icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Kungsleden Zweden
Blog

Wandelroute Kungsleden: hét wandelpad van Zweeds Lapland

  • 15 juli 2013
  • Door: Sander van der Werf
  • Fotografie: Sander van der Werf

Dik 160 kilometer boven de poolcirkel, in het noorden van Zweeds Lapland, begint het Kungsleden (Koningspad). Het is de bekendste wandelroute van Zweden. In het hoogseizoen (juli) betekent dit dat het een relatief druk wandelpad is, hoewel je zeker niet over de wandelaars struikelt. In het voor- of naseizoen is het op het Kungsleden rustig.

Noordelijke Kungsleden

Het Kungsleden is 443 kilometer lang en loopt van Abisko naar Hemavan. Het noordelijke deel is het indrukwekkendst. Dit 183 km lange traject van Abisko tot Kvikkjokk ligt in zijn geheel boven de poolcirkel en is opgedeeld in drie etappes van een kleine week. De begin- en eindpunten hiervan zijn goed bereikbaar. Je loopt o.a. door de nationale parken Abisko, Stora Sjöfallet en Sarek. Hier is de schaal van het landschap buitengewoon en het natuurschoon ongekend.

Fjällstations & berghutten

Ondanks die gigantische afmetingen van de toendra voert de tocht door gevarieerde vegetatiezones en landschappen. Je wandelt vrijwel altijd over een goed gemarkeerd pad, en om natte voeten te voorkomen bestaat dat deels uit planken. De luxe fjällstations (berghotels) en knusse berghutten liggen op het Kungsleden op dagafstand wandelen van elkaar. Je kunt er niet alleen overnachten, maar regelmatig ook proviand en brandstof kopen. Je hoeft dus niet met een zware rugzak op pad om deze tocht te maken.

Kampeerhemel

Voor wildkampeerders zijn er ontelbare prachtige plekjes om in dit grootse decor van de arctische toendra de tent op te zetten en te genieten van de vrijheid die het allemansrecht biedt. Het Kungsleden is met recht een Koningstocht in de kampeerhemel.

Wandelkaarten en -gidsen over de Kungsleden: kijk op de website van reisboekhanden De Zwerver
Op deze site vind je nog veel meer informatie over het Kungsleden.