icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Walliser Alpen
Routes

De mooiste dagwandelingen in de zomer in en om Nendaz

  • 09 januari 2023
  • Door: Dirk Wijnand de Jong
  • Fotografie: Ruben Drenth

In de winter behoren de flanken van Nendaz toe aan wintersporters, in de zomer zijn wandelaars de baas. Dus: over pistes omhoog door bossen en kuddes koeien, picknicken op groene almen en rode bergkammen, struinen langs irrigatiekanalen en hemelsblauwe stuwmeren, en dan met de gondola weer naar beneden.

Tip! Ontdek het avontuurlijke Wallis

Wandelen langs de grootste gletsjer van de Alpen, fabelachtig berglandschap, uitdagende huttentochten en mountainbiken door de ongerepte natuur - in het Zwitserse Wallis kan het allemaal. Wij dompelden onszelf onder in de couleur locale en hebben de mooiste tips en beschrijvingen voor jou verzameld in 5 artikelen:

Dent de Nendaz

Lengte: 5,4 km
Gemiddelde wandeltijd: 3 uur

Een spectaculaire wandeling die je meeneemt naar een van de mooiste uitkijkpunten van Nendaz: het kruis op de rots waarvandaan je Wallis in alle rust kunt bestuderen. Voor je: de rode berg Mont Rouge, het oude irrigatiekanaal Bisse de Chervé en het stuwmeer van Cleuson. Achter je: het Rhônedal met aan de horizon de Berner Alpen.

Om bij dit kruis (2.462 m) te komen pak je vanuit Haute-Nendaz eerst de kabelbaan omhoog naar Tracouet en wandel je aan de andere kant van het bergstation de heuvel af langs Lac Noir, ook wel bekend als Lac de Tracouet, dat er soms inderdaad een beetje griezelig zwart uitziet. Daarna begint de stevige beklimming van de Dent de Nendaz over een gruizig bergpad, schuin omhoog de berg op.

Na de verplichte ingelaste pauze bij het kruis volg je het verloop van de bergkam, waarbij het af en toe flink klimmen en klauteren is over rotsblokken zo groot als gondola’s. Ook bij Pointe de Balavaux is het uitzicht op het onrealistisch blauwe stuwmeer van Cleuson en de Alpentoppen een korte stop waard. Vanaf daar begint de afdaling naar Basso d’Alou, en het grote gezigzag naar Prarion, waar de oude lariksen in het najaar in zuiver goud veranderen.

De alpenweides begeleiden je vervolgens naar de berghut in Balavaux, waarna een smal stoffig bergpad je terugleidt naar het bergstation in Tracouet. Houd wel de openingstijden van de liften in de gaten, anders is het nog een flink stuk afdalen naar Haute-Nendaz.

Image
Walliser Alpen

Col des Gentianes

Lengte: 16,9 km
Gemiddelde wandeltijd: 5 uur

Op het menu staat de beklimming van de Col des Gentianes, een tocht die onbekommerd begint in de bewoonde wereld van Siviez, aan de voet van de onbesneeuwde skipistes. Onbezorgd steek je de groene alpenweides over totdat je aankomt bij de stoeltjeslift van Tortin, waarna je de rood-witte markeringen volgt in de richting van de Col des Gentianes. Dat is het moment waarop de gesprekken stilvallen, elke stap als een overwinning voelt en er steeds meer laagjes uitgaan.

Langzaam beweeg je omhoog naar de kale, rotsachtige top op net geen drieduizend meter hoogte. Het iglorestaurant is een mooie plek om je wandelschoenen uit te trekken en van het uitzicht te genieten, maar je kunt ook meteen met de kabelbaan verder omhoog naar het échte werk: de top van de Mont Fort, op 3.300 meter hoogte. Vanaf deze plek kijk je in alle richtingen uit over de toppen van de Alpen, een magische ervaring waar je gegarandeerd even stil van wordt.

De route terug naar Siviez, of Verbier in het naastgelegen dal, mag je met de lift afleggen.

Image
Walliser Alpen
Image
Walliser Alpen

Bisse de Chervé

Lengte: 11 km
Gemiddelde wandeltijd: 3:05 uur

De Bisse de Chervé is de hoogste van de acht oude irrigatiekanalen in Nendaz. Op geen enkel punt duikt het slingerende pad op de flank van het hooggebergte onder de 2.200 meter.

Om bij de bisse, waar geen water meer doorheen stroomt, te komen, vertrek je vanuit het dal in Siviez recht omhoog, tot waar de stoeltjeslift van Combatseline stopt en jouw wandeling langs de hoogste bisse begint. Het bergpad is soms spannend smal en wordt niet zelden overspoeld door slurperige bergbeekjes en gaat over flanken bedekt met enkelhoge struiken.

Aan het einde van de bisse laat die andere hoofdrolspeler van deze sensationele wandeling steeds vaker zijn gezicht zien: het turquoise water van het stuwmeer van Cleuson. Die kleur is zo ongelofelijk intens dat het de toch al indrukwekkende natuurschoon rondom je overtreft.

Na het stuwmeer te hebben bewonderd vanaf de hoger gelegen flank én vanaf het lagergelegen pad langs de oever, pak je de dam naar de overkant. Bij het stenen kapelletje van St. Barthélémy maak je een scherpe bocht naar rechts, en zigzag je langs de 87 meter hoge muur naar beneden, terug naar Siviez.

Image
Walliser Alpen

Lac du Grand Desert (+2 uur)

Gemiddelde wandeltijd: 2 uur 

De beklimming van de waterval naar het op een plateau gelegen Lac du Grand Desert is een bonusrondje wanneer je de Bisse de Chervé hebt voltooid en het meer van Cleuson bent gepasseerd. Aan de voet van berghut St. Laurent wacht een trapsgewijze beklimming over veeleisende rotsen en gigantische keien, waarbij je het verloop van de waterval omhoog volgt.

Aan het einde van die kletterende watermassa wacht een hoogvlakte die niet zou misstaan in een avonturenfilm. Een landschap dat net zo goed de maan zou kunnen zijn, met glimmende grijze rotsen verspreid rondom de oevers van een troebel, melkachtig, mysterieus bergmeertje. Een waanzinnige plek om verstoken van de bewoonde wereld je lunch te nuttigen of een ontbijtje klaar te maken terwijl de eerste zonnestralen over de vlakte vallen.

De weg terug gaat langs de waterval weer naar beneden, waarna je via het stuwmeer van Cleuson de vallei afdaalt naar Siviez

Image
Walliser Alpen

Mont Rouge

Lengte: 8,1 km
Gemiddelde wandeltijd: 3 uur

De beklimming van de Mont Rouge is een aaneenschakeling van sensationele vergezichten. Vanaf het smalle pad over de haarscherpe kammen van deze rode, gruizige berg kijk je over je ene schouder naar het Rhônedal en de Berner Alpen en over je andere schouder naar de hooggelegen veengebieden van Essertze en Val d’Hérens, bevlekt met de gelijknamige, humeurige vechtkoeien.

Deze drie uur durende wandeling naar het kruis op de Mont Rouge start bij het bergstation van de stoeltjeslift van Combatseline, waarna je in de richting van Greppon Blanc omhoog wandelt. Hier al worden je zintuigen gekieteld door waanzinnige uitzichten op de onderliggende vallei van Nendaz en Val des Dix.

Volg het pad verder over de haarscherpe kam van de berg in de richting van de Mont Rouge, waarbij je wel moet oppassen dat je in een rechte lijn blijft lopen, niet te veel slingert of duizelt. Heb je de valleien en pieken nauwkeurig bestudeerd vanaf het punt met het kruis (2.491 m), duik dan via het pad naar beneden de alpenweiden in, terug naar de stoeltjeslift van Combatseline.

Image
Walliser Alpen
Eten & drinken

Versla de man met de hamer

Mocht je tijdens het wandelen in de bergen van Nendaz de man met de hamer tegenkomen, dan kun je je energievoorraden gemakkelijk bijvullen bij een van de berghutten langs de route.

  • Onze favoriete hutten zijn Cabane d’Essertze in de buurt van de Mont Rouge en St. Laurent, boven het meer van Cleuson. Wat de pot schaft, is altijd maar de vraag, maar ga voor het gemak uit van lokale kazen, en hammen zul je ook tegenkomen.
  • Een hoogtepunt zijn de gastronomische verrassingen op je bord bij restaurant Le Mont-Rouge, in het centrum van Nendaz. Fine dining in een prettige rustieke eetgelegenheid, en de wijnen mogen er ook wezen.
  • Leuk zijn ook de avondwandelingen met wandelgids Anita door de lariksbossen van Haute-Nendaz. Na een spannende hike in het pikkedonker maak je boven een kampvuur midden in het bos raclette klaar. Boeken kan via nendaz.ch

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zwitserland Toerisme

Ontdek de Walliser Alpen op de fiets

Fietsen in de Walliser Alpen is één groot avontuur, maar verwacht niet te veel cadeautjes. Klimmen zul je, én met een noodgang naar beneden, met overal om je heen dan wel weer gletsjers, kloven, kammen, toppen, meren, beekjes, rivieren en een stortvloed aan gezellige balkonnetjes.
Lees verder
Image
Fietsen Wallis
Zwitserland Toerisme