icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen, Pyreneeën, bergen, schapen
Landeninformatie

De mooiste wandelgebieden in Zuid-Frankrijk

  • 27 oktober 2016
  • Door: Op Pad

Zuid-Frankrijk is het Frankrijk van La Douce France, lavendelvelden, en Tour de France-bergen. Jeu-de-boules spelers, wilde paarden en wijn. God zelf zou er willen wonen. De wandelaar heeft er genoeg te doen én genoeg om heerlijk bij te komen.

Image
Wandelen-Corsica-1

Wandelaars kunnen in het zuiden van Frankrijk hun hart ophalen. Aan kalme God-in-Frankrijk tochten, maar ook aan heftige bergroutes.Volgens Wikipedia is Zuid-Frankrijk is een' geografisch onderdeel van Frankrijk, dat zich vanuit een denkbeeldige lijn van het centrale plateau in de Alpen tot de monding van de Garonne in de Golf van Biskaje uitstrekt'. In engere zin wordt tot Zuid-Frankrijk alleen de Midi, het Franse deel van de Middellandse Zeekust en het aangrenzende gebied gerekend. Zuid-Frankrijk omvat de regio's Aquitanië, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées, het zuiden van Poitou-Charentes (Charente, Charente-Maritime), Provence-Alpes-Côte d'Azur en Rhône-Alpes. Zuid-Frankrijk komt voor een groot deel overeen met Occitanië, het gebied waar traditioneel Occitaans gesproken wordt.' Voor het gemak rekent Op Pad ook Corsica tot het zuiden van Frankrijk.

WANDELEN IN DE PYRENEEËN

Honderden kilometers onafgebroken aaneenschakeling van valleien, bergtoppen, ravijnen. Minder ontwikkeld en dan de Alpen en daarom in de ogen van veel wandelaars mooier en ongerepter. De Pyreneeën worden geografisch in drie gebieden verdeeld. De Pyrénées Atlantiques liggen in het westen. Onder invloed van de Atlantische Oceaan vind je hier weelderige groene bossen, die gestaag rijzen vanaf de Frans-Baskische kust. De centrale Pyrénées Hautes vormen het dak van de bergketen met een dichte verzameling hoge pieken, diepe dalen en vele bergmeren. De Pyrénées Orientales zijn weer wat lager, lopen af naar de Middellandse Zee; hier heerst een droger en warmer klimaat. Wandelaars die richting Pyreneeën trekken kunnen hun hart ophalen, jaar in jaar uit. Bikkels kiezen voor een van de lange-afstandsroutes, de GR10, de GR11, of de HRP (Haute Randonnée Pyrénéenne). De HRP is de hoge route

door de Pyreneeën, wekenlang zwerven op de toppen van geluk. Minder stoere binken kunnen in de Pyreneeën zeker ook uit de voeten. Er zijn boeken vol geschreven met wandeltochten. Op Pad's medewerker en Pyreneeën-expert Ton Joosten tipt over de hele breedte van het gebergte mooie routes.

Image
wandelen_ordesa_spanje_pyreneeen_ernst_kremers_06

WANDELEN IN DE PROVENCE

De veel bezongen zuidoosthoek van Frankrijk ligt ingeklemd tussen de Alpen, de Rhône en de Middellandse Zee. De mondaine en verstedelijkte Cote d’Azur heeft een landelijk achterland dat barst van de geuren en kleuren, die de impressionistische schilders inspireerden. Een zeer gevarieerde streek waar je indrukwekkende bergpassen vindt in de Verdon, de beroemde Gorge du Verdon, de Grand Canyon van Europa, de hellingen van de Ventoux en lavendelvelden op de hoogvlakte van Sault.

WANDELEN IN HET CENTRAAL MASSIEF

Een oud en verweerd gebergte in het centrale zuiden van Frankrijk. Vergeleken bij de Alpen stellen de hoogtes niet veel voor, maar toch heeft het Centraal Massief een bergachtig karakter. De belangrijkste karakteristieken zijn de kloven, zoals in de Ardèche en Cevennen aan de oostkant en de plateaus (hoogvlaktes) in het westen en zuiden. Deze Causses behoren tot de meest verlaten en kale ongerepte gebieden van Frankrijk. Kenmerkend voor het Centraal Massief zijn ook de vele bronnen van rivieren die er ontspringen. Westwaarts stromen de Dordogne en de Tarn, naar het noorden de Loire en oostwaarts de Ardèche, naar het zuiden de Hérault en Orb.

 

WANDELEN OP CORSICA

Meest bergachtige eiland van de Middellandse Zee. Met twintig pieken boven de 2.000 meter, woeste rotskusten en kilometers lange zandstranden. Waar de kust wat vlakker is, gaat hij over in steile heuvels die begroeid zijn met bossen en de typische mediterrane kustbegroeiing maquis, die zich kenmerkt door zijn stekeligheid en ontoegankelijkheid. De rug wordt gevormd door grote bergen, een alpiene wereld die bestaat uit bergweides, kale rotsen, bergmeren en eeuwige sneeuw. Veel mooier kan het niet worden op een oppervlakte van slechts 75 kilometer op zijn breedst en 180 kilometer lang.