icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
hekjes, weiland, bergen, bergketen, vogezen, Frankrijk
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Vogezen

 • 24 januari 2015
 • Door: Redactie Op Pad
 • Fotografie: Jonathan Andrew

Ongekend grote naald- en loofbossen, prachtige roze zandsteenformaties, de hooggelegen boomloze 'chaumes' en de 'ballons' met toppen tot 1.424 meter, zijn slechts enkele redenen om de Vogezen als boeiende wandelbestemming te kiezen. Het vriendelijke heuvelland van de noordelijke Vogezen, de grillige oerbossen met een rijk historisch verleden in de centrale Vogezen. Of kies je voor het subalpiene berglandschap van de Hoge Vogezen. De eenzame wouden en heuvels van de zuidelijke Vogezen zijn wat minder bekend. Dat is een echte groene wildernis met veel verrassingen voor sportieve wandelaars.

Vooral dankzij de Club Vosgien, die al in 1872 werd opgericht, beschikken de Vogezen over een uitstekend netwerk van goed onderhouden en gemarkeerde wandelpaden. Bijna geen enkele bezienswaardige plek wordt overgeslagen. De club Vosgien beheert eveneens een groot aantal onbemande en bemande berghutten.De infrastructuur voor wandelaars is ruim voldoende om bijvoorbeeld dagtrajecten naar wens te kiezen. Met de trein naar de Vogezen komen, om vervolgens te gaan wandelen, is geen enkel probleem. Heel veel routes van de Club Vosgien beginnen vanaf het station waar je uitstapt. Dat kan bijvoorbeeld de goed vanuit Nederland bereikbare plaats Saverne zijn. Vanaf het centraal station kun je alle kanten op.

De meeste wandelroutes gaan door relatief dunbevolkt gebied en zijn goed te doen voor wandelaars met een gemiddelde bergwandelervaring. Daarbij wel opgemerkt dat de hellingen in het oostelijk deel van de Vogezen veel steiler zijn dan die in het westen - een kenmerk van de Vogezen waar je zeker rekening mee moet houden bij het plannen van je tocht. De routes door de 'bewoonde' wereld van de Vogezen gaan dikwijls door een kleinschalig agrarisch landschap en door dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

Wandelen door de Vogezen is eveneens een reis door de geschiedenis. Er zijn nog talrijke monumenten uit een Keltisch en Romeins verleden. Tientallen burchten en kastelen uit de vroege en latere middeleeuwen en veel herinneringen uit een woelig militair verleden. De grens tussen Frankrijk en Duitsland liep vroeger voor een deel over de bergkammen van de Vogezen.

Image
Uitzicht vanaf Le Tanet.
Uitzicht vanaf Le Tanet.
Image
Le Hohneck vanaf le Petite Hohneck.
Le Hohneck vanaf le Petite Hohneck.

Geologie

De Vogezen en ook het Duitse Zwarte Woud ontstonden 135 tot 60 miljoen jaar geleden in de krijtperiode. Onder de druk van het Alpenmassief ontstond de zogenaamde ‘Bovenrijnslenk’ waar aan weerszijden tectonische opheffingen ontstonden. De Vogezen zijn in geologisch opzicht dus eigenlijk geen gebergte. Een van de meest typische kenmerken zijn de roze zandsteenrotsen, die door erosie aan de oppervlakte zijn gekomen. De hellingen aan de westelijke helft van de Vogezen gaan geleidelijk over in het heuvelachtige landschap van het plateau van Lorraine. Aan de oostkant zijn de hellingen vaak zeer steil. Ze komen uit bij het vlakke landschap van het Rijndal. Diverse grotere rivieren hebben hun bron in de Vogezen, zoals de Moezel bij Bussang en de Saar bij de berg de Donon. Ook tellen de Vogezen verschillende grote meren, zoals het meer van Piere Percée en het meer van Kruth Wildestein. Ze zijn bijna allemaal als stuwmeer aangelegd. Het mooiste voorbeeld van een geologisch gevormd meer in de Vogezen en het enige meer van glaciale oorsprong is het Lac de la Maix in de vallei van de Plaine.

Image
Hautes Chaumes boven Lac Blanc.
Hautes Chaumes boven Lac Blanc.

Vegetatie en landschap

Ruim driekwart van de Vogezen is met dichte naald- en loofbossen bedekt. Eind december 1999 werd vooral de noordelijke helft van de Vogezen zeer zwaar getroffen door de orkaan Lothar. In sommige bospercelen was de kaalslag meer dan 80%. Tot op de dag van vandaag zie je bij bijna elke wandeling nog steeds de littekens die deze superstorm achterliet. De allerhoogste delen van de Vogezen, de 'chaumes' zijn grotendeels kaal. Een 'chaume' is een ruig, hooggelegen (> 1200 m) hoogveengebied, dat in de zomer vooral als bergweide in gebruik is. In de dalen van de - lagere - noordelijke Vogezen vindt je op tal van plaatsen 'tourbières', turfgebieden met een zeldzame flora en fauna. De grotere dalen in de Vogezen, zoals de vallei van de Bruche en de Moezel, zijn dikwijls ingericht als kleinschalig agrarisch landschap, voornamelijk weiland. In de Noord-Vogezen worden die weilanden vaak begraasd door Schotse hooglanders, in de Hoge Vogezen door runderen uit het gebied. Ook in de bewoonde dalen van de Vogezen kun je prachtige wandelingen maken. In de Elzasser wijnregio - een smalle strook land aan de voet van het oostelijke Vogezen -  is de herfst hét moment voor een mooie wandeling. 

Klimaat

De Vogezen zijn een middelgebergte met een klimaat dat wordt gekenmerkt door redelijk stabiele zomers en lange koude winters. Ook in klimatologisch opzicht zijn er grote verschillen tussen de westelijke en de oostelijke Vogezen. In het westen, vooral in de Hoge en de zuidelijke Vogezen, valt tot vier keer meer neerslag dan in het oosten! Zo behoort Epinal tot de natste steden van Frankrijk en Colmar, dat er niet eens zo ver vandaan ligt, is één van de droogste plekken in het land! Het klimaat kent duidelijk continentale invloeden. Afhankelijk van de hoogte en locatie, kunnen de weersomstandigheden sterk wisselen van plaats tot plaats. Temperaturen boven de 30°C in de zomer en lager dan -20°C in de winter, komen zelden voor. Het meest stabiele en warme zomerweer tref je in de Noord Vogezen en in de dalen van de Elzas. De wandelaar die de hogere delen van de Vogezen bezoekt, d.w.z. de gebieden boven de 1100 meter, moet er rekening mee houden dat het weer daar snel kan omslaan, ook in de zomer. Je kunt de omstandigheden vergelijken met gebieden in de Alpen op 1800 meter hoogte. De winters zijn vanaf een hoogte van 800 meter sneeuwrijk. Vanaf een hoogte van 1.100 meter is een sneeuwdek zo goed als zeker tussen eind december en begin maart. Maar de sneeuwcondities verschillen sterk van jaar tot jaar. In de allerhoogste delen van de Vogezen kan er tot half mei nog sneeuw liggen. Je hebt de kans dat hooggelegen wandelroutes dan moeilijker toegankelijk zijn.

Image
Chamois op Le Petite Hohneck.
Chamois op Le Petit Hohneck.

Fauna

Enorme bossen, dunbevolkte gebieden en een goed georganiseerde natuurbescherming staan er voor garant dat diverse diersoorten die elders verdwenen zijn zich in de Vogezen kunnen handhaven. In de bossen leven herten, reeën, wilde zwijnen, dassen en tal van andere marterachtigen. Ook de Europese wilde kat kun je er tegen het lijf lopen. Met de lynx gaat het minder goed, er zijn nog maar enkele exemplaren in de Vogezen. In het aangrenzende Pfälzewald zijn in 2015 lynxen uitgezet, die ongetwijfeld ook hun weg naar de Noord-Vogezen hebben gevonden. . Sinds 2011 heeft ook de wolf zijn retour gemaakt in de Vogezen, nadat hij daar al een eeuw geleden was verdwenen. De populatie wordt geschat op slechts enkele exemplaren, maar men verwacht dat het aantal toe zal nemen. Vogels die je er kunt spotten zijn de raaf, de slechtvalk en het zeldzame korhoen.

Wandelen in de Vogezen

Door de Vogezen loopt een uitstekend netwerk van paden. Bijna geen enkele route vergt een specifieke bergsportervaring of een aangepaste uitrusting, maar hou er rekening mee dat de oostelijke Vogezen veel steiler zijn dan de westelijke. De paden zijn hier en daar smal, de dalwanden als afgronden zo steil. Zaken die aandacht eisen worden lokaal op borden aangegeven. De Club Vosgien alleen al heeft ruim 18.000 kilometer aan gemarkeerde routes uitgezet. Daarbij komen dan nog vele kilometers lokale wandelroutes en paden die niet in een gemarkeerd netwerk zijn opgenomen. Kies een route die bij je fysieke mogelijkheden en ervaring past. Bijvoorbeeld een meerdaagse voettocht langs de geweldige roze rotsformaties en kasteelruïnes van de Noord-Vogezen als het je eerste bergwandeltocht is of als je het niet te zwaar wilt maken. Andersom, een fascinerende klim vanuit het dal van de Rijn naar de toppen van de Hohneck en de Markstein is een alpiene uitdaging voor gevorderde wandelaars. Onderschat de omstandigheden in de Vogezen niet, zeker niet aan de oostkant: pas je route aan of kies een beter moment. Het aantal hoogtemeters dat je in de Vogezen op een dagwandeling aflegt, kan met gemak hetzelfde of zelfs méér zijn dan in de Alpen.

Noord-Vogezen

De Noord-Vogezen zijn een relatief onbekende wandelbestemming. Het gebied ligt letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de Hoge Vogezen. Het is een gevarieerd, eerder vriendelijk dan ruig heuvellandschap, waar enorme bossen en weilanden elkaar afwisselen. De Grand Wintersberg met een hoogte van 580 meter is de hoogste top. Een wandeling in het noordelijkste deel van de Vogezen is ook een voettocht door 2000 jaar geschiedenis, met talrijke middeleeuwse ruïnes en kastelen. Onderweg ook mooie zandsteenrotsen, zoals de Hohenfels en de grotwoningen bij Graufthal.

Populaire bestemmingen in de Noordelijke Vogezen zijn La Petite Pierre, Wissembourg, Lichtenberg, Grand Wintersberg, Windstein, Fleckenstein/Lembach en Graufthal. Minder bekende bestemmingen zijn Altschlossfelsen, Bitcherland en Outre Fôret.

De beste standplaatsen en of start-/eindpunten voor wandelingen in de noordelijke Vogezen zijn het grensstadje Wissembourg, Niederbronn-les-Bains, Wingen-sur-Moder, La Petite Pierre en Saverne. Op La Petite Pierre na zijn al deze standplaatsen met de trein bereikbaar. De wandelroutes van de Club Vosgien beginnen vanaf de betreffende stations.

Image
Grotwoningen bij Graufthal.
Grotwoningen bij Graufthal.

Parc naturel régional des Vosges du Nord

In 1975 werd het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord opgericht. Het heeft een oppervlakte van 130.000 ha en wandelaars hebben een netwerk van 2600 km aan gemarkeerde routes tot hun beschikking. Daarvan is 1700 km door de Club Vosgien uitgezet. Het natuurpark grenst aan het Duitse Pfälzerwald, een natuurpark dat ongeveer even groot is. Ook de netwerken van wandelroutes in beide gebieden sluiten op elkaar aan.

De sterkste troeven voor een wandelvakantie in de Noord-Vogezen zijn het relatief vriendelijke klimaat, de fraaie loofbossen en de rust, ook in de zomer. Het zwaarteniveau van de meeste trajecten ligt tussen de 2,5 en 3 op een schaal van 5 - er is méér reliëf dan je op de eerste plaats zou denken. De noordelijke Vogezen zijn goed te doen voor minder ervaren bergwandelaars of wandelaars die het niet al te zwaar willen maken.

Image
Zandsteenformaties bij Roppeville.
Zandsteenformaties bij Roppeville.
 •  

Overnachten

Er is een camping in o.m. Niederbronn, Oberbronn, Dambach-Neunhoffen, Lembach, la Petite Pierre, Wingen-sur-Moder, Hinsbourg en Dossenheim-sur-Zinsel. Beste verblijfplaats voor buitensporters is die van Wingen-sur-Moder (op vijf minuten lopen van het dorpscentrum). Je kunt op deze rustige camping een barbecue en kampvuurtje organiseren. Wingen-sur-Moder is bovendien gemakkelijk met de trein te bereiken.

Centrale Vogezen

Enorme bossen, waaraan geen eind lijkt te komen, waar je - diep verscholen in het groen - de mooiste zandsteenformaties kunt ontdekken. Waar je slechts hier en daar een dorpje tegenkomt. Dat is het centrale deel van de Vogezen tussen de stadjes Saverne en St-Die-des-Vosges. Het is een gebied waar je het woord WILDERNIS gerust met hoofdletters kunt schrijven!

Image
Tempel op Mont Donon.
Tempel op Mont Donon.

Wandelen Centrale Vogezen

Plekken die je als wandelaar niet mis mag lopen zijn de Donon met z'n tempel op de  1000 meter hoge top, de waterval van Nideck, de Schneeberg, de geïsoleerde berg Climont en het meertje van la Maix. Maar ook de zichtbare sporen van een Keltisch verleden en de vele herinneringen uit de eerste wereldoorlog, lokken je naar de Centrale Vogezen! De eenzaamheid zal je vergezellen, als je voor een minder gefrequenteerde route kiest. Met de kans om dagenlang geen enkele wandelaar tegen te komen! Maar ook op de meer bekende GR paden, die het gebied doorkruisen, zullen weinig mensen je voor de voeten lopen. Het is eigenlijk alleen maar drukker op de echte toeristische plekken: de Donon, de Schneeberg, de waterval van Nideck en bij de Champ du Feu. Het centrale deel van de Vogezen is echt een bestemming voor avontuurlijke wandelaars. Je kunt van de ene onverwachte verrassing naar de andere lopen. Met de mogelijkheid om voor de nacht een bivakje in te richten in of bij een zandsteengrot of in een - doorgaans zeer primitieve - hut in de bossen. Gelukkig maar, want in dit afgelegen gebied zijn niet zoveel campings of andere accommodaties op loopafstand. Je zult begrijpen dat deze verlatenheid juist een eldorado is voor dieren die je elders weinig ziet: de lynx, het korhoen, de wolf ...

Standplaatsen

De beste plekken om een meerdaagse wandeltocht te beginnen of te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen:

De met * aangegeven plaatsen zijn met de trein te bereiken. De wandelroutes van de Club Vosgien beginnen vanaf het station!

Minder bekend Centrale Vogezen

 • Het traject van Turquestein-Blancrupt naar de Petit en Grand Rougimont en vervolgens via een oude Romeinse weg naar Roulé Bacon.
 • Vanuit Allarmont naar de Tête du Coquin en de Pain de Sucre.
 • Elke wandelroute door het voormalige vorstendommetje Salm, vanaf het dorpje Grandfontaine.

Overnachten

Er zijn campings in o.m. Saverne, St-Gall, Dabo, Wangenbourg-Engenthal, St-Quirin, Abreschwiller, Celles-sur-Plaine, le Howald en bij de Champ du Feu. De beste overnachtingsplek voor buitensporters  is in Wangenbourg-Engenthal, in de trekkershut Grand Tetras. De eigenaar kent elke vierkante meter van dit gebied. Bovendien zit je midden in het grootste bosgebied van de Vogezen. Er is eveneens een kampeerplekje voor een aantal trekkerstentjes!

Bij de Donon liggen drie primitieve boshutten: Roulé Bacon, le Dersou en la Charaille. Een zeer originele mogelijkheid om midden in de wildernis te overnachten en ze zijn gratis toegankelijk. Meer informatie vind je hier.

Hoge Vogezen

Dit is een volwaardig middelgebergte en het landschap en klimaat zijn direct te vergelijken met een alpiene omgeving. De bergen met de typische ronde toppen noemt men 'ballons'. Zo heb je de Grand Ballon (met 1.424 meter de hoogste top van de Vogezen), de Ballon d'Alsace (1.247m) en de Ballon de Servance (1.158m). De mooiste en drukst bezochte berg van de Vogezen is beslist de Hohneck (1.363m). Het zijn de toppen van de 'crêtes', een deels boomloze bergkam die van noord naar zuid over de Vogezen loopt. Vroeger vormde dit - van tijd tot tijd - de de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Tegenwoordig is het de grens tussen de regio's Lorraine en de Elzas.

Uiteraard kun je in de Hoge Vogezen de prachtigste wandelingen maken, van eenvoudig tot zeer zwaar. Aan accommodatie is geen gebrek: volop campings, gîtes en andere verblijven voor wandelaars. De Club Vosgien onderhoudt een wandelpaden netwerk van ruim 4000 kilometer. Uiteraard leiden ook de GR5 en z'n varianten je door deze omgeving.  Je moet er wel rekening mee houden dat het tussen half juni en begin september behoorlijk druk kan zijn op de populaire trails. Of vervelend druk als je in het hoogseizoen in de buurt van de beroemde route des Crêtes wandelt: brullende motoren, dagjesmensen die de bergen op pantoffels doen en toeristen die bijvoorbeeld met de auto de Hohneck 'beklimmen'. Wil je tijdens een voettocht deze bergwereld in alle rust ervaren, kies dan voor trektocht tussen half mei en half juni of in de tweede helft van september. De Hoge Vogezen hebben wat minder culturele en historische erfenissen uit het verleden, zoals middeleeuwse kastelen en burchten. Maar trajecten langs bekende Elzasser wijndorpjes, met hun prachtige vakwerkhuizen, zijn heel goed integreren in een meerdaagse trektocht door de Hoge Vogezen.

Image
Vogezen-6

Wandelen Hoge Vogezen

Bezienswaardigheden die je zeker in je trektocht door de Hoge Vogezen moet opnemen zijn o.m. de Hohneck , het bekende 'Sentier des Roches', het lac Blanc, het lac Vert  en de Grand Ballon, die bij goed weer een prima uitzicht biedt op de Alpen van het Berner Oberland. Goed, je zult daar niet bepaald de enige zijn. Neem de drukte op de koop toe! De natuur en het landschap van de Hoge Vogezen is beschermd. In 1989 werd het parc régional naturel des Ballons des Vosges opgericht. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 270.000 ha!

Belangrijk om te weten is dat de Hoge Vogezen een middelgebergte zijn, met een overeenkomstig klimaat. De hoogstgelegen trajecten kunnen tot half mei nog bedekt zijn met sneeuw. Diverse hellingen aan de oostzijde van de Vogezen (Elzas) zijn zeer steil en bij slecht weer moeilijk toegankelijk. In de wintermaanden bestaat er soms een risico op lawines. Het is een uitdaging voor de meer gevorderde bergwandelaars, er gebeuren regelmatig ongelukken!

Image
Lac Blanc.
Lac Blanc.
Image
Sentier de Roches.
Sentier de Roches.

Standplaatsen

De beste plekken om een meerdaagse wandeltocht te beginnen of te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen:

De met * aangegeven plaatsen zijn met de trein te bereiken. De wandelroutes van de Club Vosgien beginnen vanaf het station.

Minder bekend Hoge Vogezen

Overnachten

In de Hoge Vogezen barst het van het aantal campings. Vooral de oevers van het meer van Gerardmer en Retournemer (Xonrupt) staan er vol mee. Minder campings aan de Elzasser zijde van de Vogezen. Daar liggen vier campings in de mooie vallei van Munster. Bovendien is er volop andere accommodatie in de Hoge Vogezen, zoals trekkershutten, gîtes en herbergen. Voor buitensporters is De berghut 'Trois Fours' die door de Franse bergsportvereniging C.A.F. wordt beheerd, een superplek om te overnachten en om een trek over de Crêtes te beginnen. Prachtig uitzicht op de Hohneck en op enkele honderden meters van klimuitdagingen, zoals de MartinswandDeskundige beheerders en leden van een Nederlandse bergsportvereniging kunnen voor een reductie in aanmerking komen. Enkele kampeerplaatsen en een ideale plek om als basecamp voor dagtochten te kiezen!

Zuidelijke Vogezen

Bijna nergens in de Vogezen zijn de wouden zo groen als in het zuidelijkste deel. Dat heeft alles te maken met de overvloedige neerslag die in dit gebied valt. Maar dat is vooral sneeuw in de wintermaanden. De zomers kennen ook hier voldoende mooie en droge dagen. Globaal gezegd is dit het gebied in de Vogezen dat ten westen van de Moezel ligt. Diverse wandelroutes leiden je naar plekken waar je een prachtig uitzicht hebt over het dal van deze rivier.  De zuidelijke Vogezen zijn wellicht het rustigste deel wat het aantal toeristen betreft. Grote loof- en naaldbossen, akkertjes, boomgaarden en weilanden en zo nu en dan een héél klein dorpje, tekenen het landschap. Met een aantal leuke verrassingen zoals de watervallen van Faymont en de waterval van Gehard. De zuidelijke Vogezen maken ook deel uit van het parc régional naturel des Ballons des Vosges. Tot het natuurpark behoort ook het unieke 'land van de duizend meren' dat ten zuidwesten van de Vogezen ligt. Als je graag meerdaagse wandeltochten maakt door zeer stille bossen of als je vanaf een vaste plek flinke dagwandelingen wilt maken, dan is dit gebied een aanrader. Met een grote kans dat je hele leuke plekjes en routes ontdekt, die alleen bij een handjevol lokale wandelaars bekend zijn.

Standplaatsen

De beste plekken om een meerdaagse wandeltocht te beginnen of te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen:

De met * aangegeven plaatsen zijn met de trein te bereiken. De wandelroutes van de Club Vosgien beginnen vanaf het station!

Minder bekend Zuid Vogezen

Overnachten

Er zijn campings in Val d'Ajol, in Moselotte en bij Plombières-les-Bains. Bij de col de la Fourche is een herberg die ook veel door fietsers wordt bezocht. Met een Zoover waardering van 9,1/10 is de camping la Crèche bij Val d'Ajol wellicht één van de beste kampeerterreinen voor buitensporters in Frankrijk. Een zeer vriendelijk Nederlands echtpaar, prachtige ruime kampeerplekken op een kleine camping en vele lokale wandelroutes, die ook op het GR netwerk aansluiten. Het is een plek waar je graag terugkomt!

GR routes die de Vogezen doorkruisen

3a GR 5

Wie kent de befaamde GR5 niet? Bij het dorpje Saint Quirin begint deze populaire lange afstandsroute aan zijn kronkelige traject door de Vogezen. De GR5 laat vervolgens bijna geen enkel letterlijk en figuurlijk hoogtepunt links liggen. Zo kom je bij de Donon, steek je de vallei van de Bruche over en ga je vervolgens naar de Champ du Feu. Verderop laat de GR5 je kennismaken met de Elzasser wijnregio bij Barr en Andlau. Maar daarna duikt deze route opnieuw de bergen in. Vanaf de Col de Baganelles volgt de GR5 de befaamde 'Crêtes des Vosges' en gaat vervolgens langs o.m. het Lac Blanc, de Hohneck, de Markstein, de Grand Ballon en tenslotte over de Ballon d'Alsace. Vanaf het dorpje Giromagny vervolgt de GR5 zijn weg naar de Jura. Kortom, de GR5 is een prachtige (klassieke) route door de Centrale en Hoge Vogezen. Het traject biedt een zeer representatief beeld van dit middelgebergte en de faciliteiten langs de route (overnachten, bezienswaardigheden, fourageren) zijn uitstekend! Het is voor vele wandelaars een voor de hand liggende keus, dus vaak behoorlijk druk in de zomermaanden. Neem zeker ook de diverse varianten op deze route in overweging. Wil je het hele GR5 traject in de Vogezen lopen, dan dien je daar 10 à 14 dagen voor te rekenen.

3b GR 53

De GR53 doorkruist het noordelijke deel van de Vogezen. Het traject begint in Wissembourg en het sluit bij het stadje Schirmeck aan op de GR5. De lengte van het traject is 167 km en de meeste wandelaars doen er 8 à 10 dagen over. Heel veel wandelaars kiezen voor de combinatie GR53 - GR5. Omdat je dan tussen Wissembourg en Masevaux over de gehele lengte door de Vogezen trekt. De GR53 voert langs tal van bezienswaardigheden. Om er slechts enkele te noemen: de kasteelruïnes van Windstein en Fleckenstein, het 'Petite Suisse d'Alsace' met de Schneeberg en de waterval van Nideck en de Rochers de Mutzig. Langs het traject vind je voldoende mogelijkheden om te overnachten en om voedsel in te slaan.

3c GR 531

Dit is een interessant alternatief voor de veelgelopen GR5. De GR531 (blauwe markering) wordt ook wel eens de 'blauwe lijn' genoemd vanwege de kleur van de markeringen. In de Vogezen begint de 343 kilometer lange GR531 bij het dorpje Soultz-sous-Forêts en gaat na Masevaux verder door de Sundgau. Een streek die ook bekend staat als de Elzasser Jura. Door de GR531 te volgen, kom je vaak langs minder bekende bezienswaardigheden en plekken, die beslist geen tweede keus zijn. Zoals het weinig bekende Outre Forêt in het noorden van de Elzas, de eenzame heuvel van Climont, het spannende Sentier des Roches of de vallei van Munster, waar je goed gemzen kunt spotten. Grote delen van de GR 531 gaan door de oostelijke helft van de Vogezen. In de praktijk betekent dat degenen die deze route lopen, hun regenkleding het vaakste in hun rugzak kunnen laten zitten!

3d GR532

De GR532 (gele markering) start eveneens in Wissembourg en eindigt in Mulhouse, 358 kilometer verderop. De mooiste stukken van dit traject gaan door het Pays de Bitche, de grillige bossen van het Taenchell massief en bij rare namen zoals de Rundkopf en de Col de Boenlesgrab. De GR532 is voornamelijk een oostelijke variant van de GR5, dus ook minder kans dat regendagen je wandelplezier beïnvloeden. De kans dat je op deze alternatieve route grote bezienswaardigheden mist is klein. Op de mooiste plekjes komen de GR5 en de diverse varianten elkaar nogal eens tegen!

3e GR533

De GR533 (groene markering)voert over de westelijke hellingen van de Vogezen. Het traject begint in het weinig imponerende militaire stadje Sarrebourg en eindigt in Belfort. De mooiste delen van deze route zijn bij het stuwmeer van Pierre Percée, de 'Pain de Sucre' en de Tête de Coquin, de Ballon de Servance en de Roches Saint Martin, met een fascinerend uitzicht over St-Die-des-Vosges. Het traject van de GR533 komt bijna nergens boven de 1000 meter. Omdat dit een route door de westelijke helft van de Vogezen betreft, kun je er meer neerslag verwachten dan op andere GR paden in de Vogezen!

3f GR 534

De GR 534 is de énige lange afstandsroute die de Vogezen in west - oost richting doorkruist. Het 271 kilometer lange traject voert van Nancy naar Straatsburg. Het stuk dat tussen Virey-sur-Vezouze en Wasselone door het centrale deel van de Vogezen gaat, is ongeveer 65km lang. Het is echt een route voor wandelaars die de Vogezen liever van west naar oost doorkruisen, dan gebruik maken van de -gebruikelijke noord - zuid wandelroutes.

3g GR59a

De GR59a is een lange afstandswandelingen die vanaf de Ballon d'Alsace naar Lons-les-Saunier (Jura) gaat. Het gehele traject is 225 kilometer lang, maar slechts een klein gedeelte voert door de Vogezen.

3h GR7

De GR7 is een wandelroute die eveneens bij de Ballon d'Alsace begint en loopt helemaal door tot Andorra. Als we ons tot het traject in de Vogezen beperken, dan is dit de enige GR die door het zuidelijke deel van de Vogezen gaat. De route loopt in grote lijnen parallel aan westelijke oever van de Moezel!

Markering Club Vosgien

De Club Vosgien is in 1972 opgericht en het is de oudste wandelvereniging van Frankrijk. Hun markeringssysteem lijkt complex, maar met een beetje uitleg is het goed te begrijpen. Vrijwilligers van de Club Vosgien onderhouden de markeringen en de trails zelf. De meeste wandelaars vinden de bewegwijziging 'redelijk tot goed'! Belangrijk om te weten is dat ook de GR routes gemarkeerd zijn volgens het systeem van de Club Vosgien! Maar meestal wordt dan in letters aangegeven om welke GR route het gaat. Op knooppunten wordt op witte borden de richting aangegeven. Daarop wordt doorgaans ook een indicatie gegeven van de tijd die je nodig hebt. Heel zelden de afstand! Het gaat dan wel om pure looptijd, zonder pauzes. De ervaring leert dat een gemiddelde wandelaar, die zo nu en dan wil rusten, fotograferen of gewoon wil genieten van een uitzicht, er gerust 1/4 à 1/3 bij kan tellen! Bezienswaardigheden en strategische plekken worden met ronde borden, met een groene rand, aangegeven. Met de naam en de hoogte van de plek! De nieuwere markeringen hebben reflecterende verf, zodat ze ook in het donker opvallen.  Heel veel wandelroutes die door lokale vvv-kantoren worden uitgegeven, maken gebruik van het netwerk dat door de Club Vosgien is uitgezet. Met het gevolg dat de markeringen op zo'n route van traject tot traject kunnen verschillen! Normaliter staat dit goed in hun documentatie aangegeven.

Topografische kaarten voor de Vogezen:

schaal 1:25.000

 • 3814ET Haguenau/Wissembourg
 • 3714ET La petite pierre/Niederbronn-les-Bains
 • 3715OT Saverne/Sarrebourg
 • 3616OT Le Donon
 • 3716ET Mont Ste Odile/Molsheim
 • 3717ET Sélestat/Ribeauvillé
 • 3718OTR Colmar/Kaysersberg
 • 3618OTR Le Hohneck/Gérardmer
 • 3619OTR Bussang-la-Bresse/Ballon d'Alsace
 • 3620ET Thann/Masevaux
 • 3520ET Ballon d'Alsace
 • 3621OT Belfort/Montbéliard

Handige links