icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Normandie
Routes

Wandelroute Tour du Cotentin (GR223) in Normandië

 • 28 maart 2013
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Margriet Spangenberg

West-Normandië is vlak, uitgestrekt en verlaten. De bodem is van graniet, het weer weerbarstig en de bezienswaardigheden zijn gezonken of door zoute zeewind vergaan, maar juist dat maakt het gebied zo aantrekkelijk. Langs de kust van het west-Normandische schiereiland Cotentin loopt de GR 223, een wandelpad van 436 kilometer lang, van Isigny-sur-Mer aan de oostkust via Cap de la Hague naar le Mont-St-Michel aan de westkust. De GR223 verbindt de kalme oostkust van Cotentin met de verraderlijke rotsige westkust. Op Pad nam de trein naar Cherbourg en wandelde 5 trajecten van de GR223, met als beginpunt St-Vaast-la-Hougue en Carteret als eindpunt.

Korte feiten

Over Normandië

Gebied: Normandië, westkust, schiereiland Cotentin.
Wandeltocht: Delen van de Tour du Cotentin, de GR 223 die van Isigny-sur-Mer via Cap de la Hague naar le Mont-St-Michel loopt loopt. De GR 223 is 436 km lang en onderverdeeld in 20 - 22 etappes. Op Pad liep de volgende trajecten: St-Vaast-la-Hougue - Barfleur; Barfleur - Cap Lévi (transfer naar Auderville); Auderville - Biville (transfer naar Carteret); dagtocht Carteret.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Voor iedereen met een normale conditie goed te doen.
Navigatie: Markering plus de Franstalige topogids.
Beste seizoen: Als de temperaturen comfortabel zijn, vanaf half april t/m oktober.
Ernaartoe: Goed te doen met het openbaar vervoer. Trein naar Valognes. Door met de bus naar St. Vaast.
Overnachten: In de topogids staan accommodatie-tips: hotelletjes, chambres d'hôtes, campings.

Over Normandië

Normandië, département Manche, schiereiland Cotentin. De kustlijn van Normandië is 650 km lang, die van Cotentin 330 km, een combinatie van rotskust en zandstranden. De onvruchtbare grond in het binnenland is alleen geschikt voor (verzilte) weiden. De oostkust van Cotentin (Val de Saire) is kalm, de westkust (La Manche) ruig en verraderlijk. Op die westkust slaat het tekstfragment uit de ANWB reisgids Normandië: 'Cotentin is een als een vuist in zee gestoken schiereiland, een granieten kop, hard, bonkig, nors en sterk. Een onstuimige zee stoot schuimende golven tot watersplinters tegen de grijzige rotsflanken.'

De bodem van Cotentin is anders dan de rest van Frankrijk. Cotentin is van graniet, de overblijfselen van een oeroud afgevlakt gesteente. Het binnenland van Cotentin is moerassig en wordt voor een groot deel in beslag genomen door het Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin. Cotentin is vlak, uitgestrekt en dunbevolkt. Trekpleister is de ruige westkust met winderige rotspieken die in zee steken, zoals Cap de la Hague, Nez de Jobourg, Cap de Carteret. Halverwege de noordkust ligt Cherbourg waarvandaan veerboten naar Groot-Brittannië en Ierland vertrekken. Voor kustwandelaars het minst interessante (want bebouwde) deel van de GR 223. Een alternatief van de GR 223 voert om de stad heen. De totale kustlijn van Normandië is 650 km lang.

Image
Wandelen in Normandie
Image
Wandelen in Normandie

De wandeltocht

Delen van de GR 223, Tour du Cotentin. Dat langeafstandwandelpad loopt van Isigny-sur-Mer aan de oostkust van Cotentin via Cap de la Hague naar le Mont-St-Michel aan de westkust. Hij voert rond het Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin, het moerassige binnenland van Cotentin. De GR223 is 436 km lang en onderverdeeld in 20 - 22 etappes. OP Pad liep de volgende trajecten: St-Vaast-la-Hougue - Barfleur; Barfleur - Cap Lévi (transfer naar Auderville); Auderville - Biville (transfer naar Carteret); dagtocht Carteret. De GRP du Val de Saire (51 km) en de GRP de la Hague (103 km) vallen deels samen met de GR223. Ze zijn geel-rood gemarkeerd. De GR 223 wit-rood.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

Voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Soms lange stukken over het strand, maar ook delen over het asfalt. Geen steile afdalingen of stijgingen. Bij veel wind, waar je vooral aan de westkust last (lol) van kunt hebben, kans om van in zee stekende rotspunten geblazen te worden. Kies dan een alternatief (topokaart mee!). Langs delen van de west- en noordkust staan SOS-paaltjes met een telefoonnummer erop zodat je in geval van nood je locatie kunt doorgeven. Geen technische moeilijkheden.

Navigatie

Rood-wit-markering (standaard markering GR) en de Franstalige IGN-topogids Tour du Cotentin / GR 223. Over het algemeen is de route makkelijk te vinden, in feite volg je het pad zo dicht mogelijk langs de kustlijn. Toch is het handig een overzichtskaart (1:100.000) bij je te hebben voor die enkele keren dat de markering ontbreekt en de route onduidelijk is of wanneer je een omweg moet maken vanwege extreme storm. De GRP du Val de Saire (51 km) en de GRP de la Hague (103 km) vallen deels samen met de GR223. Ze zijn geel-rood gemarkeerd.

Beste seizoen

Meeste kans op zon in juni, juli, augustus, al is deze uitwaairoute natuurlijk ook goed te doen in april/mei en september/oktober en zelfs in de winter, als de weermannen aangename droge omstandigheden voorspellen. Aan de westkust kan het spoken, rotskapen kunnen veel wind vangen (Nez de Jobourg, Cap Carteret) en onbegaanbaar zijn zodat je een alternatieve route moet nemen. Veel halteplaatsen onderweg zijn er niet altijd, zorg dus dat je genoeg eten/drinken en warme/droge kleding bij je hebt.

Normandië heeft een zeeklimaat met getemperde winters en aangename zomers. De gemiddelde dagtemperatuur in de maanden mei en juni ligt rond de 18,5°C, in juli en augustus rond de 22,5°C en in september en oktober rond de 19°C. November en december kennen een gemiddelde temperatuur van ca. 11,5°C januari en februari zijn de koudste maanden met 7°C. In maart en april wordt het al weer wat warmer met een gemiddelde van 9,5°C. Het regent regelmatig maar nooit heel lang achter elkaar. Zon, regen, mist en wind kunnen elkaar in een hoog tempo opvolgen. Door de ligging aan de zee heeft Normandië vooral te maken met noorden- en westenwinden.

Image
Wandelen in Normandie
Image
Wandelen in Normandie
Image
Wandelen in Normandie
Image
Wandelen in Normandie

Vervoer naar Normandië

Afstand Utrecht – Isigny-sur-Mer (officiële startpunt van de route) = 700 km. Utrecht – St-Vaast-la-Hougue (startpunt Op Pad) = 745 km. Utrecht - St-Vaast-la-Hougue is goed te doen met het openbaar vervoer.
Heen: eerst de trein Utrecht – Valognes (eindpunt Cherbourg), reistijd minimaal ca 8 uur (door naar Cherbourt 30 min extra), minimaal 2x overstappen. Vanaf Valognes bus Manéo, lijn 13, in ca 30 minuten naar Saint-Vaast-La-Hougue.
Terug: vanaf Barneville-Carteret bus Manéo lijn 10 naar Cherbourg (of lijn 11 naar Valognes), vertrek vanaf stadhuis, 30 min reistijd.  Trein Cherbourg – Utrecht, minimaal 2x overstappen, minimaal 8,5 uur reistijd. Vertrek: 5.52 uur (6.09 uur vanuit Valognes).

De treinreisinformatie is rechtstreeks afkomstig van De Treinreiswinkel, de specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl of bel (071) 513 70 08.

Overnachten

In de topogids van de Tour du Cotentin staan accommodatie-tips in de steden en dorpen langs de route: hotelletjes, chambres d'hôtes, campings. Soms is het een beetje puzzelen om logische dagtrajecten te plannen. De ene dag zul je 20- 25 km moeten lopen, de andere dag 12, of in 1 lange dag 32 – 37 km voor je passende accommodatie tegenkomt. Wildkamperen is officieel niet toegestaan. Op Pad sliep in de volgende plaatsen:

Dag 1, Barfleur
l’Hôtel Le Conquérant
18, rue Saint-Thomas Becket
50760 BARFLEUR
Comfortabele ruime kamers vlakbij de haven. Heerlijke douche, heerlijk ontbijt.

Tip: Restaurant Le Phare
42, rue Saint Thomas 50760 Barfleur

Dag 2, Cap Lévi
Slapen in een fort, op een landpunt hoog boven zee.

Tip: l’Auberge du Tue Vaque
Le Montéreire
50840 FERMANVILLE

Dag 3, Auderville
Modern ingericht appartementje op het erf van sfeervolle boerderij. Erg aardige eigenaresse, heerlijk ontbijt, 2 km landinwaarts van het bijzondere kustplaatsje Goury.

Tip avondeten:
La Malle aux épices
50440 AUDERVILLE
Uit de wijde omtrek komt men hier eten (ver vooruit reserveren), zelfs niet-fijnproevers proeven dat het bijzonder is. Aanrader!

Dag 4, Barneville-Carteret
Hôtel Le Cap
Kleine kamer, geen klik met het personeel, goed eten, en de zee op kruipafstand.

Dag 5, Cherbourg
Hotel la Régence (800 m vanaf station)
42, quai de Caligny
50100 CHERBOURG-OCTEVILLE
Warm onthaal, prettige kamer, heerlijk eten, aan de kade van de (soms enigszins stinkende) haven.

Dag 6
Vertrek trein vanuit Cherbourg: 5.52 uur (vanuit Valognes 6.09 uur).

Image
Wandelen in Normandie

Enkele bezienswaardigheden onderweg in Cotentin in steekwoorden

 • Utah Beach, waar de geallieerden in 1944 de bevrijding begonnen.
 • Oesters met de smaak van noten
 • Barfleur, dat doorgaat voor een van d mooiste dorpen van Frankrijk
 • Vuurtorens en (onzichtbare) scheepswrakken
 • Streekproducten: camembert, calvados, boter, mosselen en oesters
 • 330 km kustlijn (heel Normandië 650 kilometer)
 • bunkers en forten
 • Goury: maar 50 inwoners, maar het kleine vluchthaventje herberg een van de belangrijkste Franse reddingscentra
 • goudkleurige zandstranden vol zeewier, inktviseieren, stenen en schelpen

Adressen en sites

 • www.atout-france.fr, officiele site van het Frans verkeersbureau
 • www.manchetourisme.com, officiele site van de regio Manche
 • Taxi Davodet, 0033) (0)2 33 08 46 46 / 06 73 73 00 60), taxi in de regio La Hague
 • http://transports.manche.fr/lignes-horaires-maneo-express.asp = dienstregeling van de bussen in de regio

Atout France - Frans Bureau voor Toerisme
Prinsengracht 670
1017 KX Amsterdam
T +31 (0)20 53 53 013
www.manchetourisme.com
www.plusfrance.com

Dag-tot-dag-afstanden

 • Dag 1: Saint-Vaast - Route de Réville – Barfleur = 13 km
 • Dag 2: Barfleur - Gatteville - Vicq – 4 km - Castel de la Mondrée – Cap Lévi
 • Dag 3: Transfer: Cap Lévi au Landemer > 40 minutes rijden (taxi, lift) of openbaar vervoer.
 • Wandelen: Landemer - Omonville-la-Rogue – Havre de Plainvic (port Racine) – Goury = 20 km
 • Dag 4: Goury - Nez de Voidries -  Nez de Jobourg - l’anse des Moulinets – Herquemoulin - Vauville - Biville = 22 km Transfer van Biville naar Carteret
 • Dag 5: Cap de Carteret  – dagtocht vanaf Carteret noordwaarts door de duinen en over het strand weer terug = 21 km. Bus naar Cherbourg.

Kaarten en gidsen

Wandelgids

 • Topogids GR 223, Tour du Cotentin, FFRP topoguide, Franstalig, (2011), € 18,95. Deze topoguide beschrijft de complete GR-route dag voor dag en bevat alle topografische wandelkaarten nodig voor de route. Daarnaast geeft de wandelgids informatie over openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden onderweg en andere voorzieningen zoals waar u boodschappen kunt doen of waar een restaurant is op de route. Naast de GR 223 staan in deze gids ook nog diverse andere wandelroutes beschreven zoals de Tour du Val de Saire, een rondje van 3 dagen (51 km) en de Tour de la Hague, een tocht van 4 tot 5 dagen vanaf Cherbourg (103 km) en andere suggesties.

Algemene gids

 • ANWB Goud reisgids Normandië & Bretagne met bezienswaardige steden, dorpen, landschappen, kastelen, musea en natuurgebieden. Ook leuke adressen en handige internetsites zijn te vinden in de gids.
 • ANWB EXTRA reisgids Normandie, € 8,95. Compacte reisgids met actuele (2012) informatie over bezienswaardigheden, cafés, hotels, de lokale keuken, winkelen en uitgaan. Bovendien biedt elke gids 5 originele routes, waarmee u de omgeving op verrassende wijze verkent. Grootste EXTRA is de bijgeleverde grote, gedetailleerde kaart.

Kaart
IGN-kaart 106 Caen Cherbourg-Octeville, 1:100.000, € 7,95.
Handige overzichtskaart met zeer uitgebreide index. GR 223 is ingetekend. De door Op Pad beschreven trajecten staan er in zijn geheel op. Van de officiële route ontbreekt het zuidwestelijke deel tussen St-Martin-de Bréhal en Mont Saint Michel.