Wat eet je in een berghut?
In de afgelegen berghutten eet je wat de pot schaft, maar ga er voor het gemak vanuit dat dat een calorierijke maaltijd wordt. Pasta, gnocchi, kaasfondue, polenta, een vleesschotel, vrijwel altijd voedzame gerechten die de hongerige magen en herstellende spieren moeten voeden. Vooraf kun je een stevige bergsoep of minestrone verwachten, achteraf een stuk (zelfgemaakte) taart of (blik)fruit. De maaltijden worden in de meeste hutten op een vast tijdstip geserveerd, aan lange houten tafels die je met de andere bergsporters deelt. Boek je op basis van halpension, wat meestal het geval is, dan staat er in de ochtend een vaak eenvoudig ontbijtbuffet klaar. Het is dan weer niet de bedoeling dat je meteen een lunchpakketje klaarmaakt, daar moet je tijdens de huttentocht zelf voor zorgen. Extra drankjes en tussendoortjes zijn in de hutten vaak wel te koop, maar de prijzen, net als de overnachtingen zelf, zijn soms aardig prijzig. Ben je lid van de NKBV, dan krijg je op vertoon van je digitale ledenpas in de NKBV-app tot wel 50 procent korting op de overnachting. Betalen gaat in de hutten vaak nog contant, maar gelukkig kun je in steeds meer hutten ook met een bankpas of creditcard betalen. Check voordat je vertrekt altijd de website van de berghut, om een idee te krijgen van de voorzieningen. Breng je de nacht door in een onbemande hut, wat ook kan voorkomen, dan ben je aangewezen op wat wellicht in de hut aanwezig is en wat je zelf mee hebt genomen in je rugzak. In de meeste buitensportzaken kun je gevriesdroogde maaltijden kopen die voedzaam zijn en waar je meestal alleen maar gekookt water bij hoeft te doen om ze te bereiden.