icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Lasorling-Hohenweg-3
Gebiedsinformatie

Huttentocht met kinderen: de Lasörling Höhenweg in Oost-Tirol

  • 10 februari 2017
  • Door: Anne van Galen

De Lasörling Höhenweg bevindt zich in Oost-Tirol aan de zuid kant van het lieflijke Virgental. De trektocht gaat door het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern. Er zijn verschillende varianten van de tocht mogelijk. De beschreven doorsteek bestaat uit zes wandeldagen van hut naar hut met goed gemarkeerde paden en prachtige uitzichten. Onderweg zijn er genoeg meertjes om op te frissen. Een ideaal gebied om met kinderen van de bergen te genieten, ook als je als ouders nog niet zoveel ervaring hebt met huttentochten.

Image
Lasorling-Hohenweg-2

Dag 1:Guggenberg 1.120 m. - Zunig Alm 1.846 m. (700 hm., 2,5 uur)

De route begint boven Matrei in het gehucht Guggenberg (parkeerplaats). Vanaf daar is er een goed pad dat naar de alm loopt. Gelukkig gaat de weg deels door een koel bos. Op de Zunig alm word je gastvrij ontvangen door de waardin. De eerste apfelstrudel is verdiend.

Overnachten: Zunigalm

Dag 2:Zunig Alm 1.846 m. - Wetterkreuz Hut 2.160 m.

Van Zunig alm kun je via een leuk meertje naar de Arnitz alm (1.848 m.) lopen. Een authentieke alm waar je ook iets ‘direct van de berg’ kunt eten en drinken (inclusief speelplaats voor kinderen). Opgefrist gaat de wandeling verder naar de Wetterkreuz hut 2.160 m. Vanaf hier komen onder andere de beroemde alpentoppen de Grossglockner en de Grossvenediger in beeld.

Overnachten: Wetterkreuz Hut

Dag 3:Wetterkreuz Hut 2.160 m. - Zupalsee Hut 2.350 m. (250 hm. 1,5 uur + beklimming 400 hm extra en 2 uur)

Vandaag een rustige dag met mogelijkheid om een extra top te beklimmen. In anderhalf uur loop je naar de Zupalsee hut (2.350 m.) gelegen aan een fotogeniek meertje. Vanaf de hut kunnen de sportievelingen nog de Zupalkogel 2.720 m. beklimmen.

Overnachten: Zupalsee

Image
Lasorling-Hohenweg-3
Lasörling Hut.

Dag 4:Zupalsee Hut 2.350 m. - Lasörling Hut 2.300 m. (350 hm. 2,5 uur)

Een mooi pad dat niet al te veel stijgt en daalt brengt je naar de Lasörling hut. Dit opvallende achthoekige bouwwerk is in de jaren tachtig gebouwd door bergliefhebbers die wandelaars een mooi onderkomen wilde bieden in de bergen.

Overnachten: Lasörling Hut

Dag 5:Lasörling Hut 2300 m. - Bergersee Hut 2182 m. (550 hm. 3 uur)

Vandaag gaan we over het Berger Torl, een pas van 2.700 meter. Ben je vroeg in het seizoen, informeer dan bij de waard over de condities van de sneeuw. Gelukkig is er na de afdaling alweer zo’n mooi zwemmeertje direct naast de hut. Na de apfelstrudel kan er dus weer een verfrissende duik worden genomen.

Overnachten: Bergersee Hut

Dag 6:Bergersee Hut 2.182 m. - Prägraten 1.312 m. (900 m. dalen, 2 uur)

Alweer de laatste dag! Er zijn twee mogelijkheden: direct naar het dal of via een panoramaweg en de Lasnitzenalm (1.900 m.) terug naar Prägraten. Deze tweede optie geeft een mogelijkheid om vanaf het terras van de Lasnitzenhut nogmaals de indrukwekkende Grossvenediger te bewonderen. Vanaf Prägraten kun je een bus terug nemen naar Matrei.

Image
Lasorling-Hohenweg-4

Tip 1:

Heb je niet zoveel tijd of wil je jezelf de eerste 700 hoogtemeters besparen? Je kunt de eerste wandeldag overslaan en met een taxi direct naar de Wetterkreuzhut gaan.

Tip 2:

Zijn jullie stoere (en ervaren) bergwandelaars, dan kun je bij goed weer misschien wel de Lasörling (3.098 m.) beklimmen! Vanaf de Lasörling hut is dit een flinke 1.200 meter stijgen, dus reken op een lange dag.

Tip 3:

De Lasörling Höhenweg heeft nog een uitdagender broertje: de Virgentaler Höhenweg. Een mooi doel voor een volgende zomer!

Kaart

Gebruikte kaart: Kompass WK123 Matrei, Defreggen & Virgental (1:50.000).
 

SNP Reizen

Georganiseerde huttentochten voor gezinnen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht SNP