icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket man en vrouw
Uitrusting

Test Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket

  • 09 oktober 2019
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test softshells voor drie seizoenen. Lees hier de testresultaten van het Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket*.

Samengevat

Test Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket

Voordelen:

  • Pasvorm voor fietsers/mountainbikers
  • Voor koudere dagen
  • Zakken op de rug
  • Siliconen onderrug voorkomt opkruipen

Nadelen:

  • DWR-coating slijt snel
  • Borstzak onhandig geplaatst
  • Informatie duurzaamheid

Eindconclusie:

Score van 3/5. "Het Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket is vooral een softshell voor fietsers en mountainbikers."

Image
Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket man en vrouw

De specificaties

Prijs: €229,95

Gewicht: Heren (M) gemeten 493,8 gr (opgegeven n.b.), dames 270 gr.

Maten: Heren S-XXL, dames XS-XL

Materiaal: 100% polyester, Gore Windstopper membraan 100% PTFE

Wasvoorschrift: 40°C anti-kreuk programma, wassen met normaal wasmiddel, strijken of droger.

Details: 2 zakken met rits op de buik, 1 zak met rits op de linker borst, 2 zakken met rits op de rug, elastische manchetten, eenweg rits voor.

In de praktijk

Het Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket is een softshell die speciaal is ontwikkeld voor fietsers en mountainbikers. Toch zullen ook wandelaars dit jack waarderen. Het jack is redelijk dik waardoor het met name geschikt is voor het voor- en najaar. Het Gore Windstopper membraan maakt het jack winddicht terwijl het toch goed ademt. Toch is het niet zo ademend als andere softshells zonder membraan. Het membraan en de DWR-coating maken hem bovendien bestand tegen kleine buitjes en opspattend water van de banden. Opvallend is wel dat de DWR–laag na drie keer wassen nagenoeg verdwenen is.

Het Thermo Trail Jacket is zacht aan de buitenzijde, maar ook heerlijk zacht op de huid. Door zijn dikte is hij wat zwaar en is het niet echt een klein pakketje in je rugzak. Het jack heeft een redelijke stretch, maar is qua maatvoering aan de krappe kant. Kies dus een maatje groter. Het achterpand is langer dan het voorpand en dat voorkomt een koude onderrug. Mooi detail is dat de achter binnenzijde voorzien is van siliconen nopjes . Dit voorkomt opkruipen als je voorover over je stuur hangt. Een stelkoord rond de taille ontbreekt. De mouwen zijn lang genoeg en het elastiek rond de manchetten sluit prima af.

Het jack heeft twee zakken op de buik die met een rits worden afgesloten. Ze zijn redelijk groot. Wel is het treklipje wat klein in combinatie met handschoenen. De zakken worden deels door de heupgordel van de rugzak afgedekt en dat gaat ten koste van de bruikbaarheid. De zak op de linker borst en de twee op de rug hebben net als de voorsluiting een treklipje, maar met een extra stuk rubber. Dit werkt beter. De borstzak is vreemd gepositioneerd: hij is groot genoeg voor een smartphone van plus formaat maar die zit dan bijna op je schouder. Het zakje heeft ook nog een extra ‘media-pocket’ en een doorvoer voor je hoofdtelefoon. In combinatie met een (fiets)rugzak zit je smartphone dan wel onder de schouderband. De zakken op de rug zijn prima op de fiets voor een paar energie-repen.

De lange rits aan de voorzijde kan maar één kant op terwijl het zeker bij koud weer ook handig kan zijn als je hem van onder open kan ritsen. Het jack heeft geen capuchon. De kraag daarentegen is lekker hoog en sluit goed af. Bij de keel zit zacht materiaal, maar een echte zippergarage ontbreekt. De rits heeft een tochtflap die over de rits gaat, maar die bij zijwind nogal eens open gaat staan.

Waterdicht: Nee

Ademende werking: Score van 4/5

Winddicht: Score van 5/5

Afparelen: Score van 2/5

Image
Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket na 3 keer wassen
De DWR-laag is na drie keer wassen nagenoeg verdwenen.
Image
Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket met siliconen nopjes
De onder-binnenzijde is voorzien van siliconen nopjes die opkruipen voorkomen.
Image
Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket zakken icm rugzak
De zakken aan de voorzijde worden door de heupband van de rugzak deels afgedekt.
Image
Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket zakken op rug
Op de rug zitten twee zakken; handig voor een paar repen en gelletjes.

Duurzaamheid

Gore Wear is niet het bedrijf dat heel open is over de duurzaamheid van het Thermo Trail Jacket. Zowel bij de informatie bij het jack op kaartjes als op de website, staat het woord duurzaam nergens. PTFE – Teflon, waar het membraan van gemaakt is – is niet milieuvriendelijk, wel erg degelijk. Of de DWR-laag PFC-vrij is, wordt niet vermeld. Gore is lid van de Fair Labor Association en EOCA. Geen Rank-a-Brand score.

Conclusie

Het Gore Wear Gore C5 Windstopper Thermo Trail Jacket is vooral een softshell voor fietsers en mountainbikers. De extra zakken op de rug zijn voor hen erg handig. Het jack is lekker dik en winddicht voor de koudere dagen. Ademende werking is goed, maar minder dan softshells zonder membraan. De DWR-laag is na drie keer wassen nagenoeg verdwenen. De zakken aan de voorzijde worden door de heupband van de rugzak deels afgedekt. De borstzak is onhandig geplaatst. Pasvorm aan de kleine kant: koop een maat groter. Informatie over duurzaamheid moet op productniveau beter.

Informatie: www.gorewear.com

*De dames variant is het Gore Wear Gore C3 Windstopper Thermo Jacket, deze heeft geen zakken op de rug, maar wel manchetten met duimgaten.