Wie in Oostenrijk een huttentocht wil wandelen, heeft honderden mogelijkheden. Van de Vooralpen tot in het hooggebergte, van twee dagen tot meerdere weken, over glooiende almweides tot het oversteken van gletsjers.
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.
De route loopt voornamelijk over en langs almen (bergweides) waar ’s zomers het vee van de boeren uit het dal graast. Overnachten doe je in zogenaamde almhutten die meestal worden bemand door een echtpaar; zo krijg je het gevoel bij Heidi en Peter op de alm te zijn. Samen zorgen ze (goed!) voor de dieren en wandelaars die passeren. Doordat de hutten maximaal op een uur of vier wandelen van elkaar af staan en doordat je niet veel hoeft te klimmen en dalen is dit een ideale route voor beginnende bergwandelaars.
Gebied: De Salzburger Almenweg loopt langs de grenzen van het district Pongau in het Salzburgerland en doorkruist verschillende gebergtes.
Startpunt: Pfarrwerfen (de beschreven tocht begint in Dorfgastein)
Eindpunt: Pfarrwerfen (de beschreven tocht eindigt in Sportgastein)
Zwaarte: Een lichte tot middelzware tocht over afwisselend onverharde wegen, karrensporen en smalle bergpaden. De dagetappes zijn meestal niet langer dan vier uur wandelen.
Moeilijkheidsgraad: Grotendeels over goed aangelegde paden, maar op enkele plekken is tredzekerheid nodig.
Zoek je een typische huttentocht in Oostenrijk waarbij je over groene almen langs beekjes en watervallen loopt en waar je hogerop langs grote rotsblokken, steil aflopende graten wandelt? En af en toe een helder blauw bergmeer en een gletsjer tegenkomt en waar je op de hutten en almen wordt begroet door koeienbellen en fluitende marmotten? Dan kom je vanzelf uit bij deze vijfdaagse huttentocht door het Rätikon!
Gebied: Het Rätikon ligt in het grensgebied van Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein en bovendien op de grens tussen de Oost- en Westalpen
Startpunt: Brand
Eindpunt: Latschau
Zwaarte: Met wandeltijden tussen 3 en 5 uur waarbij maximaal 850 meter per dag geklommen wordt, is deze tocht middelzwaar.
Moeilijkheidsgraad: Op sommige plaatsen waar het steil is wordt de route gezekerd met een staalkabel, maar het is zeker niet technisch. Er moet ook een kleine gletsjer (de Brandner Gletscher) overgestoken worden, maar deze heeft geen spleten en voert over een goed uitgesleten pad. Stijgijzers en touwen zijn niet nodig. Alpiene bergwandelervaring is wél vereist op deze route over rotsen en ijs.
Deze pittige tocht voert grotendeels boven de boomgrens rondom de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk (3798 m) zonder daarbij over gletsjers te gaan. Steeds weer steekt de Großglockner als een gigantische kathedraal boven het landschap uit. Menno Boermans, die de tocht voor Op Pad liep, geeft onderdanig toe: “Als dit geen berg is!”
Gebied: In het Nationaal Park Hohe Tauern, in de provincies Karinthië, Salzburg en Tirol
Start- en eindpunt: Bruck a.d. Glocknerstraße
Zwaarte: Alle etappes zijn pittige bergwandeltochten van 7 tot 22 kilometer waarbij soms tot maar liefst 2000 hoogtemeters per dag moeten worden overbrugd. Reken 3 tot 8 uur voor de dagetappes. Een goede fysieke conditie is vereist.
Moeilijkheidsgraad: Ervaring in hoogalpien bergwandelen en kennis van het weer in hoogalpien terrein zijn een pre. De paden zijn soms smal, een misstap kan vervelende gevolgen hebben. Op sommige plekken zijn kabels aangebracht. Houd rekening met sneeuw op de hogere passages (pickel en stijgijzers mee). Je hoeft echter geen alpinist te zijn: echte klimpassages en gletsjers worden tijdens de tocht vermeden.