icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Smartphone als GPS
Uitrusting

Je smartphone als GPS

 • 13 november 2018
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

We hebben er bijna allemaal een: een smartphone. En velen van ons gebruiken die smartphone in de auto om van A naar B te navigeren. Dat je die smartphone ook prima als wandel- en fiets gps kan gebruiken, is minder gemeengoed. In dit verhaal leggen we je uit hoe je je telefoon ombouwt tot gps, wat je er mee kan en wat je er niet mee kunt.

Handheld gps

Tot een aantal jaar geleden waren we als buitenmensen – wandelaars en fietsers - aangewezen op een echte handheld gps; letterlijk een gps die je makkelijk in de hand kan houden. Dat hij daarmee ook middels een houder makkelijk op de fiets gebruikt kan worden, mag voor zich spreken. Hij wordt dus buiten gebruikt en moet dus schokbestendig en waterdicht zijn. Ook moet hij een batterij of accu hebben die het lang vol houdt en een goede kaart aan boord hebben om mee te wandelen of te fietsen. Klinkt dit als een smartphone? Niet helemaal. Hoewel steeds meer smartphones waterdicht zijn, moet je nog wat aanpassingen doen wil je je smartphone als volwaardige outdoor handheld gps gebruiken.

Waterdicht

Steeds meer smartphones zijn waterdicht en daarmee ook stofdicht. Dat is een groot verschil met een aantal jaren geleden toen dat zeker nog niet het geval was. Toch moet je bij dat waterdichte een paar vraagtekens zetten.

IP: Ingress Protection

De mate waarin een apparaat waterdicht is kan je op de verpakking terug vinden als het IP-nummer. IP staat voor Ingress Protection: bescherming tegen het binnendringen van stof en water van buitenaf. Het IP nummer is opgebouwd uit twee cijfers die achter de letters IP staan. Het eerste cijfer vertelt je hoe stofdicht het apparaat is. 0 is niet stofdicht, 6 volledig stofdicht. Het tweede cijfer geeft de waterdichtheid aan. 0 is niet waterdicht, 8 volledig waterdicht. Nu kan er ook een X achter de letters IP staan: dan is het apparaat niet getest op stofdichtheid.

Handheld gps versus smartphone

Het gros van de handheld gps-sen hebben een IPX7 certificering. De 7 betekent dat het product tot 1 meter waterbestendig is gedurende 30 minuten. 100% waterdicht is een product bij IPX8. Maximaal 3 meter diep. Hoe zit het nu met smartphones?

De top drie van de meest verkochte smartphone merken zijn iPhone, Samsung en Huawei.

 • De iPhone X, iPhone 8 (Plus) en iPhone 7 (Plus) voldoen aan de IP67 norm. Dus 100% stofdicht én waterbestendig gedurende 30 minuten op 1 meter. Alle oudere toestellen zijn dus niet waterdicht.
 • Samsung doet het beter: Samsung Galaxy S9, de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus, de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge, voldoen aan IP68 norm. Echt waterdicht dus! De Samsung Galaxy S5 voldoet aan IP 67 en de Samsung Galaxy S6 is geheel niet waterdicht.
 • Huawei is als smartphone behoorlijk in opkomst en de Huawei Mate 10 Pro en de Huawei P20 Pro voldoen aan IP67.
 • Twee minder voor de hand liggende smartphones zijn de merken CAT en Land Rover. Zowel CAT als Land Rover voldoen aan de IP68 norm.

Tot slot nog een opmerking: smartphones worden getest onder laboratorium omstandigheden. De realiteit kan dus anders zijn. Lees ook de garantie-voorwaarden eens na: volgens ons geeft geen van de fabrikanten garantie bij waterschade.

Bulletproof

Met de waterdichtheid van de smartphone gaat het dus de goede kant op, maar schokbestendig zijn de meesten nog steeds niet. Smartphones zijn vooral mooi, glad en alles behalve onverwoestbaar. Toch is een smartphone makkelijk bulletproof te maken.

Hoesjes, bumpers, cases en screen protectors

Om je smartphone outdoor bestendig te maken ben je aangewezen op hoesjes. We gaan hier niet alle merken opnoemen want dat zou onbegonnen werk zijn. We noemen een paar soorten en een aantal merken waar we zelf goede ervaringen mee hebben.

 • Boterhamzakje: De goedkoopste manier om je telefoon te beschermen tegen water en stof.
 • Diepvrieszakje: Beter is een diepvrieszak met een kunststof rits. Ze zijn er in verschillende maten. Nadeel is wel dat je touchscreen er minder bruikbaar van wordt.
 • Loksak: Een goed en goedkoop ‘zakje’ waarbij je je touchscreen gewoon kan gebruiken.
 • Hoezen: Gemaakt van stevig nylon en een doorzichtige laag TPU (thermoplastic polyurethane). Vaak met koord voor om je nek of met een stuurbevestiging. Ook voor kanovaarders is dit een prima oplossing. Denk aan de merken Sea to Summit, Seal Line en Ortlieb.
 • Bumper: Stevige behuizing die je smartphone beschermt bij een val. Een bumper is handig als je smartphone zelf al waterdicht is. Er zijn ook bumpers voor bevestiging op een fietsstuur.
 • Screenprotector: Een bumper beschermt je telefoon, maar niet je scherm. Een screenprotector beschermt je touchscreen tegen krassen. Goede exemplaren zijn prijzig, maar het is de investering waard.
 • Waterproof case: Heb je een niet waterdichte smartphone of wil je dieper dan 3 meter onder water, dan kom je uit bij een volledige smartphonecase. Een dergelijke hoes is als het ware een waterdichte en schokbestendige doos om je smartphone zonder dat dit ten koste gaat van de bedienbaarheid. Bij sommige blijft zelfs je vingerafdruk ID gewoon werken.

Merken bumper en cases waar je naar kan kijken zijn o.a. Otterbox, Urban Armer Gear en Thule. De Quadlock is een super bumper als je de smartphone ook op de fiets wilt gebruiken.

Batterij of accu

Een smartphone is voorzien van een interne accu en verschilt daarmee met een handheld gps. Deze laatste werkt meestal (ook) op verwisselbare batterijen. Toch zien we de laatste jaren ook wel gps-sen met alleen een vaste interne accu.

Feit is dat een gps – het heen en weer sturen van informatie naar satellieten - een grote stroom verbruiker is. Een smartphone heeft nog veel meer functionaliteit dus ook een grotere stroomconsumptie. En… geen verwisselbare batterijen.

Gebruik je je smartphone dus op een langere wandeling of fietstocht, schakel dan overbodige functies uit. En zet de helderheid van je touchscreeen - ook z’n stroomslurper - lager. Zet eventueel zelfs je 3G of 4G verbinding en je dataroaming uit. Toch houden de meeste smartphones een fikse dagwandeling of fietstocht wel vol. Maar wat nu als je langer van huis bent en toch met je smartphone wilt navigeren?

Powerbank

Als je de mogelijkheid hebt, kan je je smartphone natuurlijk onderweg opladen. Gewoon met een snoertje, stekker en stopcontact of via de 12 Volt aansluiting in de auto. Gaat dat niet, dan ben je aangewezen op draagbare energie.
De powerbank is dan het gemakkelijkst. Een powerbank is een accu die je van tevoren oplaadt. Met een snoertje koppel je smartphone en powerbank aan elkaar en je kan weer verder. Met een eenvoudige powerbank kan je een paar keer je smartphone opladen en met de duurdere exemplaren tientallen keren. Een bijzonder soort powerbank is de ‘rugzak’ powerbank die je als het ware achterop je smartphone bevestigt.

Zonne-energie

Op lange trekkings komt ook de powerbank aan zijn eind. Zoek dan de oplossing in zonnepanelen en in panelen met een geïntegreerde powerbank. Kleine exemplaren zijn goed genoeg om onderweg ergens neer te zetten en je telefoon op te laden. Grotere kan je veelal achter op je rugzak of bovenop een paar fietstassen knopen. Nadeel van zonnepanelen is wel – en zeker bij de kleinere – dat je echt zon nodig hebt om ze goed hun werk te laten doen.

Dynamo

Een fiets met dynamo-verlichting is zijn eigen energie-centrale. Deze energie kan je overdag prima gebruiken om je smartphone mee op te laden. Speciaal daarvoor maken een aantal bedrijven complete setjes. Denk hierbij aan Busch + Müller, Cycle2Charge, PedalPower V4 en Supernova The Plug.

Prijs

Wees je ervan bewust dat al deze aanpassingen gepaard gaan met een prijs. Als je dus een getunede outdoor smartphone wilt vergelijken met een handheld gps, dan moet ja al die extra aanpassingen wel in de prijs meenemen. En dan zal je zien dat een losse handheld outdoor gps voor sommige toepassingen echt beter en goedkoper is. En bedenk dan ook dat je met een handheld gps niet kan bellen. Pogingen daartoe in het verleden draaiden allemaal op niets uit.

Knoppen of touchscreen?

Elke smartphone heeft een touchscreen. Dankzij de smartphone kwamen er al snel handheld gps-sen waar knoppen werden ingewisseld voor een aanraakscherm. Echter touchscreens hebben een paar nadelen.

 • Knoppen zijn met koude handen of handschoenen nog steeds prima te gebruiken. Bij een touchscreen wordt dat een stuk lastiger; behalve met speciale touchscreen vingertoppen in je handschoenen.
 • Touchscreens zijn veelal lastig te bedienen als ze nat zijn van de regen. Knoppen hebben hier geen last van. En daarom heeft een echte outdoor handheld gps nog steeds knoppen.

Het grootste voordeel van een smartphone touchscreen is hoe mooi het kaartmateriaal erop te zien is; vaak vele male scherper en helderder dan bij de meeste gps-schermen. En groter is beter. En om dat kaartmateriaal draait het uiteindelijk allemaal. Maar welk kaartmateriaal zet je nu op je smartphone?

Workshop

Jouw workshop Navigeren met je Smartphone volg je bij Op Pad

Leer je door middel van praktijkopdrachten en oefeningen alles van je smartphone als GPS. Ga jij binnenkort op reis met en wil je graag alles over je smartphone als GPS leren?

Image
JJZ_2777-600x399.jpg

Apps

Kaartmateriaal in je smartphone is een app. In veel smartphones is bij aanschaf standaard al kaartmateriaal aanwezig. Dit kaartmateriaal is veelal bedoeld ter oriëntatie of gebruik in auto. Voor wandelen en fietsen is het meestal niet gedetailleerd genoeg. Maar er zijn genoeg wandel- en fiets apps verkrijgbaar.

De apps vind je voor iOS – dus iPhone – in the App Store; voor Android zoek je in Google Play. Goede zoektermen zijn: Navigatie, reizen, Travel, Outdoor navigation, Topo gps, outdoor gps, etc. Maar omdat je door de bomen al snel het bos niet meer ziet, zetten we aantal van onze favoriete outdoor- en fiets apps voor iOS én Android op een rijtje.

Topo gps

App van Nederlandse bodem. Topo gps is er voor Android en iOS en kost € 3,99. Daarvoor krijg je een hele functionele wandel en fietsapp die gebruik maakt van Nederlandse topografische kaarten in een schaal van 1 op 25:000 zoals die door ons kadaster worden gemaakt. Topo gps heeft – apart aan te schaffen - ook topografische kaarten van o.a. België, Duitsland en Noorwegen. Kaarten kunnen offline gebruikt worden

ViewRanger

Stiekem vinden we dit wel de mooiste gps-app. Hij is er voor Android en iOS. De app is gratis, maar de Premium variant kost € 9,99 per jaar. Hij is niet alleen op de smartphone te gebruiken maar ook op de pc. Zo kan je op groot scherm routes uitzetten, downloaden en bewerken. Het programma is super gebruiksvriendelijk. Kadastrale kaarten zijn in de app te koop maar prijzig: Nederland kost € 51,99. Kaarten kunnen offline gebruikt worden

OsmAnd Maps

Gratis app voor Android en iOS. Maakt gebruik van OpenStreetMap kaarten en is geschikt voor wandelaars en fietsers én in de auto. De gesproken navigatie aanwijzingen zijn bij deze laatste erg prettig. Goede van A naar B navigatie op adres. De app heeft volledige outdoor gps-functionaliteit. Deelkaarten – in Nederland per provincie - kunnen gratis (max 10) gedownload worden. Grote kaarten – Europa in geheel – kosten € 3,49. OsmAnd+ kost € 8,99 en is de betaalde variant waarbij je onbeperkt kaarten kan downloaden. Kaarten kunnen offline gebruikt worden

Route.nl

Gratis fietsroute-app voor Nederland, Belgie en Duitsland. De app staat bol van de routes – 143.000+ - die je kan downloaden en kan gaan fietsen. Routes zijn zoekbaar op afstand en gebied. Elke route heeft een korte omschrijving. De routes zijn offline te gebruiken.

MTBroutes

De populairste app voor mountainbikers. De app herbergt 190 mountainbikeroutes die je kan downloaden en offline gebruiken. De app heeft een goede zoekfunctie op plaatsnamen, waardering, etc. De app werkt super en is erg eenvoudig. De bijbehorende website is ook erg prettig. Prijs € 1,09.