icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Sächsische Schweiz
Gebiedsinformatie

Wandelroutes in de Sächsische Schweiz

  • 20 september 2012
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Sjiva Janssen

De Sächsische Schweiz is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Saksen op ongeveer dertig kilometer van de stad Dresden. Hier vind je alles wat een echt gebergte ook heeft, maar dan in het klein: diepe ravijnen, tafelbergen, eenzame rotsnaalden en scherpe kammen van zandsteen. Een prachtig wandelgebied waar geen einde aan komt en met wandelroutes op allerlei nivaus. Ook ideaal met kinderen.

Over de Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz is een veelzijdige streek; rijk aan culturele erfgoeden en ­bijzonderheden op het gebied van flora, fauna en geologie. Je kunt er op pad gaan door eindeloze bossen, afdalen in diepe valleien en weer omhoog klauteren door nauwe kloven. ­Je vindt er middeleeuwse burchten, avontuur­lijke, gezekerde routes over geëxponeerde ­rotsen en prachtige uitzichten. Hier gaan een ogenschijnlijk onaangetaste wildernis en een oud cultuurlandschap harmonieus in elkaar over. Het gebied heeft grotendeels de status gekregen van ‘Landschafts- und Naturschutzgebiet’. Sinds 1990 is een deel van de Säch­sischen Schweiz nationaal park geworden. In navolging wees Tsjechië in 2000 een ­vergelijkbaar en aangrenzend deel aan als ­nationaal park 'Boheems Zwitserland'.

Image
De Sächsiche Schweiz heeft grotendeels de status gekregen van ‘Landschafts- und Naturschutzgebiet’.
De Sächsiche Schweiz heeft grotendeels de status gekregen van ‘Landschafts- und Naturschutzgebiet’. Foto: Sjiva Janssen.

Top 6 mooie wandelroutes in de Sächsische Schweiz

Binnen het nationale park vind je 1.200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Buiten het nationale park zijn er nog veel meer mooie wandelbestemmingen en bewegwijzerde wandelpaden te vinden. Op Pad verbleef een week in de streek, maakte diverse wandeltochten met en zonder kinderen (hieronder vind je de gps-tracks van de door ons gelopen route). Wij geven zes mooie wandelroutetips (maar er is natuurlijk veel meer):

1. Naar de mooie uitzichtpunten Quirl, Paffenstein en Barbarine
Route: Pfaffendorf - Diebskeller - Quirl - Pfaffenstein - Barbarine - en terug naar Pfaffendorf. Lengte: 11 kilometer in ca. 4 tot 5 uur.

2.  Over de grillige rotskam Schrammstein in het nationale park
Route: parkeerplaats Ostrau - Lattengrund - Schrammtor - Jägersteig - Schrammsteinaussicht - Falkenstein - Schiessgrund - p-plaats Ostrau. Lengte: ca. 6 kilometer. Duur: ca. 3 tot 4 uur.

3. Naar de beroemde rotsformatie van de Bastei
Route: kuuroord Rathen - ruïne Felsenburg ­Neurathen - Bastei, de beroemdste rotsformatie van de Sächsischen Schweiz - afdalen door de kloof van de Schwedenlöcher - Amsel waterval - Rathen. Ca. 6 km in 3 uur.

4. Van het middeleeuwse stadje Hohnstein door het diep ingesneden Polenztal
Route: het middeleeuwse stadje Hohnstein - Bärengarten - Halbenweg - Gautschgrotte - Steinbruch - Brand­aussicht - Schulzengrund - Waltersdorfer Mühle - ­Polenztal - Schindergraben - Bärengarten - Hohnstein. Ca. 10 km in 4 tot 5 uur.

5. De Kirnitzschtalbahn
Een oude trambaan die je veel verder dan je met een auto kunt komen het nationale park invoert.
Hij rijdt over acht kilometer van Bad Schandau naar de Lichtenhainer waterval, en doet dienst als een populaire op- en afstapplaats voor wandelaars. Ideaal ook om met kinderen ergens uit te stappen en een kleine rondje te wandelen door een vallei of naar een topje.

6. Een mooie etappewandeling is de Malerweg
In het spoor van Romantische schilders als Caspar David Friedrich, die het landschap van de Sächsischen Schweiz beroemd maakten in de achttiende en negentiende eeuw. De route gaat van Dresden via de Bastei, Kuhstall en Prebischtor naar ­Herrnkretschen. Over 115 kilometer langs de ­hoogtepunten van het Elbsandsteingebirge.

Route 1 t/m 4 worden tevens goed beschreven in de 'Wanderführer Sächsisch-Böhmiosche Schweiz', zie hieronder bij 'gids'.

Image
saksische-schweiz-wandelen-duitsland_1
Foto: Sjiva Janssen.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelroute Sächsische Schweiz

Voor elk wat wils. Je vindt er alles van eenvoudige wandelpaden door de valleien tot avontuurlijke, gezekerde (klim)routes. De toppen liggen tussen de 100 en 560 meter.

Navigeren van de wandelroute

De bewegwijzering in het gebied is goed. Een wandelkaart heb je nog wel nodig om zelf routes uit te stippelen en oriëntatie tijdens je tocht. 

Wat is de beste tijd voor een wandelroute Sächsische Schweiz

Het hele jaar rond kun je hier wandelen. De bossen kleuren prachtig in de herfst, maar ook de winter geldt als geheimtip: veel uitzichtpunten en ­wandelpaden heb je dan bijna helemaal voor jezelf.

Image
saksische-schweiz-wandelen-duitsland_3
Foto: Sjiva Janssen.

Vervoer naar het wandelgebied

Utrecht - Bad Schandau is 750 km. Bad Schandau is ook bereikbaar met de trein.

Wandelgidsje

Wanderführer Sächsisch-­Böhmische Schweiz, Die 15 schönsten ­Wanderungen durch die Elbsandsteinlandschaft, uitg. Berg- & Naturverlag Rölke. De mooiste wandelingen incl. ­uitgebreide en goede achtergrond­informatie over flora, fauna, ­geschiedenis en geologische ­oorsprong v/h gebied.

Wandelaart

  • Nationalparkregion ­Topographische Karte, 1:25.000, uitg. Nationalpark Sächsisch-Böhmische Schweiz.
Image
saksische-schweiz-wandelen-duitsland_5

Overnachten

Rond het nationale park en daarbuiten zijn er vele overnachtingsmogelijkheden. Van campings tot Ferienwohnungen en hotels in verschillende prijsklassen. Over het algemeen liggen de prijzen gelijk met of iets onder die in Nederland.

Een kleine greep uit het aanbod dat speciaal wordt aanbevolen voor verblijf met kinderen:

Verder zoeken en boeken? Klik dan hier.

Handige links

Image
Kasteel Saksisch Schweiz
Image
Bergen Saksisch Schweiz