10 vragen en antwoorden over: B/C Wandelschoenen
Wie voor meerdere dagen de bergen in gaat, heeft daar goede schoenen voor nodig. Vaak zijn dat zogenaamde ‘B/C schoenen’. Wat dit is en waar je op moet letten bij de aanschaf van dit type schoenen leggen we je graag uit in het onderstaande artikel: antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over B/C wandelschoenen.
1) Wat is een B/C schoen?
Duitse schoenenfabrikanten besloten ooit om schoenen in te delen in verschillende categorieën. Dit loopt van categorie A tot en met D, soms zelfs tot en met E. Iedere categorie gebruik je voor een ander type wandeling. Categorie A zijn lage (en vaak lichte) wandelschoenen. Ze zijn geschikt voor een lekkere boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug tot niet te moeilijke wandelingen in het laag tot middengebergte. Het andere uiterste zijn de D – soms zelfs E maar die laten we hier maar even zitten – schoenen; stijgijzer vaste bergschoenen voor serieuze beklimmingen in rots, sneeuw en ijs. De B/C schoen zit op het grensvlak van de bergwandelschoen en een schoen waar je ook mee kunt klimmen. Om het nog wat ingewikkelder te maken: lang niet iedereen gebruikt het Duitse classificatiesysteem meer. B/C schoenen kom je vaak ook tegen onder de termen Trekking, Backpacking en Mountaineering.
2) Waar zit dat verschil dan precies in?
Het verschil tussen een echte B en een echte C schoen zit hem vooral in de stevigheid van de schoen. Die stevigheid is het best voelbaar als je een B schoen en daarna een C schoen bij de neus en de hiel vast pakt en de schoen probeert te buigen. De B schoen zal hier flexibeler zijn dan een C schoen. Dat komt doordat in de zool bij C-schoenen een stevige plaat – vaak kunststof – is verwerkt die zorgt voor de solide basis. C-schoenen hebben die stevigheid nodig om ook bij het klimmen veel steun te bieden. Daarnaast zijn er C schoenen die stijgijzer vriendelijk zijn. Dat is weer nodig om stijgijzers onder de schoenen te kunnen plaatsen om zo zeker over sneeuw en ijs te kunnen lopen.
3) Waar moet ik op letten als ik een nieuwe B/C schoen ga kopen?
In de eerste plaats natuurlijk of ze passen en lekker zitten. Dit is ook de reden waarom je het best wandelschoenen in de winkel kunt passen en kopen. Dat passen doe je het best in de loop van de middag. ’s Morgens zijn je voeten meestal wat kleiner omdat je ze de hele nacht niet hebt belast. Dit kan zomaar een halve tot een hele maat schelen. Verder is het belangrijk dat je vertelt waar je de schoenen voor wilt gebruiken. Alleen dan krijgt de verkoper een duidelijk beeld van de schoen die je nodig hebt. B/C schoenen hebben een hoge schacht, extra beschermstukken van leer of rubber op de hiel en de neus en centraal op de tong een oog, haakje of lus die er samen met de veters voor zorgt dat de tong niet scheef kan zakken tijdens het lopen. Pas altijd beide schoenen en loop er een rondje mee door de winkel. Je voeten zijn niet altijd even groot.
4) Moet een B/C wandelschoen waterdicht zijn?
Dat hoeft niet, maar de meeste bergwandelschoenen in de B/C categorie die je in Nederlandse winkels tegenkomt, zijn waterdicht. Dat waterdichte is handig als je langere tijd door de regen of nat gras loopt. En natuurlijk als je eens een beekje moet oversteken. De meeste wandelschoenen in deze categorie zijn voorzien van een Gore-Tex membraan. Dit membraan maakt de schoenen waterdicht maar zorgt er wel voor dat zweet naar buiten kan.
5) Ik ga voor het eerst naar de bergen en vind de aanschaf van een wandelschoen best duur. Zijn B/C schoenen ook ergens te huur?
Het is best ingewikkeld om wandelschoenen te maken en ze worden gemaakt van hoogwaardige materialen. Daarom is de prijs vaak best stevig. Kunnen we zonder? Nee, zonder goede bergschoenen wordt een lekkere trek- of huttentocht bijna onmogelijk. Bedenk ook dat schoenen – mits goed onderhouden – lang meegaan. En toch… als je voor het eerst weg gaat wil je misschien eerst proberen hoe het is voordat je een dergelijke diepte-investering doet. Er zijn een aantal plekken waar je schoenen kunt huren, bijvoorbeeld bij Basecamp in Den Haag.
6) Zijn er ook lage B/C schoenen of hebben ze altijd een hoge schacht?
B/C schoenen zijn bijna altijd hoge wandelschoenen. Dit is ook nodig omdat de enkels om steun vragen op lastige bergpaden. Daarnaast beschermt een hoge schacht de enkels tegen het schuren tegen rotsen en stenen. Ook voorkomt een hoge schacht dat steentjes en water die door het lopen bij de achterkant van de zool omhoog worden geworpen door de loopbeweging in de schoen terecht kunnen komen. Uitzondering op de regel is de lage approach schoen; een stevige lage schoen die door klimmers gebruikt wordt op weg naar de rotswand. Dit type schoen is aan een opmars bezig omdat hij wel stevig is en vooral met warm weer meer verkoeling biedt dan een hoge schoen.
7) Waar moet de zool van een B/C wandelschoen aan voldoen?
Een B/C wandelschoen heeft een grof profiel. Daarmee heb je veel frictie waardoor je niet zo snel uitglijdt. De stevige zool voorkomt ook dat ieder steentje of iedere ongelijkheid in je voet prikt. Bij de hak zit bij voorkeur een ‘rem’ die voorkomt dat je uitglijdt bij het afdalen. Bij de neus heeft de zool soms een ‘climbing zone’. Een vlak stuk rubber waardoor de zool goed grip biedt op een richeltje als er geklommen moet worden. De zool kan een speciale vorm hebben voor de bevestiging van stijgijzers.
8) Wat weegt een B/C schoen?
Het hangt er heel erg vanaf waar de schoenen van zijn gemaakt: synthetische materialen, volledig leder of een combi van de twee. Leer is vaak zwaarder. Daarnaast voegt een ademende en waterdichte laag soms wat gewicht toe. Doorgaans moet je rekening houden met zo’n 550 tot 750 gram per schoen.
9) Kan ik onder B/C schoenen ook stijgijzers bevestigen?
In principe niet, maar op alles is een uitzondering. Dit heeft alles met de stijfheid van de zool te maken. Dit kun je niet zelf voelen, het is een kwestie van navragen in de winkel of het bekijken van de specificaties van de fabrikant. In de tekst worden schoenen dan vaak ‘stijgijzer vriendelijk’ genoemd. Je kunt het soms ook zien aan een kunststof rand met uitsparing bij de hak. Bedenk wel dat schoen en stijgijzer op elkaar afgestemd moeten zijn en een goed huwelijk moeten vormen. Ook hier geldt: iets wat je in de winkel goed kunt uitzoeken.
10) Moet ik B/C schoenen inlopen?
Officieel is dit niet (meer) nodig omdat de meeste schoenen tegenwoordig zo gemaakt zijn dat ze meteen uit de doos comfortabel zitten. Toch is rustig aan inlopen niet onverstandig. Voeten, benen en schoenen moeten aan elkaar wennen en dat doe je het best door gewoon rondom huis te beginnen. Beter thuis tot de ontdekking komen dat het niet helemaal goed zit, dan op weg naar de eerste berghut.