icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Aletschgletsjer Wallis
Routes

Sensationele wandelingen rondom de Aletschgletsjer

  • 04 januari 2023
  • Door: Dirk Wijnand de Jong
  • Fotografie: Ruben Drenth

Alsof een gigantisch ijsmonster een middagdutje ligt te doen. Languit uitgestrekt ligt de Aletschgletsjer aan de voet van de Walliser Alpen. Maar om deze koele kolos – 20 kilometer lang, 1.800 meter breed en 10 miljard ton ijs in lichaamsgewicht – met eigen ogen te bewonderen, moet er eerst gewandeld worden. We hebben de meest sensationele wandelingen in de Aletsch Arena met uitzicht op de grootste gletsjer van de Alpen voor je op een rij gezet.

Tip! Ontdek het avontuurlijke Wallis

Wandelen langs de grootste gletsjer van de Alpen, fabelachtig berglandschap, uitdagende huttentochten en mountainbiken door de ongerepte natuur - in het Zwitserse Wallis kan het allemaal. Wij dompelden onszelf onder in de couleur locale en hebben de mooiste tips en beschrijvingen voor jou verzameld in 5 artikelen:

Bettmeralp – Aletschwoud – Bettmeralp

Lengte: 12,74 km
Gemiddelde wandeltijd: 4.15 uur

Het startpunt van deze vier, vijf uur durende wandeling is Bettmeralp, het middelste van de drie verleidelijke dorpjes in de Aletsch Arena. Vanuit de dorpsstraat met de typische Walliser woningen trek je over een smal wandelpad omhoog richting het Bettmermeer, waarna je de groene grashellingen aan de zonnige kant van het plateau volgt tot aan het volgende dorp, Riederalp. Daar gaat de tocht omhoog, de Riederhorn over, waarbij je aan de andere kant van de berg het Aletschwoud induikt.

Wil je voordat je dat doet meer te weten te komen over dit bijzondere beschermde natuurgebied, waar duizenden jaren geleden de gletsjer nog tot aan het randje kwam, wandel dan eerst naar binnen bij het Pro Natura Centre Aletsch in de opvallende vrijstaande villa boven op de berg. Eenmaal in het dichte bos met de honderden jaren oude naaldbomen daal je niet helemaal af tot aan de rand van de Massakloof, de geul die door de Aletschgletsjer is uitgesleten, maar volg je de route aan de bovenkant van het woud.

Na zo’n half uur wandelen in de koelte van het bos krijg je eindelijk voor het eerst de majestueuze Aletschgletsjer te zien. Omdat het uitkijkpunt van Moosfluh een stuk lager ligt dan de andere View Points in de Arena, wordt het uitzicht op de gletsjer opgesierd door bloeiende alpenroosjes en jeneverbessen. Volg de vegetatierijke bergkam in oostelijke richting, totdat je de afdaling richting Bettmeralp weer inzet.

Image
Aletschgletsjer Wallis

Van Belalp naar Riederalp

Lengte: 11,43 km
Gemiddelde wandeltijd: 5 uur

Nog voordat je ook maar één stap gezet hebt, heb je meteen al het mooiste uitzicht op de gletsjer te pakken. Recht voor je ligt het door UNESCO beschermde gletsjergebied. Met aan de linkerkant van de Massakloof de Berner Alpen, aan de rechterkant de Walliser Alpen en ertussen het vriendelijke ijsmonster.

Het volgende duizelingwekkende uitzicht is dat vanaf de hangbrug beneden in de kloof, waarvoor je eerst een flink stuk zult moeten afdalen. Aangekomen bij de 124 meter lange en 80 meter hoge wandelbrug kun je met knikkende knieën genieten van de kolkende ijskoude massa van gesmolten gletsjerijs onder je.

Aan de overkant van de kloof wacht het galmende Aletschwoud, dat je zult moeten doorkruisen om uiteindelijk in Riederalp uit te komen. Dit is het zwaarste deel van de vijf uur durende wandeling, omdat je daarbij de Riederhorn moet oversteken. Wel kun je kiezen uit twee verschillende routes: of je pakt de weg door het schaduwrijke Teiffewald, of je gaat via Silbersand door een door de zon gekweld gebied genaamd ‘Death Valley’, wat iets minder steil is.

Als je bij Riederfurka het bos uit komt, hoef je alleen nog maar een acceptabel stukje over een verhard pad naar beneden richting Riederalp te wandelen.

Image
Aletschgletsjer Wallis
Image
Aletschgletsjer Wallis

UNESCO Höhenweg

Lengte: 3 km
Gemiddelde wandeltijd: 3 uur

De minst comfortabele, maar verreweg meest avontuurlijke wandeling in de Aletsch Arena, is de drie uur durende klautersessie over de UNESCO Höhenweg. Het klinkt simpel: je beklimt de Bettmerhorn vanaf de ene kant en verlaat de berg weer vanaf de andere kant. Alleen: op de berg ligt een discodip van kolossale rotsblokken, die je alleen met opperste concentratie en chirurgische precisie kunt beklimmen.

Bij elke stap een nieuwe uitdaging: een meter omhoog, twee meter omlaag, bukkend onder een uitstekende rots door, gedraaid de hoek om, gehurkt naar beneden of met een grote sprong naar het volgende rotsblok. Door al dat gedraai en gekeer zou je bijna vergeten van het uitzicht te genieten. Want dat is er altijd, pontificaal op de gletsjer onder je. Wil je haar bewonderen, zoek dan eerst een veilig plekje op, sta stil, zet je schrap en laat de grootste gletsjer van de Alpen dan pas op je inwerken.

Wanneer je de Bettmerhorn – deels via ijzeren pinnen en trappetjes – bent afgedaald, mag je als beloning meteen de Eggishorn weer op. Al doe je die na de beklimming na de discodip van de Bettmerhorn met twee vingers in de neus. Bij View Point Eggishorn kun je, vanuit een jacuzzi (maar enkel als je erin geslaagd bent de "Cube Eggishorn" te boeken) of met een biertje vanaf het terras, de Aletschgletsjer en de Eiger, de Mönch en de Jungfrau zien.

Image
Aletschgletsjer Wallis

Adventure Trail

Lengte: 6,72 km
Gemiddelde wandeltijd: 2.40 uur

Als je de UNESCO Höhenweg in de benen hebt zitten, is de milde Adventure Trail van Moosfluh naar Riederfurka een aangename hersteltraining. Je start met een plezierig ritje in de gondola vanuit het dalstation Gletscherbahn Moosfluh naar View Point Moosfluh. Vanaf daar volg je het zacht glooiende plateau met de enkelhoge struiken en de schouderhoge keien naar beneden in westelijke richting. Het puntje van de tong van de Aletschgletsjer vind je aan je rechterzijde, onder in de schaduwrijke Massakloof.

Op de weg naar Hofluh en Riederfurka kom je op een aantal plekken interactieve zuilen en informatieborden tegen die je kennis van dit bijzondere UNESCO Werelderfgoedgebied vergroten. Ook kun je marmotten en gemzen tegenkomen. Eenmaal in Riederfurka hoef je alleen nog maar een stukje af te dalen naar het bergdorp Riederalp.

Image
Aletschgletsjer Wallis
Eten & drinken

Tips voor 'Walliserspezialitäten'

In zowel de bergdorpen op het zonnige plateau, als op de hoger gelegen bergtoppen kun je de Aletsch Arena zittend ervaren, óp je bord, met mes en vork.

  • Op het zonovergoten terras van Horli-Hitta op de Egghishorn (2.870 m) eet je 'Walliserspezialitäten' met uitzicht op de gletsjer. Voor de koukleumen liggen er kleedjes voor warme knieën klaar.
  • Een paar honderd meter lager, aan de voet van de Bettmerhorn, kun je bij Panorama-Restaurant Bettmerhorn het lokale gerecht 'cholera' – een groentegerecht verpakt in bladerdeeg – eten. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht op het Rhônedal en de Walliser Alpen.
  • Voor een glas wijn, kaasplankje, charcuterie en uniek uitzicht moet je bij Bootshüsi zijn. Een sfeervol, houten boothuis op het Bettermeer. Zit er nog power in de benen? Dan kun je als dessert een waterfiets huren om over het meer te peddelen.
  • Een tip voor je volgende wandeling: shop tussendoortjes bij Konditorei Imhof in de hoofdstraat van Bettmeralp. De broodjes en gebakjes zijn er verrukkelijk.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zwitserland Toerisme

Driedaagse trekking in Nendaz

Huttentochten, toch de heilige graal voor wie van wandelen houdt. In het Zwitserse Nendaz kun je je hart ophalen. Tijdens de driedaagse trekking word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten, beregezellige berghutten, Sint-Bernardshonden én, voor wie wil, smakelijke berglikeurtjes.

Lees verder
Image
Nendaz Trekking
Zwitserland Toerisme