icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Rennsteig
Routes

De Rennsteig, wandelen over het oudste wandelpad van Duitsland

 • 27 oktober 2021
 • Door: Patricia Hengeveld
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Te voet door donkergroene bossen, over bergkammen, door glooiende bergweides, langs mythes, sagen en een flinke dosis geschiedenis. Duitslands oudste en meest bekende wandelroute is als een sprookje. De Rennsteig ligt in deelstaat Thüringen, het groene hart van Duitsland, op ongeveer vijf uur rijden vanaf de Nederlandse grens. Qua populariteit wordt de Rennsteig ook wel eens vergeleken met het Pieterpad. Men stelt dat echte wandelaars deze langeafstandsroute tenminste één keer in hun leven afgelegd moeten hebben. Daar sluiten wij ons volledig bij aan!

Over Thüringen

De groene deelstaat Thüringen wordt ook wel ‘Duitsland in het klein’ genoemd vanwege de vele culturele en historische bezienswaardigheden in steden als Erfurt, Weimar, Eisenach en Jena. Onder andere Goethe, Schiller, Bach en Luther streken hier ooit neer en lieten zich door het gebied inspireren. De (boeren)dorpjes zijn typisch Duits met pastelkleurige vakwerkhuizen, spitse kerktorens en gezellige marktpleinen. Het barst er van de kastelen en burchten in het lieflijke glooiende landschap. Er zijn talloze meren, beken, bergen en bossen. Dankzij al die variatie is Thüringen ideaal voor een actieve vakantie.

Van de Werra naar de Saale

De Rennsteig voert je dwars door Thüringen, over de kammen van het Thüringer Wald, het Thüringer Schiffergebirge en het Frankenwald. De route start in het plaatsje Hörschel op 198 meter hoogte, vlakbij Eisenach, en eindigt ongeveer 170 kilometer verderop in Blankenstein in de buurt van de Tsjechische grens en bij de bron van rivier de Saale. De eerste 30 kilometer wandel je rustig stijgend naar de top van de Große Inselsberg (916 m), daarna volg je de kamweg en blijft het overbruggen van het aantal hoogtemeters beperkt.

Vergeet niet om bij de start van je Rennsteig avontuur een steen uit de Werra mee te nemen, volgens een oude traditie ben je pas echt een wandelvriend wanneer je deze aan het eind van de route in de Saale achterlaat.

Image
Duitsland Thuringen Rennsteig wandelen

Kwaliteitslabel

De Rennsteig gaat al een tijdje mee. In 1330 werd er voor het eerst over de “Rynnestig” geschreven en vanaf 19e eeuw is het Duitslands meest geliefde wandelroute. In 2008 kreeg de Rennsteig het keurmerk Qualitätswanderweg Wanderbares Deutschland. Dat betekent dat de route volgens de Deutsche Wanderverband voldoet aan een aantal eisen. De route is afwisselend, heeft interessante bezienswaardigheden en de wandelpaden zijn goed gemarkeerd en onderhouden. Check, check, check!

Rennsteig etappes

Je kunt de Rennsteig in zes tot tien etappes afleggen, variërend van 14 tot 33 kilometer per dag, net waar je zin in hebt. Sportievelingen wandelen de Rennsteig in zes delen. Doe je het liever rustiger aan, dan loop je de wandelroute in tien etappes. Iedereen die écht de tijd heeft kan regelmatig een afslag naar het dal nemen via de zogenaamde ‘Rennsteig ladders’. Dit zijn vertakkingen van de Rennsteigroute die je naar interessante plaatsen en bezienswaardigheden leiden.

De Rennsteig kan ook gefietst worden, vanaf 2000 bestaat de Rennsteig Radweg.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de Rennsteig

De zwaarte van de Rennsteig wisselt per etappe. Hoewel je zo nu en dan wat hoogteverschillen overbrugt – je wandelt op hoogtes tussen de 500 en 970 meter - is de Rennsteig gemiddeld van zwaarte noemen. De uitdaging zit hem voornamelijk in het wandelwerk zelf.

Image
Wandelroute Thüringen
Image
Wandelroute Thüringen
Image
Wandelroute Thüringen

Navigeren over de Rennsteig

De Rennsteig is gemarkeerd met een witte R en/of blauw witte bordjes. Routes met een gele R verwijzen je naar plaatsen die niet direct aan de Rennsteig liggen en zie je een blauwe R dan verwijst deze naar een alternatieve route, een bezienswaardigheid of uitzichtpunt. Opletten dus!

Beste tijd om de Rennsteig te wandelen

De Rennsteig kan het best in de periode van mei tot en met september gelopen worden. Zowel het frisgroene voorjaar, de stabiele zomer en kleurrijke herfst zijn mooie seizoenen voor de langeafstandswandeltocht. In de winter ligt er doorgaans sneeuw en is de Rennsteig een geliefde route voor langlaufers.

Bezienswaardigheden

Omdat er onderweg op en langs de route zoveel te zien en te beleven valt, is het aan te raden om voldoende de tijd te nemen voor je wandeltocht. Twee tips:

 1. De Grosser Inselsberg. Deze heuvel is met 916 meter het hoogste punt van de gehele route. Vanaf de 21 meter hoge uitkijktoren heb je een 360 graden panoramisch zicht op de omgeving. De uitkijktoren is daarnaast een bijzondere klimlocatie. Aan de buitengevel kunnen liefhebbers zich uitleven op een 17 meter hoge klimmuur.
 2. De Rennsteigwarte bij Masserberg: heb je nog een beetje energie over, dan beklim je de 150 traptreden van de Rennsteigwarte. Deze uitkijktoren ligt pal aan de Rennsteig, vanaf hier kijk je rondom uit over het middelgebergte van de Rhön. In het gezellige cafeetje aan de voet van de toren kun je bijkomen van je inspanningen.

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Thüringen Entdecken)

Image
Wandelroute Thüringen
Image
Duitsland Thuringen Rennsteig wandelen
Image
Wandelroute Thüringen
Info

De Rennsteig in het kort

De Rennsteig start in Hörschel en neemt je circa 170 kilometer mee, over de bergkammen van het Thüringer Woud, het Thüringer Schiffergebirge en het Frankenwald naar Blankenstein vlakbij de Tsjechische grens. Je wandelt van de bron van de Warre naar die van de Saale.

 • Etappes: 6 tot 10 etappes, variërend van 14 tot 33 kilometer per dag, met een totale wandelduur van ongeveer 45 uur.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Je moet zo nu en dan wel wat klimmen en dalen, maar dat is vooral de eerste 30 kilometer het geval.
 • Navigeren: de gehele route is gemarkeerd met een witte R
 • Verhard/onverhard: het grootste deel van de route loop je over goed begaanbare wandelpaden.
 • Beste tijd: van mei tot en met september
 • Met de auto: De afstand Utrecht – Hörschel is 478 kilometer.
 • Met de trein: Utrecht CS – Hörschel, reisduur circa 7 uur, tenminste 4 keer overstappen.
 • Overnachten: hotels en pensions

Meer informatie over de Rennsteig vind je op de website van Mein Rennsteig 

Mooie meerdaage wandelroutes in Thüringen

Kastelen en burchten, stuwmeren en rivieren, bossen, bergen en zelfs fjorden. Het landschap van Thüringen nodigt uit tot wandelen!
Lees meer
Image
Duitsland Thuringen wandelen