icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test hardshells 2018: Haglöfs - Eco Proof Jacket

 • 10 augustus 2018
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test betaalbare regenjacks. Je leest hier de testresultaten van het Haglöfs Eco Proof Jacket.

Conclusie Haglöfs - Eco Proof Jacket

Het Haglöfs Eco Proof Jacket is een beetje een vreemde eend in de bijt: het is een uitstekende hardshell voor alledaags gebruik en uitstapjes in het weekend. Niet voor langere trekkings of Alpine werk met een rugzak. Jammer zijn de niet waterdichte steekzakken en de capuchon die niet 100% beschermt. Groot pluspunt is de aandacht voor duurzaamheid.

Eindoordeel: voldoende tot goed.

Image
Haglöfs Eco Proof Jacket
Haglöfs Eco Proof Jacket

Specificaties

 • Gewicht: Heren (S) gemeten 524 gr (580 gr opgegeven L), dames (M) 505 gr
 • Maten: Heren XS-XXL, dames XS-XL
 • Materiaal: 100% polyester, waarvan 52% gerecycled
 • Membraan: Proof
 • Constructie: 3-laags laminaat
 • Wasvoorschrift: 40°C, strijken of in de droger
 • Details: 2 steekzakken, 2 zakken met klep en drukker, 1 niet afsluitbare borstzak, mouwmanchetten met drukkers, capuchon.

In de praktijk

Het Haglöfs Eco Proof Jacket is een hardshell voor meer alledaags gebruik dan 100% hardcore outdoor. Dit zie je terug in het ontwerp. De pasvorm is casual en biedt veel bewegingsruimte. De armen zijn iets voorgevormd en lekker lang: bij het uitstrekken komen de polsen niet bloot te liggen. De manchetten worden afgesloten met een drukknop die je op twee standen kan vastzetten. Dit is niet ideaal, maar een prima compromis met een reden.

Bij het ontwerp van het jack is heel veel rekening gehouden met duurzaamheid en metalen druknopen zijn beter te recyclen en te repareren dan klittenband. Het jack is gemaakt van 52% gerecycled polyester en de YKK voorrits van gerecycled Natulon. Die rits is overigens zo in de jas verwerkt dat hij als hij defect is door ieder makkelijk vervangen kan worden; je hoeft er geen waterdichte naden voor los te halen. Achter de voorrits zit een brede tochtflap. De rits gaat slechts naar een kant open en dicht dus bij een toiletgang moet de jas uit.

Voor en achterpand hebben bijna de lengte van een anorak en het achterpand is iets langer dan de voorzijde: in nat gras gaan zitten zonder natte billen te krijgen kan. De kraag van het jack is erg hoog waardoor je kin heerlijk verstopt zit. Hoewel er geen zacht materiaal aan de binnenzijde is aangebracht, is de stof toch kinvriendelijk. De capuchon is goed van vorm en heeft een klein klepje die helaas iets inregenen niet kan voorkomen. Bij het achterhoofd trekt wat elastiek de capuchon licht strak om het hoofd. Aan de zijkanten heeft de capuchon twee koorden om hem hier goed te spannen. De bewegingsvrijheid kan beter: het hoofd draait in de capuchon, niet de capuchon mee met het hoofd. 

De steekzakken staan iets open waardoor je handen er lekker in passen en regen er in kan lopen. De zakken met flap en drukknop zijn er voor spullen die beschermd van weer en wind moeten zitten. De borstzak idem dito maar deze mist een rits of drukknop. Oppassen dus bij het vooroverbuigen al blijkt in de praktijk dat het lastig is er wat uit te laten vallen. Geen van de zakken is echt bruikbaar als je een rugzak draagt: over de onderste zit de heupband, over de bovenste de linker schouderband. Ventilatie-ritsen heeft het jack niet.

Testconclusie Haglöfs - Eco Proof Jacket

 • Waterdicht: Ja, steekzakken niet
 • Ademende werking: 4,5 (op schaal 1 - 5)
 • Wateropname: 4
 • Afparelen: 3,5
 • Duurzaamheid: Haglöfs geeft veel informatie over het product. Er worden gerecyclede materialen gebruikt en bij het ontwerp is rekening gehouden met reparatie en hergebruik. Het product is PFC vrij. Haglöfs is lid van Bluesign. Rankabrand-score niet beoordeeld.