Heb je nog nooit een echte huttentocht gemaakt? Dan is de Kesch Trek in Graubünden, Zwitserland iets voor jou! Vier dagen lang de schoonheid van het hooggebergte ervaren, zonder stijgijzers, touw of loodzware rugzak.
De tocht: Bergwandeltocht van de Flüelapas naar Bergün, totale lengte 48 of 56 kilometer.
Zwaarte/ moeilijkheidsgraad: De Kesch-Trek is een duidelijk gemarkeerde alpiene bergwandeling. Indien mogelijke gevaren (o.a. sneeuw, mist of verijsde paden) goed ingeschat kunnen worden, is de tocht niet gevaarlijk. Wel nodig zijn een goede conditie, (minimaal lichte) bergwandelschoenen en enige tredzekerheid.
Navigatie: De route is goed bewegwijzerd; verder heb je een goede wandelkaart nodig en enige kennis van oriëntatie.
GPS-tracks: kijk op GPS-Touren.ch
Overnachten: Berghutten en één keer hotel.
Beste tijd: Eind juni/begin juli of in september is de natuur mooi en de drukte minder. Daarvoor of daarna kan sneeuw een probleem gaan worden. Daartussen zijn de hutten druk en is de natuur minder uitbundig.
Vervoer naar de Kesch -Trek: Davos is het beginpunt van deze toch en ligt op ca. 900 kilometer van Utrecht. Davos is per auto, trein of vliegtuig bereikbaar.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een huttentocht
Graubünden is het oostelijkste en grootste kanton van Zwitserland. Het enige kanton ook met drie officiële talen: Duits, Italiaans en Reto-Romaans. Alle kans dat je laatstgenoemde taal, een lust voor het oor, hoort als je de Kesch-Trek aan het wandelen bent. Allegra betekent welkom en Bun-Di! goedemorgen.
De Kesh Trek loopt over goed begaanbare wandelwegen, bergpaden en (alpiene) bergpaadjes. Door de vrij hoge pasovergangen (2800 m) is de Kesch Trek een route die je het beste tussen half juni en half oktober kunt maken. Eerder en later zijn de hutten gesloten en is er veel kans op sneeuw. Maar let op: ook in de genoemde periode kun je te maken krijgen met sneeuw of verijsde paden. Zoals altijd in de bergen geldt: laat je voor iedere etappe uitgebreid informeren over de weersverwachting en de conditie van de route.
Naast een goede conditie moet je redelijk Trittsicher (tredzeker) zijn, zoals de Duitstaligen dat zeggen. Je bent 2,5 tot 6 uur (= pure wandeltijd) onderweg en stijgt soms (over de hele dag) 1200 hoogtemeters. De Kesch-Trek is daardoor wél een alpiene bergwandeling.
De Kesh Trek is goed aan te passen aan je beschikbare tijd, conditie, zin of de omstandigheden ter plekke. Vrijwel elke dag kun je halverwege 'uitstappen' omdat je dan op een gehucht of aansluiting op het openbaar vervoer stuit.
De Kesch Trek is een bergwandeling met T2-moeilijkheidswaardering (pad met aanzienlijke hoogteverschillen, deels steil terrein, zie artikel moeilijkheidswaardering Zwitserse wandelpaden. De tocht is niet gevaarlijk. Wel is een goede conditie nodig, tredzekerheid en dien je mogelijke gevaren te kunnen inschatten.
Eind juni/begin juli of in september. In juni is het rustig en kleurt de natuur gekmakend mooi, maar er kan dan nog wat sneeuw op de route liggen. In september is het rustig, ligt er (meestal) nauwelijks sneeuw en trekt de natuur haar bonte herfstjas aan.
Swiss-Air (www.swiss.com) vliegt dagelijks op Zürich, waarna je m.b.v. de trein via Landquart al om 1 uur 's middags in Davos (www.davos.ch) kunt zijn.
Je kunt ook vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem rechtstreeks met de trein naar Bazel. Reistijd 6 tot 7 uur, retour € 140, www.nsinternationaal.nl en daarna via Landquart met de Rhätische Bahn (www.rhb.ch) door naar Davos.
In Zwitserland reis je gemakkelijk met een Swiss Pass (www.swisstravelsystem.ch). Voor het station van Davos-Dorf is een halte van de Postauto (www.postauto.ch), de bus die je (voor 7 CHF) naar de Flüelapas brengt, of nog 1,5 km verder naar de halte Flüelapss-Chantsura, van waaruit je in 2 tot 2,5 uur naar de Grialetsch-hut loopt.
Vanuit eindpunt Bergün kun je met de Rhätische Bahn in 1 uur en 15 minuten in Chur zijn, van waaruit je terug naar Zürich of Bazel kunt sporen.
SNP Natuurreizen biedt de Kesch-Trek aan als zevendaagse individuele wandelreis van Davos naar St Moritz.
Voor ontbijt en avondeten kun je terecht in de hutten. Desgewenst kun je daar ook een lunchpakket kopen en, als je een thermosfles hebt, gratis warm water of thee voor onderweg krijgen. Ook bij de start in Davos kun je eten (kaas, worst, etc.) inslaan voor onderweg.
Dag 1: Flüelapas - Grialetsch-hut: 2 tot 2,5 uur, 6 km. Vanaf de pas (2263 meter) naar de hut (2542 meter) kan op drie manieren.
Dag 2: Grialetsch-hut - Kesch-hut: 4 tot 5 uur, 16 km.
Afdaling Gialetsch - Dürrboden (2007 meter) - Scaletta-pas (2606 meter) - Val Funtauna (2192 meter) - Val Tschüvel - Kesch-hut (2625 meter).
Dag 3: Kesch-hut - Es-cha-hut: 4 tot 5,5 uur, 14 km.
Afdaling Kesch-hut - Alp digi Chants (1999 meter) - Val Plazbi - Fuorcla Pischa (2871 meter) - Es-cha-hut (2594 meter).
Dag 4: Es-cha-hut - Preda – Bergün: 5 tot 6 uur, 20 of 12 km.
Es-cha-hut - Fuercla Gualdauna (2491 meter) - Albulapas Hospiz (2312 meter) - Lai da Palpuogna (1918 meter) - Preda (station Rhätische Bahn) - Bergün (1367 meter).
De laatste 8 kilometer (en 400 hoogtemeters) kunnen ook per trein worden afgelegd.
Naar de drie hutten zijn ook dagtochten te maken, vanuit Dürrboden en Punt Grande op de Albulapasweg. Ook vanuit Davos en Bergün (en vele andere plaatsen) zijn talrijke wandelingen mogelijk, zoals de 9-Alpen-Tour vanuit Davos en het Historischer Bahnlerhrpfad en de Panoramaweg vanuit Bergün. Ook een bijzondere dagtocht is de beklimming van de 3147 meter hoge Schwarzhorn vanaf de 2383 meter hoge Flüelapas. Bij helder weer is het vergezicht boven ongekend mooi. Klim (4,5 km/750 hoogtemeters) en afdaling (idem) zijn goed te doen in 5 tot 6 uur. Nodig zijn: goede conditie, voldoende eten & drinken en stevige wandelschoenen.
We noemen een paar hoogtepunten: de sporen van de Säumer op de Scalettapas, de Porchabellagletsjer, het uitzicht over de Berninagroep vanuit de Es-cha-hut, de Albulapas, het Historischer Bahnlehrpfad, het Parc Ela (www.parc-ela.ch). Maar denk ook aan de steenbokken, gemzen en marmotten. Of aan Blauwe Gentiaan, Gletsjerboterbloem en het roestbladig Alpenroosje.
Nog wat bezienswaardigheden: Het Kirchner-museum (www.kirchnermuseum.ch) en het Alpinium (een alpenfloratuin pal naast hotel Schatzalp dat zelf weer ooit het decor was voor het wereldberoemde boek De Toverberg van Thomas Mann), allebei in Davos. De middeleeuwse gerechtstoren en de huizen van Bergün, met kleurrijke gevels, sgraffito (inderdaad, met graffiti, beschilderde huizen maar dan anders), smeedijzeren hekwerk en bewerkte deuren. En de spectaculaire Albula-spoorweg, kandidaat UNESCO-werelderfgoed. Gaat dat zien.