icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Test Vaude Croz 3L Jacket III
Uitrusting

Test: Vaude Croz 3L Jacket III

 • 11 juni 2020
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Gijs Loning

Als je er graag op uit trekt en je je van weer en wind niets aantrekt, heb je waarschijnlijk een hardshell, ofwel een regenjas. Op Pad test 8 regenjacks uit 2020, lees hier de test van het Vaude Croz 3L Jacket III.

Beoordeling

Vaude Croz 3L Jacket III

Pluspunten

 • Comfortabel materiaal
 • Stretch
 • Lang achterpand
 • Capuchon
 • Aandacht milieu
 • DWR laag PFC-vrij

Minpunten

 • Bediening capuchon en koord heupen
 • Veel materiaal buik
 • Capuchon onder helm

Eindoordeel: goed

Image
Test Vaude Croz 3L Jacket III
Image
Test Vaude Croz 3L Jacket III

Wasvoorschrift

Wassen op 30°C op normaal programma met gewoon wasmiddel. Geadviseerd wordt wassen met Nikwax Techwash. Strijken of in de droger op een lage temperatuur om de DWR-laag te regenereren. Opnieuw waterafstotend maken met Nikwax TX Direct.

Details

2 ruime zakken met rits ter hoogte van de borst/buik, manchetten met klittenband, capuchon met klep, een weg voorrits, 2 pit zips en een capuchon met klep.

Pasvorm

Het Vaude Croz 3L Jacket III heeft een wat bijzondere pasvorm: hij is behoorlijk getailleerd maar er is erg veel ruimte aan de buikzijde en ook de mouwen zijn erg ruim gesneden. Hij beschermt bij het bukken goed de onderrug maar door de riante hoeveelheid materiaal aan de voorzijde ontstaan er veel plooien. Onder het jack is ruimte voor een isolerende tussenlaag. De armen zijn erg lang en bij het uitstrekken blijven de polsen beschermd.

Zakken

Aan de voorzijde zitten twee riante zakken halverwege de borst/buik. Beiden zijn voorzien van een waterdichte rits. Erg mooi is de schuine flap die aan de bovenzijde de ritsen geheel bedekt en naar onder toe open gaat. Hierdoor kan je makkelijk bij de zakken. In de zakken past een topografische kaart met gemak en zelfs een compacte 10 x 24 verrekijker past. De zakken zijn met een rugzak op prima te gebruiken. Ze lopen echter zo diep door dat het onderste gedeelte onder de heupgordel valt. De zakken hebben goede treklipjes: prima met handschoenen of kouden handen. We missen een binnenzak voor een smartphone.

Image
Test Vaude Croz 3L Jacket III
Image
Test Vaude Croz 3L Jacket III

In de praktijk

Het Vaude Croz 3L Jacket III is gemaakt van polyamide dat lekker soepel maar robuust draagt. Het jack heeft veel bewegingsvrijheid en is daardoor zeker ook geschikt om mee te klimmen. De overdadige hoeveelheid stof aan de buik/borstzijde is niet zo mooi, maar wel praktisch als je wat gezetter bent of als je de zakken wilt volstouwen met van alles en nog wat. De stof heeft een comfortabele mate van stretch.

Het feit dat de jas erg lang is, blijkt prettig in combinatie met een rugzak of een klimgordel. De jas heeft niet de neiging onder de heupband of de gordel uit te kruipen. Jammer is wel dat de voor sluiting een éénweg rits is. Bij een toiletgang zal je nogal wat moeten uit trekken. De rits heeft een goed treklipje dat bruikbaar is met koude handen en handschoenen. Achter de waterdichte rits zit een goede tochtflap die zelfs een waterkering heeft. Dat zien we zelden meer in waterdichte jassen.

Aan de onderzijde heeft het Vaude Croz 3L Jacket III een trekkoord om hem rond de heupen aan te trekken. Heel erg gebruiksvriendelijk zijn de blokkeerders van het koord niet; ze zijn lastig te vinden en met koude handen en/of handschoenen laten ze zich niet makkelijk indrukken om het koord losser te maken. Bij de manchetten is het een heel ander verhaal: het klittenband is prima en de ergonomische gesneden manchetten sluiten uitstekend af. De haakjes van het klittenband beschadigen de stof niet als je er een keer naast zit.

De kraag is hoog en valt goed over de kin. Positief is dat de rits wordt opgeborgen in een zipper garage, maar we missen zacht materiaal aan de binnenzijde van de kraag. Opvallend is ook dat rond de keel de stof nogal strak zit en tegen de keel drukt. We hadden vaak de neiging de rits een stukje open te zetten. Met de capuchon op heb je hier geen last van. De capuchon heeft slechts een trekkoord om hem rond het hoofd te spannen. Met dit koord trek je tevens klep en kraag naar elkaar toe. Een simpele methode die in praktijk prima blijkt te werken.  Jammer is dat – opnieuw – de blokkeerder op het achterhoofd lastig te bedienen is als je het koord losser wilt maken. De klep zelf is aan de slappe kant en gaat plat staan bij veel wind. Een klimhelm moet over de capuchon gedragen worden, eronder past niet.

Waterdicht, ademend en waterafstotend

Het ademende en waterdichte Ceplex Green heeft zich in de praktijk als waterdicht en ademend bewezen. Bij warmer weer bewijzen de lange twee weg ventilatie ritsen onder de oksels goede diensten. Via de ritsen met goede treklipjes kan je ook bij de zakken van je fleece die je wellicht onder het jack draagt bij kouder weer. Vaude bewijst dat een PFC-vrij DWR-laag wel kan. Na drie wasbeurten en strijken - maar zonder her-impregneren - is hij nog als nieuw.

Image
Test Vaude Croz 3L Jacket III

Duurzaamheid

Van Vaude verwachten we duurzame producten en het Croz 3L Jacket III doet het goed. Het is gemaakt volgens de Vaude Green Shape standaard: het gebruik van duurzame materialen. Het Ceplex Green PU-membraan is voor 25% gemaakt van koffie en herbruikbare nieuwe materialen. Net als de DWR-coating is het membraan PFC vrij. Vaude is lid van de Fair Wear Foundation en heeft een Grüner Knopf-status.

Conclusie

Het Vaude Croz 3L Jacket III is een goede keuze als je op zoek bent naar een hardshell waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De pasvorm is vooral aan de buikzijde aan de ruime kant. De mouwen zijn lekker lang zodat je bijvoorbeeld bij een klettersteig geen blootliggende polsen krijgt. Lekker is ook de stretch van het materiaal. De afsluiting aan de onderzijde en die van de capuchon is prima. Wel vinden we de blokkeerders van de koorden niet heel erg gebruiksvriendelijk. De klep is aan de slappe kant met wind. Het niet hebben van een binnenzak vinden we een minpunt. Het jack is waterdicht en een groot pluspunt is de PFC-vrije DWR-laag en de aandacht van Vaude voor duurzaam produceren. De prijs is netjes.

Specificaties

Vaude Croz 3L Jacket III

 • Prijs: € 320 (2020)
 • Gewicht: Heren (S) gemeten 455,6 gr (436 gr opgegeven M), Dames 387 (M)
 • Maten: Heren S-XXL, dames 34-42
 • Materiaal: 100% polyamide
 • Membraan: Ceplex Green, 100% polyurethaan
 • Constructie: 3-laags laminaat
 • Land van herkomst: Vietnam

Meer informatie op de website van Vaude.