icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelaars Thuringer wald
Reisverhaal

Gipfelwanderweg Suhl in het Thüringer Woud

  • 21 september 2014
  • Door: Ernst Kremers en Nienke Koning
  • Fotografie: Ernst Kremers

Het Thüringer Woud is een middelgebergte dat zich uitstrekt van Eisenach tot aan de Tsjechische grens. Het is bijna 170 kilometer lang en gemiddeld 40 kilometer breed. De toppen in het Thüringer Woud reiken bijna 1.000 meter hoog. Deze tweedaagse wandeltocht volgt de Gipfelwanderweg Suhl.

Korte feiten

Over Gipfelwanderweg Suhl

Land: Duitsland
Het gebied: Thüringer Woud.
Activiteit: (Berg)wandelen
De wandeltocht: Tweedaagse toppentocht van Goldlauter naar Heidelbach.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: In totaal is er 1553 m hoogteverschil waarvan 904 meter bergop en 791 meter bergaf. Geen extreem steile passages.
Navigatie: Markering.
Beste periode: Half mei t/m half oktober.
Vervoer naar het gebied: Auto, trein of bus. Utrecht-Suhl is 475 km.
Overnachten: Hotels, hut.

Het gebied

Het Thüringer Woud is een middelgebergte dat zich uitstrekt van Eisenach tot aan de Tsjechische grens. Het is bijna 170 km lang en gemiddeld 40 km breed. De oppervlakte is zo groot als de provincie Overijssel en het is het grootste nationale park (Naturpark) van de deelstaat Thüringen, dat met vijf nationale parken en twee Unesco natuurreservaten niet voor niets het Groene Hart van Duitsland genoemd wordt. Van 1949 tot 1990 vormde het de zuidgrens van de DDR.

Image
Het Thüringer Wald wordt het Groene Hart van Duitsland genoemd. Niet voor niets!
Het Thüringer Wald wordt het Groene Hart van Duitsland genoemd. Niet voor niets!

Wandelen in Thüringen

Thüringen is een prima wandelgebied met een netwerk van bewegwijzerde wandelpaden van bijna 16.000 km. De toppen in het gebied reiken bijna tot 1000 m. Dit maakt het landschap erg afwisselend met veel mooie uitzichtpunten.

In de Thüringer wetgeving is het recht van overpad door het bosgebied vastgelegd en daarmee is het maken van hekken rond privé grondgebied verboden. Dat geeft de wandelaar een bijzonder gevoel van vrijheid.Wij hebben gelopen in het gebied ten oosten van het plaatsje Suhl.

Bekijk de video

De wandelroute Gipfelwanderweg Suhl

Deze tweedaagse wandeltocht van 30 km start in Goldlauter en eindigt in Heiderbach. Hij volgt de ‘Gipfelwanderweg Suhl’ die door het middelgebergte van het Thüringer Woud voert. Je beklimt zeven toppen boven de 900 meter: Großer Eisenberg (902 m), Großer Finsterberg (944 m), Fichtenkopf (944 m), Sachsenstein (915 m), Schneekopf (978 m), Rosenkopf (939 m) en Großer Beerberg (982 m). Aantal wandeluren in 2 dagen: 7 (zonder pauzes). Tussen het officiële eindpunt van de route in Heiderbach en het beginpunt in Goldlauter hebben wij zelf een verbindingsroute van 2,4 km gemaakt.

De Gipfelwanderweg  maakt onderdeel uit van het Biosfeerreservaat Vessertal. Het grootste gedeelte van de wandeling is over onverharde paden, slechts minder dan twee procent van het traject loopt over verharde wegen. De wandelroute loopt over zowel smalle paadjes als brede boswegen door afwisselend bos met naaldbomen, varens, loofbomen e.d.

Op de Schneekopf, die tot 1990 nog verboden militair terrein was, is bij helder weer een prachtig vergezicht naar alle richtingen met o.a. zicht op de Brocken in de Harz.

Image
Op de Schneekopf (978 m).
Op de Schneekopf (978 m).

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van deze tocht over de Gipfelwanderweg Suhl

De route is goed te doen, zonder extreem lange en/of steile stijgingen of afdalingen. In totaal is er 1553 m hoogteverschil waarvan 904 meter bergop en 791 meter bergaf. De langste klim van 300 meter is meteen aan het begin van de route. Het wordt afgeraden om de route in 1 dag te lopen. De route gaat afwisselend over brede bospaden en smalle paadjes met veel boomwortels. Er zijn geen echte steile afgronden.

Navigatie tijdens de wandeltocht

De route is goed gemarkeerd met een rode driehoek op een wit vierkant bordje. Op veel splitsingen waar meerdere wandelroutes samenkomen, staan er palen met bewegwijzeringsbordjes waaronder de ‘Gipfelweg’. De route is ook grotendeels beschreven en ingetekend op 6 topografische kaarten van het gebied die te downloaden zijn vanaf internet.

Heel af en toe was het even zoeken naar de markering in verband met boswerkzaamheden, maar verdwalen is niet echt mogelijk.
GPS-gebruikers vinden onderaan deze pagina's de tracks van de door ons gelopen route.

Image
wandelen-thuringer-wald-duitsland-suhl-11

Verhard/onverhard

Grotendeels onverhard, minder dan 2 procent van het traject gaat over verharde of geasfalteerde wegen.

Beste periode voor de Gipfelwanderweg Suhl

Van half mei t/m half oktober. In mei staat het gebied bekend om de vele weidebloemen. In de herfst vanwege 'Goldener Herbst'. Het bos staat dan in vuur en vlam door de prachtige herfstkleuren. De herfst begint wel eerder dan in Nederland. De kleuren zijn het mooist eind september, begin oktober.

Vervoer naar het gebied

Auto: Suhl/Goldlauter ligt op 475 km afstand van Utrecht. Aanrijroute: A71 vanuit Erfurt of Schweinfurt. Start wandeltocht: Parkeerplaats Pfannrain in Suhl - Goldlauter.

Trein: Vanaf de grens Bad Bentheim is het met de trein ongeveer 6 uur. De route gaat via Hannover, Kassel, Würzburg.
Vanaf station Suhl met stadsbus lijn D1/D2 tot halte Rosenau.

Overnachten langs de  Gipfelwanderweg Suhl

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Suhl in diverse prijsklassen.
Wij sliepen bij aankomst en vertrek naar alle tevredenheid in Suhl in Gasthaus/Hotel Goldener Hirsch. Mooi groot hotel in traditioneel vakwerkhuis oorspronkelijk uit 1616. Rustig gelegen aan de rand van Suhl.

Tijdens de wandeling sliepen wij in de Suhler Hütte waar wij gastvrij werden ontvangen door de huttenwaard Lothar Kruhme.
De wandelroute komt langs de hut. De hut is mooi gelegen en ligt vrij hoog. Er zijn 3 slaapkamers met elk 4 slaapplaatsen en een slaapzaal met 8 bedden. Een lakenzak of slaapzak moet zelf worden meegebracht. In de hut is een douche aanwezig. Het water komt uit een bron en is goed te drinken en wordt twee keer per jaar gecontroleerd. Ook is het mogelijk om een simpele warme maaltijd te krijgen (géén vegetarisch) en te ontbijten. Naast de ‘nieuwe’ hut staat de oude hut uit 1927/28. Deze hut is zelfvoorzienend met een keuken, wc en 15 slaapplaatsen in één ruimte (matrassenlager). Deze hut is in zijn geheel te huren.

Het is ook mogelijk om onderweg in het Waldhotel de Schmücke te overnachten of in de hoger gelegen Neue Gehlberger Hütte.

Image
De Sühler Hütte: mooi gelegen en de hut ligt vrij hoog.
De Sühler Hütte: mooi gelegen en de hut ligt vrij hoog.

Eten/drinken/inkopen doen langs de Gipfelwanderweg Suhl

Aan het begin van de route is het mogelijk om in Suhl inkopen te doen. Onderweg zijn er niet veel mogelijkheden. Wel is het op beide wandeldagen mogelijk om tijdens de wandeling ergens iets te drinken of te eten.

Cultuur

Het voormalige Oost-Duitse stadje Suhl stond in de middeleeuwen bekend als 'de Wapenkamer van Europa'. De schitterende sierwapens die hier werden gemaakt, pronken nu in musea in Moskou, Parijs, Dresden en Praag. Sinds de val van de Muur onderging Suhl een ware metamorfose van grauwe industriestad tot een gezellige plaats.

Dag tot dag routebeschrijving Gipfelwanderweg Suhl

Dag 1: Suhl (Goldlauter) – Suhl (Suhler Hütte)
Afstand 13,2 km
Tijd 3 uur (zonder pauzes)
Hoogteverschil totale hoogteverschil bergaf: 238 meter en bergop: 461 m
Hoogste punt 944 m
Laagste punt  541 m
Met auto Start Parkeerplaats Pfannrain in Suhl - Goldlauter
Met OV lijn D Haltestelle ”Rosenau“ 300 m of ”Goldlauter Brücke“ 250 m van de start af.
Wandelterrein Gevarieerde, panoramische wandeling met de eerste 3 toppen. Zeer bosrijk over zowel brede bospaden als smalle paadjes. De meeste klimmeters worden in het begin gemaakt. Daarna zijn het alleen kleine klimmetjes naar uitzichtpunten en toppen.
Navigatie Het pad is goed gemarkeerd (rode driehoek) en op veel kruisingen met andere wandelroutes een bordje ‘Gipfelweg’.  Wij kwamen tegen dat er een wegomleiding was i.v.m. boswerkzaamheden. Ook de omleiding werd goed aangegeven.
Globaal routeverloop Begin bij de kleine parkeerplaats en loop naar links waar een informatiebord staat van de Gipfelwanderweg. De wandeling begint meteen met een steile klim over een goed begaanbare holle weg (Pfannrain) naar de Salzberggipfel (867 m) bij een skilift. Bij de skilift is het de moeite waard om naar het uitzichtpunt ‘Salzbergblick’ te lopen (100 m). De route gaat verder richting ‘Kalten Herberg’, een parkeerplaats aan de weg. Vervolgens gaat de route verder naar de 1e top: Groβer Eisenberg (907 m). De route is niet bewegwijzerd naar de top. Bij een splitsing van kleine paadjes gaat de officiële route naar rechts. Ga je hier naar links dan kom je op de top. Dit wordt niet aangegeven en er is geen uitzicht. Het uitzicht bij de Liftbaude Schmiedefeld is de moeite waard. De route gaat verder richting AltenTränke waar meerdere bankjes zijn en een overdekte schuilplaats is. Hier wordt voor het eerst de bekende wandelroute “Rennsteig” gekruist. Via een brede bosweg gaat het verder naar de 2e top Groβen Finsterberg (944,3 m). Hier is een uitkijktoren en iets verder is bij een prachtig uitzicht een schuilhut met een Gipfelbuch (gastenboek). De route loopt over een smal paadje langs de weg en komt uit bij een kleine parkeerplaats met een schuilhut en de gedenksteen van Herbert Roth. De 3e top Fichtenkopf (944 m) is via een smal paadje te bereiken. Vlak voor de top is een Gipfelkreuz met uitzicht over Suhl en Rhone. De route gaat verder en komt uit bij de Suhler Hütte.

Image
In de Sühler Hütte.
In de Sühler Hütte.

Dag 2:  Suhl (Suhler hütte)  – Suhl (Heidersbach)
Afstand 16,5 km
Tijd 3,5 uur (zonder pauzes)
Hoogteverschil Totale hoogteverschil bergaf: 553 m, bergop: 443 m
Hoogste punt 975 m
Laagste punt 732 m
Wandelterrein Gevarieerde, panoramische wandeling met 4 toppen en een aantal mooie uitkijkpunten. Zeer bosrijk over zowel brede bospaden als smalle paadjes. De route heeft vooral bij de toppen kleine klimmetjes. Het laatste gedeelte van de route loopt geleidelijk naar beneden over een breed bospad.
Navigatie Het pad is goed gemarkeerd (rode driehoek) en op veel kruisingen met andere wandelroutes een bordje ‘Gipfelweg’.
Globaal routeverloop Vanaf de hut de markering volgen naar de weg en de “Schmücke”. De route gaat hier een klein stukje over de weg om na de bocht naar rechts te gaan richting de 4e top: Sachenstein (915 m). Bij de top is het aan te raden om nog een paar meter verder te lopen naar de “Schneekopfblick”. Hier heb je prachtig uitzicht op de Schneekopf en de Schmücke. Vanaf de top dezelfde weg terug om bij de kruising naar rechts te gaan richting Schneekopf. De route gaat van een breed bospad over in een smal paadje met aan de rechterhand mooie vergezichten. Voordat de 5e top Schneekopf (977,7 m) is bereikt is er nog een mooi uitzichtpunt “Teufelskanzel” met een bankje. Vervolgens een korte steile klim naar de uitzichttoren van de Schneekopf. De route gaat via de Neue Gehlberger Hütte over een breed pad richting weg en parkeerplaats. Deze weg oversteken en de markering volgen naar rechts. Dit is ook een stuk Rennsteig. Bij een grens steen is de 6e top Rosenkopf (939 m). Hier is geen uitzicht. Even verderop is een nieuwe uitkijktoren geplaatst Plänckners Aussicht (973 m). Deze ligt vlak voor de hoogste berg en de 7e top, Groβer Beerberg (982,9 m). Deze top ligt in de kernzone van het biosfeerreservaat Vessertal en is beschermd gebied. Het is één van de laatste hoogvenen van Thüringen. De weg loopt geleidelijk naar beneden en passeert aan de rechterkant een mooi uitzichtpunt “Dietzenlorenzstein”(900 m) met uitzicht op Suhl.

Dag 2: Verbindingsroute tussen officieel eindpunt ‘Skibaude Goldlauter-Heidersbach’
naar beginpunt parkeerplaats Pfannrain in Goldlauter
Afstand 2,4 km
Tijd 30 minuten
Hoogteverschil 250 meter dalen
Routeverloop Op de wegwijzer bij het eindpunt staan 2 bordjes aangegeven:
1. naar bushalte (1km)
2. naar de parkeerplaats (2,6 km) over asfaltweg.
Wij zijn via de gps naar de auto gelopen in ongeveer 30 minuten.
Vanaf richtingaanwijzer schuin links omhoog graspad met bord `betreden op eigen risico`.
Daarna eerste smalle pad rechts met links aan de boom een Loipebordje.
Dit pad komt uit op gravelweg met bewegwijzering. Ga naar rechts richting Rosenkopfstrasse Daarna 1e weg links asfaltweg. Aan de bosrand bij informatiebord rechtdoor. Aan het eind bij t-splitsing linksaf. Bij huisnummer 21 rechtsaf smal paadje. 1e weg links graspad naar beneden. Aan het einde op asfaltweg naar rechts en meteen 1e weg links Brunnensteeg. Bij T-splitsing rechts aanhouden. Daarna de linker weg aanhouden en bij u-bocht ook links aanhouden. De weg gaat met een bocht naar rechts en aan de linkerkant is de parkeerplaats

De Rennsteig

De Gipfelwanderweg loopt deels samen met de bekende wandelroute Rennsteig. De Rennsteig is 168,3 km lang en kan in 8 etappes gelopen worden.
Je kunt de wandeltocht ook combineren met een bezoek aan de stad Weimar of Erfurt.

Langlaufgebied Thüringen

Vanaf half november tot half april ligt er sneeuw in Thüringen. In deze tijd wordt er dan meer dan 1000 km aan langlaufloipes gespoord. Aan de skiliften in het gebied en aan de inrichting van de horeca met veel oude sledes, langlauflatten en schoenen is goed te zien dat het een wintersportgebied is.

Wandelgids Gipfelwanderweg Suhl

  • Sieben Gipfel und mehr: Der Gipfelwanderweg im Hauptmassiv des Thüringers Waldes, wandelgidsje geschreven door Werner Seibt. Het boekje geeft een globale routebeschrijving, veel praktische informatie, achtergrondinformatie en informatie over bezienswaardigheden onderweg.

Wandelkaarten Gipfelwanderweg Suhl

Image
Großer Finsterberg (944 m).
Großer Finsterberg (944 m).

Horeca langs Gipfelwanderweg Suhl

Dag 1:
Berggastsäte Liftbaude Schmiedefeld op 863 m hoogte. Alle dagen geopend behalve op dinsdag. Leuke plek om wat te drinken.
Suhler Hütte, dagelijks geopend vanaf 10.00 – 16.00 uur behalve op maandag.

Dag 2:
Waldhotel Schmücke, dagelijks geopend.
Neue-gehlberger Hütte bij de Schneekopf.
Skibaude Goldlauter, gelegen aan het officïele eindpunt van de wandeltocht. Open van 12.00 – 17.00 uur (maandag t/m vrijdag behalve op woensdag).
Zaterdag 10.00 – 23.00 uur; zondag 9.00 – 17.00 uur.

Accommodatie langs de Gipfelwanderweg Suhl

Op Pad verbleef in:
Goldener Hirsch
Gasthaus & Hotel
An der Hasel 91-93
98527 Suhl
T +49 (0)3681 – 79590

Suhler Hütte
Huttenwaard: Lothar Kruhme, dinsdag tot zondag van 10-16 uur telefonisch bereikbaar 004936845 50418
Dagelijks geopend vanaf 10.00 – 16.00 uur behalve op maandag.

Andere mogelijke overnachtingsmogelijkheden langs de route:
Waldhotel Schmücke
Dagelijks geopend

Neue-Gehlberger-hütte
Dagelijks geopend behalve op woensdag

Berggaststaette-liftbaude

Campings in de omgeving

Andere overnachtingsmogelijkheden

Meer handige sites en adressen

Informatie over de Gipfelwanderweg

Biosfeerreservaat Vessertal

Tourist Information Suhl 
Friedrich-König-Straße 7
98527 Suhl
T: +49/(0)3681 / 788405

Contact Goldlauter-Heidersbach-Suhl
Zellaer Markt 1
DE-98544 Zella-Mehlis
T: +49/(0)3682-47769-0

Thüringer Tourismus GmbH
Willuy-Brandt-Platz 1
99084 Erfurt
T.: +49 (0) 361/ 37 42 219

Duits Verkeersbureau
Postbus 12051,
1100 AB AMSTERDAM
T: 020 69 780 66

Duitse weersite

Image
Thuringer wald Duitsland
Heuveltoppen...
Image
Wandelen in Thuringer wald
En romantische dalen.