icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Boomkronenpad Hainich
Gebiedsinformatie

Nationaal Park Hainich: wonderschoon werelderfgoed

 • 11 november 2021
 • Door: Patricia Hengeveld
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op ongeveer vijf uur rijden van de Nederlandse grens vind je een uniek natuurgebied: Hainich Nationaal Park in Midden-Duitsland. Hier laat men de natuur haar gang gaan om zo een inheems beukenbos te beschermen. Deze groene oase ligt in deelstaat Thüringen en is een paradijs voor plant, dier én mens. Want ook al wordt menselijk ingrijpen zoveel mogelijk beperkt, je bent als bezoeker van harte welkom om te wandelen en fietsen. En voor kinderen is er van alles te beleven!

Het Hainich National Park is onderdeel van het grotere natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal en is het enige nationale park in Thüringen. Het 75 km2 grote gebied ligt in de stedendriehoek Eisenach, Mühlhausen en kuuroord Bad Langensalza en ligt op minder dan een dag rijden van Nederland. Het voormalig militair oefenterrein was decennialang verboden gebied, zodat een groot deel van het bos nauwelijks betreden werd. Hierdoor kon het ongerepte bos, dat voornamelijk uit oude beuken bestaat, zich in alle rust verder ontwikkelen. Om het oerbos in stand te houden, laat men de natuur hier zoveel mogelijk met rust. Er wordt bijvoorbeeld niet gekapt en dood hout blijft liggen. Dat het nationaal park op deze manier de natuur beschermt is uniek en de reden dat Hainich sinds 2011 tot UNESCO Werelderfgoed hoort.

Image
Hainich wandelen

Educatie

Door dit natuurlijke bosbeheer is het park een walhalla voor plant en dier. Je vindt er immense bomen, verschillende vogelsoorten, vleermuizen, vlinders, kevers, mossen, bloemen en paddenstoelen. En het is een van de weinige plekken in Thüringen waar de wilde kat nog te vinden is. Het uitgestrekte en wilde bos is een perfecte schuilplaats en ideaal jachtterrein voor de schuwe viervoeter.
Ook al is de natuur de baas in Hainich, mensen zijn welkom. Meer dan welkom zelfs. Milieueducatie en informatie moeten ervoor zorgen dat de natuur in het park behouden blijft. Daarom is ook aan de kleinste natuurliefhebbers gedacht. In de verschillende bezoekerscentra van het park leren kinderen spelenderwijs meer over de natuur. Er zijn belevingspaden, speelterreinen met houten klim- en klautertoestellen en leerzame puzzels. Voor schoolkinderen is er zelfs een speciaal milieueducatieteam.

Wandelen en fietsen

In alle rust genieten van de natuur kan er natuurlijk ook. Je kunt in Hainich heel goed fietsen. Bijvoorbeeld over de 25 kilometer lange Nationalpark-Rundweg waarbij je over bospaden en landweggetjes dwars door het park rijdt. Je begint en eindigt bij het bezoekerscentrum in Thiemsburg en komt onder andere langs de Betteleiche, een meer dan 800 jaar oude zomereik.

Daarnaast kent het park heel veel kilometers gemarkeerde wandelpaden. Er zijn dagtochten voor jong en oud, variërend van twee tot twintig kilometer. LAW’s zijn er ook, in Hainich National Park. De 139 kilometer lange Hainichlandweg bijvoorbeeld, waarmee je langs alle hoogtepunten van het natuurgebied wandelt. Een deel van de 900 kilometer lange pelgrimsroute ‘de Lutherweg’ loopt ook door de uitlopers van het natuurgebied.

Hainich is prachtig in alle seizoenen. In het voorjaar is de bodem bedekt met een wit tapijt van bloeiende daslook, ‘s zomers schittert het gebladerte van alle tinten groen, de herfst kleurt het bos in sfeervol donkerrood, oranje en bruin en hartje winter zoek je naar diersporen in de sneeuw.

Image
Hainich bos
Image
Hainich wandelen
Wandeltip

De Hainichlandweg is dé wandeltocht om Hainich National Park in alle rust te ontdekken. De 139 kilometer lange rondwandeling neemt je mee langs alle highlights van het UNESCO Werelderfgoed en het cultuurlandschap van Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werra. Zo wandel je langs de Werra en delen van het voormalig IJzeren Gordijn. Aanrader!

 • Lengte: 139 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Navigeren: de route is volledig gemarkeerd, daarnaast is hij beschikbaar op kaart, als wandelbeschrijving en als GPX track.
 • Start- en eindpunt: Weberstedt
 • Etappes: 7 etappes, variërend van 14 tot 22 kilometer per dag

Hainich National Park bezoeken met kinderen: 5 tips

 1. Boomkronenpad
  Sinds 2005 kun je ook in de hoogte van Hainich genieten. Bij het bezoekerscentrum in Thiemsburg vind je het 500 lange boomkroonpad. Over een houten vlonder wandel je 24 meter omhoog door het bladerdek. Onderweg leer je meer over vleermuizen en spechten. Het pad is niet alleen leuk en leerzaam voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het National Park.
 2. Kletterwald Hainich
  Klimmen en klauteren. Dat kan in de klimbossen aan de rand van Hainich National Park. Slinger als Tarzan aan een touw, vlieg met een kabelbaan door de boomtoppen en balanceer over wiebelige bruggetjes. Er zijn verschillende parcoursen voor kinderen in de leeftijdscategorie 5-9 jaar, 9 tot 12 jaar, 12 tot 14 jaar en 14 jaar en ouder.
 3. Leer alles over de wilde kat
  De kans dat je een wilde kat in het echt tegenkomt is heel klein. De roofdieren zijn namelijk erg schuw en laten zich zelden zien. Door het verdwijnen van bossen wordt hun leefgebied steeds kleiner. In het dorp Hütscheroda is een opvang en informatiecentrum waar je meer leert over de dieren, hun leefomgeving en de initiatieven om de wilde kat te beschermen.
 4. Spelen in het oerbos
  Het Wildkatzenkinderwald, oftewel Wikakiwa, in Flanchheim is een speeltuin midden in het oerbos. Grote houten speeltoestellen in de vorm van een spin of kever, een klimlabyrinth en spannende kruiptunnels. Er is genoeg te doen voor grote en kleine kinderen!
 5. Wandelen met een ranger
  Speciaal opgeleide rangers weten alles over het oerbos en zijn bewoners en vertellen je er graag over tijdens een 4 kilometer lange rondwandeling. Samen ontdek je het bos en wandel je langs een oude eik die een omtrek heeft van maar liefs 5,5 meter!

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Thüringen Entdecken)