icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Test outdoor hardshell regenjassen 2020
Uitrusting

Test outdoor regenjassen 2020 (hardshells)

  • 09 juni 2020
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Gijs Loning

Als je er graag op uit trekt en je je van weer en wind niets aantrekt, heb je er waarschijnlijk een: een hardshell. In goed Nederlands een regenjas. In deze test acht topklasse hardshells waarin je gegarandeerd droog blijft.

In deze test komen 8 hardshells aan bod in de prijsklasse van rond € 450 en daarmee hebben we het dan over de topklasse. In de eredivisie van de hardshells is het aanbod niet zo breed als de keuze in het middensegment hardshells die we twee jaar geleden testten.

Een merk wat wel degelijk in de top zit, maar schittert door afwezigheid is The North Face.  We hebben herhaaldelijke verzoeken gedaan om een hardshell met - naar TNF’s zeggen - het fantastisch ademende Futurelight materiaal in de test mee te nemen. Ondanks toezeggingen is de jas nooit ingestuurd. Dit gaf ons echter wel de gelegenheid om een nieuwkomer van Nederlandse bodem in de test te verwelkomen: Cortazu.

In deze test zijn de herenmodellen van de jassen getest, maar van elke jas bestaat ook een dames-uitvoering met de daarbij behorende dames pasvorm. Alle jassen zijn voorzien van een 3-laags laminaat waardoor ze geschikt zijn voor langdurig gebruik met een rugzak. Maar wat is een 3-laags laminaat? Om daar een goed antwoord op te geven moeten we even kort in gaan op de basis van de moderne hardshell: ademend en toch waterdicht.

De resultaten

Ondanks het grote prijsverschil tussen het goedkoopste Vaude Croz 3L jacket van € 320,00 en het duurste Arc’teryx Beta AR Jacket van € 550,00, blijken alle jassen toch goed met elkaar te vergelijken.

Dat het om hoge kwaliteit gaat, blijkt uit het feit dat geen van de jassen lekkage vertoonde. Ook was er geen sprake van naar binnen kruipend water door ontwerpfoutjes. Hierin zijn ze gelijkwaardig dus, maar het zal voor zich spreken dat de ene hardshell de ander niet is. Daarom in het kort per jack de sterke en zwakke punten en de testuitslag.

Arc’teryx Gamma Beta AR Jacket (€ 550)

Een lichtgewicht jack gemaakt van stevige, maar zeker niet geluidloze stof. De capuchon is uitstekend te verstellen, biedt veel bescherming en is te gebruiken met een klimhelm. Lekker lange armen. Prima jack voor alpinisten. Stevige, maar niet PFC-vrije DWR-coating. De prijs van € 550,00 is wat fors.

Eindoordeel: goed.

Image
Test regenjas Arc’teryx Gamma Beta AR Jacket
Arc’teryx Gamma Beta AR Jacket

Bergans of Norway Slingsby 3L Jacket (€ 500)

Het lichtste jack in deze test en daarom de keuze voor grammenjagers. Een redelijk strakke atletische pasvorm. Dankzij het rekbare Dermizax NX-materiaal heb je voldoende bewegingsvrijheid. Kraag en capuchon bieden goede bescherming al kan de verstelling beter. DWR is niet PFC-vrij. De prijs is aan de hoge kant.

Eindoordeel: redelijk tot goed.

Image
Test Bergans of Norway Slingsby 3L Jacket
Bergans of Norway Slingsby 3L Jacket

Cortazu All Seasons Shell Jacket (€ 350)

Jack voor chauvinisten want Cortazu is een Nederlands merk. Wat strakke pasvorm en de mouwen zouden langer mogen. Prettig rekbaar Dermizax-materiaal. Leuke details als het poetsdoekje in de zak. Goede kraag en capuchon. Geen duurzame materialen en een niet PFC-vrije DWR. Wel samenwerking met Justdigit voor vergroening in Afrika. Uitsluitend online verkoop leidt tot een scherpe prijs.

Eindoordeel: goed.

Image
Test Cortazu All Season Shell
Cortazu All Seasons Shell Jacket

Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket (€ 499,95)

Een heerlijk zacht, soepel en stil jack. Ruime pasvorm en lange mouwen. Riante zakken maar de plek achter de borstband nogal onhandig. De capuchon is een uitblinker. Veel aandacht aan duurzaam produceren, duurzame materialen, een klimaat neutrale productie en transport en een PFC-vrije DWR-coating die wat sneller slijt is wat ons betreft geen (min)punt. Duurzame keuze dus.

Eindoordeel: goed tot zeer goed.

Image
Test Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket
Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket

Haglofs Roc Spire Jacket (€ 450)

Slimme keuze van dikker materiaal voor de slijt gevoelige delen en lichter soepeler materiaal voor het comfort. De capuchon en de klep zijn fantastisch. Een klimhelm past er onder. De zakken zijn goed bereikbaar met een rugzak. Geen PFC-vrije DWR-coating en duurzaamheidsinformatie moet beter. Prijs en gewicht zijn prima. 

Eindoordeel: zeer goed

Image
Test Haglöfs Roc Spire Jacket
Haglofs Roc Spire Jacket

Mammut Crater Jacket (€ 400)

Gemiddelde pasvorm en een soepele stof waardoor hij prettig draagt. De mouwen zijn lekker lang maar het klittenband heeft wat weinig overlap bij smalle polsen. De capuchon/kraag constructie is prima. De zakken zijn allemaal aan de kleine kant. PFC-vrij en duurzamer dan gemiddeld dankzij de Spun dye methode. De prijs is wat aan de hoge kant.

Eindoordeel: goed

Image
Test Mammut Crater Jacket
Mammut Crater Jacket

Rab Ladakh GTX Jacket (€ 399,95)

Een jas om in te wonen met slecht weer. De capuchon is een goed beschermend dak. De wat langere romplengte en de lange mouwen doen hier ook een duit in het zakje. Zeker alpinisten zullen dit waarderen. De mix van zwaardere stof op slijtage plekken en lichte materialen voor het comfort is prima. Het jack is de zwaarste uit de test. DWR niet PFC-vrij maar wel de minder schadelijke C6 variant. Duurzaamheidsinformatie moet op product niveau beter. De prijs is super.

Eindoordeel: zeer goed

Image
Test Rab Ladakh GTX Jacket
Rab Ladakh GTX Jacket

Vaude Croz 3L Jacket (€ 320)

Zeg Vaude en je zegt duurzaam en dat is hier niet anders. Groot pluspunt is de PFC-vrije DWR-laag die na drie keer wassen nog als nieuw is. De pasvorm is vooral aan de buikzijde aan de ruime kant. De afsluiting van de capuchon is prima, maar hij is niet zo gebruiksvriendelijk. De klep is aan de slappe kant met wind. Het niet hebben van een binnenzak vinden we een minpunt. De prijs is netjes evenals het gewicht.

Eindoordeel: goed

Image
Test Vaude Croz 3L Jacket III
Vaude Croz 3L Jacket

​​​​​​​Ademend en toch waterdicht

Een hardshell beschermt je tegen wind en regen en verschilt met het ouderwetse regenjack in het gegeven dat het materiaal waarvan een hardshell gemaakt is, ook kan ‘ademen’. Dat hardshells kunnen ademen is te danken aan een membraan dat in een jack verwerkt is. Zo’n membraan kan je je voorstellen als een soort huishoudfolie - dun laagje kunststof dus - met daarin (meestal) hele kleine gaatjes. Door deze hele kleine gaatjes kan waterdamp (zweet) wel naar buiten, maar de veel grotere waterdruppels (regen) niet naar binnen.

3-laags laminaat

Bij een jas met een 3-laags laminaat zit dit ademende en waterdichte membraan ingesloten tussen de buitenstof en een binnenstof, zeg maar de voering. Toch moet je de voering niet zien als een traditionele voering die los in een jas hangt. Voering, membraan en buitenstof zijn als een geheel met elkaar verbonden. Belangrijk voor de waterdichtheid en de ademende werking van een jack is tot slot de waterafstotende laag aan de buitenzijde van de jas. Deze zogenaamde Durable Water Repellent (DWR) -coating zorgt ervoor dat regen snel van de stof af parelt. Een goed ‘afparelend vermogen’ betekent dat de jas minder nat wordt, lichter blijft en sneller droogt. Daarnaast voorkomt de DWR-laag dat de buitenstof met water verzadigd raakt en de ademende werking teniet wordt gedaan.

Hoe getest?

Meteen na binnenkomst testen we in ons thuislab hoe goed het afparelend vermogen van een jack is in nieuwstaat. Bij deze spraytest – een officiële testmethode voor DWR -coatings - ‘regent’ in een testopstelling 250 ml water uit een douchekop in 30 seconden tijd op de stof. Aan de hand van ijkfoto’s wordt beoordeeld hoe goed het afparelend vermogen is. Daarna zijn de jassen drie keer volgens het wasvoorschrift gewassen (zie kader).  Dit doen we omdat de DWR-coating niet alleen slijt door gebruik, maar vooral door het wassen. Na het wassen hebben we volgens wasvoorschrift de DWR-coating weer gereactiveerd door het jack te strijken of in de droger te stooppen en testen we de jassen met de spraytest opnieuw.

De praktijk

Na het afronden van de thuislab spraytest zijn we de in de praktijk gaan testen. Hierbij wordt gelet op pasvorm, flexibiliteit van de stof en dus bewegingsvrijheid, afsluiting van kraag, manchetten en rond de heupen, of ritsen soepel lopen, of zakken bruikbaar zijn met een rugzak, lengte voor- en achterpand bij bukken en op de bruikbaarheid van de capuchon en de bescherming die hij biedt tegen de elementen.

Waterdicht

Wie zich de afgelopen tijd even voor de geest haalt, weet dat het al maanden relatief erg droog is. Toch hebben de jassen aan het begin van de testperiode, voldoende regen en wind gezien. Maar de omstadingheden buiten zijn natuurlijk niet voor alle jassen gelijk. Daarom hebben we ze allemaal nog onder een gecontroleerde regenbui gezet waarbij een grote hoeveelheid water in vijf minuten op de jassen neerdaalde. Uiteraard hebben we de bewegingen die horen bij wandelen en om je heen kijken gemaakt.

Duurzaamheid

We hebben er inmiddels een gewoonte van gemaakt om ook naar de jassen en de merken te kijken vanuit het oogpunt van duurzaamheid. We hebben op product- en merk niveau gekeken wat de fabrikant daarover te melden heeft en of de informatie goed toegankelijk is. Hierover drie opmerkingen:

  • Wat betreft duurzaamheid kan je als merk twee kanten op: producten maken die lang mee gaan of artikelen maken met minder milieubelasting. Voor beide valt wat te zeggen. De perfecte mix is natuurlijk het ideaalbeeld. In deze test zitten een aantal merken die vasthouden aan het eerste en een aantal die ver gevorderd zijn met het tweede.
  • De waterafstotende DWR-laag met daarin PFC’s neemt hier een speciale plek in. PFC’s zijn buitengewoon schadelijk voor het milieu. Vaude en Fjällräven hebben een PFC-vrije DWR-coating. Van Rab, Mammut, Cortazu en Arc’teryx weten we dat ze gebruik maken van de minder schadelijk C6 PFC-coating. Van Bergans weten we dat niet.
  • Alleen Vaude maakt gebruik van stoffen die deels duurzaam zijn en Fjällräven heeft een klimaat neutrale productie en transport.

Ook hebben we gekeken bij welke organisatie de merken aangesloten zijn; denk hierbij aan onafhankelijke controlerende instanties en organisaties die zorgen voor een positieve milieu-bijdrage. Voorbeelden zijn EOCA, Fair Wear Foundation, Bleusign en Grüner Knopf. In het verleden vermeldden we ook altijd de Rankabrand-score. De website rankabrand.nl onderzocht altijd hoe verantwoord merken omgaan met milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Echter… Rankabrand is in 2019 overgenomen door de Australische website goodonyou.eco en het valt ons op dat de outdoor merken opeens anders scoren en dat daarnaast de gegevens soms enkele jaren oud zijn en daarom vermelden we het nu niet.

Wassen

Hoe was je een regenjack?

Hou voor het wassen van je hardshell altijd de instructie aan die staat op het waslabel. Wij hebben gemerkt dat het waslabel soms verschilt met de informatie op de website van de fabrikant. Het kan dan gaan om een nieuwer model. In geval van… heb je altijd je kledingstuk om op terug te vallen. De meeste hardshells kunnen gewassen worden op 30 of 40 graden en soms moet je met een speciaal anti-kreuk programma wassen. Ook kan je het gros wassen met een gewoon wasmiddel. Een enkeling vraagt om een speciaal technisch wasmiddel zoals Nikwax Techwash.

Ook moet je soms daarna het jack nog behandelen met een middel dat het weer waterafstotend maakt. Dit kan een wash-in – zoals Nikwax TX.Direct - middel zijn (gebruik je dus in de wasmachine) of een spray. Houd er rekening mee dat je bij een wash-in het hele kledingstuk waterafstotend maakt. Niet handig als de binnenzijde juist zweet een beetje moet absorberen. Dan kan je beter een spray gebruiken. Ben ervan bewust dat deze technische wasmiddelen een stuk duurder zijn dan gewone wasmiddelen en dat je er relatief veel van nodig hebt. Iets om mee te nemen in de keuze van een jack.