icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen, vogezen, vrouw in weiland
Landeninformatie

De mooiste wandelgebieden in Noord-Frankrijk

  • 27 oktober 2016
  • Door: Sjiva Janssen

In de Franse regio’s die zich grofweg boven Parijs bevinden, gaan vooral Belgen en Nederlanders op vakantie. De Fransen komen er niet. Ze denken dat het er ijskoud is, en dat er niets te beleven valt. Maar ze weten niet wat ze missen! Op deze pagina beschrijven we in het kort zes wandelregio's in het noorden van Frankrijk, inclusief Parijs. Per regio kun je ook nog doorklikken naar een uitgebreider verhaal, incl. tips voor vele wandeltochten.

1) Wandelen in de CHAMPAGNE - ARDENNE

De regio Champagne-Ardenne bestaat uit de departementen Ardennes, Marne, Haute Marne en Aube. Vier gebieden die ieder hun eigen charme en specifieke karakter hebben, en die zeker in aanmerking komen voor een afwisselende en prettige wandelvakantie in het noorden van Frankrijk.
Zo vormen de Franse Ardennen een waardig alternatief voor de Belgische Ardennen! Staat het departement Marne vooral bekend om de Champagne streek, waar ook veel moois is te zien; de departementen Haute Marne en Aube zijn opnieuw twee streken, die een aanrader zijn om te ontdekken met een snelheid van maximaal 5 kilometer per uur.

Image
Franse Ardennen.
Franse Ardennen. Foto: Jonathan Andrew.

2) Wandelen in de regio NORD-PAS-DE-CALAIS-PICARDIE

De meeste wandelaars struikelen over hun vooroordelen, voordat ze ook maar ooit één stap in dit gebied zullen zetten. De regio Nord-Pas de Calais is te weinig Frans, teveel Vlaams, draagt de zware littekens van een industrieel verleden en het is er, zo vlak als in Nederland èn ze hebben daar ook nog vaak slecht weer. In ons uitgebreide artikel over Nord-Pas de Calais tonen we echter aan dat deze regio in het noordwesten meer in huis heeft voor wandelaars dan je misschien niet zou verwachten.

Image
Côte d'Opale. Foto: Ynke Piersma.
Côte d'Opale. Foto: Ynke Piersma.

3) Wandelen in Lotharingen

Op amper een halve dag rijden van Nederland ben je midden in het stille boerenland van het departement Meuse, een van de minst bevolkte delen van Frankrijk. Of loop je over de GR5 langs de meren op het plateau van Lorraine. De tijd staat stil in de afgelegen dorpjes, met hun typische rechttoe-rechtaan architectuur. Daarnaast vind je in Lotharingen ook prachtige steden die zich het beste te voet laten ontdekken: Metz met z’n oude binnenstad en vele parken of Verdun met vele herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog.

 

Image
Onweerslucht in Lotharingen. Foto: Kees Swart.
Onweerslucht in Lotharingen. Foto: Kees Swart.

4) Wandelen in de Elzas

De Elzas is een populaire regio voor buitensporters. De Vogezen, de wijngaarden, de moerasbossen langs de Bovenrijn...  Je kunt er prachtige lange voettochten maken: over de toppen van de Vogezen via de GR5 of één van zijn varianten bijvoorbeeld. In ons uitgebreide artikel beschrijven we de bekende plekken en routes, maar nemen we je ook mee naar de nog onontdekte wandelpareltjes.

Image
IMG_1942LR
Elzasser wijnregio.

5) Wandelen in de VOGEZEN

Ongekend grote naald- en loofbossen, prachtige roze zandsteenformaties, de hooggelegen boomloze ‘Chaumes’ en de ‘Ballons’ met toppen tot 1.424 meter, zijn slechts enkele redenen om de Vogezen als boeiende wandelbestemming te kiezen. Het vriendelijke heuvelland van de Noord-Vogezen, de grillige oerbossen met een rijk historisch verleden in de Centrale Vogezen. Of kies je voor het subalpiene berglandschap van de Hoge Vogezen? Dichter bij Nederland kun je geen 'echte' bergen ervaren, zoals hier. Nieuwsgierig? Terecht! Lees meer in ons uitgebreidere artikel.

 

Image
Uitzicht vanaf Le Tanet in de Vogezen. Foto: Jonathan Andrew.
Uitzicht vanaf Le Tanet in de Vogezen. Foto: Jonathan Andrew.

6) Wandelen dwars door Parijs

Fransen houden van wandelen. Daarom dus vonden ze de Grande Randonnée (GR) uit, de langeafstandswandeling. In de Franse hoofdstad zijn maar liefst drie grote doorsteken, Traversées, en een GR te vinden.