icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen LAW routes Nederland
Landeninformatie

De mooiste LAW's van Nederland

  • 26 mei 2020
  • Door: Redactie Op Pad

LAW staat voor Lange-Afstand-Wandelpad, of beter, langeafstandwandelpad. Een LAW is minstens 150 km lang, bewegwijzerd in twee richtingen met wit-rode streepjes en wordt beschreven in een wandelgids. Er zijn inmiddels 23 LAW's die samen een netwerk vormen van ongeveer 7500 kilometer. Naast LAW's bestaan er ook Streekpaden.

1. Het Trekvogelpad (LAW-2)

Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland. Van west naar oost loop je achtereenvolgens van de Noord-Hollandse duinen door malsgroene polders, de glooiingen van de Utrechtse Heuvelrug, de vlaktes van de Veluwe, de IJssel met haar uiterwaarden en dan de lappendeken van de Achterhoek. Langs het Trekvogelpad, dat min of meer dwars op de kustlijn is uitgezet, maak je maximaal kans om trekvogels te zien.

Image
LR-Trekvogelpad-061-600x397.jpg

2. Het Maarten van Rossumpad (LAW-4)

Kenmerk van de route zijn de rivierdorpen en kastelen onderweg. Daaronder ook de kastelen en huizen die verbonden zijn aan Maarten van Rossum, een krijgsheer die leefde van ca 1478 tot 1555 en in Gelre - het gebied langs het pad, de omgeving (on)veilig maakte. Het pad voert langs zijn kastelen, burchten en jachtterreinen, maar ook door fraaie gevarieerde natuurgebieden als de Betuwse uiterwaarden, de nieuwe natuur langs Maas en Waal, de Bommeler- en Tielerwaard, de heuvelachtige Veluwe, dan Salland en de vallei van de Vecht. Sinds 2012 is het pad van voormalige eindpunt Ommen doorgetrokken naar Steenwijk, waar het door de Overijsselse veengebieden voert en het Drentse esdorpenlandschap. 

Image
Bij kasteel Neerijnen gaat de route door een zelfpluk veld zonnebloemen.
Onderweg op het Maarten van Rossempad.
SNP Natuurreizen

Wandelen in Nederland met SNP Natuurreizen

Wil je graag op wandelvakantie in Nederland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Nederland Wandelen

3. Grenslandpad (LAW-11)

Het vernieuwde Grenslandpad, dat in Sluis begint, loopt langs de grillige grenslijn met België en steekt deze diverse malen over. De bouwstijl van de huizen verraadt meestal in welk land je bent. Meanderende kreken, omzoomd door rietkragen in Zeeuws-Vlaanderen worden in Zuid-Beveland afgewisseld door populierendijken en de eindeloze slikken en schorren langs de Wester- en Oosterschelde. Het witte Limburgse dorpje Thorn vormt een mooi eindpunt van deze prachtige route.

Image
Op het Grenslandpad.
Op het Grenslandpad.

4. Het Pelgrimspad (LAW 7-1 / 7-2)

Deze route voert tot diep in Limburg en loopt na Amsterdam via Gorinchem tot aan Den Bosch. Onderweg de uiterwaarden van de Bommelerwaard, het vestingstadje Heusden (met de bekende Mariakapel) en de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen. LAW 7-2 is de voortzetting van Pelgrimspad 1 en loopt van Den Bosch via Eindhoven naar Limburg. Naast de fraaie natuur in Brabant en Limburg komt de route ook langs veldkruisen en kapelletjes waar wonderen zouden hebben plaatsgevonden. Een extra lus in de route ten zuiden van Maastricht sluit bij Visé aan op de historische wandelwegen naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje.

Image
Pelgrimspad: in de buurt van Schin op Geul komen we langs deze mergelwand.
Pelgrimspad: in de buurt van Schin op Geul komen we langs deze mergelwand.

5. Het Pieterpad (LAW 9-1)

Deel 1 van het Pieterpad vormt het noordelijke deel van het bekendste wandelpad van Nederland, het koningsnummer van de Lange-Afstand-Wandelpaden over bijna 500 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes. Het Pieterpad loopt van Pieterburen in het noorden van Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Op deel 1 wandel je vanuit Groningen via de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug bereik je uiteindelijk De Graafschap.
Vanaf Vorden gaat de tocht door de Liemers, een houtrijk landschap met verspreide boerderijen en beken. Verrassend is de abrupte overgang van de heuvels in Montferland naar het dal van de Rijn. Daarna gaat het weer omhoog richting Rijk van Nijmegen. Vanaf daar treed je in de voetsporen van bedevaartgangers en wandel je langs de Maas en de grens van Nederland naar het heuvellandschap van Zuid-Limburg waar de route eindigt op de Sint Pietersberg.

Image
Het Pieterpad: de bekendste LAW van Nederland.
Het Pieterpad: de bekendste LAW van Nederland.
Geardropper

Glamping arrangement in Nederland

Ga jij binnenkort op wandelvakantie in Nederland, maar heb je geen plek voor je kampeeruitrusting? Denk dan eens aan Geardropper. Zij zorgen ervoor dat er een volledig ingerichte, sfeervolle tipitent op de camping voor je klaarstaat. Het enige wat jij hoeft te doen is je kledingkoffer mee nemen.

Image
Geardropper - Glamping arrangement in Nederland

6. Het Noaberpad (LAW 10)

Het Noaberpad voert van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens. Leuk om te ontdekken wat de overeenkomsten en verschillen zijn met onze 'noabers'. Onderweg passeer je vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Münsterland en bossen in Montferland. Het pad eindigt in het Duitse Kleve waar je je tocht kunt vervolgen op het Grote Rivierenpad of de Europese route E8.

Image
LR-Noaberpad-027
Het Noaberpad voert o.a. langs Kasteel Huis Bergh in het Montferland.

7. Het Zuiderzeepad (LAW-8)

Het Zuiderzeepad (LAW-8) is een 400 km lange wandeling rond het ‘Gouden Hart van Nederland´, van Enkhuizen via Amsterdam naar Stavoren. Hij komt door de gebieden West-Friesland, Zeevang, Waterland, Amsterdam, Amstel & Vecht, Gooi & Eemland, Gelderse Vallei, Veluwe, Veluwerand, IJsseldelta, Wieden & Weerribben, Lage Midden en Gaasterland. Van Stavoren terug naar Enkhuizen kun je via het Veer Enkhuizen – Stavoren, april t/m oktober, duur ca 80 minuten. Cultuurhistorisch rijk, dankzij steden & stadjes als o.m. Hoorn, Volendam, Muiden, Spakenburg, Elburg, Kampen en Vollenhove, maar zeker ook qua natuur, dankzij onder meer het IJsselmeer, Waterland, Witte Zand en de Weerribben.

Image
ZonsondergangLangs de Kalenbergergracht.
Zonsondergang langs de Kalenbergergracht.

Informatie

Wandelnet

De wandelingen worden onderhouden, gemarkeerd en beschreven door Wandelnet, een overkoepelend orgaan van belangenorganisaties. De wandelingen doen de mooiste plekken en landschappen van ons land aan: bos, heide, rivierlandschappen, duinen, polders, maar ook historische steden en dorpen. Op Pad volgde de wit-rode markeringen om te zien hoe mooi Nederland als wandelland is en beschreef de mooiste tweedaagse trajecten van bovenstaande paden.

LAW-gidsen

Van alle LAW’s bestaat een praktische wandelgids met alle nuttige informatie. De hoofdroute is opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen, met per traject een gedetailleerd routekaartje waarop allerlei nuttigs staat ingetekend, zoals bushaltes, overnachtingsplekken, bezienswaardigheden plus veel achtergrondinformatie. De gidsen zijn te koop bij gespecialiseerde kaarten- en gidsenwinkels.