icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Valle d'Aosta, vrouw loopt in de bergen
Blog

Nieuwe berghutten, nieuwe trektocht, Valle d'Aosta, Italië

  • 11 september 2014
  • Door: Noes Lautier

Tussen de Italiaanse stad Aosta en de Zwitserse grens (Col du Grand Saint-Bernard) is het heerlijk wandelen. Dat is bekend. Dat er enkele jaren geleden twee nieuwe hutten zijn gebouwd, is minder bekend. En dat die hutten de handen ineengeslagen hebben en een 3-daagse trektocht hebben ontwikkeld, is nóg minder bekend.

Voor jong en oud

De Tour du Mont Fallère is een heerlijke trektocht die begint in het plaatsje Étroubles. De afstanden zijn niet groot, het landschap is mooi en afwisselend en de berghutten hebben leuke verrassingen in petto, óók voor kids, dus deze route is bij uitstek geschikt voor zowel jong als oud. Het uitzicht strekt zich uit van de Matterhorn tot de Gran Paradiso en van de Mont Blanc tot de Grand Combin.

Twee bergtoppen

De eerste nacht slaap je in Rifugio Chaligne (1943 m). De route ernaartoe is mooi maar niet moeilijk. Op dag twee loop je via almweiden op lekkere paden naar Punta Chaligne (2608 m), een sympathiek bergtopje met een weergaloos uitzicht dat je in 20 minuten vanaf de Col de Metz (2487 m) beklimt. Vervolgens passeer je het Lago Fallère (2416 m). Wie wil kan zijn tanden nog even stukbijten op de Mont Fallère (3090 m), of dat de volgende dag doen. Het eerste deel is een makkie: via een mooi slingerpad omhoog. De laatste 20 minuten is de route gezekerd met kettingen en moet je klimmen. Leuk, maar niet voor kids.

Houtsnijwerk

Rifugio Fallère is een houtsnijparadijs met – net als in Chaligne – lekkere kamers voor 6 of 8 personen, met eigen badkamer. Dat lijkt wel een Italiaanse trend. IJs is voorhanden, evenals een das van hout, zo’n mooi beest met een witte streep op zijn rug, die zomaar ineens te voorschijn kan komen om de kinderen te verrassen. Op dag drie keer je terug naar Étroubles, ook alweer via fijne bergpaden. Pas op het laatst wordt het afzien op een jeepweg en een stukje asfalt.

Per MTB

Er is ook een Tour du Mont Fallère voor bikers. Die volgt grotendeels hetzelfde parcours, wat betekent dat je stukken moet lopen. Wij kwamen twee bikkels tegen (vrouw en man) die genoten en geen enkel bergtopje links lieten liggen. Te voet dan wel te verstaan.

Sympathieke design-berghut

Rifugio Chaligne is ontworpen door Moira Henriet, een Italiaanse architecte uit het Valle d’Aosta. Vroeger werd de hut gebruikt als kaasmakerij, maar Moira toverde die om in een berghut. Moira: ‘Ik kom uit deze streek, ik ben ermee verbonden. Wij houden van mooi, maar ook van eenvoudig. Daarom heb ik voor robuuste meubelen gekozen, van hout uit de streek. Duurzaam en streekgebonden zijn voor ons vanzelfsprekend.’ Dat ‘eenvoudig’ klopt, maar een beetje ‘design’ is de hut ook, met zijn originele stoelen, de kamers-met-badkamer, de sauna en... de hot tub. Allemaal leuk en aardig, maar de échte reden om in deze berghut te overnachten is het onovertroffen eten. Ons menu bestond uit: 1. Stukjes verse kaas met honing of venkelolie. 2. Rauwe ham en flinterdunne plakjes vet spek (écht lekker). 3. Boterzachte polenta met wilde spinazie, brandnetel (even snel geplukt in de omgeving) en blauwe kaas. 4. Gestoofd vlees met plakken polenta. En 5. Een toetje van abrikozen, koekkruimels en slagroom. Wat er verder nog in zat is geheim, maar ik droom er nog steeds van. Die Moira toch, behalve architect is ze tevens een fantastische kok.

Informatie

Berghutten * Rifugio Chaligne * Rifugio Mont Fallère

Kaarten Carta dei sentieri 1:25.000, • nr. 4 Conca di Aosta/Pila/Monte Emilius en • nr. 5 Gran San Bernardo.

Kaartje + hoogteverschillen Tour (of Giro) del Mont Fallère

SNP Natuurreizen

Huttentochten in Italië met SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken in Italië maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Huttentocht Italie