icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Frankrijk
Landeninformatie

Wandelen in Frankrijk: mooie wandelgebieden en wandelroutes

 • 08 juni 2021
 • Door: Patricia Hengeveld

Met kilometers aan wandelroutes is Frankrijk dé vakantiebestemming voor iedereen die graag de wandelschoenen eens flink aansnoert. Jong, oud, beginner of meer ervaren wandelaar, er zijn langeafstandswandelingen (de Grande Randonnées en de Grande Randonnées du Pays) en kortere tochten voor iedereen. Of je nu kiest voor een hike in de bergen, langs de kust of door glooiende wijngaarden, het Franse landschap biedt eindeloos veel wandelplezier. Op Pad selecteerde mooie wandelgebieden en wandelroutes in Frankrijk voor je. Ga je mee?

1. Wandelen in Noord-Frankrijk

Champagne & de Franse Ardennen

In de Champagne-Ardenne vind je niet alleen wijngaarden, wijnkelders en gastronomie, maar ook meren, heuvels en rotsformaties. En groen, heel veel groen! In de uitgestrekte bossen is het heerlijk wandelen. Nog een pluspunt; omdat je niet lang hoeft te reizen, is de Champagne-Ardenne een ideale bestemming voor een korte wandelvakantie.

 • Wandelroute GR 14 Sentier de l’Ardenne
  Op slechts 350 kilometer van Utrecht ligt de Argonne. Tegenwoordig een rustig deel van de Franse Ardennen. Maar in de vorige eeuw werd hier tijdens beide wereldoorlogen nog hevig gevochten. De slagvelden zijn inmiddels grotendeels met loofbos overgroeid. De GR 14 voert je 800 kilometer van Malmédy naar Parijs. Voor het deel in de Franse Ardennen, van Bar-le-Duc tot aan Sedan, kun je de Franstalige gids ‘GR 14 Sentier de l’Ardenne’ gebruiken. Grote hoogteverschillen vind je op dit traject niet. Slechts een paar punten zijn hier hoger dan tweehonderd meter met een enkele uitschieter boven de driehonderd meter.
  Meer over deze wandelroute?

Vogezen

Het landschap van de Vogezen met bossen, meren en de ronde toppen, ook wel ballons, is een uitnodigend wandelgebied voor zowel jong als oud. Welk niveau je ook in de benen hebt, in de Vogezen zit je goed voor zowel korte dagwandelingen als meerdaagse treks. In de Hoge Vogezen, de naam verklapt het al, vind je uitdagende wandelroutes met meer hoogteverschil. Liever iets minder hard werken? Dan is het fijn wandelen in de Lage Vogezen. De Centrale Vogezen zijn bijzonder aan te raden voor natuurliefhebbers die willen dwalen in een nog ongerepte wildernis van eindeloze bossen en zandsteenformaties. Welk wandelgebied je ook kiest, de Vogezen vervelen nooit.

 • Wandelroute GR7
  De Frans-Spaanse GR 7 start in de Vogezen en neemt je via Andorra en Spanje helemaal mee naar het zuidelijkste puntje van Europa in Tarifa. Een wandelgigant van 3.330 kilometer. Voor het deel in de Vogezen start je vanaf Ballon d’Alsace en wandel je 112 kilometer naar Darney.
Image
champagnestreek wandelen
Champagnestreek in Noord-Frankrijk

2. Wandelen in Oost-Frankrijk

Vercors (Rhône-Alpen)

De Vercors is een plateau in de Franse Voor-Alpen. Je vindt hier diepe kloven en steile kalkwanden, maar ook uitgestrekte bossen en glooiende weides. De Vercors is een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers. Het plateau herbergt namelijk Frankrijks grootste natuurreservaat. De dorpjes zijn klein, maar vol bezienswaardigheden. Bekijk in het dorpje Pont en Royans bijvoorbeeld de ‘maisons suspendues’, kleurrijke huizen die hoog boven de steile oevers van de rivier de Bourne gebouwd zijn.

 • Wandelroute Tour du Vercors
  De totale Tour du Vercors is 332 kilometer lang. Er staan dan ook drieëntwintig dagen voor de hele tour. Van Pont en Royans naar St. Nizier kun je de dagetappes kort houden doordat er regelmatig overnachtingadressen op de route liggen. Houd je je aan de 
  officiële routebeschrijving, dan loop je gemiddeld een uur of vier per dag en tijdens of na de tocht heb je uitgebreid de tijd om bij te komen.
  Tip: Bekijk de Gorges de la Bourne, de ‘kloof der kloven’ in dit kalkgebergte, die zeshonderd meter de diepte in duikt.
Image
Gorges de la Bourne
Gorges de la Bourne
Image
wandelen Vercors
Wandelen in de Vercors

Queyras (Hautes-Alpes)

De Queyras is een lieflijk gebergte. Vooral in het voorjaar als je wordt overspoeld door alle kleuren van de bloemen die in bloei staan. Ook het goede klimaat en de afwisselende natuur zijn uniek te noemen. Het gebergte ligt afgelegen en verscholen achter hoge bergpassen, maar is daardoor wel heerlijk authentiek gebleven.

 • Wandelroute GR 58 Tour de Queyras
  Hoogteverschillen van duizend meter, maar ook heel veel glooiend terrein. En alles over brede begaanbare paden en nergens komen de handen aan de grond. De Tour de Queyras (GR 58) voert over negen bergpassen en is te doen in zeven dagen. Maar je kunt er ook langer over doen.

Image
Queyras wandelen
Het landschap van de Queyras
Franse Alpen

Wandelen in de Franse Alpen

Bergdorpjes, huttentochten, steenbokken, bergmeren en giganten als het Mont Blanc massief en de Écrins. Welkom in de Franse Alpen! Vanzelfsprekend mag dit wandelparadijs niet in deze lijst ontbreken. Omdat het onmogelijk is om in een paar zinnen goed te omschrijven wat de Franse Alpen zo bijzonder maakt hebben we hiervoor een aparte pagina ingericht. Lees meer

3. Wandelen in West-Frankrijk

Normandië en Bretagne

Steile kliffen en uitgestrekte stranden. Het westen van Frankrijk heeft een kustlijn om van te watertanden. Normandië en Bretagne hebben alles in huis voor een heerlijke kustwandelvakantie. Na een dag lekker doorstappen neem je een duik in zee, bestel je een plateau fruits de mer en geniet je met een goed glas wijn van de ondergaande zon. Dat noemen wij dus leven als God in Frankrijk!

 • Wandelroute GR 21
  In november 2019 uitgeroepen tot de beste langeafstandsroute van Frankrijk. De GR21 slingert van Le Treport tot Le Havre maar liefst 187,5 kilometer over de indrukwekkende krijtrotsen van Normandië. De Cote d’Albatre of Albastenkust, zoals het stuk kust hier heet, torent het grootste deel hoog boven de zee uit. Wie de route in de oorspronkelijke richting loopt, van Dieppe naar Le Havre, houdt de hele tocht steile witte kliffen aan de rechterhand en groene uitgestrekte weides aan de linkerhand.
Image
wandelen Normandie
Witte kiezelstranden in Normandië © Allart Blaauboer
Image
wandelen Normandie
Prachtig uitzicht op de kustlijn © Allart Blaauboer
SNP Natuurreizen

Wandelen in Frankrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag op wandelvakantie in Frankrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP wandelen frankrijk

4. Wandelen in Zuid-Frankrijk

Midi-Pyrénées

De Midi-Pyrénées is met acht departementen de grootste regio van Frankrijk. In het centrale gedeelte van de Franse Pyreneeën vind je bossen, rivieren, middeleeuwse dorpjes en imponerende bergpieken waar je naar hartenlust kunt wandelen. Of liever gezegd kilometers vreten, want de regio telt een duizelingwekkende 20.000 kilometer aan wandelpaden.

 • Wandelroute GR 71C
  Wat te denken van de 100 kilometer lange GR71 C (de zuidelijke lus van de GR 71)? Deze vijfdaagse tocht begint en eindigt in tempeliersvesting La Couvertoirade.  De wandelroute is grotendeels vlak doordat je over de hoogvlakte Causse du Larzac loopt, één van de kalksteenplateaus in het zuiden van het Massif Central, die samen bekend staan als ‘Les Grands Causses’. ‘Les Grands Espaces’ worden ze ook wel liefkozend genoemd, de grote leegten: uitgestrekte vlakten met niets dan dorre struiken en kleine rotsbergjes. De streek is vooral bekend om de commanderijen die werden gesticht door de religieuze ridderorde van de Tempeliers. De commanderijen (vestigingen die dreven op landbouw) boerden goed en groeiden al snel uit tot dorpjes. Er werden in de moeilijke tijden die volgden steeds hogere torens en muren gebouwd. Deze vestigingen zie je dus nog steeds overal terug in het landschap.

Franse Pyreneeën

De Franse Pyreneeën is een van de mooiste wandelgebieden van Frankrijk. Tenminste, als je het aan ons vraagt. Klimmen en klauteren, heldere meren, zonovergoten valleien, ruige pieken, knusse berghutten en elke keer weer een vergezicht om in te lijsten. Geen wonder dat je er in het hele gebied heel veel mooie wandelpaden, wandelroutes en huttentochten vindt. Keuzestress van al dat moois? Niet nodig, het is er altijd prachtig wandelen.

 • Wandelroute Haute Randonnée Pyrénéenne (HRP)Avonturiers opgelet! De HRP leidt je over bergkammen dwars door de Pyreneeën, van Hendaye-Plage aan de Atlantische oceaan tot Banyulssur-Mer aan de Middellandse zee. Anders dan de gemarkeerde GR routes loop je de 800 kilometer lange HRP met behulp van een gids, kaart en kompas, steenmannetjes en verfstrepen. Veel wandelaars kom je onderweg niet tegen, behalve daar waar de route de GR 10 en GR 11 kruist.
Image
Les Grands Causses wandelen
Les Grands Causses

5. Wandelen in Midden-Frankrijk

Bourgogne en Morvan

Wijn is onlosmakelijk verbonden met Bourgondië. Toch is er een klein gebied in het midden waar eiken-, beuken- en kastanjebossen in plaats van wijnvelden zich uitstrekken tot aan de horizon. Sta je aan de rand van een van de vele meren, dan kun je zelfs het idee hebben in Scandinavië of Canada te zijn beland in plaats van Frankrijk. Hier vind je een pracht van een lange afstand wandelroute: de GRP Tour du Morvan.

 • Wandelroute GRP Tour du Morvan
  De volledige route is 230 kilometer lang. Bang voor eindeloos lang klimmen hoef je niet te zijn. Het gebergte in de Morvan is een uitloper van het Centraal Massief. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter. Heb je slechts tijd om een deel van de route te lopen, sla dan zeker de Gorge de la Canche niet over. Volgens kenners is deze kloof het mooiste onderdeel van de route.

Dordogne

Als er één regio is in Frankrijk waar je het ontspannen wandelen is, dan is het de Dordogne. Geweldige wijnen, grootse kastelen, goed gemarkeerde wandelroutes en gigantische diners. Met 6300 kilometer aan kleine routes en 1300 kilometer Grande Randonnees is het lastig kiezen.

 • Wandelroute GR 36 Traversée du Périgord
  Maar de topper is toch de GR 36 omdat deze route dwars door de Dordogne voert. Van noord naar zuid (of andersom) vanaf Perigueux naar Cahors.
Image
Wandelen Bourgogne
Wandelen door de wijnvelden in de Bourgogne
Image
wandelen Dordogne
Gezellige stadjes en mooie kastelen in de Dordogne

Auvergne & Cantal

Uren wandelen zonder dat je iemand tegenkomt? Het kan nog in de Auvergne, ook wel het groene hart van Frankrijk. Het landschap bestaat uit oude vulkanen, diepe ravijnen, kastanjebossen en bloemenweiden en er zijn wandelroutes voor iedereen. Jong, oud, beginner en ervaren. Ook voor lekkerbekken is het goed toeven in de Auvergne. De streek staat bekend om de lokale kazen.

 • Wandelroute GR 65 Via Podiensis
  In Frankrijk zijn er vier hoofdroutes naar Santiago de la Compostella. De Via Podiensis is misschien wel de mooiste pelgrimsroute en daarom niet alleen populair bij pelgrims, maar ook bij andere wandelaars. Hierdoor zijn er veel en uitgebreide voorzieningen onderweg waardoor het echte pelgrimsgevoel wel een beetje weg blijft. Uitgangspunt van deze route is de kathedraal Notre Dame van Le Puy-en-Velay in de Auvergne.

 

Image
Cantal wandelen
Ongerepte natuur in Cantal

Limousin

Klein maar fijn, dat is Limousin. Limousin hoort tot een van de kleinste regio’s van Frankrijk, maar is groots als het gaat om wandelvertier. Het landschap is groen en gevarieerd. Er zijn bossen, meren en rivieren. Stilzitten is hier echt geen optie, want je vindt er ruim 6200 kilometer aan wandelpaden voor korte en langere tochten. Ook fijn, nog niet zo heel veel toeristen weten hun weg naar de streek te vinden dus dat betekent meer rust en ruimte.

 • Wandelroute Via Lemovicensis
  Misschien wel de meest authentieke pelgrimstocht van Frankrijk. Als de Via Podiensis de mooiste is, dan is de Via Lemovicensis (of: het pad van de Limousin) de meest authentieke van de vier Franse pelgrimsroutes die naar Santiago lopen. Doordat de route door toeristisch minder populaire gebieden loopt, is de sfeer onderweg nog redelijk authentiek te noemen. Een pelgrim is hier nog uniek, in plaats van een kuddedier. Overnachten kan in kloosters, herbergen, op campings en in pensions. Verwacht onderweg kleine dorpjes met grootse kathedralen en langgerekte paden waar het goed mijmeren is.

6. Wandelen op Corsica

‘Klein Frankrijk’, ‘Kalliste’ (allermooiste) en Ile de Beauté (het eiland van de schoonheid). Het zal maar van je gezegd worden. We sluiten deze lijst af met het oogstrelende Corsica. Je vindt hier heel veel wandelpaden en uiteenlopende wandelroutes. Last van keuzestress is niet nodig, want met parelwitte zandstranden, rode rotsen, geurige pijnbomen, grillige bergtoppen en een turkooizen zee als decor is het hier hoe dan ook schitterend wandelen.

 • Wandelroute Mare e Mare Sud
  Zeg je wandelen op Corsica en bijna iedereen zal over de GR 20 beginnen. Maar er is meer! De vijf ‘mare’ (kust) routes zijn over het algemeen en stuk lichter dan de klassieker van het eiland. Zeker de lichtste, maar volgens sommigen ook de mooiste route van de vijf: Mare a mare sud loopt van de plaats Porto-Vecchio (het oosten) naar Propriano (het westen). In het begin wandel je door diepgroene bossen van kurkeiken, langs het massief van Bavella (met roze granietspitzen tot 900 meter hoog) en eindig je bij de helderblauwe zee.
  Tip: bezoek Corsica in mei als het eiland explodeert van de bloemen, kleuren en geuren. Het is dan ook minder druk dan in de zomermaanden.
Auto huren

Een auto huren in Frankrijk?

Ben je van plan een auto te huren? Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Waarom? Omdat je geen gedoe wilt over verborgen kosten. Bij Sunny Cars is alles inbegrepen en weet je vooraf waar je aan toe bent. Meer weten?

Image
Sunny Cars