icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Hollands Kustpad, vrouw loopt op het strand
Blog

Wandelen Hollands Kustpad

  • 01 januari 2009
  • Door: Petra Strijdhorst
  • Fotografie: Petra Strijdhorst en Ben van Hecke

Het Hollands Kustpad is wandelen en uitwaaien op uitgestorven stranden en weer opwarmen met een kop warme chocolademelk. Met een beetje mazzel onder het genot van een spetterende zonsondergang.

Het wandelgebied
De beschrijving van het volledige Hollandse Kustpad van wandelnet.nl, van de beherende organisatie van deze Hollandse wandelroute, vat ook ons traject van het Hollands Kustpad goed samen: ‘De route voert door een aantal fraaie duingebieden, waaronder Meijendel. Blanke toppen worden afgewisseld door vochtige duinvalleien, dicht struikgewas en geurig dennenbos. Diverse keren wordt het strand aangedaan, bijvoorbeeld bij Noordwijk. Maar het Hollands Kustpad heeft meer te bieden dan duin en strand. Ook het historische stadcentra van Den Haag, bollenvelden, havens, zeeweringen en de Atlantikwall komen aan bod. Geen wandeldag is hetzelfde op het Hollands Kustpad.’

De wandeltocht
Het Hollands Kustpad is een samenvoeging van het oude Visserspad (LAW 5-2) en Duin- en Polderpad (LAW 5-3). Wij liepen ongeveer 1/5 van de complete route van 213 kilometer. Grofweg liepen we het onderstaande stuk: Vanaf Den Haag centraal station loop je door het Haagse Bos, langs Huis ten Bosch en Duindigt (renbaan) naar en door park Clingendael. Vervolgens gaat de wandelroute over de Waalsdorpervlakte, dwars door Meijendel, over het wandelpad door de Oost-duinen en langs een meer en door het Ganzenhoekbos. Na nog een stuk door de duinen eindigt het Hollands Kustpad op dag 1 in Katwijk met het flaneren over de boulevard.

Op dag 2 loop je vanaf de parkeerplaats gelijk de Coepelduynen in; een gebied van Staatsbosbeheer van 5 kilometer bij 500 meter, hier mag je van 1 augustus tot 1 maart vrij rondstruinen (verboden voor honden). In Noordwijk zoek je opnieuw de boulevard op en je zit weer op de officiële route van het Hollands Kustpad. Na Noordwijk gaat de wandelroute door de Noordduinen waar je na ongeveer twee kilometer iets meer landinwaarts door een bos gaat lopen. Aan het einde van dit (denne)bos draai je 90 graden richting strand, eenmaal daar aangekomen krijg je (de enige van deze wandelroute) kans om anderhalve kilometer met je voeten door de zee te lopen. Bij de eerste strandopgang moet je de duinen weer in.

 

Vervoer naar Den Haag
De start en het eindpunt van het Hollands Kustpad zijn bij een station. Indien je volledig met het openbaar vervoer wilt reizen, kan je simpelweg op dag 1 uitstappen op Den Haag Centraal Station. Op dag 2 stap je op station Hillegom weer op de trein. Kijk op www.ns.nl of op www.9292ov.nl voor een persoonlijk afgestemd reisadvies. Wil je met de auto komen, dan is de makkelijkste oplossing om je auto bij station Hillegom neer te zetten. Je reist dan voor vertrek met de trein naar Den Haag centraal, maar kan na afloop van de tocht zo in je auto stappen en wegrijden. Neem voor station Hillegom vanaf de A4 afslag 4 en volg de N207. Na ongeveer 7 kilometer sla je RA N208 Hillegom in. Ga dan LA de N442 (Wilhelminalaan) en aan het einde RA (2e Loosterweg). Je rijdt nu recht op het station af. Kijk voor een persoonlijk advies op www.anwb.nl.