icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Duitsland Thuringen fietsen
Routes

De mooiste meerdaagse fietsroutes in Thüringen

 • 15 oktober 2021
 • Door: Patricia Hengeveld
 • Fotografie: Allart Blaauboer

In het hart van Duitsland vind je het glooiende bosrijke landschap van deelstaat Thüringen. Wanneer je de fietskaart van Thüringen bekijkt, dan zie je een spinnenweb van fietsroutes. Dat is niet verwonderlijk, want het groene hart van Duitsland kent maar liefst 1.700 kilometer aan langeafstandsroutes en 810 kilometer aan dagtochten. Een paradijs voor sportieve fietsers, recreatieve fietsers en mountainbikers. Maar welke tocht te kiezen? Oppad.nl tipt drie fijne meerdaagse fietsroutes:

1. Ilmtalradweg

Stroomafwaarts langs de Ilm

Rivier de Ilm volgt de leidraad van deze geliefde langeafstandsroute. Bekroond met vier sterren door de Allgemeinen Deutschen Fahrrad Club (ADFC) dankzij de uitstekende bewegwijzering, bereikbaarheid én bezienswaardigheden.

Je start in het Thüringen Wald bij Allzunah en fietst via Goethe- en universiteitsstad Illmenau naar Langewiesen. Via Stadtilm rijd je naar Kranichfeld, via kuuroord Bad Berka naar UNESCO werelderfgoedstad Weimar, Eberstedt naar de monding van de Ilm bij Bad Sulza. Je fietst ongeveer 123 kilometer door een schilderachtig landschap langs kastelen, paleizen en werelderfgoed. En aan het einde van de route? Dan fiets je lekker door op de Saaleroute. Of je neemt je (huur)fiets gratis mee in de regionale trein terug naar het beginpunt.

De route is de populairste fietsroute van Thüringen en zeer geliefd bij zowel natuur- , geschiedenis- als cultuurliefhebbers. En omdat je voornamelijk over asfalt fietst en de route nergens heel zwaar wordt, is de Ilmtalradweg  geschikt voor zowel sportieve toerfietsers als recreatieve fietsers en gezinnen met kinderen.

Heb je alle tijd? Dan is het een prima plan om de Ilmtalradweg in de volgende vijf etappes te fietsen:

 • Etappe 1. Van Allzunah naar Ilmenau, 15 kilometer
 • Etappe 2. Van Ilmenau naar Kranichfeld, 36 kilometer
 • Etappe 3. Van Kranichfeld, via Bad berka naar Weimar, 30 kilometer
 • Etappe 4. Van Weimar naar Eberstedt, 25 kilometer
 • Etappe 5. Van Eberstedt naar Bad Sulza naar de monding van de Ilm, 14 kilometer

Tip: Heb je wat tijd over? Breng dan wat tijd door in Weimar en bezoek het door Goethe beïnvloedde Park an der Ilm. Vanaf hier heb je een mooi zicht op het Ilmdal. En als je er dan toch bent, dan neem je meteen een kijkje in het Goethe tuinhuis.

Wil je de Ilmtalradweg zelf fietsen? Kijk dan eens op de website van Ilmtal Radweg.

Image
Duitsland Thuringen fietsen
Image
Duitsland Thuringen fietsen
Image
Op het station met de fiets

2. Städtekette

De mooiste zeven steden

Cultuurliefhebbers opgelet! De Thüringen Städtekette rijgt 225 kilometer lang de zeven mooiste steden van Thüringen aan elkaar. Je fietst een flinke ronde van Eisenach naar Altenburg (of vice versa). Wanneer je in Eisenach – de geboortestad van Bach - start, breng dan eerst een bezoek aan Wartburg – misschien wel Duitslands mooiste burcht. Daarna fiets je dwars door Thüringen via Gotha, hoofdstad Erfurt, door werelderfgoedstad Weimar, universiteitsstad Jena, naar Gera en tenslotte eindpunt Altenburg.

Het is fijn fietsen door het prachtige landschap van het Hörseltal, langs het kalksteenmassief van de Hörselbergen en de groene heuvels van het Thüringer Wald. De paden zijn voornamelijk geasfalteerd, slecht een enkele keer fiets je over onverharde grindpaden. Groot pluspunt, alle steden langs deze langeafstandsroute hebben een goede verbinding met de Duitse spoorwegen. Bovendien sluit de Thüringen Stadtekette aan op andere fietsroutes in de regio. Je kunt dus eenvoudig delen van deze route fietsen of zelf combinaties maken van verschillende routes.

Wil je de gehele Thüringen Stadtekette op je gemak fietsen, dan kun je dat in deze zes etappes doen.

 • Etappe 1. Van Eisenach naar Gotha, 37 kilometer
 • Etappe 2. Van Gotha naar Erfurt,  41 kilometer
 • Etappe 3. Van Erfurt naar Weimar, 24 kilometer
 • Etappe 4. Van Weimar naar Jena, 24 kilometer
 • Etappe 5. Van Jena naar Gera, 61 kilometer
 • Etappe 6 Van Gera – Altenburg, 43 kilometer

Tip: Combineer (een deel van) de Thüringen Städtekette met de vrij nieuwe Bachradweg en fiets door het schilderachtige heuvellandschap van de Drei Gleichen.

Meer informatie over de Thuringer Städtekette vind je op de website van Thueringer Staedtekette.

Image
Duitsland Thuringen fietsen

3. Saaleradweg

Het romantische dal van de Saale

De Saaleradweg volgt, zoals de naam prijsgeeft, rivier de Saale. In Duitsland een van de mooiste en afwisselendste fietsroutes langs een rivier. Je ontdekt pittoreske dorpjes, oude burchten, prachtige rivierdalen, stuwmeren en wijngaarden.

De gehele route omvat 403 kilometer, maar binnen Thüringen leg je ruim 180 kilometer af. Je start bij de bron van de Saale in het plaatsje Sparnberg en eindigt je fietstocht in Kaatschen-Weichau. Je fietst voornamelijk over asfalt, grindpaden en enkele bospaden. De route is perfect bewegwijzerd, dus je weet altijd waar je naartoe moet.

De Saaleradweg kent vooral in het begin in de bergregio’s een aantal steile beklimmingen en afdalingen waar voornamelijk sportieve fietsers zich willen uitleven. Het lieflijke landschap tussen Saalfeld en Kaatschen-Weichau is daarentegen heel geschikt om met kinderen te fietsen.

De hele Saaleradweg bestaat uit maar liefst 9 etappes, maar leg je liever wat meer kilometers af op een dag dan kun je natuurlijk prima twee etappes op 1 dag fietsen:

 • Etappe 1. Van de bron van de Saale naar Hof, 34 kilometer
 • Etappe 2. Van Hof naar Blankenstein, 28,7 kilometer
 • Etappe 3. Van Blankenstein naar Ziegenrück, 44 kilometer
 • Etappe 4. Van Ziegenrück naar Saalfeld, 41,9 kilometer
 • Etappe 5. Van Saalfeld naar Jena, 59 kilometer
 • Etappe 6. Van Saalfeld naar Naumburg, 50 kilometer
 • Etappe 7. Van Naumburg naar Halle, 60,5 kilometer
 • Etappe 8. Van Halle naar  Bernburg, 58,7 kilometer
 • Etappe 9. Van Bernburg naar de monding van de Saale in de Elbe, 32,4 kilometer

Tip: In de buurt van Camburg vind je veel wijngaarden en kleinschalige wijnboeren. Is dat een kolfje naar je hand? Bezoek dan een Weinstube en geniet van een glas heerlijke lokale Saale-Unstrut wijn.

Meer lezen over de Saaleradweg? Kijk eens op de website van Saaleradweg.

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Thüringen Entdecken)

Image
Duitsland Thuringen fietsen
Fietsen in Thüringen

Daarom is fietsen in Thüringen zo fijn

 • 1. Genussradeln, oftewel ‘plezierfietsen’, kan nergens beter dan in Thüringen. Ontspannen fietsen met na afloop Kaffee und Kuchen, Thüringer Bratwust of Saale-Unstrut wijn.
 • 2. De meeste fietsroutes zijn goed bereikbaar via het netwerk van de Duitse Spoorwegen. Je (huur)fiets mag zelfs gratis mee in de regionale trein!
 • 3. Veel fietsroutes sluiten op elkaar aan, zodat je zelf mooie combinaties kunt maken en de hele streek op je pedalen kunt verkennen.