icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Berner Oberland Grindelwald
Reistip

Huttentocht met kinderen: de Berenweg

  • 29 juni 2022
  • Door: Anne van Galen

Als je op zoek bent naar de mooiste uitzichten op de wereldberoemde Eiger en andere alpenreuzen dan is deze tocht echt een aanrader. Het gebied rond het Zwitserse Grindelwald is internationaal beroemd. Daarom is het goed ontsloten met bergbanen. De vijfdaagse tocht neemt een variant op de beroemde Bärenweg. En deze trekking is weer een onderdeel van de Alpenpasroute die dwars door Zwitserland loopt (van het Rijndal naar het meer van Genève).

Echte rustzoekers kunnen het gebied beter vermijden, maar de tocht is een must voor iedereen die houdt van spectaculaire uitzichten. Je kunt hier ook kennismaken met de geschiedenis van het alpinisme. De tocht is geschikt voor gezinnen met enige bergwandelervaring. Hou je vooral van comfort: sla de eerste overnachting dan over.

Van dag tot dag

Dag 1: Gschwandtenmad (1300 m.)- Gross Rychenbach – Engelhornhütte

De eerste dag begint meteen goed: vanuit het Haslital een mooie klim naar de knusse Engelhornhütte (1901 m.). Dit berghutje ligt aan de voet van de Engelhörner, imposante kalkrotsen waar klimmers hun hart op kunnen halen. Het niveau van luxe is hier niet zo groot: voor wc en wasbakken moet je naar buiten. Neem je hoofdlampje dus mee!

Dag 2: Engelhornhütte - Gletscherhubel – Rosenlaui 1330 - Schwarzwaldalp 1454 m.

Op deze dag kun je het rustig aan doen en volop genieten van het prachtige bergdecor om je heen. Ook behoort een bezichtiging van de Gletscherschlucht Rosenlaui tot de mogelijkheden.

Vanuit de rust van het kleine hutje bereik je Rosenlaui, een plek waar al sinds de 18e eeuw een berghotel wordt uitgebaat. Er staat nu een imposant hotel uit de Belle Epoque waar je een ijsje kunt eten (en als je wilt kun je hier ook overnachten). Ons tochtje gaat nog iets verder naar het rustige berghotel Schwarzwaldalp, 1454 m., midden in de groene alpenweides.

Dag 3: via Grosse Scheidegg 1982m naar First 2167m

De weg stijgt eerst naar Alpiglen - 1690 m., de wandelweg ligt vlakbij de route die ook de beroemde gele Postauto aflegt. Op 1960 wordt de Grosse Scheidegg bereikt (mogelijkheid tot overnachten). Vanaf hier is het uitzicht op de indrukwekkende Wetterhorn fenomenaal. Verder omhoog gaat het via Alp Grindel 2048 m (waar zich een kaasmakerij bevindt) tot Grindelwald First 2167. Hier overnacht je in eenvoudige slaapzalen of tweepersoonskamers in berghotel First.

Dag 4: First 2167m - Bachalpsee 2271m - Faulhorn 2684 m

Deze beroemde bergetappe heeft een rijke geschiedenis. 100 jaar geleden werden hier de rijke toeristen in draagstoelen omhoog gebracht. Onderweg komen we de Bachalpsee 2265 m tegen. Wie durft een duik te nemen? Bij de Faulhorn is het 360 graden uitzicht mogelijk nog indrukwekkender.

Dag 5: Faulhorn 2684m - Männdlenen 2344m - Schynige Platte 2100 m

Alweer de laatste dag van deze trektocht. Via Männdlenen 2344m (boerderij) en Egg daalt een mooie bergweg af naar Schynige Platte. Er zijn twee varianten mogelijk: een rustige afdaling of een Panoramaweg met nog wat kleine klimmetjes erin. Bij berghotel Schynige Platte kun je gratis een mooie alpenbloementuin bezichtigen. Het berghotel ligt recht tegenover de Jungfrau, Mönch en Eiger. Misschien nog een mooie laatste overnachtingslocatie voordat je met het tandradbaantje terug naar de bewoonde wereld (Wilderswil) reist.

  • 600 m dalen, 3 uur
Image
Berner-Oberland-2
Tips

  • Het openbaar vervoer is in Zwitserland geweldig goed geregeld. Neem dus het liefst trein en bus om bij het startpunt te komen.
  • De Trümmelbach watervallen zijn een wereldberoemde attractie vlakbij Lauterbrunnen. Kijk hoe 20,000 liter water per seconde van de Eiger (3970 m), Mönch (4099 m) en Jungfrau (4158 m) naar beneden stort.
  • Bij First kun je niet alleen goed eten en slapen, maar ook met een zip-line 80 km per uur door de lucht racen (kinderen moeten minimaal 35 kilo wegen!). Daarnaast zijn er allerlei soorten steps (trottibikes) te huur waarmee je kunt afdalen naar het dal.
  • Wandelkaart over dit gebied

SNP Reizen

Georganiseerde huttentochten voor gezinnen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht SNP