icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Kinderen in de duinen
Routes

Wandelroutes met kinderen in duinen Noord-Holland

  • 16 december 2013
  • Door: Claar Talsma
  • Fotografie: Claar Talsma

We lopen door ravijnen, stille dalen, schrijven een boodschap in een logboek en steken blootsvoets een watertje over. We wanen ons even in de bergen, al zitten we maar een paar meter boven nul. We zijn wel dicht bij Bergen, maar dan die plaats in Noord-Holland. Duinwandelingen van vroeger herinner ik me als lang en saai, over brede paden en met teveel hitte. Daar hebben we nu geen last van. Het herfstweer maakt onze tocht nog meer alpien. Het is koud, het waait en er zijn (zeker voor Nederlandse begrippen) maar weinig mensen onderweg. We lopen twee avontuurlijke dagtochten door de Noord-Hollandse duinen. Om het spannend te maken voor Fosse (7 jaar) zoeken we de kleinste paadjes op. Toch ontkom je in het gebied af en toe niet aan een saaier stuk over een fietspad of het strand.

Duinen van Six
De eerste dag starten we bij de parkeerplaats aan de Woudweg (tussen Egmond en Bergen langs de N511). We volgen de witte paaltjes die vlak na de ingang links af slaat. De route maakt een grote ronde door de duinen tot je (vlak bij zee) weer op het fietspad (Woudweg) komt. Dit duingebied is nog niet zo lang ontsloten met doorgaande paden. De paadjes leiden je door rustige duinpannen en meertjes, maar ook langs oude “aardappelveldjes”. Dat zijn kleine veldjes waar mensen midden in de duinen groente verbouwen. Het is een wild en woest duingebied, met weinig dennenbomen en kleine paadjes om over te dwalen.

De Kerf
Ten noorden van Bergen aan Zee ligt de Kerf. Hier is - als experiment - een gat in het duin gemaakt waardoor zeewater naar binnen kon stromen. Het gat is al bijna dichtgeslibd en de zee komt hier nooit meer overheen. Toch voelt de plek erachter nog steeds anders dan anders, het is er nattig en je hebt opeens een doorzicht door de duinen richting de zee. Hier hoef je geen hoog duin op te klimmen om eindelijk bij de zee te komen.

We starten dit keer in Bergen aan Zee bij het Zeehuis. We lopen over het fietspad de duinen in en dwalen dan over kleine paadjes oostelijk van het fietspad naar het noorden. Je komt hier langs een kleine koepel, een oude drinkplaats voor paarden. In de koepel ligt een boekje waar je een boodschap in kunt schrijven. Midden door de duinen loopt hier de grens van twee eigenaars (PWN en Staatsbosbeheer), het verschil in beheer is duidelijk te zien op de kaart en door het gebrek aan wandelverbindingen tussen de twee gebieden. Uiteindelijk kom je de witte paaltjes tegen van de Stuifduintocht. Die kun je volgen door de Kerf. Via het strand kun je teruglopen naar Bergen aan Zee.

Verder wandelen
Je kunt in het gebied ook makkelijk een twee of meerdaagse tocht uitstippelen. Bijvoorbeeld door van Egmond naar Bergen aan Zee te lopen, te slapen in het Zeehuis en dan door te lopen naar Schoorl. Of je plakt de NS-wandeling van Castricum naar Egmond er nog aan vast. Op de website van het Zeehuis kun je hier ook meer informatie over vinden.

Overige tips
-
In het broedseizoen (1 maart tot 1 juli) is een deel van het gebied (bijvoorbeeld bij de Duinen van Six) gesloten voor wandelaars.
- Voor het duingebied van PWN heb je een duinkaart nodig (die kun je kopen bij de parkeerplaats Woudweg of het Zeehuis).
- Kaartmateriaal heb je hard nodig in dit gebied.  Je kunt hier makkelijk verdwalen.
- Wil je niet wandelen, maar spelen in de duinen? Ga dan naar het buitencentrum van de Schoorlse Duinen, daarnaast ligt een natuur speelplaats.
Door de Schoorlse Duinen loopt ook een mooie mountainbikeroute.