icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test hardshells 2018: Mammut - Masao Light HS Hooded Jacket

 • 10 augustus 2018
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test betaalbare regenjacks. Je leest hier de testresultaten van het Mammut Masao Light HS Hooded Jacket.

Conclusie Mammut - Masao Light HS Hooded Jacket

"De sterkste punten van het Mammut Masao Light HS Hooded Jacket zijn ongetwijfeld zijn souplesse en lage gewicht. Het jack heeft een hoog draagcomfort, goede zakken, enorme pitzips en prima capuchon. De manchetten zijn wat aan de nauwe kant als je er handschoenen onder wilt dragen. Fijne prijs, maar helaas niet waterdicht en daarom de lage uitslag."

Eindoordeel: matig.

Specificaties

 • Gewicht:  Heren (S) gemeten 319,3 gr ( 340 opgegeven M), dames (M) 320 gr
 • Maten: Heren S-XXXL, dames XXS-XL
 • Materiaal: 100% polyamide
 • Membraan: DRY technology
 • Performance: polyurethaan
 • Constructie: 3-laags laminaat
 • Wasvoorschrift: 30°C, strijken of in de droger
 • Details: 2 steekzakken met waterdichte ritsen, 1 binnenzak, mouwmanchetten met klittenband, capuchon, pit zips onder de oksels met waterdichte ritsen.

In de praktijk

Het Mammut Masao Light HS Hooded Jacket is opvallend licht en compact op te vouwen voor een 3-laags hardshell. De stof is buitengewoon soepel waardoor het erg prettig draagt. Toch zullen sommigen wellicht deze soepelheid niet met degelijkheid associëren maar hier is het de schijn die bedriegt, want degelijk is het jack zeker wel. Het jack heeft een sportieve strakke pasvorm waardoor je geen last hebt van overbodig materiaal dat kan gaan wapperen. De manchetten zijn voorzien van een huidvriendelijke soort klittenband; het krast niet op de huid en niet op de stof. De manchetten zijn prima af te sluiten, ook als je handschoenen draagt. Maar… de manchetten zijn wat nauw waardoor een schacht van een handschoen lastig onder de manchetten te dragen is.

Het jack heeft aan de onderzijde een stelkoord om het strak rond je heupen te trekken. Het achterpand is iets langer dan het voorpand, maar het verschil mag wat groter zijn: bij het bukken ontstaat aan de voorzijde iets overtollige stof. De voorsluiting heeft een waterdichte YKK-rits. Jammer is dat het geen tweeweg rits is dus bij een toiletgang moet je de jas omhoog schuiven – niet lekker als hij nat is – of uit doen. Aan de bovenzijde heeft de rits een zippergarage waardoor hij nooit tegen de kin aan kan schuren. Achter de rits zit een goede tochtflap.

De zakken zijn eveneens voorzien van waterdichte YKK-ritsen. De beide steekzakken zijn prima te gebruiken in combinatie met een rugzak. De beide pitzips onder de oksels zijn voorzien van waterdichte YKK-ritsen en gigantisch lang waardoor je heel goed kan ventileren. Alle ritsen hebben goede treklusjes. De capuchon heeft een goede klep en sluit mooi aan rond het hoofd. Alleen de bovenzijde heeft een verstelling maar deze trekt toch de hele capuchon goed aan. Ook blijft de capuchon goed zitten bij het draaien van het hoofd. Hij is geschikt om er een helm onder te dragen.

Testconclusie

 • Waterdicht: Nee, de stof slaat gedurende de regentest door op grote delen van de stof (zie naschift)
 • Ademende werking: 4 (op schaal 1 - 5)
 • Wateropname: 5
 • Afparelen: 3
 • Duurzaamheid: Mammut geeft geen duurzaamheids informatie over het product zelf. Mammut is lid van de Fair Wear Foundation, EOCA en Bleusign. Rankabrand-score D. Mammut heeft een eigen reparatie-afdeling.

Naschrift

Reactie Mammut: ‘Wij zijn hogelijk verbaasd over het doorslaan van de stof en het probleem is bij ons niet bekend. Mammut heeft de foto’s van de doorslaande stof bekeken en die zijn helaas voor ons overduidelijk. De mogelijkheid die ons geboden is om twee andere jassen op te sturen en te testen en de uitslag te baseren op 2 van 3 uitslagen, laten we op dit moment voorbij gaan. Mammut onderzoekt momenteel of er een verkeerde batch stof tussen heeft gezeten en die uitslag wachten wij even af. Daarnaast wordt de stof waarvan het Mammut Masao Light HS Hooded Jacket is gemaakt voor begin 2019 gewijzigd. Het lijkt Mammut beter om die nieuwe jas te laten testen. Mammut hecht grote waarden aan onafhankelijk testen en we respecteren deze voor Mammut helaas ongunstige uitslag’.

Image
Mammut Masao Light HS Hooded Jacket
Mammut Masao Light HS Hooded Jacket