icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Frankrijk
Landeninformatie

Dossier: wandelen in Frankrijk

 • 21 december 2016
 • Door: Sjiva Janssen

Geen enkel land kan het Frankrijk nazeggen: binnen de landsgrenzen verenigt het twee van de hoogste gebergtes van Europa, de Alpen en de Pyreneeën. Dat plaatst Frankrijk meteen boven aan de lijst van mooiste wandellanden ter wereld. Maar we zouden Frankrijk tekort doen zonder in één adem  al die andere aantrekkelijke landschappen te noemen die zo fijn zijn om in te wandelen.

Neem de kust, of zoals de Fransen zeggen, Le Littoral. Frankrijk heeft een enorme en gevarieerde kustlijn, met vele kilometers wandelpaden in nabijheid van de zee. Langs de westkust kun je vanaf de Belgische grens, langs Het Kanaal waar krijtrotsen in zee vallen, tot helemaal in het zuiden bijna continue wandelen over GR paden. Langs de Middellandse Zee zijn er meer obstakels, zoals lagunes en meer verstedelijking. Maar er blijven genoeg stroken over en paden die leiden naar verlaten rotsige inhammen en zandstranden. Ook op Corsica kun je kriskras over het eiland wandelen en zijn de uitzichten op zee talrijk en spectaculair. GR kustroutes vind je ook op verre Franse oorden, zoals Réunion.

Kusten, eilanden, bossen, middelgebergtes, rivieren en wetlands en een tijdloos platteland doorvlochten met oude landwegen en druipend van de geschiedenis; Frankrijk heeft het allemaal. Daarbij komt het beroemde wijdvertakte netwerk van gemarkeerde GR wandelpaden dat je al die verschillende landschappen tot in de kleinste details laat ontdekken, genoeg voor een leven lang wandelplezier. Omdat het allemaal zoveel is om op te noemen, hebben we Frankrijk in vijven gedeeld; in vijf artikelen wijden we nog veel verder uit over de mooiste wandelgebieden, inclusief vele concrete tips voor wandelroutes en standplaatsen.

Image
Frankrijk wandelen 4

De Franse zelf

In Frankrijk wordt veel gewandeld. Fransen zijn er dol op, en al heel lang. Al sinds de Tweede Wereldoorlog is er een landelijke organisatie, de Fédération Française de la Randonnée Pédestre (FFRP). Je komt dan ook veel Fransen tegen als je gaat wandelen en France. Dat komt ook doordat de meeste Fransen die kiezen voor een wandelvakantie, kiezen voor een wandeltocht in eigen land. Slechts een verdwaasde enkeling gaat wandelen in een voormalige kolonie, in de Hoge Atlas in Marokko bijvoorbeeld. Franse wandelaars (en daar zijn er veel van) kom je nooit tegen in Engeland, Duitsland, of op het Pieterpad. Geen wonder! Het ligt in dit geval niet eens aan hun chauvinisme, maar eenvoudigweg aan het feit dat wandelen in Frankrijk superieur wandelen is. Er is geen aangenamer manier om het land te leren kennen dan op een lange wandeltocht.

GR paden in Frankrijk

Frankrijk beschikt al ruim zestig jaar over een netwerk van gemarkeerde wandelroutes, dat in grote delen van Europa navolging heeft gekregen (de bekende rood-witte strepen). Het netwerk heeft een totale lengte van meer dan 180.000 kilometer. Meer dan 35 miljoen wandelaars per jaar maken er gebruik van, maar om te stellen dat het druk is, nee! Het netwerk is ingedeeld in Grande Randonnées (GR), streekpaden (GRP), en kortere Promenade et Randonnée (PR) routes. GR’s zijn de wandelroutes die in één lijn de langste afstanden beslaan, diverse streken doorkruisend. Bij GRP’s gaat het om lusvormige wandelroutes die je vaak aan elkaar kunt knopen, en die binnen een bepaalde streek blijven.

> Klik hier voor een snel overzicht van de Franse GR's en andere tochten.

  Over de Randonnées

  • Er zijn ruim 260 GR gidsen, topoguides
  • Men gaat uit van een wandeltempo van 4 km per uur
  • In 1946 werd het woord randonnée voor het eerst genoteerd
  • De website van de club: ffrandonnee.fr
  • 7000 vrijwillige schilders werken aan de markeringen van de randonnées

  Image
  Frankrijk wandelen 1

  Navigatie tijdens het wandelen

  Volg je een wandelroute uit het GR netwerk, dan kun je vaak volstaan met de bijbehorende topoguide waarin de route wordt beschreven en die gedetailleerde deelkaartjes bevat met de ingetekende route. Daarbuiten, of als er geen topoguide beschikbaar is, kun je gebruik maken van de stafkaarten van IGN in schaal 1:25.000. Dit zijn uitstekende wandelkaarten, die heel Frankrijk dekken. Alleen op de TOP25 serie (die betrekking heeft op belangrijke toeristische gebieden) zijn ook alle GR- en GRP-paden aangeduid en voorzieningen, zoals berghutten en campings.

  Overnachten

  In dorpen vind je vaak eenvoudige dorpshotels en gîtes d’étape (wandelherbergen). In de bergen refuges (berghutten). In de Vogezen kun je uitstekend overnachten in de ferme-auberges, boerenherbergen. Op het Franse platteland is overnachten bij particulieren (chambres d’hôte) ook heel aantrekkelijk. Reserveer altijd! Wildkamperen is officieel niet toegestaan. Maar er wordt onderscheid gemaakt tussen bivakkeren (bivouac) en wildkamperen (camping sauvage). Bivakkeren is toegestaan en daar wordt onder verstaan: het overnachten tussen 19.00 en 9.00, voor 1 nacht, op minstens 1 uur wandelafstand van een weg. Bivakkeren is doorgaans niet toegestaan binnen nationale parken. Er zijn uitzonderingen hierop, zoals bij de nationale parken Mercantour, Écrins, Pyreneeën en Vanoise. Informeer bij de afzonderlijke parkdiensten.

  Moeilijkheidsgraad

  In Frankrijk kun je wandelen op elk niveau – letterlijk, van zeeniveau tot Alpentop – maar ook wat betreft de moeilijkheidsgraad. Alles kan, van zwaar afzien tot gemoedelijk. In de bergen wordt wel gebruik gemaakt van het zwaartemodel van de Zwitserse alpenclub. Die heeft een zeer doordachte moeilijkheidswaardering van bergwandelpaden bedacht. De moeilijkheden gaan van T1 (wandelen op eenvoudige paden) tot T6 (tochten in veelal ongebaand alpien terrein). De moeilijkste passage tijdens een tocht bepaalt de moeilijkheidsgraad.

  De klassiekers

  Een aantal wandelroutes is al stokoud – maar nog steeds geweldig om te doen. Denk aan de Tour de Mont Blanc, ontwikkeld in de jaren ’50, waar Op Pad eerder aandacht aan besteedde in de serie De Klassiekers. Denk ook aan de 252 kilometer lange Stevenson Trail, meer dan 135 jaar oud. De route die de grote Schotse schrijver (Treasure Island!) met een Frans ezeltje liep in de Auvergne, Cevennes en de Languedoc-Roussillon, en waar hij zijn eerste bestseller over schreef, Travels with a Donkey in the Cevennes. En beroemde zinnen noteerde als For my part, I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel's sake. De route heeft ook een GR nummer: GR70. Denk tot slot zeker ook aan de GR 20 op Corsica, ook ontwikkeld in de jaren vijftig. Een route die tot de allerzwaarste gerekend wordt, een route ook die het imago heeft van een rite de passage. Je hoort erbij als je hem hebt gedaan. De GR20 is 180 km lang, passeert talloze verraderlijke bergtopjes, en weet je dagen achtereen buiten de beschaving te houden. Hij is te splitsen in een noordelijk en een zuidelijk deel. Klik hier voor film van een klein uur over de GR 20 Nord.