icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Sulzfluh
Gebiedsinformatie

Huttentochten met kinderen: Rondje Sulzfluh in de Rätikon

  • 10 februari 2017
  • Door: Anne van Galen

Het Rätikon ligt op de grens van Zwitserland en Oostenrijk (het Montafondal). Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende steile kalkbergen. Dit rondje van vier dagen om de Sulzfluh begint en eindigt met een idyllisch zwemmeertje. Je steekt twee keer de grens over en komt telkens weer terecht in verschillende landschappen en culturen. De laatste dag ga je – als je helemaal fit bent - de indrukwekkende Sulzfluh op. Alleen voor echte klauterkinderen en hun ouders.

Dag 1: Untersäs 1630 m. - Tilisuna hut 2211 m. (700 hm. 3 uur)

Parkeer je auto bij Untersäs (1.630 m. - betaalde parkeerplaats van St. Antönien in het Zwitserse Prättigau) en loop omhoog naar Partnunstafel (1.763 m.). Vanaf hier zie je de Sulzfluh goed liggen: de berg waar we de komende dagen omheen gaan lopen. Vervolg de weg naar de Partnunsee (1.869 m.). Bij dit meertje kun je vuurtje stoken, zwemmen en perfect klauteren op een van de vele grote blokken. Na een goede pauze gaat het verder omhoog naar de Tilisunafürggli 2.319 m. Hier steek je de grens over naar het Oostenrijkse Montafon. Een kleine afdaling brengt je naar de Tilisuna hut, 2.211 m. Ben je nog niet uitgezwommen? Honderd meter lager ligt de Tilisunasee.

Overnachten: Tilisuna Hütte

Dag 2: Schwarze Scharte 2336 m. - Lindauerhut 1744 m. (200 hm. 2,5 uur)

Eerst stijgt het pad naar de Schwarze Scharte (2.336 m.). Hierna volgt een afdaling over de Bilkengrat, een graat met naar alle kanten mooie uitzichten. Onder andere op de indrukwekkende Sulzfluh. De grote maar oergezellige Lindauerhut (1.744 m.) is onze overnachtingslocatie. Een bezoekje aan de alm iets hogerop behoort tot de mogelijkheden.

Overnachten: Lindauerhütte

Dag 3: Lindauerhut 1.744 m. - Carschinahut 2.236 m. (600 hm. 3 uur)

Vroeger werd hier heel wat af gesmokkeld. Daarom stonden er grenswachtershuisjes bij alle pasovergangen. Vandaag gaan we op zoek naar zo’n huisje (2.277 m) en smokkelen we onszelf de grens met Zwitserland weer over via de steile Drusator (2.342 m.). Het is hier even zoeken naar de juiste weg! Na de pasovergang kom je weer in een totaal ander landschap. Via de Carschinafurgga 2.221 m. bereik je de Zwitserse Carschinahut (2.236 m.).

Overnachten: Carschinahütte

Image
Sulzfluh-2

Dag 4: Sulzfluh 2817 m. - Untersäs 1630 m. (met beklimming: 650 hm, 5 uur; zonder beklimming: 600 m dalen, 1,5 uur)

Moedige wandelaars gaan vandaag de Sulzfluh (2.817 m) ‘beklimmen’. Via de Gemstobel gaat er namelijk een goed wandelpad omhoog met hier en daar een kleine klauterpassage (T3). Wie dit te spannend vindt, kan ook relaxed terug lopen naar de Partnunsee (1.869 m.) en vervolgens naar Partnunstafel (1.763 m.) en Untersäs (1.630 m.). Lees ook de uitleg van de T-moeilijkheidswaarderingen.

Tip 1:

Het Nederlandse stel Anja en John zijn eigenaren van een oude Walser boerderij die omgetoverd is tot een fantastische herberg. Een leuk zwembad, speeltoestellen en vuurplek maken Herberge Ascharina tot een paradijs voor kinderen. Bekijk hier

Tip 2:

Voor een ludiek einde van de wandeltocht kun je in Partnunstafel steps huren waarmee je terug naar de auto (en verder) kunt suizen!

Tip 3:

Er is ook een mooie klettersteig (AD) op de Sulzfluh, alleen voor echte rotsliefhebbers met enige ervaring op ‘ijzeren wegen’.

Kaart en gids:

Gebruikte kaart: Swisstopo Sulzfluh (1157)
Gebruikte gids: Wandelgids Trekking in the Silvretta and Ratikon Alps, uitg. Cicerone

SNP Natuurreizen

Georganiseerde huttentochten voor gezinnen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht SNP