Slapen in een berghut
Slapen in een berghut doe je vaak op matrassen met meerdere mensen op een zaal, niet tussen lakens, maar onder dekens of dekbedden. In het Duits heet zo’n slaapzaal een Matratzenlager en in het Frans dortoir. Een kussen en deken ligt in de meeste hutten voor je klaar, maar het is tegenwoordig bijna in elke hut uit hygiënisch oogpunt verplicht om je eigen lakenzak (met kussensloop) te gebruiken en vanuit corona-maatregelen wordt meestal gevraagd een eigen slaapzak mee te nemen. In modernere hutten zijn soms zelfs kamers voor twee of vier personen. Zeker voor gezinnen met (kleine) kinderen is dit ideale manier om het huttenleven te leren kennen. Als je op een Lager slaapt, kan het soms wel eens erg onrustig zijn: gesnurk, plassende kamergenoten, gerommel in rugzakken. Neem oordopjes mee!
Meer lezen? Bekijk ons artikel over overnachten in de berghut
Sanitair
In (bijna) alle hutten zijn tegenwoordig sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en stromend water, maar alleen in de modernere vind je douches en warm waswater. Het is goed om je te realiseren dat veel hutten hoog in de bergen niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet of de riolering. Bevoorrading is niet eenvoudig en kostbaar, zeker als hutten niet met de auto bereikbaar zijn. Soms is er een kabelbaan in de buurt en anders gebeurt de bevoorrading per helikopter. Niet vreemd dus dat men in veel hutten zuinig omgaat met energie en water en de menukaart niet al te uitgebreid is.
Gevaren
In een artikel over huttentocht mag ook een waarschuwing nooit ontbreken: aan bergwandelen kleven ook altijd risico’s die er op de Veluwe of Zuid-Limburg niet zijn. Zeker tijdens een huttentocht die je hoger en dieper in de bergen leidt. Je moet vaak dagelijks wel een of twee bergpassen oversteken waar je te maken kunt krijgen met lastig terrein, zoals blokkenvelden, smalle graten en steile afgronden. Elk jaar gebeuren er in de bergen ongelukken, die deels fataal aflopen. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om struikel- of valpartijen. In 33% van de gevallen is er sprake van een zogenoemde ‘blokkade’. Dat is een situatie waaruit een persoon zichzelf niet kan bevrijden, ook al is er geen sprake van een ongeluk. Ongeveer de helft van de wandelaars is de oriëntatie kwijt, en in de meeste andere gevallen speelt uitputting een grote rol. Dit laatste doet vermoeden dat zelfoverschatting en de verkeerde routekeuze belangrijke factoren zijn geweest. Zorg dus dat je weet waaraan je begint en dat de route jouw niveau niet overstijgt en het liefst iets onder je niveau ligt, zodat je nog iets overhoudt in het geval van een onvoorziene situatie. Er zijn huttentochten op ieders niveau, zelfs die je met kleine kinderen kunt maken.
Uitrusting
Behalve de standaard uitrusting die je tijdens een bergwandeling nodig hebt (goede bergschoenen, een hardshell of regenjas, extra isolerende kleding omdat het op hoogte koud kan zijn, zijn de minimale stukken) heb je een wat groter formaat rugzak nodig. De 40 liter rugzak wordt gezien als het ideale formaat voor een huttentocht. Kijk hier voor een volledige paklijst.