icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Zwitserland, man staat op de berg met een uitzicht op de bergen
Landeninformatie

Mooie Huttentochten in Zwitserland

  • 01 juni 2015
  • Door: Roel van den Eijnde

Een overzicht maken van de mooiste huttentochten in Zwitserland is haast ondoenlijk. Of je nu naar Berner Oberland, Wallis, Graubünden, Uri of Tessin gaat; een wandeltrektocht door de Zwitserse Alpen valt eigenlijk zelden tegen. Daarom beginnen we met 'de zeven hele fraaie huttentochten'.

Hutten- en hoteltocht Vier-Quellen-Weg

In vijf dagen vier kantons doorkruisen, langs bronnen van vier rivieren wandelen en vier talen kunnen spreken. Op de Vier-Quellen-Weg kan het. Deze uitdagende wandelroute rondom het Gotthardmassief werd in 2012 geopend en is een aanrader voor jong én oud. Eveneens onvergetelijk is een treinritje met de Furka Bergstrecke.

Gebied: Gotthardmassief, centraal Zwitserland. Het Gotthardmassief ligt in centraal Zwitserland, tussen Andermatt en Airolo. Het bevat niet de hoogste of bekendste toppen van het land, maar het vormt wel de belangrijkste waterscheiding.
Startpunt: Oberalppass.
Eindpunt: Rhônegletsjer
Lengte: Vijf dagen
Zwaarte: Geschikt voor alle leeftijden (vanaf een jaar of 10), maar door de lange dagen is een goede basisconditie noodzakelijk. Hoogteverschillen: 600 tot 1100 per dag.
Moeilijkheidsgraad: T2 – T3 volgens het Zwitserse systeem van moeilijkheidsgraadaanduiding. Slechts enkele passages op dag 3 en 5 zijn wat lastiger.

Image
De Vier-Quellen-Weg: springen over de Rijn!
De Vier-Quellen-Weg: springen over de Rijn! waar het nog kan...

Huttentocht door de Glarner Alpen

Op het snijpunt van de vier kantons liggen de relatief onbekende Glarner Alpen. Je kunt er zonder problemen een vijfdaagse huttentocht maakte. Pittig, vol afwisseling, met machtige bergen, het heerlijk huttenleven, stilte, sneeuw, zon en natuurschoon. Een échte klassieker dus!

Gebied: Glarner Alpen in centraal-Zwitserland, in de kantons Schwyz, Uri, Glarus en Graubünden
Startpunt: Braunwald
Eindpunt: Brigels
Lengte: Vijf dagen
Zwaarte: Middelzware bergtocht. Lange dagetappes met stevige hoogteverschillen (meer dan 1500 meter stijgen). Ervaring en conditie vereist. Driemaal gebruik gemaakt van kabelbaan/ stoeltjeslift.
Moeilijkheidsgraad: Geen grote technische moeilijkheden (een traject Alpine Wanderweg, maar deze is bij droog weer goed te doen en eventueel te omzeilen).

Image
In de Glarner Alpen: op de Fisetengrat.
In de Glarner Alpen: op de Fisetengrat.

De Bärentrek door Berner Oberland

De Bärentrek in Berner Oberland voert je in acht dagen door een overweldigend landschap van gletsjers, machtige rotswanden en beroemde bergen zoals de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Iris Kürschner schreef een gidsje over deze spectaculaire route; in 2010 verscheen een tweede oplage. Een pittige, maar schitterende tocht voor ervaren bergwandelaars. 

Gebied: Berner Oberland in het kanton Bern. In dit gebied liggen de beroemdste bergen van Zwitserland.
Startpunt: Meiringen
Eindpunt: Gsteig
Lengte: 8 dagen (132 km)
Zwaarte: De tocht is behoorlijk pittig: gemiddeld ben je zeven uur per dag onderweg, stijg je 900 tot 1200 hoogtemeters, en leg je tussen de 14 en 21 kilometer af. De Bärentrek is bij uitstek een route om individueel aan te passen aan de beschikbare tijd, je conditie, je zin en de omstandigheden ter plekke.
Moeilijkheidsgraad: De Bärentrek loopt over goed begaanbare wandelwegen, bergpaden en (alpiene) bergpaadjes. Door de soms hoge en steile pasovergangen, is de Bärentrek bij uitstek een wandelroute om in de hoogzomer (juli t/m september) te lopen.

Image
wandelen-barentrek-zwitserland-09

Alpenkranz Uri, Urner Alpen

Wie het echte oude Zwitserland wil ontdekken, loopt de ‘Alpenkranz Uri’ in het bergkanton Uri. Een bergwandeling van 38 etappes die alle berghutten en hotels van oer-Zwitserland met elkaar verbindt. Uri, dat volledig in de Alpen ligt, vormde al in de 13e eeuw samen met de twee andere ‘oerkantons’ Schwyz en Unterwalden het Zwitsers Eedgenootschap: het allereerste begin van een Zwitserse staat.

Gebied: Urner Alpen (Centraal-Zwitserland)
Startpunt: Beckenried (Klewenalp)
Endpunt: Attinghausen
Lengte: Op Pad liep de eerste zes van in totaal 38 etappes van de Alpenkranz Uri.
Zwaarte: Etappes van vier tot acht uur per dag. Eén dagtocht van ruim 200 meter stijgen. Deze etappe is echter in tweeën te hakken.
Moeilijkheidsgraad: Makkelijkste variant: T3. Moeilijkste variant: enkele passages T5.

Image
wandelen-urner-alpen-zwitserland-07
Het idee voor de Alpenkranz Uri is ontstaan uit een Interessegemeinschaft van berghutten en bergrestaurants.

Huttentrektocht Ticino/ Tessin

Ticino (of Tessin zoals de Duitstalige Zwitsers zeggen) is het zuidelijkste en zonnigste deel van Zwitserland, maar heeft een uitgesproken Italiaans tintje. Bergen liggen er ook, prachtige en hoge bergen zelfs. Een rustig gebied, een beetje wild, geen overvolle hutten en een zeer afwisselende natuur. 

Gebied: Ticono in het zuidelijkste deel van Zwitserland. Het zuiden van Ticino grenst aan Italië, het noorden aan de kantons Graübunden, Uri en Wallis.
Startpunt: Airiolo
Eindpunt: Chironico
Lengte: Zes dagen (naar eigen inzicht in te korten of uit te breiden)
Zwaarte: Middelzwaar voor ­ervaren bergwandelaars met goede conditie, anders pittig.
Moeilijkheidsgraad: Voor geoefende bergwandelaars. Behalve de grote hoogteverschillen (en dus lange klimetappes) is de markering van paden niet altijd goed.

Image
Ticino-bergwandelen
Onderweg in de steile en ruige Tessiner Alpen.

Tour de Matterhorn, Wallis

In een overzicht van de mooiste Zwitserse huttentochten mag een tocht rond de wereldberoemde Matterhorn natuurlijk niet ontbreken. De berg wordt immers gezien wordt als hét nationale symbool. De Tour de Matterhorn heeft alles in zich om óók een klassieker te worden. Makkelijk is hij niet: het traject voert grotendeels door hoogalpien gebied en kent grote hoogteverschillen. 

Gebied: Wandelen langs de Matterhorn en andere beroemde bergen van Wallis
Startpunt- en eindpunt: Sankt Niklaus
Lengte: 8 tot 10 dagen
Zwaarte: Zwaar, grote hoogteverschillen (min. 1000 m dalen én klimmen per dag). Geen hoogtevrees, tredzekerheid, bergwandel/gletsjerervaring en goede kennis kaart en kompas noodzakelijk.
Moeilijkheidsgraad: Smalle paden, gezekerde passages met staalkabel en twee gletsjers. Het is sterk af te raden om de gletsjers zonder gids over te steken!

Image
wandelen-huttentocht-tour-matterhorn-zwitserland-01
Voor wie het nog niet wist: links de Matterhorn.

De Kesch Trek, Graübunden

De Kesch Trek in het Zwitserse Graubünden: vier dagen lang de schoonheid van het hooggebergte ervaren, zonder stijgijzers, touw of loodzware rugzak. ‘Schön ist es auf der Welt zu sein’ zong het door het hoofd van  Kees Lucassen toen hij deze tocht liep.

Gebied: Unterengadin in het kanton Graübunden
Startpunt: Fluelapas
Eindpunt: Bergün
Lengte: Vier dagen (48 of 56 km)
Zwaarte: Goede conditie. De tocht is eenvoudige aan te passen
Moeilijkheidsgraad: De Kesch Trek is een bergwandeling met T2-moeilijkheidswaardering (pad met aanzienlijke hoogteverschillen, deels steil terrein). De tocht is niet gevaarlijk. Tredzekerheid nodig en je moet mogelijke gevaren in kunnen inschatten.

Image
Onderweg naar de Kesch Hütte met op de achtergrond de Piz Kesch: 3418 m.
Onderweg naar de Kesch Hütte met op de achtergrond de Piz Kesch: 3418 m.