icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Pyreneeën
Reistip

Huttentocht met kinderen in de Spaanse Pyreneeën

  • 29 juni 2022
  • Door: Anne van Galen

In de Spaanse Pyreneeën valt heel veel te ontdekken voor avontuurlijke gezinnen. In het nationale natuurpark de Aigües tortes i Llac de Sant Maurici is een heel goed netwerk van hutten die allemaal rond de 2000 meter en op redelijke afstand van elkaar liggen. Deze tocht doet 3 hutten aan. Wil je meer, dan kun je er ook voor kiezen de hele Carros de Foc te lopen (langs 9 hutten). Je moet wel sportief zijn ingesteld en goed kunnen oriënteren om deze tocht tot een goed einde te kunnen brengen. Alleen voor berggeiten met ervaring dus die niet bang zijn voor een blokkenveld meer of minder!

Van dag tot dag

Dag 1: naar de Restanca hut 2100 m. 

Vanuit het gezellige dorpje Arties in het Val d’Aran (goede restaurants in overvloed!) kun je met klaarstaande taxi’s het Valarties ingebracht worden. Dit scheelt veel (wat saaie) kilometers lopen. Vanaf het Plan de Nera is het nog ongeveer 600 hoogtemeters naar onze eerste hut: rifugio de Restanca. De hut ligt aan een mooi stuwmeer. In de middag kun je nog een leuk extra lusje maken als je dat wilt.

Dag 2: van de Restanca hut 2100 m. naar de Ventosa hut 2220 m.

De tocht gaat langs verschillende meertjes en over een col: de Coret d’Oelhacrestada op 2475 m. De Ventosa hut ligt ook schitterend en is verrassend hip ingericht.

Dag 3: van de Ventosa hut 2220 m. naar de Colomers hut 2135 m.

De route loopt - uiteraard weer via diverse meertjes – naar de Port de Colomers, 2605 m. Via deze col bereik je een soort hoogvlakte. Via klauterpaadjes en steenmannen bereiken we de Colomers hut op 2135 m.

Dag 4: van de Colomers hut 2135 m. terug naar Arties

Via de Colh de Ribereta (2315 m) en het meer van Montcasau kom je terug bij het beginpunt: het plan de Nera. Vanaf hier is het vast weer mogelijk om een taxi te vinden naar Arties of je loopt de laatste kilometers, weer de beschaving (en tapas!) tegemoet.

  • 262 hm, 3:15 uur
Image
Pyreneeen-2
Tips

  • Via een handige website kun je zelf je tocht uitzetten en meteen de hutten reserveren.
  • In dit gebied vind je de meeste meertjes van de hele Pyreneeën. Neem je zwempak mee!
  • Wandelkaart over dit gebied: Carros de Foc Mapa excursionista y guia Editorial Alpina schaal 1:25.000 (inclusief een boekje met extra informatie over alle voorziening – in het Spaans, Frans en Engels).

SNP Reizen

Georganiseerde huttentochten voor gezinnen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht SNP