeren

Het pad is goed aangegeven met rood/witte markeringen en met gele bordjes met daarop de wandeltijden naar de hutten. Daarnaast heb je een goede wandelkaart nodig.

Georganiseerd op huttentocht

Wil je graag een huttentocht maken in de Salzburger Dolomieten maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Denk dan eens aan onderstaande huttentocht, georganiseerd door SNP Natuurreizen.

Oostenrijk - Lammertal Privéreis 6 dagen

Huttentocht vanuit hotel langs drie berghutten

 • Comfortabel begin en einde
 • Korte trektocht voor beginners
 • Zeer authentieke kleine berghutten
Vanaf € 583,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • Geschikt voor gezinnen
 • Trein mogelijk
 • Dag 1: aankomst in het aan de voet van het Tennengebergte gelegen Abtenau.
 • Dag 2: wandeling naar de Zwieselalm en je eerste almhut (Rottenkopfhut).
 • Dag 3: wandeling van de Zwieselalm naar de Stuhlalm.
 • Dag 4: wandeling naar de de Gsengalm via het dorpje Annaberg.
 • Dag 5: wandeling naar Abtenau via de Karkogelhütte.
 • Dag 6: na het ontbijt eindigt het arrangement.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners / avondmaaltijden
 • Digitale reisinformatie
 • Wandelroutes in de SNP Reis-app
 • Persoonlijke voorbespreking ter plekke van de route 
 • Detailinformatie trektocht ter plekke

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
dfjdlkfjldfjla
Zonsondergang bij de Gablonzer Hütte.

Overnachten op deze huttentocht

Het is aan te raden om de hutten vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent of als je liever in een echt bed wilt slapen. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren.

De netspanning in de berghutten is dezelfde als in Nederland, maar het is het slechts sporadisch mogelijk om gebruik te maken van stopcontacten. In de hutten kun je het kraanwater drinken. Ook de bronnen onderweg hebben een hoge kwaliteit drinkwater. Op dag twee is er onderweg nergens drinkwater te krijgen. Zorg dus voor voldoende drinkwater op de hut!
Wat heb je nog meer nodig voor een huttentocht? Check hier een handige paklijst

Kamperen is alleen toegestaan met toestemming van de grondeigenaar. De hutten bieden overnachtingen in het winterkwartier, matrassenlager of in kamers met meerdere éénpersoonsbedden. Ook kan er tegen vergoeding worden gedoucht.

In Filzmoos zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden van 4-sterren tot kleine pensionnetjes. Wij hadden zeer goede ervaringen in het pension 'das Gertraud', waar we de twee andere dagen ook aan gratis dagwandelingen deelnamen.

Eten, drinken, inkopen doen

In Filzmoos is een grote supermarkt met voldoende keus aan tochtproviand. Op de eerste en laatste dag wandel je voorbij aan almhutten waar je eenvoudige gerechten kunt krijgen. In de berghutten is er voldoende keuze aan warme maaltijden.

Image
fdfl;djfljfl;j
Brettljause.

Handige sites en adressen

Routebeschrijving van dag tot dag

Dag 1: Filzmoos naar de Hofpürglhütte (1703 m)
Wandelduur: 10 km, 910 meter stijgen, 420 meter dalen, ca 6 uur

De route begint in het dal en gaat door het bos en later over almweides van de Sulzenalmen en Sulzenschneid naar het almgebied Rinderfeld, waar eeuwenoude, door de wind bizar gevormde Alpendennen staan. Vanaf hier gaat het richting de Bischofsmütze verder tot aan de Hofpürglhütte, die direct onder deze indrukwekkende berg ligt.

Image
ldfjal;dkfjal;sdfjlkasdjf
Dag 1 voert de route over de almweides van de Sulzenscheid.

Dag 2: Hofpürglhütte – Gablonzer Hütte (1550 m), ca 5 uur 
Wandelduur: 10km, 700 meter stijgen, 500 meter dalen, ca 5 uur 
Alternatief (Gosausee en met de lift omhoog) 10 km, 350 meter stijgen, 750 meter dalen, ca. 4,5 uur.

Na een half uur wordt de alpiene vegetatie verlaten en gaat het naar de Steiglpass (2105 m), waar op een kort stuk staalkabels zijn aangebracht. Deze pas is het hoogste punt van de tocht en biedt een schitterend uitzicht over de Bischofsmütze en de tot nu toe afgelegde route. Hierna gaat het door een karstlandschap gestaag naar beneden richting Gosau. Het laatste stuk stijgt het pad weer en gaat door loofbossen naar de Gablonzer Hütte. Tip: In 20 minuten afdalen naar de Gosausee en dan met de gondel omhoog.

Image
dl;fkjdfklajsdl;fjadklf
Op weg naar de Gablonzerhütte.

Dag 3: Gablonzer Hütte - Filzmoos (1050 m)
Wandelduur: 12 km, 600 meter stijgen, 850 meter dalen, ca 5 uur

Aan de zuidkant van de Gosaukamm wandelt men eerst over smalle paadjes naar de Stuhlalm en vervolgens over bredere paden door almweides naar het Stuhlloch (kort stuk met staalkabels maar met goede treden) en over almweides met talrijke alpenbloemen langs de Sulzkaralm en Aualm terug naar Filzmoos.

Extra: Ervaren bergwandelaars kunnen vanaf het Törleck over een smal pad naar de Große Donnerkogel en via een smalle richel met staalkabels (T3/T4) verder naar de Strichkogel. Vanaf beide bergtoppen heb je misschien wel het mooiste uitzicht over de Gosaukamm en de Dachstein met z´n gletsjers. Het smalle pad gaat verder door het kruiphout naar de Stuhlalm. (650 m meer stijgen en dalen, reken op 2,5 uur extra). Op de Stuhlalm kan ook worden overnacht waardoor men de tocht een dag kan verlengen.

Image
dkfjdl;kfjlakdfjl;ak
Aualm.

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

 • Kompass Wanderkarte 031 der Dachstein  1:25.000
 • Alpenvereinskarte Nr. 14 Dachstein 1:25.000 

Gebruikte gids:

 • Kompass Wanderführer Dachstein - Ausseerland WF 5628
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg