icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Moselsteig wandelroute
Landeninformatie

De mooiste wandelroutes in Duitsland

  • 08 april 2020
  • Door: Aniek de Kort

Met maar liefst 200.000 km aan wandelroutes is Duitsland de ideale bestemming voor een wandelvakantie. Van vlakke kustwandelingen in het noorden tot het beklimmen van hoge bergtoppen in het zuiden, met een divers landschap is voor elke type wandelaar wat wils. En zoals je mag verwachten van de Duitse 'gründlichkeit', zijn ze vrijwel allemaal uitstekend gemarkeerd. We zetten tien van de mooiste routes voor je op een rijtje.

1. Eifelsteig

De Eifelsteig is misschien wel een van de afwisselendste wandelroutes van Duitsland. Startpunt is de keizerstad Aken, vlak over de grens bij Maastricht. Vanuit hier loop je 313 km in 15 etappes naar Trier, de oudste stad van Duitsland. Onderweg wandel je door een veenlandschap in het Hohes Venn, de vulkanische meren bij Daun, donkere bossen, smalle kloven en uitgestrekte velden. Overnachten doe je in het middeleeuwse Monschau en onderweg geniet je in Bitburg van het daar gebrouwen bier.

Lengte: 313 km
Startpunt: Aken
Eindpunt: Trier
Etappes: 15
Hoogte: laagste punt 133 m, hoogste punt 659 m

Image
Wandelroute Eifelsteig Duitsland

2. Rothaarsteig

De Rothaarsteig is een van de populairste Duitse wandelroutes van Nederlanders. En met redenen: hij ligt op slechts ca. 5 uur rijden van Nederland, kent geen grote stijgingen, maar voert wel door prachtige natuurlandschappen. Hij start in Brilon en doorkruist dan 154 km lang het Sauerland naar het eindpunt Dillenburg. Je wandelt grotendeels bovenlangs, over de heuvels van het Rothaargebergte, door een landschap vol bossen, weides en beken en met iedere keer weer een prachtig uitzicht op de omgeving. Bijzonder zijn ook de reusachtige sculpturen die je onderweg tegenkomt. De wandelroute overlapt namelijk met de Waldskulpturenweg, een beeldenroute die door het bos loopt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je ze over het hoofd ziet, ze steken hoog boven alles uit en horen zeker tot de (culturele) hoogtepunten van deze route.

Lengte: 154 km
Startpunt: Brilon
Eindpunt: Dillenburg
Etappes: 8
Hoogte: laagste punt 228 m, hoogste punt 848 m.

3. Rheinsteig

De Rheinsteig is een van de populairste wandelroutes van Duitsland, en heeft alles in huis om er een echte natuurbelevenis van te maken: wijnhellingen, tientallen burchten, rotsen zoals de Loreley en romantische steden zoals Rüdesheim. Niet voor niets is dit deel van de Rijn, het Midden-Rijndal, in 2002 benoemd tot UNESCO-Werelderfgoed. De wandelroute is uitdagend, steeds weer moet je de diep uitgesneden zijdalen oversteken, en veel etappes hebben zoveel hoogtemeters dat het lijkt alsof je in de Alpen bent. Maar je kunt ook er ook voor kiezen om de route slechts voor een deel te lopen, de trein of boot brengt je eenvoudig weer terug naar het startpunt. En het fijne is: het maakt niet uit welke etappe je kiest, ze hebben bijna allemaal wel iets bijzonders.

Lengte: 320 km
Startpunt: Wiesbaden
Eindpunt: Bonn
Etappes: 23
Hoogte: laagste punt 51 m, hoogste punt 356 m

Image
Rheinsteig-3
Image
Rheinsteig trail wandeling

4. Malerweg

De Malerweg, vrij vertaald ‘schildersweg’, loopt door het nationaal park Sächsische Schweiz in het oosten van Duitsland. Verwacht een sprookjesachtig landschap dat romantische schilders als Caspar David Friedrich inspireerde en als decor diende voor films als ‘The Chronicles of Narnia’ en ‘Grand Hotel Budapest’. Je wandelt door het gebergte vol indrukwekkende zandsteenrotsen en hebt een fantastisch uitzicht over de rivier de Elbe. Maar het is allerminst een makkelijke route, hier en daar moet je regelmatig klauteren of over ijzeren ladders klimmen. Culturele highlights zijn de vesting Königstein, de historische binnenstad van Pirna en natuurlijk het op een steenworp afstand gelegen Dresden. De Malerweg is een 112 km lange rondweg, verdeelt in 8 etappen. De uitstekende infrastructuur maakt het mogelijk om aan het eind van de dag een veerpont of speciale pendelboot te pakken die je terugbrengt naar het begin van de etappe.  

Lengte: 112 km
Startpunt: Pirna
Eindpunt: Pirna
Etappes: 8
Hoogte: laagste punt 112 m, hoogste punt 551 m

5. Moselsteig

De naam zegt het al, deze wandelroute volgt de loop van de rivier de Moezel. Vanaf Perl, in het grensgebied tussen Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, loop je naar in 365 km naar het Deutsches Eck in Koblenz, waar de rivier samenvloeit met de Rijn. De Moezel heeft het dal diep ingesneden, en dat levert een fraai rivierlandschap op met steile wijnbergen en prachtige vergezichten. Je wandelt direct achter de wijnstokken en het achterland met zijn uitgestrekte bossen. Direct aan de Moselsteig liggen ook vele burchten, waaronder de beroemde sprookjesachtige burcht Eltz. Pauzeren of overnachten doe je in de stadjes in het dal, zoals Bernkastel-Kues en Cochem. Omdat de etappes beginnen en eindigen in het dal, maak je op een dag flink wat hoogtemeters. Maar de route is uitstekend gemarkeerd, dus je hebt alle tijd om optimaal van de natuur te genieten.    

Lengte: 365 km
Startpunt: Perl
Eindpunt: Koblenz
Etappes: 24
Hoogte: laagste punt 61 m, hoogste punt 443 m

Image
LR-Mosel_BasvanOortHR-40
Image
Moselsteig wandelroute

6. Rennsteig

De Rennsteig is ruim 700 jaar oud, en daarmee de oudste wandelroute van Duitsland. De 169 km lange wandelroute, verdeeld in 6 etappes, loopt over de kam van het Thüringer Woud. Dit gebied is altijd een grensgebied geweest. Ten tijde van de Koude Oorlog vormde het de grens tussen Oost – en West-Duitsland, nu tussen de deelstaten Thüringen en Beieren. De 1.300 grensstenen die je onderweg tegenkomt herinneren je hieraan. Hoewel de route zo’n 100.000 wandelaars per jaar trekt, loop je in de eindeloze bossen toch vaak helemaal alleen. Voor cultuurliefhebbers is een bezoek aan de Wartburg een must. De middeleeuwse burcht, die ook benoemd is tot UNESCO-Werelderfgoed, is bekend geworden als toevluchtsoord voor Maarten Luther, die hier het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde.

Lengte: 169 km
Startpunt: Hörschel
Eindpunt: Blankenstein
Etappes: 6
Hoogte: laagste punt 269 m, hoogste punt 970 m

7. Hermannshöhen

Voor een spectaculair landschap en dito wandelroute hoef je niet ver weg! Vlak over de grens ligt de wandelroute Hermannshöhen. Van Rheine in het Münsterland tot aan Marsbergen in Westfalen loop je in een verder vlak landschap over een heuvelrug, bovenlangs over de toppen van de bergen. Je wandelt dwars door het Teutoburgerwoud en komt onderweg langs de beroemde Externsteine – een rotsformatie die al voor de Kelten een mythische betekenis had – en het Hermannsdenkmal, een monument ter ere van de vorst Armenius die hier de Romeinen versloeg. Plan ook zeker een bezoek aan het pittoreske vakwerkstadje Tecklenburg, dat op de top van het Teutoburgerwoud ligt en ook wel het ‘balkon van het Münsterland’ wordt genoemd. Hier in de buurt liggen ook de Dörether Klippen, een bijzondere rotsformatie.

Lengte: 226 km
Startpunt: Rheine
Eindpunt: Obermarsberg
Etappes: 11
Hoogte: laagste punt 30 m, hoogste punt 450 m

Image
Hermannshöhen-8-450x298.jpg

8. Harzer-Hexen-Stieg

De Harzer-Hexen-Stieg is een afwisselende wandelroute die dwars door het nationaal park Harz voert. De geheimzinnige sfeer in deze regio zorgt ervoor dat de mythes uit de Middeleeuwen over heksen en duivels hier weer tot leven komen. Centraal in deze mythes staat de berg Brocken, waar tijdens de Walpurgisnacht heksen samen zouden komen. De berg speelde ook een rol in de Koude Oorlog, als afluisterstation voor de Oost-Duitse Stasi. Nu biedt het voornamelijk een fantastisch uitzicht op de omgeving. Tenminste, als je geluk hebt, want de top van de berg ligt 300 dagen per jaar in de mist. De laatste etappe brengt je naar het wild-romantische Bodetal, een prachtig hoogtepunt als afsluiter van deze 97 km lange route.

Lengte: 94 km
Startpunt: Osterode
Eindpunt: Thale
Etappes: 5
Hoogte: laagste punt 183 m, hoogste punt 1.036 m

9. Westweg

De Westweg staat bekend als de mooiste wandelroute van het Zwarte Woud en is een echte Duitse klassieker. Het grootste gedeelte loop je over de westelijke kam en heb je een weids uitzicht over het Rijndal, tot aan de Franse Vogezen. De route loopt over smalle bergpaden, brede boswegen door uitgestrekte dennenbossen en langs de Titisee. Maar niet alleen het landschap is om van te genieten, de regio is ook beroemd vanwege zijn culinaire specialiteiten. Tijdens een welverdiende pauze geniet je van schwarzwalderschinken of een flink stuk schwarzwalderkirschtorte.  

Lengte: 285 km
Startpunt: Pforzheim
Eindpunt: Basel
Etappes: 12
Hoogte: laagste punt 236 m, hoogste punt 1.488 m

Image
Uitzicht Belchen Ernst Kremers

10. Goldsteig

De Goldsteig loopt dwars door het Beierse Woud en is met zijn 660 km de langste gecertificeerde wandelroute van Duitsland. De route kent twee varianten: sportieve wandelaars nemen de noordelijke kant, degene die het iets rustiger aan willen doen nemen de makkelijkere zuidelijke variant. Een ding blijft op gelijk: op beide varianten kun je genieten van de ongerepte Beierse natuur. Letterlijke hoogtepunten zijn de bergtoppen van de Rachel, Lusen en Großer Falkenstein. De wandelroute eindigt in de ‘drierivierenstad’ Passau, waar de Inn, de Ilz en de Donau samenkomen.

Lengte: 660 km
Startpunt: Marktredwitz
Eindpunt: Passau
Etappes: 38
Hoogte: laagste punt 304 m, hoogste punt 1.441 m

Image
Goldsteig trail
Image
Goldsteig route duitsland