icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Kesch Trek Zwitserland
Blog

Huttentocht Kesch-Trek

 • 01 februari 2008
 • Door: Kees Lucassen

Heb je nog nooit een echte huttentocht gemaakt? Dan is de Kesch Trek in Graubünden, Zwitserland iets voor jou! Vier dagen lang de schoonheid van het hooggebergte ervaren, zonder stijgijzers, touw of loodzware rugzak.

Korte feiten

Over de huttentocht Kesch-Trek

De tocht: Bergwandeltocht van de Flüelapas naar Bergün, totale lengte 48 of 56 kilometer.
Zwaarte/ moeilijkheidsgraad: De Kesch-Trek is een duidelijk gemarkeerde alpiene bergwandeling. Indien mogelijke gevaren (o.a. sneeuw, mist of verijsde paden) goed ingeschat kunnen worden, is de tocht niet gevaarlijk. Wel nodig zijn een goede conditie, (minimaal lichte) bergwandelschoenen en enige tredzekerheid.
Navigatie: De route is goed bewegwijzerd; verder heb je een goede wandelkaart nodig en enige kennis van oriëntatie.
GPS-tracks: kijk op GPS-Touren.ch
Overnachten: Berghutten en één keer hotel.
Beste tijd: Eind juni/begin juli of in september is de natuur mooi en de drukte minder. Daarvoor of daarna kan sneeuw een probleem gaan worden. Daartussen zijn de hutten druk en is de natuur minder uitbundig.
Vervoer naar de Kesch -Trek: Davos is het beginpunt van deze toch en ligt op ca. 900 kilometer van Utrecht. Davos is per auto, trein of vliegtuig bereikbaar.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een huttentocht

Wandelgebied

Graubünden is het oostelijkste en grootste kanton van Zwitserland. Het enige kanton ook met drie officiële talen: Duits, Italiaans en Reto-Romaans. Alle kans dat je laatstgenoemde taal, een lust voor het oor, hoort als je de Kesch-Trek aan het wandelen bent. Allegra betekent welkom en Bun-Di! goedemorgen.

Image
Met een beetje geluk kom je 'm tegen.
Met een beetje geluk kom je 'm tegen.

Karakter van de Kesch-Trek

De Kesh Trek loopt over goed begaanbare wandelwegen, bergpaden en (alpiene) bergpaadjes. Door de vrij hoge pasovergangen (2800 m) is de Kesch Trek een route die je het beste tussen half juni en half oktober kunt maken. Eerder en later zijn de hutten gesloten en is er veel kans op sneeuw. Maar let op: ook in de genoemde periode kun je te maken krijgen met sneeuw of verijsde paden. Zoals altijd in de bergen geldt: laat je voor iedere etappe uitgebreid informeren over de weersverwachting en de conditie van de route.

Naast een goede conditie moet je redelijk Trittsicher (tredzeker) zijn, zoals de Duitstaligen dat zeggen. Je bent 2,5 tot 6 uur (= pure wandeltijd) onderweg en stijgt soms (over de hele dag) 1200 hoogtemeters. De Kesch-Trek is daardoor wél een alpiene bergwandeling.

De Kesh Trek is goed aan te passen aan je beschikbare tijd, conditie, zin of de omstandigheden ter plekke. Vrijwel elke dag kun je halverwege 'uitstappen' omdat je dan op een gehucht of aansluiting op het openbaar vervoer stuit.

Image
De Kesch-Hütte van de SAC.
De Kesch-Hütte van de SAC.

Moeilijkheidsgraad van de wandeltocht

De Kesch Trek is een bergwandeling met T2-moeilijkheidswaardering (pad met aanzienlijke hoogteverschillen, deels steil terrein, zie artikel moeilijkheidswaardering Zwitserse wandelpaden. De tocht is niet gevaarlijk. Wel is een goede conditie nodig, tredzekerheid en dien je mogelijke gevaren te kunnen inschatten.

Beste seizoen voor deze huttentocht

Eind juni/begin juli of in september. In juni is het rustig en kleurt de natuur gekmakend mooi, maar er kan dan nog wat sneeuw op de route liggen. In september is het rustig, ligt er (meestal) nauwelijks sneeuw en trekt de natuur haar bonte herfstjas aan.

Vervoer naar de Kesch-Trek

Met het vliegtuig

Swiss-Air (www.swiss.com) vliegt dagelijks op Zürich, waarna je m.b.v. de trein via Landquart al om 1 uur 's middags in Davos (www.davos.ch) kunt zijn.

Met de trein

Je kunt ook vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem rechtstreeks met de trein naar Bazel. Reistijd 6 tot 7 uur, retour € 140, www.nsinternationaal.nl en daarna via Landquart met de Rhätische Bahn (www.rhb.ch) door naar Davos.

Vervoer ter plekke

In Zwitserland reis je gemakkelijk met een Swiss Pass (www.swisstravelsystem.ch). Voor het station van Davos-Dorf is een halte van de Postauto (www.postauto.ch), de bus die je (voor 7 CHF) naar de Flüelapas brengt, of nog 1,5 km verder naar de halte Flüelapss-Chantsura, van waaruit je in 2 tot 2,5 uur naar de Grialetsch-hut loopt.

Vanuit eindpunt Bergün kun je met de Rhätische Bahn in 1 uur en 15 minuten in Chur zijn, van waaruit je terug naar Zürich of Bazel kunt sporen.

Image
Op de achtergrond: de Piz Kesch: 3418 meter hoog.
Op de achtergrond: de Piz Kesch: 3418 meter hoog.

Georganiseerd de Kesch-Trek doen

SNP Natuurreizen biedt de Kesch-Trek aan als zevendaagse individuele wandelreis van Davos naar St Moritz.

Eten onderweg

Voor ontbijt en avondeten kun je terecht in de hutten. Desgewenst kun je daar ook een lunchpakket kopen en, als je een thermosfles hebt, gratis warm water of thee voor onderweg krijgen. Ook bij de start in Davos kun je eten (kaas, worst, etc.) inslaan voor onderweg.

Overnachten

 • Grialetsch-hut SAC, +41 (0)81 416 34 36, www.grialetsch.ch.
 • Kesch-hut SAC, +41 (0)81 407 11 34, www.kesch.ch.
 • Es-cha-hut SAC, +41 (0)81 854 17 55, www.sac-bernina.ch.
 • En in Bergün sliep Op Pad in Hotel Piz Ela (+41 (0)81 407 23 23, www.pizela.ch) een heerlijk romantisch krakend kneuterhotel. Bergün heeft ook een camping: Albula.
Image
De Kesch-Trek is een duidelijk gemarkeerde alpiene bergwandeling.
De Kesch-Trek is een duidelijk gemarkeerde alpiene bergwandeling.

Etappes van dag tot dag

Dag 1: Flüelapas - Grialetsch-hut: 2 tot 2,5 uur, 6 km. Vanaf de pas (2263 meter) naar de hut (2542 meter) kan op drie manieren.

 • Veilig en rustig stijgend via het Grialetschdal.
 • Via de Tiergartenweg, een Höhenweg, ook goed te doen.
 • Of, een 2 tot 3 uur langere variant: eerst de Schwarzhorn (3147 meter) op, een relatief gemakkelijke drieduizender met giga-uitzicht, en dan afdalen naar de hut.

Dag 2: Grialetsch-hut - Kesch-hut: 4 tot 5 uur, 16 km.

Afdaling Gialetsch - Dürrboden (2007 meter) - Scaletta-pas (2606 meter) - Val Funtauna (2192 meter) - Val Tschüvel - Kesch-hut (2625 meter).

Dag 3: Kesch-hut - Es-cha-hut: 4 tot 5,5 uur, 14 km.

Afdaling Kesch-hut - Alp digi Chants (1999 meter) - Val Plazbi - Fuorcla Pischa (2871 meter) - Es-cha-hut (2594 meter).

Dag 4: Es-cha-hut - Preda – Bergün: 5 tot 6 uur, 20 of 12 km.

Es-cha-hut - Fuercla Gualdauna (2491 meter) - Albulapas Hospiz (2312 meter) - Lai da Palpuogna (1918 meter) - Preda (station Rhätische Bahn) - Bergün (1367 meter).

De laatste 8 kilometer (en 400 hoogtemeters) kunnen ook per trein worden afgelegd.

Image
Start op dag 1: Flüelapas, 2263 meter. Het zicht is niet altijd even goed.
Start op dag 1: Flüelapas, 2263 meter. Het zicht is niet altijd even goed.

Wandelgidsen

 • Alpinwandern Graubünden: Weitwandern in 65 Etappen, SAC-Verlag, € 34,95.
 • Die schönsten Rundwanderungen der Schweizer Alpen, mit Piz Murtelet-Rundwanderung (ob Keschhütte), AT-Verlag, € 32,95.
 • Wanderprospekt Kesch-Trek, gratis bei Bergün/Filisur Tourismus, T: (0041) (0)81 407 11 52, info@berguen.ch.

Wandelaarten

 • Beste kaarten voor de Kesh-Trek: het 1:25.000-trio Scalettapass (1217), Abulapass (1237) en Savognin (1236) van SwissTopo, € 11,95.
 • Een goed overzicht van de complete route geeft de 1:50.000 kaart Bergün (258T) van SwissTopo, € 18,95.

Adressen en websites

 • Het Zwitsers verkeersbureau: Zwitserland Toerisme, Postbus 17400, 1001 JK Amsterdam, (00800)100 200 30 (gratis) of www.myswitzerland.com.
Image
wandelen-kesch-trek-zwitserland-09

Dagtochten

Naar de drie hutten zijn ook dagtochten te maken, vanuit Dürrboden en Punt Grande op de Albulapasweg. Ook vanuit Davos en Bergün (en vele andere plaatsen) zijn talrijke wandelingen mogelijk, zoals de 9-Alpen-Tour vanuit Davos en het Historischer Bahnlerhrpfad en de Panoramaweg vanuit Bergün. Ook een bijzondere dagtocht is de beklimming van de 3147 meter hoge Schwarzhorn vanaf de 2383 meter hoge Flüelapas. Bij helder weer is het vergezicht boven ongekend mooi. Klim (4,5 km/750 hoogtemeters) en afdaling (idem) zijn goed te doen in 5 tot 6 uur. Nodig zijn: goede conditie, voldoende eten & drinken en stevige wandelschoenen.

Hoogtepunten

We noemen een paar hoogtepunten: de sporen van de Säumer op de Scalettapas, de Porchabellagletsjer, het uitzicht over de Berninagroep vanuit de Es-cha-hut, de Albulapas, het Historischer Bahnlehrpfad, het Parc Ela (www.parc-ela.ch). Maar denk ook aan de steenbokken, gemzen en marmotten. Of aan Blauwe Gentiaan, Gletsjerboterbloem en het roestbladig Alpenroosje.

Nog wat bezienswaardigheden: Het Kirchner-museum (www.kirchnermuseum.ch) en het Alpinium (een alpenfloratuin pal naast hotel Schatzalp dat zelf weer ooit het decor was voor het wereldberoemde boek De Toverberg van Thomas Mann), allebei in Davos. De middeleeuwse gerechtstoren en de huizen van Bergün, met kleurrijke gevels, sgraffito (inderdaad, met graffiti, beschilderde huizen maar dan anders), smeedijzeren hekwerk en bewerkte deuren. En de spectaculaire Albula-spoorweg, kandidaat UNESCO-werelderfgoed. Gaat dat zien.