
Mooie huttentochten met kinderen
Als international mountain leader krijg ik zeer regelmatig vragen van ouders over geschikte huttentochten met kinderen. In dit artikel worden 7 mooie tochten en gebieden beschreven. Voor sportieve bergkinderen - en hun ouders - die op avontuur willen gaan.
Anne van Galen is international mountain leader en woont en werkt in de Zuid-Franse Alpen. Zij heeft in het recente verleden veel wandel- en klimtochten voor jeugd begeleid. In de winter organiseert zij trektochten op sneeuwschoenen in de Alpen. In de lente, zomer en herfst combineert zij vaak wandeltochten met yoga. Anne begeleidt ook leiderschapstrainingen in de bergen en is consultant op het gebied van risicomanagement en resilience.


3. Rondje Sulzfluh, Rätikon, Oostenrijk/Zwitserland
Alleen voor echte klauterkinderen en hun ouders
Het Rätikon ligt op de grens van Zwitserland en Oostenrijk (het Montafon dal). Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende steile kalkbergen, waar alpiene rotsklimmers hun hart kunnen ophalen. Bij de voorgestelde tocht loop je in vier dagen om de Sulzfluh heen. Dit rondje begint en eindigt met een idyllisch zwemmeertje. Je steekt twee keer de grens over en komt telkens weer terecht in verschillende landschappen en culturen. De laatste dag ga je – als je helemaal fit bent - de indrukwekkende Sulzfluh op (inclusief indrukwekkend topkruis).





- Informeer altijd bij de Huttenwaarden en de lokale VVV naar de condities van de wandelpaden. Vroeg in het seizoen kunnen er bijvoorbeeld nog (hard opgevroren) sneeuwvelden liggen, wat sommige routes gevaarlijk of moeilijk vindbaar maakt.
- Ook het weer in de bergen is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hou het weerbericht in de gaten en wees wat betreft uitrustig op alles voorbereid (ook sneeuw, kou en harde wind!).
- Ga niet meteen op trektocht, maar neem eerst de tijd om vanuit het dal rustig te wennen aan de rugzak, de bergschoenen en de hoogte.
- Niets is voor kinderen zo saai als brede en langzaam stijgende wandelpaden. Liever lopen ze op klauterpaadjes die wat steiler omhoog gaan. En in de afdaling willen veel kinderen rennen in plaats van in slakkentempo - stapje voor stapje - naar beneden te gaan. Dat vraagt natuurlijk van ouders wel de nodige kennis, ervaring en het lef om los te laten. Ouders moeten ook kunnen inschatten wat wel en wat niet verantwoord is (bijvoorbeeld: niet rennen als er écht gevaar voor naar beneden vallen bestaat).
- Als je je als ouder zelf niet prettig voelt op steile paadjes en andere moeilijke terreinsoorten, is het misschien verstandig om op bergwandelcursus te gaan of om een paar dagen op stap te gaan met een professional.
- Denk aan een passende reisverszekering, bijvoorbeeld die van de NKBV. Deze verzekering dekt ongevallen buiten de gebaande paden, wat veel reisverzekeringen niet doen.
- Vergeet niet van tevoren de hutten te reserveren en bel tijdig als de plannen veranderen.
- Lees ook: 10 vragen en antwoorden: bergwandelen met kinderen
Looptijden
Bij de tochten wordt per dag de looptijd aangegeven (en het totaal aantal meter stijgen). Looptijden zijn de tijden zonder eet- of speelpauzes. Afhankelijk van de leeftijd, conditie en ervaring in de groep moet je de looptijden met twee of drie vermenigvuldigen om te weten hoe lang je onderweg zult zijn.
De vuistregels voor een globale berekening van looptijden zijn:
- Reken per 4 km hemelsbreed lopen 1 uur;
- Neem per 300 m stijging 1 uur, per 600 m daling 1 uur;
- Neem voor de totale looptijd van het traject de langste tijd (stap 1 of stap 2) en tel daar de helft van de kortste tijd (2 of 1) bij op.
- Voor extra zwaar terrein (steilte, technische moeilijkheid) is extra tijd nodig.
NKBV
- Leden van de NKBV krijgen (flinke!) korting op overnachtingen in berghutten. Meer info.
- Kijk op de website van de NKBV over meer informatie over bergwandelen met kinderen.