icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Test regenjacks
Uitrusting

Test 7 ademende regenjassen (hardshells, M/V), 2018

  • 10 augustus 2018
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test 7 populaire ademende regenjassen (hardshells) in de prijsklasse € 250- € 350 en leren dat een goed ademend, regenjack helemaal niet de duurste hoeft te zijn.

In deze test van betaalbare ademende regenjassen

Om te beginnen: wat is eigenlijk een hardshell? Is dat niet een populair woord voor een gewone regenjas? Nee, een hardshell is een regenjas die speciaal geschikt is voor actief outdoor gebruik. Een hardshell beschermt tegen wind en regen en is altijd ademend en dat vooral dat laatste is een groot verschil met het gewone regenjack. Hardshells kunnen ‘ademen’ omdat in het jack een membraan verwerkt is. Een membraan is een dun laagje kunststof met daarin (meestal) hele kleine gaatjes. De gaatjes zijn groot genoeg om waterdamp (zweet) wel naar buiten af te voeren maar klein genoeg om waterdruppels (regen) niet naar binnen te laten.

De hardshells of ademende regenjassen

De hier geteste hardshells hebben een prijs van € 250,- tot € 350,- en zijn allemaal jassen met een 3-laag laminaat die geschikt zijn voor langdurig gebruik met een rugzak. Bij 3-laags laminaat jassen zit het waterdichte membraan veilig ingesloten tussen de buitenstof en een ‘binnenvoering’. Ik schrijf dit bewust tussen haakjes omdat je het niet moet zien als een traditionele voering die los in een jas hangt. Voering, membraan en buitenstof zijn één geheel. In deze prijscategorie zitten jacks die veel te bieden hebben zonder dat ze meteen de hoofdprijs kosten.  In deze test zijn herenjassen getest – op één na – maar van elke jas is ook een dames-uitvoering met dames pasvorm. Van het geteste damesjack is uiteraard een herenversie.

Image
Bergans Letto

Hoe zijn de hardshells getest

Als eerste zijn de hardshells drie keer volgens het wasvoorschrift gewassen. Dit is nodig om de Durable Water Repellent (DWR)-coating te belasten en te zien hoe goed hij blijft na wassen. Deze DWR-coating zorgt ervoor dat regen snel van de jas (stof) af parelt. Hierdoor wordt de jas minder nat, blijft lichter en droogt sneller. Ook word je minder snel koud. Na het wassen zijn de jassen volgen wasvoorschrift in de droger gegaan of met de strijkbout gestreken om de DWR-coating te reactiveren. Daarna zijn de jassen in de praktijk getest. Tijdens het gebruik is gelet op pasvorm, zakken, de ritsen, capuchon, stelmogelijkheden en het gebruik van het jack in combinatie met een rugzakgebruik.

ThuisLab

In het thuislab hebben we de gebruikte jassen getest op de ademende werking, het afparelend vermogen en de waterdichtheid van de stof. Laten we beginnen met de laatste.

Waterdicht

Door het gebrek aan overvloedig hemelwater hebben de hardshells alleen kleine buitjes regen gezien en dat is te weinig. Daarom is er gebruik gemaakt van een sproei installatie om de waterdichtheid en eventuele waterongemakken aan het licht te brengen. Denk hierbij aan lekkage bij de kraag omdat deze niet goed af sluit.

Ademende werking

De ademende werking meten we door in een testopstelling het rugpand van een jack over een ketel water te spannen. In de ketel zit 1 liter water (1.000 gram) en een thermostaat houdt het water op 70 graden. Dit water verdampt en kan alleen via het membraan naar buiten. Na een uur wegen we de hoeveelheid restwater. Het verschil geeft aan hoeveel water er verdampt is en is daarmee een indicatie van de ademende werking. Bijkomend testje: weeg de hardshell voor en na het testen en je weet hoeveel vocht het materiaal opneemt.

Image
The North Face Apex Flex

Afparelen

Het afparelend vermogen meten we met een testopstelling waarbij 250 ml water uit een douchekop in 30 seconden tijd op de stof  ‘regent’.  Aan de hand van ijkfoto’s wordt beoordeeld hoe goed het afparelend vermogen is.

SNP Outdoorschool

Workshops & cursussen

Goed voorbereid op reis? Of wil je gewoon meer leren over gps-navigatie, weerkunde, fotografie of vogels? Geef je dan op voor een van de workshops of cursussen van de SNP Outdoor School.

Image
Kompas SNP Outdoorschool

Hoe doen de hardshells het in de test?

We zijn erg te spreken over de resultaten van deze test. Vooral omdat de test bewijst dat een goede hardshell niet erg duur hoeft te zijn. Voor we overgaan naar de prijzen even een paar opmerkingen.

  • Vaude verdient lof met haar Me Croz 3L Jacket II omdat ze de meeste informatie geven over hun duurzame manier van produceren en duurzame materialen gebruikt in het jack. Met dit jack maak je een statement.
  • Een zelfde loftrompet klinkt er voor het Haglöfs Eco Proof Jacket alleen nog iets minder hard. Zoek je een jas voor Urban Outdoor… dan is dit een goede keuze.
  • The North Face stuurt met het Apex Flex GTX jack een wat oudere jas toe en die kan de concurrentie met de lichtere hardshells niet helemaal meer aan. En nu we het toch ook over duurzaam hebben: TNF schittert hier door de afwezigheid van informatie.
  • Voor Mammut pakt de test minder fortuinlijk uit. Haar Masao Light HS Hooded Jacket blijkt niet waterdicht. Zie daarvoor zeker het naschrift van Mammut zelf.

Dan over naar de prijzen. Een goede hardshell hoeft dus niet duur te zijn. Sterker nog: de goedkopere jacks nemen allemaal de drie topposities in. De Bergans Letto is met net geen € 250 de goedkoopste, maar heeft zakken die met een rugzak op minder goed bruikbaar zijn. Het een paar tientjes duurdere Mountain Equipment Odyssey Jacket eindigt met 4,5 sterren in een nek aan nek race net onder de winnaar van deze test. Het Rab Mantra Jacket krijgt net een halve ster meer en dat zit hem in de ademende werking, de uitstekende capuchon en de zijdezachte binnenzijde. Het Rab Mantra Jacket verdient de volledige 5 sterren en de titel testwinnaar.

Image
Rab Mantra Jacket

Ademend waterdicht: 3-laags

Alle hardshells in deze test zijn voorzien van een ademend membraan dat in een 3-laags constructie is verwerkt. Een 3-laags constructie betekent dat het membraan tussen een stevige en slijtvaste buitenstof en een zachte voering aan de binnenzijde is verwerkt. In de praktijk zie je hier nauwelijks iets van. Een 3-laags laminaat is de juiste keuze als je hardshell ook met een rugzak wil gebruiken.

Duurzaamheid

De website www.rankabrand.nl onderzoekt hoe verantwoord merken omgaan met milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Bij elk merk vind je bij 'Rankabrand' hoe een merk het doet. Score A is het best, E het slechtst. Lang niet alle merken hebben een Rankabrand score. Daarnaast hebben we nog gekeken naar duurzaamheid in productie en materialen en of een merk is aangesloten bij organisaties die zich hier hard voor maken. Bij het eindoordeel houden we hier (nog) geen rekening mee.