Fiets gps: Garmin Edge Explore 1000
De Garmin Edge Explore 1000 is met zijn 3 inch aanraakscherm de grootste pure fiets gps van Garmin. Hij wordt geleverd met een Europese kaart, heeft smartphone connectiviteit en iets wat ze bij Garmin ongevaldetectie noemen. Bijzonder is de afstandsbediening die bij de Edge 1000 hoort.
Garmin Edge Explore 1000
Merk: Garmin
Model: Edge Explore 1000
Gewicht: 114 gram
Prijs: € 499,00
Website: garmin.com
Voor wie? Recreatieve fietsers en mountainbikers.
Waarom wil je hem? Omdat het een waterdichte fietscomputer met gps-navigatie is en hij bovendien een groot scherm heeft.
Voordelen:
- Betrouwbaar
- Prima software
- Connectiviteit
- Ongevaldetectie
- Afstandsbediening
Nadelen:
- ‘Langzaam’
- Prijs
Beeldscherm van Garmin Edge Explore 1000
De Garmin Edge Explore 1000 heeft een 3 inch beelddiagonaal met een resolutie van 240 x 400 pixels. In de praktijk is het afdoende, maar we vinden het wel wat pixelig. De maatstaf is toch het scherm van een smartphone. De schermen van bijvoorbeeld een Iphone 6 zijn 2 x zo scherp en die van een Samsung Galaxy S7 zelfs bijna 4 x.
Waterdicht
De Garmin Edge Explore 1000 voldoet aan de IPX7 norm voor waterdichtheid: onderdompeling gedurende 30 minuten op 1 meter diepte.
Montage fiets gps
De Garmin Edge Explore 1000 wordt geleverd met uitstekende steunen. Er is er een voor de montage op het stuur, een voor montage op de stuurpen en ook de afstandsbediening heeft zijn eigen stuurhouder. Beschermrubbers en elastieken zijn ruim bijgeleverd.
Batterijduur
De Garmin Edge Explore 1000 heeft een interne accu die middels een micro USB-kabel en de computer wordt opgeladen. Deze kabel gebruik je ook voor de gegevensoverdracht tussen computer en gps. Een netstroom adapter is als accessoires verkrijgbaar. Garmin claimt een batterijduur van maximaal 15 uur. Niet getest.
Kaartmateriaal
Zoals we dat gewend zijn van Garmin is de Fietsnavigatiekaart Europa 2016 in de gps voor geïnstalleerd. De kaart is goed van details en prima voor fietsgebruik op verharde en onverharde paden. De Edge Explore 1000 heeft een intern geheugen van 8 GB waarvan 6,5 GB in beslag wordt genomen door de diverse programma’s en het kaartmateriaal. Via een micro sd-kaart kan je het geheugen uitbreiden naar 32 GB.
Software updaten
Na de aanschaf is het zaak eerste de gps aan de computer te hangen en de meest recente firmware en kaart-updates te installeren. Garmin Express is het programma dat je hier voor gebruikt en het werkt prima. In totaal kost het zo’n anderhalf uur.
Connectiviteit
De Garmin heeft Bluetooth en WiFi en met de Garmin Connect app kan je hem koppelen aan je smartphone. Tijdens het fietsen komen berichten, e-mails en bijvoorbeeld het weerbericht binnen. Ook kan je hem middels ANT+ koppelen aan een hartslagband, een cadansmeter en een aparte snelheidsmeter als je deze exacte meting verkiest boven de gps-meting. Ook werkt Garmin Edge Explore 1000 samen met Strava. Met Garmin Connect kan je ook eenvoudig apps op je Edge Explore 1000 installeren. En dat zijn er nogal wat!
Knoppen en aanraakscherm
De Garmin Edge Explore 1000 heeft een goed te bedienen aan/uit knop linksboven. Aan de onderzijde van het scherm zitten nog twee knoppen: met de rechter start en stop je het opnemen van een rit, met de linker markeer je een nieuwe ronde. Het aanraakscherm werkt doorgaans goed al vergen de ‘knoppen’ in het scherm wel erg spitse vingers; ze zijn iets te klein. Ook reageert het scherm wat traag. De kaart slepen of in- en uitzoomen gaat redelijk. Het opbouwen van de kaart gaat langzaam.
Navigatie functies
Een fiets gps is niet in eerste instantie bedoeld om van het ene naar het andere adres te navigeren. Het kan echter en dus proberen we het. Gewoon in de Waarheen functie naar navigatie gaan en het adres invoeren. Helaas blijven de ‘knopjes’ erg klein. Daardoor maak je nogal eens fouten en dat is irritant. Als eenmaal het adres is gevonden, rekent de Edge de route uit en kan je op weg.
Helaas zijn we niet erg tevreden over de uitgerekende routes. De Garmin kiest – in de tourfietsmodus - steevast voor snelle doorgaande wegen en niet voor de mooie fietsvriendelijkere opties. Ook maakt de Garmin nogal wat fouten. Deels zijn dit echte kaartfouten ; mijn huis staat toch al sinds 1870 op dezelfde plek . Ook bij het geven van instructies is hij soms te laat. We hebben de Nederlandse taal ingesteld en toch heeft de Garmin het voortdurend heeft over Cycleways.... Irritant!
Routes plannen
Je kan op de gps zelf routes plannen, maar het sterke punt van de Garmin is natuurlijk Garmin Basecamp. Met dit programma kan je op de PC (Windows & Mac) zelf routes uitstippelen en dat werkt uitstekend. Middels de USB-kabel verstuur je de route naar de gps. Een kind kan de was doen. Overigens is er ook nog een andere manier om routes in je Garmin te krijgen.
Je gaat naar een online platform voor fietsroutes, daar zoek je een route en download die als .gpx formaat naar je computer. Vervolgens kopieer/knip&plak/sleep je het .gpx bestand naar de map garmin/newfiles en als je de Garmin Edge Explore 1000 opstart herkent hij dit bestand en kan je de route selecteren en fietsen. Overigens kan je dit ook doen via Garmin Basecamp.
Extra’s van de Garmin Edge Explore 1000
Over fietsveiligheid heeft Garmin ook nagedacht. De Garmin Edge Explore 1000 heeft een versnellingssensor aan boord. In het geval van een ongeluk – de meter registreert dit - verstuurt de Garmin een bericht met daarin de locatie naar een van te voren opgegeven contact. Slim! Ook slim is de connectiviteit met de Garmin fietsradar en fietsverlichting. En de afstandsbediening? Werkt feilloos en kan je dus de Garmin bedienen zonder de handen van de handvatten af te halen!!
Conclusie fiets gps test
De Garmin Edge Explore 1000 is een goede fiets gps voor recreatieve tot sportieve fietsers. Het apparaat is stevig, waterdicht en de stuurhouders zijn eveneens van goede kwaliteit. De Garmin heeft heel veel functies, goede en betrouwbare software en ook de connectiviteit met smartphones en accessoires is uitstekend. Daarom is het jammer dat we minder te spreken zijn over de bediening van het aanraakscherm, de snelheid waarmee de Garmin Edge Explore 1000 zijn kaarten opbouwt en dat hij af en toe te laat is met het geven van instructies. De prijs is erg stevig.