icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Duitsland Thuringen wandelen
Routes

Mooie meerdaage wandelroutes in Thüringen

 • 15 oktober 2021
 • Door: Patricia Hengeveld
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Kastelen en burchten, stuwmeren en rivieren, bossen, bergen en zelfs fjorden. Het landschap van Thüringen nodigt uit tot wandelen! En omdat je er met de auto binnen een dag naartoe rijdt, is het een fijne bestemming voor een korte wandelvakantie in het frisgroene voorjaar of bontgekleurde najaar. Wandelstreek Thüringen is vooral bekend vanwege de populaire Rennsteig langeafstandswandelroute. Maar er zijn veel meer mooie meerdaagse wandelroutes! We tippen er drie:

1. SaaleHorizontale

Kastelen en burchten

Op een uitzichtpunt vlakbij universiteitsstad Jena staat een bankje met de tekst “An der Saale hellem Strande…’. Een zinsnede uit een oud Duits volkslied dat de schoonheid van de Saalevallei met al zijn kastelen bezingt. De Saale is een zijrivier van de Elbe en stroomt 427 kilometer van Beieren, via Saksen naar Thüringen. Langs de rivier vind je nog altijd verschillende kastelen en ruïnes van burchten waar de inwoners zich vroeger verdedigden tegen invallen van Slavische stammen. Het glooiende landschap bestaat uit beukenbossen, steile dalwanden en bloemrijke weiden.

Met wandelroute SaaleHorizontale wandel je 72 kilometer door het gedeelte van de Saalevallei dat in Thüringen ligt. Je begint en eindigt in Jena. De route kan in vier etappes gelopen worden. Je wandelt over smalle paadjes langs steile kalkstenen hellingen aan de oevers van de Saale. Zo nu en dan moet je even flink klimmen, maar dan word je beloond met prachtige vergezichten op het unieke landschap van het Saaledal. Op de route vind je overal bankjes waar je even kunt pauzeren en het mooie uitzicht op je in kan laten werken. Er is veel om van te genieten. Hoogtepunten onderweg zijn burgruïne Lobdeburg, de Fuchsturm, de Napoleonsteen en de drie kastelen van Dornburg met hun prachtig aangelegde en onderhouden tuinen.

De gehele route heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad, is uitstekend gemarkeerd en door het Deutsche Wanderverband als Qualitätsweg uitgeroepen.

Voor de SaaleHorizontale kun je prima naar eigen inzicht een eigen indeling maken voor de dagetappes. Een voorbeeld van mooie etappes:

 • Etappe 1. Van Jena naar Ziegenhain, 15,7 kilometer, 303 m stijgen, 197 m dalen
 • Etappe 2. Van Ziegenhain naar Beutnitz, 20,9 kilometer, 575 m stijgen, 717 m dalen
 • Etappe 3. Van Beutnitz naar Dornburg, 14,2 kilometer, 403 m stijgen, 310 m dalen
 • Etappe 4. Van Dornburg naar Jena, 21,6 kilometer, 453 m stijgen, 533 m dalen

Wil je de SaaleHorizontale zelf wandelen? Kijk dan op de website van SaaleHorizontale voor meer informatie.

Image
Duitsland Thuringen wandelen
Image
Wandelroutes Thuringen

2. Hohenwarte Stausee Weg

Fjorden en bossen

Het Hohenwarte stuwmeerpad is een 76 kilometer lange wandelroute die begint en eindigt bij de Hohenwarte stuwdam. Je wandelt door het grootste stuwmeergebied van Duitsland en dat betekent dat je regelmatig getrakteerd wordt op uitzichten op het meer en de slingerende cascades van de Saale rivier. Door het vele water en het op fjorden lijkende landschap waan je je zelfs in Scandinavië.

Er zijn naast de stuwdam zelf veel bezienswaardigheden onderweg, zoals uitkijkpunt Bockfelsen, het uitzicht op de lus in de Saale en het natuurmonument Schieferfalte. Of breng een bezoek aan het waterkrachtmuseum in Ziegenrück.

De route is goed gemarkeerd en door het klimmen en dalen gemiddeld moeilijk, dus geschikt voor de geoefende wandelaar. Je kunt Qualitätsweg Hohenwarte Stausee Weg in vier etappes afleggen, waarbij je dagelijks zo’n 14 tot 22 kilometer wandelt.

 • Etappe 1. Van Hohenwarte naarWilhelmsdorf, 21,3 kilometer, 584 m stijgen, 574 m dalen
 • Etappe 2. Wilhelmsdorf naar Ziegenrück, 14 kilometer, 400 m stijgen, 383 m dalen
 • Etappe 3. Van Ziegenrück naar Neidenberga, 20,5 kilometer, 648m stijgen, 550 m dalen
 • Etappe 4. Van Neidenberga naar Hohenwarte, 18,5 kilometer, 468 m stijgen en 581 m dalen

Wil je de Hohenwarte Stausee Weg zelf wandelen? Kijk dan op de website van Rennsteig Saaleland voor meer informatie.

Image
Duitsland Thuringen wandelen

3. Elsterperlenweg

Geschiedenis en natuur

De Weie Elster is een rivier tussen Duitsland en Tsjechië. Op Duits grondgebied slingert de rivier door Saksen, Thüringen en Saksen-Anhalt waar hij uiteindelijk bij Halle in de Saale uitmondt. Het bosrijke Elsterdal in het Thüringer Vogtland is ongerept en kent een rijke historie. Een fijn gebied voor natuurliefhebbers die ook in cultuur en geschiedenis geïnteresseerd zijn.

De Elsterperlenweg is een rondwandeling van 72 kilometer door de romantische Elstervallei langs beide zijden van de rivier. Je begint en eindigt in de stad Greiz. Je wandelt langs boerendorpjes en geniet onderweg van panoramische uitzichten. Er is niet alleen veel natuurschoon, maar er zijn ook historische bezienswaardigheden te ontdekken zoals de 1000 jaar oude Vituskerk, het Mildenfurth klooster en de 225 jaar oude overdekte houten brug in Wünschendorf.

De goed gemarkeerde route is een Qualitätsweg, bestaat uit 6 etappes die je afzonderlijk kunt wandelen of als hele rondwandeling. De route is gemiddeld moeilijk, vooral omdat je soms flink moet stijgen.

 • Etappe 1. Van Greiz naar Neumühle, 10 kilometer, 272 m stijgen, 291 m dalen
 • Etappe 2. Van Neumühle naar Berga, 10,9 kilometer, 316 m stijgen, 365 m dalen
 • Etappe 3. Van Berga naar Wünschendorf, 13,3 kilometer, 216 m stijgen, 225 m dalen
 • Etappe 4. Van Wünschendorf naar Berga, 17,2 kilometer, 524 m stijgen, 494 m dalen
 • Etappe 5. Van Berga terug naar Neumühle, 10,5 kilometer, 319 m stijgen, 313 m dalen
 • Etappe 6. Van Neumühle naar Greiz, 9,9 kilometer, 335 m stijgen, 324 m dalen

Wil je de Elsterperlenweg zelf wandelen? Kijk dan op de website van Elsterperlenweg

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Thüringen Entdecken)

Image
Duitsland Thuringen wandelen
Image
Duitsland Thuringen wandelen