icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Rugzakken huttentochten
Uitrusting

10 vragen en antwoorden over: rugzakken voor huttentochten

  • 23 april 2021
  • Door: Gijs Loning

Vakanties langs berghutten worden steeds populairder. Niet zo gek. De wandelingen zijn prachtig en je overnacht toch comfortabel. Maar hoe neem je je spullen mee? Juist: in een rugzak. In dit verhaal geven we antwoord op de 10 meest gestelde vragen over rugzakken die geschikt zijn voor een huttentocht. Uiteraard zijn deze rugzakken ook uitermate geschikt voor (korte) vakanties. Lees dus gerust mee als je daar een geschikte rugzak voor zoekt!

1) Welk volume heeft een rugzak die geschikt is voor huttentochten?

Het formaat van een rugzak voor je huttentocht hangt van een aantal factoren af. In de eerste plaats natuurlijk van de lengte van de tocht. Voor een weekend heb je minder spullen, dus ruimte, nodig dan voor een week. Daarnaast hangt het af van wat voor soort huttentocht het is. Ga je in de zomer met waarschijnlijk goed weer over makkelijke paden van hut naar hut dan heb je minder nodig dan bij een hoog alpine tocht. Bij deze laatste moet je in je rugzak ook plek hebben voor stijgijzers, een klimgordel, een pikkel en een touw. Met deze speelruimte in gedachte varieert het volume tussen de 30 tot 50 liter. Een te grote rugzak is niet goed omdat je spullen (en dus het gewicht) dan naar beneden zakken. Dat loopt niet fijn. Een rugzak waar alles precies in past, is dus het best. Kleine aanpassingen in formaat kun je vaak regelen met bandjes aan de zijkant van de rugzak. Heb je weinig mee? Dan trek je ze wat strakker.

2) Hoeveel gewicht kan ik in meenemen in een rugzak voor een huttentocht?

Schone (en warme-want-je-weet-maar-nooit) kleding, regenkleding, een lakenzak, wat toiletspullen, water en snacks (zie ook onze paklijst voor een huttentrektocht). Probeer de hoeveelheid spullen die je meesleept beperkt te houden. Meestal kom je uit op een gewicht tussen de 12 en 15 kilo. Ga daar ook niet boven zitten want daar is de rugzak op de lange termijn niet op berekend. En… je sjouwt je een breuk. Alvast een inpak-tip: plaats de zwaardere spullen zoveel mogelijk tegen je rug aan en vul het hoe verder naar onder, boven en achteren op met steeds lichtere spullen.

Image
Rugzakken huttentochten

3) Wat voor draagsysteem is het best?

Het gewicht wat je meesleept is in verhouding niet zo veel, maar je bent vaak wel het grootste deel van de dag onderweg. Tussen de vier en acht uur lopen is heel normaal. Het belangrijkste is dan ook dat de rugzak lekker op je rug moet zitten. De meeste rugzakken hebben een frame in de rugzak zitten. Dit zijn vaak aluminium stangen of een kunststof plaat. Beide geven de rugzak zijn stevigheid en zorgen ervoor dat het gewicht goed over de schouderbanden en de heupband wordt verdeeld. Die heupgordel is best belangrijk want hij zorgt ervoor dat een deel van het gewicht op de heupen komt te liggen. Daarnaast voorkomt hij dat een rugzak kan gaan ‘zwieren’.  Vooral op lastige bergpaadjes is het belangrijk dat de rugzak strak op je rug blijft zitten zodat je niet uit balans raakt.

4) Is een ventilerend rugpand een goede keuze?

Een ventilerend rugpand wordt meestal gevormd doordat de fabrikant een afstand creëert tussen de daadwerkelijke rugzak en je rug. Vaak is dat met een gaaspaneel en een frame in de rugzak. Hierdoor is er ruimte voor lucht tussen je rug en de rugzak wat het (iets!) minder zweterig maakt. Voor een gewone huttentocht over niet lastige paden kan dit. Ga je echter ook een beetje klimmen, passeer je een graad of zitten er stukken via ferrata in de route, dan raden we een rugzak met een gewoon rugpand aan. Een rugzak die muurvast dicht tegen je rug zit is veel beter voor de balans.

5) Hoe weet ik welke maat rugzak ik moet kopen?

Omdat het gewicht van een rugzak voor een huttentocht vooral op je heupen moet rusten en minder op de schouders, moet de rugzak goed op je rug passen. Het is belangrijk dat de heupband goed op of om je heupen valt en dat de schouderbanden aansluiten op je schouders. Veel rugzakken zijn te koop in verschillende ruglengtes of hebben een verstelbaar rugpand. Dat laatste is vooral handig als je nog groeit of als meerdere mensen de rugzak gaan gebruiken. De juiste ruglengte vind je door te passen, bij voorkeur met wat gewicht in de rugzak. De lengte van het rugpand is belangrijk, maar ook hoe ver de schouderbanden uit elkaar zitten. Bij sommige rugzakken is dit verstelbaar. Probeer vooral verschillende merken om te proberen wat het prettigst voelt. De heupband moet lekker zitten, het rugpand moet bij je rug passen en de schouderbanden moeten prettig aanvoelen. Loop een stukje en zwaai met je armen naar achteren om te testen of je dan niet tegen de rugzak aan komt.

Image
Rugzakken huttentochten
Bandjes op de schouderbanden (loadlifters)

6) Waar moet een rugzak voor een huttentocht aan voldoen?

De meeste ruggenzakken voor huttentochten hebben een groot hoofdvak. Sommige merken verdelen dit hoofdvak in tweeën door onderin een flap-met-rits aan te brengen waarachter het compartiment voor de slaapzak zit. Dit is handig als je graag je eigen slaapzak meeneemt. Op een huttentocht kan een U-rits handig zijn. Als je de rugzak uit wil pakken dan leg je hem op z’n rug op bed waarna je makkelijk bij de spullen in de rugzak kunt. In het hoofdvak is vaak plek voor een waterzak. Verder hebben de meeste rugzakken een klepvak met een binnen- en een buitenvak met rits. Let erop dat er niets uit kan vallen. Op de schouderbanden horen bandjes te zitten waarmee je het gewicht van de rugzak naar je toe kunt trekken (als je bergop loopt) of juist wat kunt laten vieren (als je bergaf loopt). Tussen de schouderbanden zit op borsthoogte ook een bandje met een gesp. Die klik je vast als je rugzak zwaar is en je wilt voorkomen dat het gewicht aan je schouders trekt. Handig zijn een of twee vakken aan de zijkanten waar een bidon of een thermosfles in kan. Een vak dat gemaakt is van elastisch gaasmateriaal achterop is handig voor een vochtige handdoek of een regenjas. Let verder op reflectie, bevestigingspunten voor wandelstokken en een felkleurige regenhoes.

7) Zijn er verschillende rugzakken voor verschillende activiteiten?

Jazeker. Bij een gewone niet lastige tocht over niet technische paden kan een rugzak met ventilerend rugpand prettig zijn. Ga je echter over technische paden en moet er geklauterd worden, dan raden we een rugzak aan die dicht tegen de rug zit. Dit is beter voor de balans. Voor dit soort tochten is een rugzak met weinig poespas aan de buitenzijde ook een aanrader. Zo verminder je de kans dat je ergens achter blijft haken.

Image
Rugzakken huttentochten
Rugpand, deels ventilerend

8) Is ruimte voor een waterzak noodzakelijk?

Nee, maar het is wel handig. Met een waterzak kun je blijven drinken en hoef je niet telkens een bidon te pakken. Dit laatste is zeker op technische stukken niet aan te raden. De meeste rugzakken hebben een vak voor de waterzak dat dicht tegen de rug aan zit vanwege de balans. Een ‘gat’ in de rugzak dient als doorvoer. Dit ‘gat’ zit vaak in het midden zodat je kunt kiezen over welke schouderband je de slang laat lopen. Dit is afhankelijk of je rechts- of linkshandig bent. Sommige rugzakken hebben zowel links als rechts een doorvoer maar er zijn er ook met maar één doorvoer, links of rechts.

9) Heb je een waterdichte rugzak nodig als je een huttentocht gaat lopen?

Nee, maar een regenhoes is wel noodzakelijk. Je weet nooit lang van tevoren of het gaat regenen in de bergen. Zonder regenhoes wordt alles bij de eerste de beste regenbui nat. Als het dan ook nog afkoelt dan heb je zonder droge kleren een probleem. Eventueel kun je al je spullen (ook) in een plastic tas stoppen, maar dan heb je nog het nadeel dat een rugzak die nat is, gelijk ook een stuk zwaarder is. De meeste rugzakken zijn wel waterafstotend. Dat komt door een laagje aan de buitenkant dat ervoor zorgt dat spetters water snel van de stof afvallen. 

10) Wat kost een goede rugzak?

Een kwalitatief goede rugzak met een inhoud van ongeveer veertig liter kost tussen de € 120 en € 250. De prijs is afhankelijk van het draagsysteem en de toeters en bellen. Voor een waterdichte rugzak betaal je vaak een stuk meer.

Meer inspiratie

10 vragen en antwoorden over dagrugzakken

Of je even de stad in gaat, naar school, kantoor of gewoon de natuur in: een dagrugzak is altijd handig. Maar waar moet je op letten als je een dagrugzak gaat kopen? We geven antwoord op de tien meest gestelde vragen over dagrugzakken.

Image
Dagrugzakken