icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentochten met kinderen
Routes

Mooie huttentochten met kinderen

 • 03 februari 2019
 • Door: Anne van Galen

Als international mountain leader krijgt Anne van Galen zeer regelmatig vragen van ouders over geschikte huttentochten met kinderen. In dit artikel geeft zij 9 tips voor mooie huttentochten. Voor sportieve bergkinderen - en hun ouders - die op avontuur willen gaan!

SNP Reizen

Georganiseerde huttentochten voor gezinnen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht SNP

#1. Lasörling Höhenweg, Oost-Tirol - Ideaal voor beginners

De Lasörling Höhenweg bevindt zich in Oost-Tirol aan de zuidkant van het lieflijke Virgental. De trektocht gaat door het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern. Er zijn verschillende varianten van de tocht mogelijk. De beschreven doorsteek bestaat uit zes wandeldagen van hut naar hut met goed gemarkeerde paden en prachtige uitzichten. Onderweg zijn er genoeg meertjes om op te frissen. Een ideaal gebied om met kinderen van de bergen te genieten, ook als je als ouders nog niet zoveel ervaring hebt met huttentochten.

Image
Lasorling-Hohenweg-3
De trektocht gaat door het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern.

#2. Karwendel - 4-daagse doorsteek met tussendoor mooie topjes om te beklimmen

In het nationale park Karwendel liggen meer dan 100 toppen die hoger zijn dan 3.000 meter. In het park vind je veel verschillende zeldzame dieren zoals de slangenarend en de reusachtige baardgier. Een goed netwerk van paden en hutten maakt het gebied ideaal voor een tocht met sportieve kinderen die gewend zijn om te lopen in de bergen. Omdat de tocht twee maal over een hoge pas gaat, is goed inlopen aan te raden.

Image
Karwendel-2
De Karwendel is een ruig berggebied op de grens Duitsland en Oostenrijk.

#3. Rondje Sulzfluh - Over smokkelaars en grenswachters

Het Rätikon ligt op de grens van Zwitserland en Oostenrijk (het Montafon dal). Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende steile kalkbergen, waar alpiene rotsklimmers hun hart kunnen ophalen. Bij de voorgestelde tocht loop je in vier dagen om de Sulzfluh heen. Dit rondje begint en eindigt met een idyllisch zwemmeertje. Je steekt twee keer de grens over en komt telkens weer terecht in verschillende landschappen en culturen. De laatste dag ga je – als je helemaal fit bent – de indrukwekkende Sulzfluh op (inclusief indrukwekkend topkruis). Alleen voor echte klauterkinderen en hun ouders.

Image
Huttentocht Sulzfluh
Rondje Sulzfluh. In de verte de Drei Türme op de grens van Oostenrijk en Zwitserland.

#4. Berner Oberland - De Berenweg, aan de voet van de Eiger!

Als je op zoek bent naar de mooiste uitzichten op de wereldberoemde Eiger en andere Alpenreuzen is deze tocht echt een aanrader. Het gebied rond het Zwitserse Grindelwald is internationaal beroemd. Daarom is het goed ontsloten met bergbanen. De vijfdaagse tocht neemt een variant op de beroemde Bärenweg. Echte rustzoekers kunnen het gebied beter vermijden, maar de tocht is een must voor iedereen die houdt van spectaculaire uitzichten. Ook kun je hier kennis maken met de geschiedenis van het alpinisme. De tocht is geschikt voor gezinnen met enige bergwandelervaring. Hou je vooral van comfort: sla dan de eerste overnachting over.

Image
Berner Oberland Grindelwald
Het Berner Oberland bij Grindelwald.

#5. Vallée de la Clarée en Mont Thabor - veel aantrekkelijke meertjes

De Vallée de la Clarée en Mont Thabor zijn bij maar heel weinig Nederlanders bekend. En dat terwijl het gebied een pareltje is voor families die van ongerepte wilde bergnatuur houden. Je vindt in deze streek op de grens van Frankrijk en Italië heel veel aantrekkelijke meertjes. Ideaal om in te zwemmen, en misschien zelfs om - met een tentje - naast te bivakkeren. Voor wie dat iets te avontuurlijk is, zijn er twaalf gemoedelijke en comfortabele berghutjes waar je kunt overnachten.

Image
Valle Claree en Mont Thabor
Tijdens huttentocht Vallée de la Clarée en Mont Tabor.

#6. Parc National de Vanoise - Onneembare forten en indrukwekkende bergen

In het nationale park Vanoise liggen meer dan 100 toppen die hoger zijn dan 3.000 meter. In het park vind je veel verschillende zeldzame dieren zoals de slangenarend en de reusachtige baardgier. Een goed netwerk van paden en hutten maakt het gebied ideaal voor een tocht met sportieve kinderen die gewend zijn om te lopen in de bergen.

Image
Huttentocht Vanoise
Parc National de Vanoise

#7. Pyreneeën - 7 hutten en heel veel meertjes

In de Spaanse Pyreneeën valt heel veel te ontdekken voor avontuurlijke gezinnen. In het nationale natuurpark de Aigües tortes i Llac de Sant Maurici  is een heel goed netwerk van negen hutten die allemaal rond de 2.000 meter en op redelijke afstand van elkaar liggen. Een rondtocht langs deze hutten is in zo’n 7 dagen te maken. Je moet wel sportief zijn ingesteld en goed kunnen oriënteren om deze tocht tot een goed einde te kunnen brengen. Alleen voor ervaren berggeiten dus die niet bang zijn voor een blokkenveld meer of minder.

Image
Huttentocht Pyreneeën
In de Spaanse Pyreneeën valt heel veel te ontdekken voor avontuurlijke gezinnen.

#8. Stubaital - Avontuur in een op en top alpiene wereld

Het Stubaital is ongetwijfeld één van Oostenrijks mooiste dalen. Het groene dal met lieflijke dorpjes wordt aan het daleinde omzoomd door indrukwekkende rotspieken en de Stubaier gletsjer. Tijdens de huttentocht kom je regelmatig stukken Klettersteig tegen, waar je je route met houvast aan staalkabels moet volgen: bepaald niet kinderachtig dus!

Image
Huttentocht Stubaital
Het Stubaital is ongetwijfeld één van Oostenrijks mooiste dalen.

#9. Matterhorn - Slapen aan de voet van de mooiste berg van de Alpen

Tegen de berghellingen boven Zermatt liggen enkele berghutten van de Zwitserse Alpen Club en berghotels, die uitzicht bieden op wat velen terecht zien als de mooiste berg van de Alpen: de Matterhorn. De Schönbielhüttte (2.694m) is er één van, evenals Hotel Schwarzsee (2.582m), prachtig gelegen en makkelijk te bereiken met de gondel) en de Gandegghütte (3.029m), eenvoudig te bereiken vanaf Trockener Steg). Hoe mooi is het om hier met je kinderen te overnachten? Deze slaapplekken zijn onderling verbonden door een netwerk van paden van goede kwaliteit. En allemaal in een dag te bereiken vanuit Zermatt. Ook geven we een tip voor een meerdaagse, doorgaande huttentocht.

Image
matterhorn-1-600x398.jpg
Uitzicht op wat velen zien als de mooiste berg van de Alpen: de Matterhorn.

Ga goed voorbereid op pad

 • Informeer altijd bij de huttenwaarden en het lokale VVV naar de condities van de wandelpaden. Vroeg in het seizoen kunnen er bijvoorbeeld nog (hard opgevroren) sneeuwvelden liggen, wat sommige routes gevaarlijk of moeilijk vindbaar maakt.
 • Ook het weer in de bergen is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Houd het weerbericht in de gaten en wees wat betreft uitrusting op alles voorbereid (ook sneeuw, kou en harde wind!).
 • Ga niet meteen op trektocht, maar neem eerst de tijd om vanuit het dal rustig te wennen aan de rugzak, de bergschoenen en de hoogte.
 • Niets is voor kinderen zo saai als brede en langzaam stijgende wandelpaden. Liever lopen ze op klauterpaadjes die wat steiler omhoog gaan. En in de afdaling willen veel kinderen rennen in plaats van in slakkentempo - stapje voor stapje - naar beneden te gaan. Dat vraagt natuurlijk van ouders wel de nodige kennis, ervaring en het lef om los te laten. Ouders moeten ook kunnen inschatten wat wel en wat niet verantwoord is (bijvoorbeeld: niet rennen als er écht gevaar voor naar beneden vallen bestaat).
 • Als je je als ouder zelf niet prettig voelt op steile paadjes en andere moeilijke terreinsoorten, is het misschien verstandig om op bergwandelcursus te gaan of om een paar dagen op stap te gaan met een professional.
 • En tot slot: vergeet niet van tevoren de hutten te reserveren en bel tijdig als de plannen veranderen.

Looptijden

De vuistregels voor een globale berekening van looptijden zijn:

 1. Reken per 4 km hemelsbreed lopen 1 uur;
 2. Neem per 300 m stijging 1 uur, per 600 m daling 1 uur;
 3. Neem voor de totale looptijd van het traject de langste tijd (stap 1 of stap 2) en tel daar de helft van de kortste tijd (2 of 1) bij op. Voor extra zwaar terrein (steilte, technische moeilijkheid) is extra tijd nodig.

Lees verder:

De Auteur

Wie is Anne van Galen?

Anne van Galen is international mountain leader en woont en werkt in de Zuid-Franse Alpen. Zij heeft in het recente verleden veel wandel- en klimtochten voor jeugd begeleid. In de winter organiseert zij trektochten op sneeuwschoenen in de Alpen. In de lente, zomer en herfst combineert zij vaak wandeltochten met yoga. Anne begeleidt ook leiderschapstrainingen in de bergen en is consultant op het gebied van risicomanagement en resilience. Meer informatie vind je op overdebergen.nl en avgconsultancy.com.

Zelf een huttentocht met kinderen maken?