icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Navigatie-apps voor de smartphone
Uitrusting

Navigatie-apps voor wandelaars en fietsers

  • 02 november 2022
  • Door: Gijs Loning

‘Bij de volgende boom, linksaf’. Wat in de auto al helemaal is ingeburgerd, wordt ook voor steeds meer wandelaars en fietsers gebruikelijk: navigeren met gps. Wie geen handheld gps of wil gebruiken, kan prima navigeren met een telefoon. We maakten een lijstje met de beste outdoor-navigatie-apps.

In veel smartphones is bij aanschaf standaard kaartmateriaal aanwezig in de vorm van Google Maps. Toch is het standaard aanwezige kaartmateriaal voor wandelen en fietsen vaak niet gedetailleerd genoeg en ook niet altijd even gebruiksvriendelijk. Maar er zijn genoeg speciale wandel- en fiets apps verkrijgbaar. De apps vind je voor iOS – dus Apple/ iPhone en iPad – in the App Store; voor Android zoek je in Google Play. Goede zoektermen zijn: Navigatie, reizen, Travel, Outdoor navigatie (of navigation), Topo gps, outdoor gps, etc. Maar omdat je door de bomen al snel het bos niet meer ziet, zetten we aantal van onze favoriete outdoor- en fiets apps voor iOS én Android op een rijtje.Uiteraard zijn er buiten onze selectie nog veel meer wandel- en fietsapps.

1. Wandelen of fietsen met Google Maps

Voor autonavigatie is Google Maps prima geschikt, om van punt A naar B te komen. Ook bij fietsen en wandelen en verstedelijkt gebied doet Google Maps het best goed. Maar nog steeds vooral om van A naar B te komen. Wie zin heeft, die kan ook een route uitstippelen tot en met Z als je er 24 stapjes tussen zet (of een paar meer of minder). Niet heel makkelijk. Wel heel handig: je kunt Google Maps ook offline gebruiken. Zo bespaar je op je dataroaming en je kunt de kaart dan ook gebruiken op plekken waar je geen mobiel bereikt hebt. De methode verschilt voor Android en iOs, maar het is in beide gevallen redelijk simpel. Bedenk wel dat hoe groter het gebied is dat je downloadt, des te meer geheugen het op je telefoon in beslag neemt. Iets wat natuurlijk ook geldt voor de andere apps, waarbij je offline kaarten kunt gebruiken.

Image
Navigatie Apps Google Maps
Google Maps

2. Komoot

Komoot is zo’n beetje de snelst groeiende wandel- en fietsroute-app van de afgelopen jaren. En terecht want het kaartmateriaal en de gebruiksvriendelijkheid zijn voorbeeldig. Komoot is een gratis app. Wie nog uitgebreider kaartmateriaal wenst, kan kiezen voor een betaalde versie waarbij je een regio's kun ontgrendelen. De app is ontworpen voor fietsers, mountainbikers, wielrenners, bikepackers, hardlopers en wandelaars. Naast de app is er ook een website. Komoot wordt sterk gestuurd door wat ze noemen ‘user generated content’ ofwel routes en informatie die wij met zijn allen maken en op Komoot zetten.

Dankzij deze ‘user generated content’ kun je met de app en via de website kant-en-klare routes downloaden die zijn toegespitst op jouw activiteit. Ook kun je er heel makkelijk zelf routes in ontwerpen die je dan op je smartphone of zelfs op je Garmin gps kunt gebruiken. Het mooie van de Komoot routeplanner is dat hij rekening houdt met de ondergrond waar je route over moet gaan. Sterker nog, Komoot is er trots op dat zij als enige centimeter-voor-centimeter kunnen laten zien op wat ondergrond je route gaat en wat de hoogteverschillen zijn.

Routes lopen of fietsen is met Komoot dankzij turn-by-turn navigatie - Komoot vertelt je waar je links en rechts moet - kinderlijk eenvoudig. Komoot heeft routes in de hele wereld, maar het zwaartepunt ligt in Europa. Komoot is er voor is er voor Android en iOS.

Image
Navigatie Apps Komoot
Kommoot

3. Outdoor Active

Outdoor Active, kort geleden samengevogd met de bij velen bekende Viewranger app (die bestaat dus niet meer), is een van de mooiste apps. Naast de app heeft Outdoor Active ook een website waarin je routes kunt maken en downloaden. De app is gratis, maar dan mis je een hoop functionaliteit en je krijgt irritante reclames. Iets wat overigens ook geldt voor de Outdoor Active website. Wil je geen advertenties in de app dan moet je voor € 2,50 p/m een Pro of voor € 5,00 p/m een Pro +abonnement afsluiten. De gratis versie maakt gebruik van Openstreetmap kaartmateriaal en je kunt geen kaarten downloaden. Vanaf de Pro versie krijg je topo kaarten die je ook offline gebruiken. Bij de duurdere variant krijg je nog meer extra’s zoals routes van Falk en de ADAC travel guides. Ook krijg je 3D Bird Eye view maps. Outdoor Active is er voor Android en iOS. Goed om te weten: de Tochtenwiki app van de NKBV is gebaseerd op de Outdoor Active app. In deze app kun je de route die je loopt opnemen als .gpx bestand, inclusief hoogtemeters, afstanden en tijdsduur.

Image
Navigatie Apps Outdooractive
Outdoor Active

4. OsmAnd Maps

OsmAnd Maps: gratis app voor Android en iOS. Maakt gebruik van OpenStreetMap kaarten en is geschikt voor wandelaars en fietsers én in de auto. De gesproken navigatie aanwijzingen zijn bij deze laatste erg prettig. Goede van A naar B navigatie op adres. De app heeft volledige outdoor gps-functionaliteit. In de gratis versie kun je drie kaarten downloaden. Wil je onbeperkte toegang tot kaarten die ook nog eens maandelijks worden geupdate dan kost dit € 11,99. OsmAnd Maps is er voor Android en iOS.

Image
Apps voor de smartphone OsmAnd

Cursus: navigeren met je smartphone

Heb je nog niet eerder met GPS genavigeerd, of heb je al een GPS-apparaat maar ben je er nooit vrienden mee geworden? Laat dan een wereld voor je open gaan tijdens onze cursus 'Navigeren met je smartphone'. Voor zowel wandelaars als fietsers én geschikt voor iPhone- en Android gebruikers.
Meer info over de cursus
Image
SNP Reis App

5. Switzerland Mobility

Naast de bovenstaande apps zijn er nogal wat landen die een eigen app hebben. Switzerland Mobility is er zo een en wel een van de mooiste. Het is een gratis app met de topografische kaart van Zwitserland als basis. Binnen de app kun je kiezen voor je zomer- of winteractiviteit: wandelen, fietsen, mountainbiken, rolschaatsen, kanoën, sneeuwschoenlopen, winter hikes, cross country skiën en sleeën. In de app zitten tal van routes. Deze routes zijn echter niet te downloaden en geven geen turn-by-turn navigatie. Navigeren op de topokaart gaat overigens prima. Wil je dit wel en ook zelf routes maken dan ben je aangewezen op Switserland Mobility Plus. Deze website - Duits, Frans en Italiaans - is een routeplanner waar een abonnement voor nodig is. Deze kost CHF 35.-. Ga je veel naar Zwitserland dan is dit het overwegen waard. De website en app werken naadloos samen en zijn er voor Android en iOS.

Image
Navigatie Apps Switzerland Mobility
Switzerland Mobility.

6. Routiq van Route.nl

Kijken we wat dichter bij huis, dan is Route.nl een mooie gratis wandel en fietsroute-app voor Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Denemarken. Let op: Route.nl is de naam van de website en de app heet Routiq.

De app staat bol van de routes - 175.000+ - die je kunt downloaden. Routes zijn zoekbaar op afstand en gebied. Elke route heeft een korte omschrijving. In de gratis versie kun je drie routes downloaden. Ook hier geldt dat als je de app offline wilt gebruiken je een abonnement moet afsluiten. Dit kost €9,99 per jaar en daarvoor krijg je een onbeperkt aantal downloads, geen advertenties in de app en 3D turn-by-turn navigatie. Mooi is dat je een route op de computer kunt zoeken en door met je telefoon de route QR-code te scannen, komt de route in je smartphone. Heel handig. Route.nl is er voor Android en iOS.

Image
App Routiq
Routiq.

7. MTBRoutes

MTBroutes is de populairste app voor mountainbikers. De app herbergt 259 mountainbikeroutes in Nederland die je kunt downloaden en offline gebruiken. De app heeft een goede zoekfunctie op plaatsnamen, afstand, hoogtemeters en waardering. De app werkt super en is erg eenvoudig. De bijbehorende website is ook erg prettig en het leuke daarvan is dat je ook routes kunt zoeken voor kinderen en gravelbikes. Prijs € 1,29 en dat is een koopje. MTBroutes is er voor Android en iOS.

Image
Apps voor de smartphone MTB Routes
De app van MTBRoutes.

8. Topo GPS

Topo GPS: App van Nederlandse bodem maar al lang niet meer met alleen Nederlandse kaarten. Topo GPS is er ook voor Duitsland, Zweden, Denemarken en Noorwegen. De app maakt gebruik van topografische kaarten en in het geval van Nederland in een schaal van 1 op 25:000 zoals die door ons kadaster worden gemaakt. Kaarten en routes kunnen offline gebruikt worden. Bedenk echter wel dat Topo GPS niet de makkelijkst app is en geen turn-to-turn navigatie kent. Topo gps kost € 3.99 en is er voor Android en iOS.

Image
Navigatie Apps Topo NL
Topo GPS
SNP Route App

De Route App van SNP Natuurreizen

Op Pad is onderdeel van reisorganisaties SNP natuurreizen. Ook SNP heeft een eigen app die vooral gebruikt wordt door wandelaars en fietsers die een SNP reis hebben geboekt. Maar: er zijn een flinke hoeveelheid gratis dagwandelingen en een aantal betaalde langeafstandsroutes, vooral  in Nederland, die in de app gebruikt kunnen worden. Klik hier voor het complete overzicht.

De SNP Route App is gratis te downloaden voor Android en iOs, maar je hebt een code nodig om de gewenste routes te ontgrendelen.

9. RouteYou

RouteYou is geen letterlijke app voor je smartphone en eigenlijk hoort hij daarom niet in dit rijtje thuis. Toch noemen we hem, want RouteYou is een van meest gebruiksvriendelijke routewebsites. Daarnaast kun je in een soort van ‘app-omgeving’ - eigenlijk een webpagina - wel routes gebruiken. Op de website kun je op mobiel of op de pc routes zoeken voor wandelen en fietsen, maar ook ruiterroutes en zelfs zeil- en autoroutes zijn er te vinden. De kaart is duidelijk, de routes zijn voorzien van bezienswaardigheden en goede beschrijvingen. De route lopen met je browser open op mobiel gaat goed. Omdat je de route als gpx bestand kunt downloaden is hij ook te gebruiken in andere apps of bijvoorbeeld een handheld gps. RouteYou is gratis in de basis versie maar als je geen advertenties wilt en meer functionaliteit dan moet je een Plus of Premium abonnement afsluiten à € 2,50 of € 12,50 p/m.

Image
Navigatie Apps Routeyou
Routeyou

10. Diverse apps via knooppunten

Dankzij het fiets- en wandelknooppunten netwerk is het heel gemakkelijk om middels deze knooppunten fiets- en wandelroutes te maken. Of om al gemaakte route te gebruiken. De apps waar je dan al snel tegenaan loopt zijn de Fietsknoop app, de Fietsroute Netwerk app en de ANWB Eropuit app. In alle drie is het mogelijk routes via knooppunten te maken en die vervolgens te wandelen of te fietsen. Alle drie de apps vind je voor iOS in the App Store en voor Android zoek je in Google Play.

Image
Apps voor de smartphone ANWBeropuit
De knooppunten-app Eropuit van ANWB.

11. Routeplanner van de Fietsersbond

Voor fietsers is er de Routeplanner van de Fietsersbond. In de app kun je kiezen voor een route of een rondje. Deze laatste is makkelijk als je rondom een plek wilt fietsen zonder zelf al te veel routepunten in te voeren. De route of het rondje wordt vervolgens voor je gemaakt. Leuk is dat je kan kiezen uit ‘makkelijk doorfietsen’, ‘knooppunten’, ‘recreatieve route’, ‘natuurroute’, ‘racefiets’, ‘kortste route’,’autoluw’, en voor de winter ‘strooiroute’. Naast routes maken, kun je ook kant en klare routes downloaden. Bij de Routeplanner is ook een website voor iedereen die de smartphone maar gepriegel vindt. De Routeplanner app is er voor Android en iOS.

Image
Navigatie Apps Fietsersbond
Fietsersbond