icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Oostenrijk, mensen lopen in de bergen
Routes

Huttentocht Venediger-Lasöring Höhenweg, Hohe Tauern

  • 19 mei 2015
  • Door: Op Pad
  • Fotografie: Gijs Hardeman

De Venediger-Lasöring Höhenweg heeft ruim 300 toppen boven de 3000 meter en 264 gletsjers. Daarmee kan de route wedijveren met de grote trekkings in de Himalaya. In negen dagen loop je op grote hoogte het Virgental in Oost-Tirol helemaal rond. Daarbij slinger je over steile passen en hooggelegen alpenweides, altijd in de buurt van de majesteitelijke Großvenediger. Het tweede deel voert je langs talrijke meren naar de stilte van de Lasörling Gruppe; hét uitzichtbalkon over de machtige bergen in het noorden.

Praktische info

De tocht: Huttentocht van 9 dagen, startpunt Matreier Tauernhaus; eindpunt Virgen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Zwaar. De route gaat door hoog-alpien terrein, en is deels voorzien van staalkabels.
Navigatie: Markering. Wandelkaart.
Beste tijd: Eind juni - eind september.
Overnachten: Berghutten. Kamperen niet toegestaan.
Vervoer naar: Utrecht - Matrei is ongeveer 990 km. Met openbaar gecompliceerd.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een huttentocht

Image
LR-Glocknergruppe_002

Gebied

Nationaal Park Hohe Tauern, door de Venediger- en Lasörlinggroep. Deze tocht is de beste kans om het unieke natuur- en cultuurlandschap van het Nationaal Park de Hohe Tauern te leren kennen. Grote kans op steenbokken, gemzen en marmotten onderweg.

De tocht

De Venediger-Lasöring Höhenweg voert in negen dagen op grote hoogte rond het Virgental. De route doet ruim 300 toppen boven de 3000 meter en 264 gletsjers aan. Startpunt is het Matreier Tauernhaus. Eindpunt Virgen.

Zwaarte van de Venediger-Lasöring Höhenweg

Zwaar, de helft van de route gaat door hoog-alpien terrein tussen 2.000 en 3.000 meter en is gedeeltelijk met stalen beugels en kabels gezekerd. Op de andere helft, voornamelijk in de Lasörlinggroep, zijn de paden goed onderhouden en makkelijker. De dagtochten variëren tussen de 4 en 7 uur wandelen.

SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

Moeilijkheidsgraad

Het moeilijkste stuk gaat over de Galtenscharte, die met staalkabels is verzekerd. Voor de Venediger Höhenweg is tredzekerheid vereist.

Beste tijd

Vanwege de hoogte moet men het hele jaar met sneeuwresten rekenen. De meeste hutten gaan pas eind juni open en sluiten eind september.

Naar Venediger-Lasöring Höhenweg toe

Auto: De afstand Utrecht - Matrei in Oost-Tirol is ongeveer 990 km.
Trein: Met de trein en bus is het niet altijd even makkelijk. Met 4x overstappen gaat het van Utrecht via Mannheim en Wörgl naar Kitzbühel en per snelbus tot aan de (niet officiële) bushalte Tauer. De huttenwaard van het Matreier Tauernhaus biedt een transfer aan. Reistijd: reken zeker op 11,5 uur.  Kijk voor meer informatie op www.treinreiswinkel.nl of www.reiseauskunft.bahn.de.

Navigeren

Met een wandelkaart. Daarnaast is het pad goed aangegeven met rood/witte markeringen en met gele bordjes met daarop de wandeltijden naar de hutten.

Image
dfjlaskfjsl;adfjl;j
Op de achtergrond de Lasnitzenhut.

Overnachten langs de Venediger-Lasöring Höhenweg

Kamperen is nergens toegestaan. De hutten bieden overnachtingen in een Matraztenlager en soms in kamers met meerdere éénpersoonsbedden. Soms kan er in enkele hutten tegen vergoeding worden gedoucht. Het is handig om vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren. De Lasörlinghütte en de Zupalseehütte zijn privé-hutten en daarom krijgen leden van alpenverenigingen geen korting op de overnachting.

Handige sites en adressen

Informationsbureau Prägraten (ook berggidsenbureau)
St. Andrä 35a
9974 Prägraten

Berggidsenbureau 

Tirol Info
Maria-Theresien-Straße 55
A-6010 Innsbruck

Oostenrijks Toeristenbureau
00800-400 200 00

Weerbericht in Oostenrijk

  • Alpenweerbericht Oostenrijk: 0900 91 156680.
  • Bergredding Oostenrijk: 140
  • Algemeen alarmnummer: 112
Image
Lr-Arnitz-Alm2

De route van dag tot dag

Dag 1: Matreier Tauernhaus - St.Pöltener Hütte
Wandelduur: 1110 meter stijgen, 140 meter dalen, ca. 5 uur.

Het pad naar de Grünsee is goed, hier gaat de route naar links en komt aan de Schwarzen See en Grauen See voorbij en wordt dan steiler tot aan de Messelingscharte. De Messelingkogel is een kleine omweg maar biedt een uitstekend uitzicht over de Großvenediger en de Großglockner. Via de Alte Tauern, waar het eerste stuk met staalkabels is gezekerd, gaat het verder naar de St. Pöltener Hütte.

Dag 2: St.Pöltener Hütte - Neue Prager Hütte
Wandelduur: 590 meter stijgen, 290 meter dalen, ca. 6 uur.

Deze etappe is een echte 'hoogteweg': zonder grote hoogteverschillen worden meerdere keteldalen doorkruist. Neerkijkend op de smaragdgroene Keespöllachsee wordt de zuidgraat van de Roter Kogel bereikt en gaat het eenvoudig verder naar de Zeigerpalfen en over de groene Viltragennöcker. Over grote rotsblokken daalt de weg een klein stuk tot aan de Viltragenbach. Hier gaat het over een puinhelling omhoog langs de Alte Prager Hütte verder naar de Neue Prager Hütte.

Dag 3: Neue Prager Hütte - Badener Hütte
Wandelduur: 640 meter stijgen, 820 meter dalen, ca. 5 uur.

Tot aan de Alte Prager Hütte is de route hetzelfde, waarna men de keuze heeft over de sneeuwvrije en met stangen gemarkeerde Schlatenkees te wandelen, of de iets langere variant langs het “Auge Gottes” een klein meertje. Over de oude morenen en later over puinhellingen en sneeuwresten gaat het verder richting het Löbbentörl. Aan de andere kant daalt het pad nauwelijks en is op enkele plekken met staalkabels gezekerd.

Dag 4: Badener Hütte - Bonn-Matreier-Hütte
Wandelduur: 690 meter stijgen, 550 meter dalen, ca. 5 uur.

Ondanks de relatief korte etappe is die niet te onderschatten. De Galtenscharte is de moeilijkste pas tijdens deze huttentrektocht. Het pad leidt eerst een stuk naar beneden voordat de Venediger Höhenweg weer de hoogtelijnen in het landschap volgt. Ongeveer 350 hoogtemeters onder de Galtenscharte gaat het verder met steeds weer korte steile stukken die met staalkabels gezekerd zijn. Gevaar voor steenslag! Via de Kälberscharte komt men bij de Bonn-Matreier-Hütte.

Extra: Wie nog fit is, kan de Sailkopf (3209 m) beklimmen. (500 m stijgen en dalen, 2 uur).

Image
flkjdflajdl;fjlfjlas
De Bonn Matreier Hut.

Dag 5: Bonn-Matreier-Hütte - Johannisshütte
Wandelduur: 730 meter stijgen, 1360 meter dalen, ca. 6 uur.

Via een kleine scharte blijft het pad nagenoeg opdezelfde hoogte en leidt verder naar een diep zijdal, het Timmelstal waar aan het einde de Eisseehütte ligt. Op weg naar de Zopetscharte gaat het pad in serpentines steil omhoog, waarbij enkele gladde stukken met staalkabels moeten worden bedwongen. Aan de andere kant van de scharte gaat het stuk minder steil naar beneden tot aan de Johannisshütte. De hut is met een taxi te bereiken, waardoor men een eventuele 2 uur durende afdaling naar het dal kan besparen.

Dag 6: Johannisshütte - Essener-Rostocker-Hütte
Wandelduur: 670 meter stijgen, 580 meter dalen, ca. 4 uur.

Achter de hut gaat de weg verder over twee beekjes en vervolgens omhoog in een grote boog om de steile Aderkamm. Het pad naar het Türmljoch is met steenmannetjes gemarkeerd. Hierna gaat het gedeeltelijk over rotsachtig terrein naar beneden naar de Maurerbach en deze volgend tot aan de Essener-Rostocker-Hütte. Deze korte etappe wordt vaak gebruikt als “rustdag” om voor de lange etappe naar de Neue Reichenberger Hütte fit te zijn.

Extra: Beklimming van het Rostocker Eck (2749 m) (540 m stijgen en dalen, 2 uur)

Dag 7: Essener-Rostocker-Hütte - Neue Reichenberger Hütte
Wandelduur: 1200 meter stijgen, 800 meter dalen, ca. 6,5 uur.

De afdaling is eenvoudig en gaat voorbij aan de Stoanalm naar Ströden (ook wel Streden). Vanaf Ströden gaat een brede weg naar Pebellalm waarna het “Wasseschaupfad Umballfälle” gevolgd wordt en het daarna in het geleidelijk stijgende Großbachtal. Aan het einde van dit dal gaat het steil tot aan de Bachlenke. Na een paar minuten is de Neue Reichenberger Hütte aan de oever van de Bodensee bereikt.

Dag 8: Neue Reichenberger Hütte - Lasörlinghütte
Wandelduur: 840 meter stijgen, 1070 meter dalen, ca. 6 uur.

Aan de oever van de Bodensee voorbij tot aan de Rote Lenke. De indrukwekkende Gösleswand is een stuk makkelijker te beklimmen dan die er uitziet en biedt een onbeschrijflijk vergezicht! Over grove puinhellingen daalt het pad af naar de Kleinbachboden, waar enkele sprankelende beekjes doorstromen. Na de Milchtalscharte loopt men door een breed keteldal naar de Lasnitzenbach waarna het pad weer stijgt tot aan het Prägrater Törl. Aan de andere kant is het gesteente los en zijn er staalkabels aangebracht. Verder eenvoudig weg naar de Lasörlinghütte.

Dag 9: Lasörlinghütte - Wetterkreuzhütte - Virgen
Wandelduur: 620 meter stijgen, 740 meter dalen, ca. 4 uur.

Wie op de laatste wandeldag vroeg in het dal wil zijn, neemt de eenvoudige weg (ca. 2 uur) door het Mullitztal naar Virgen. De mooiste afdaling naar Virgen gaat via de Panoramaweg. Het pad slingert eerst naar de Merschenhöhe waarna het door het Steinkas aan het gelijknamige meertje voorbij loopt. Na het omlopen van een markante graat ziet men de heerlijk gelegen Zupalhütte en de Zupalsee waarin het heerlijk afkoelen is.

Het is de moeite waard om van de Zupalseehütte nog zo´n 100 meter te stijgen en via het Legerle naar de Wetterkreuzhütte te wandelen. Vanaf deze hut rijdt regelmatig een taxi die de vermoeide benen 900 meter afdalen over brede wegen bespaart.

Kaart en gids

Gebruikte gids:

  • Kompass Wanderführer Osttirol WF 5620 
  • Freytag & Berndt Höhenwege und Gipfelziele – Bergwandern in Osttirol und Oberkärnten 

Gebruikte kaart:

  • Freytag & Berndt WK 123 Matrei - Defereggen - Virgental  1/50.000